Pages

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 16, 2012

ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ "ΠΟΤΑΜΙ"

Ήταν περί τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα όταν το ένα και μοναδικό εναπομείναν εγκαταλειμμένο κτίριο το οποίο συναντά κάποιος στην κάθοδο της λεωφόρου Κηφισού προς Πειραιά, ξεκίνησε να απασχολεί το παρόν ιστολόγιο. 

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο, επισήμως ευρισκόμενο στον αριθμό "137" της οδού Κηφισού, στο ύψος της συμβολής με την οδό Αγίας Άννας "81", εντός των ορίων του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, το οποίο καταγράφηκε στο αριστερό άκρο της κάτωθι πανοραμικής φωτογραφίας, η οποία έχει "τραβηχθεί" από την αερογέφυρα της οδού Μακρυγιάννη, πάνω από τον προαναφερόμενο αυτοκινητόδρομο της λεωφόρου Κηφισού (ως τμήμα του Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων).

ΚΗΦΙΣΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ - ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΗΦΙΣΟΥ (PANORAMA)

Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και του τηλεφακού, "φέρνουμε" το υπό εξέτασιν εγκαταλειμμένο κτίριο λίγο πιο κοντά: 

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΗΦΙΣΟΥ 137 & ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ 81

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΗΦΙΣΟΥ 137 & ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ 81

Το εν λόγω κτίριο, το οποίο μορφολογικά ακολουθεί τον τύπο της επαύλεως του νέου Φαλήρου, στέκει "απομονωμένο" και "αποκομμένο", όπισθεν των προστατευτικών τοιχίων του αυτοκινητοδρόμου και τις περιφράξεις των γειτονικών οικοπέδων. Μοιραία, ο νους πηγαίνει σε μαρτυρίες και διηγήσεις των αρχών του περασμένου αιώνα, τότε που το "ποτάμι" και οι περιοχές πέριξ αυτού, όπως λ.χ. ο Ρέντης και το Μοσχάτο, αποτελούσαν "τόπους εξοχής" για Αθηναίους και Πειραιώτες αστούς, οι οποίοι επισκέπτονταν τα μέρη αυτά ιδίως Σαββατοκύριακα, αργίες αλλά και σε ξεχωριστές ημερομηνίες (λ.χ. Πρωτομαγιά, Κούλουμα κτλ.) για λίγες στιγμές ξεκούρασης και αναψυχής κοντά στη φύση. 

Ενδεικτικά, ο Κηφισ(σ)ός ποταμός εν έτει 1905, στα όρια των συνοικιών Κολοκυνθού και Αιγάλεω


Ανάλογη ενδεικτική καταγραφή του Κηφισ(σ)ού από την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα:


Όψεις του τοπίου στον Κηφισό ποταμό από τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από χαρακτηριστικές επιχρωματισμένες cartes postales εκείνων των καιρών:



Η προσέγγιση του υπό εξέτασιν κτιρίου, στο σημείο όπου βρίσκεται, αποδείχθηκε εξόχως προβληματική. Τελικά, από έναν από τους παράδρομους της λεωφόρου Κηφισού και διαμέσου του προαυλίου χώρου μιας γειτονικής επιχείρησης, με την συνδρομή ολίγου "σκαρφαλώματος", ο φωτογραφικός φακός του ιστολογίου βρέθηκε εντός του οικοπέδου:

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΗΦΙΣΟΥ 137 & ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ 81

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΗΦΙΣΟΥ 137 & ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ 81

Το διατηρητέο κτίριο, με το χαρακτηριστικό πρόστυλο στο ισόγειο που δημιουργούσε εξώστη στον άνω όροφο, βρίσκεται ερειπωμένο και σε αρκετά κακή κατάσταση, έχοντας εμφανώς υποστεί βανδαλισμούς, ενώ πέραν των πολλών απορριμμάτων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον χώρο του οικοπέδου, υφίστανται ίχνη μικρών εστιών φωτιάς. Η δε κεντρική είσοδος όπως και τα λοιπά ανοίγματα του ισογείου χώρου έχουν "σφραγιστεί" με σιδερένια κιγκλιδώματα:

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΗΦΙΣΟΥ 137 & ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ 81

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως περί τα μέσα του 20ου αιώνα, όπως προκύπτει από μελέτη σχετικού συλλεκτικού χάρτη, στην περιοχή όπου βρίσκεται το υπό εξέτασιν κτίριο εκτεινόταν ο Ελαιώνας του Ρέντη, όπου μεταξύ των άλλων καταγράφονταν τα κτήματα Χαραμή, Θηβαίου, Μουζάκη, Μολοκότου, Χαλδαίου, Κρεατούλα κ.α. όπως επίσης ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΗΦΙΣΟΥ 137 & ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ 81


Αντί επιλόγου, μια παλαιότερη φωτογραφική καταγραφή του υπό εξέτασιν ακινήτου, προερχόμενη από τη βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν βάσει της απόφασης που δημοσιεύτηκε στο Δ' τεύχος του Φύλλου 118 του ΦΕΚ με ημερομηνία 18.02.2002, το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο και καθορίστηκαν ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης.  Όπως μπορεί εύκολα κάποιος να παρατηρήσει συγκρίνοντας τις φωτογραφίες, το υπό εξέτασιν κτίριο, βρισκόταν σε μια σαφέστατα καλύτερη κατάσταση. 

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε σχετικά θέματα:



Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
  • ΥΠΕΚΑ
  • Συλλεκτικοί Χάρτες
Φωτογραφίες:
  • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED). 
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει μία ιστορία, αμφιβόλου γνησιότητας, σχετική με το κτίριο αυτό.
    Σύμφωνα με αυτή, καθώς όλη η περιοχή ήταν γεμάτη χωράφια και τσιφλικάδες κάποια στιγμή, λόγω άδικης εκμετάλλευσης του μόχθου των εργατών, γίνεται ένας ξεσηκωμός και κίνηση για διεκδίκηση περισσότερων δικαιωμάτων και καλύτερης μεταχείρισης απο τους τσιφλικάδες. Το κτίριο αυτό ήταν αυτό στο οποίο διέμεναν οι τσιφλικάδες κατα καιρούς οπότε και οι ξεσηκωμένοι κατευθύνθηκαν προς το κτίριο αυτό. Η επανάσταση πνίγηκε στο αίμα πολλών αθώων και κατόπιν αποφασίστηκε να παραμείνει το κτίριο τιμής ένεκεν των δολοφονημένων.
    Οποιος ξέρε κάτι παραπάνω ή αν έχει ακούσει κάτι άλλο παρακαλώ να προσθέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή