Pages

Τετάρτη, Αυγούστου 29, 2012

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ [1894]

Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα σωματεία, όχι μονάχα της πόλεως του Πειραιώς, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Το εν λόγω πάλαι ποτέ κορυφαίο πνευματικό, πολιτιστικό και αθλητικό ίδρυμα συστάθηκε εν Πειραιεί κατά τον μήνα Οκτώβριο του έτους 1894, ως φυσική συνέχεια ενός προγενέστερου μουσικού συνδέσμου ο οποίος είχε πρώτο-λειτουργήσει το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους (1893), κατόπιν πρωτοβουλίας ορισμένων φιλοπρόοδων Πειραιωτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν οι Γ. Κρέμος, Αντ. Ελευθερίου, Αν. Λεοντόπουλος, Αλεξ. Παϊζης, Κ. Παρασκευάς και Δ. Ρουμελιώτης. 

Το πρώτο άρθρο του Καταστατικού του Πειραϊκού Συνδέσμου αναφέρει χαρακτηριστικά: "Σκοπός του Π.Σ. είναι η πνευματική και σωματική της κοινωνίας και των μελών αυτού διάπλασις και η όσον οιόν τε ευρυτέρα διάδοσις των κοινωφελών γνώσεων."


Το πρώτο τμήμα του Πειραϊκού Συνδέσμου υπήρξε, όπως ήταν αναμενόμενο, το "Μουσικό", το οποίο μετονομάστηκε σε "Καλλιτεχνικό" το 1897 και αργότερα σε "Ωδείον Πειραιώς" (έτος 1903). Το φθινόπωρο του 1895, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος ίδρυσε το δεύτερο τμήμα του, το "Φιλολογικό", ως παράρτημα του οποίου προέκυψαν αργότερα οι Σχολές Απόρων Παίδων και Τεχνιτών. Μετά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, ιδρύθηκε το Γυμναστικό Τμήμα του Πειραϊκού Συνδέσμου, ενώ στην αυγή του 20ου αιώνα (έτος 1900) η Σχολή Τεχνιτών μετατράπηκε σε Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η οποία λειτούργησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980!

Στις αρχές του 20ου αιώνα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον Οδηγό του Πειραιώς του 1902 του Γ. Βώκου, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος λειτουργούσε με έδρα επί της οδού Φίλωνος, υπό την προεδρία του Νικολάου Φίλωνος, προσφέροντας νυχτερινές σχολές για απόρους.

Το Βιοτεχνικόν Τμήμα των Νυχτερινών Σχολών του Πειραϊκού Συνδέσμου όπως φωτογραφήθηκε τον Ιούνιο του έτους 1901, μέσα από τις σελίδες του προαναφερομένου Οδηγού του Γ. Βώκου.


Έτερο ενδεικτικό αρχειακό τεκμήριο από το έτος 1902 σχετικά με την ανακήρυξη του εκ Κωνσταντινουπόλεως τραπεζίτη, οικονομολόγου και πολιτικού Ιωάννη Πεσμαζόγλου (1857-1906) ως μέγα ευεργέτου των Νυχτερινών Σχολών του Πειραϊκού Συνδέσμου, υπέρ των οποίων προσέφερε 500 δραχμές σε ετήσια βάση (σσ. το έγγραφο φέρει την υπογραφή του Γεωργίου Σημίτη ως προέδρου του Πειραϊκού Συνδέσμου):

Αρχείο ΕΛΙΑ

Έτερο αρχειακό τεκμήριο μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1905 με αναφορά στις εξετάσεις των μαθητών του μηχανικού τμήματος των Νυκτερινών Σχολών του Πειραϊκού Συνδέσμου:


Στις σελίδες του Πλήρους Οδηγού του Πειραιώς της περιόδου 1906-1907 καταγράφεται μια εκτενής τετρασέλιδη αναφορά στις δραστηριότητες του Πειραϊκού Συνδέσμου, με πλήθος λεπτομερειών σχετικά με τη λειτουργία του Φιλολογικού Τμήματος, των νυχτερινών σχολών των Μηχανικών, του Καλλιτεχνικού Τμήματος, του Γυμναστικού Τμήματος. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στα διακεκριμένα μέλη του Συνδέσμου, στις δωρεές, στο έργο της διοικήσεως αλλά και στα οικονομικής φύσεως ζητήματα. Την ίδια χρονιά (έτος 1906), ο Ισπανός (Βάσκος) δάσκαλος βιολιού του Ωδείου Αθηνών Ιωσήφ Μπουστίντουϊ (José de Bustinduy) ξεκίνησε να διδάσκει δυο φορές την εβδομάδα στο Ωδείο Πειραιώς του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Αναφορά στην φιλανθρωπική αγορά του Πειραϊκού Συνδέσμου υπέρ των νυκτερινών σχολών των Α' Βοηθειών κατά το έτος 1908:


Ενδεικτικό ιστορικό τεκμήριο από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1915 με αναφορά στο Ωδείον Πειραιώς, υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου δασκάλου Γεωργίου Ν. Νάζου (1862 – 1934)το οποίο στεγαζόταν στην οδό Κολοκοτρώνη 77, στο Μέγαρο Κλ. Παπαγεωργακόπουλου:


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η πρώτη έδρα του Πειραϊκού Συνδέσμου καταγράφεται επί της οδού Καραΐσκου 154. Εν συνεχεία, η έδρα του υπό εξέτασιν Συνδέσμου μεταφέρθηκε για την χρονική περίοδο 1918 - 1933 στο Μέγαρο Παπαγεωργακόπουλου (πρώην οικία Φεράλδη) το οποίο βρισκόταν στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Α' με την οδό Κολοκοτρώνη.

Ιστορικό τεκμήριο από το έτος 1921, "εισιτήριον" μαθήτριας του προαναφερθέντος Ωδείου Πειραιώς του Πειραϊκού Συνδέσμου:



Μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1922, ιστορικά τεκμήρια σχετικά με τη λειτουργία της Σχολής Μηχανικών του Πειραϊκού Συνδέσμου και του Ωδείου του Πειραϊκού Συνδέσμου:



Η ομάδα ποδοσφαίρου του Πειραϊκού Συνδέσμου σε μια σπάνια ασπρόμαυρη καταγραφή μέσα από τις σελίδες του αθλητικού Τύπου του έτους 1923:


Ενδεικτικά ιστορικά τεκμήρια από παραστάσεις της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Πειραιώς, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920. 

Αρχείο ΕΛΙΑ

Αρχείο ΕΛΙΑ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις σελίδες του Μέγα Οδηγού του Πειραιώς του έτους 1928-1929 (και της αντίστοιχης συμπεπληρωμένης εκδόσεως του 1929-1930), ο Πειραϊκός Σύνδεσμος είχε τα γραφεία του στη συμβολή της λεωφόρου Γεωργίου Α' με την οδό Κολοκοτρώνη 77, διοικούμενος υπό τριμελούς διοικητικού συμβουλίου, έχοντας ως πρόεδρο τον δικηγόρο Δευκαλίωνα Ρεδιάδη, διατηρώντας εν λειτουργία νυκτερινές σχολές απόρων παιδιών και μηχανικών, το ονομαστό Γυμναστήριον Πειραιώς και βεβαίως το Ωδείον Πειραιώς.


Στον προαναφερόμενο Οδηγό της πόλεως του Πειραιώς, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος καταγραφόταν επίσης στον κατάλογο με τα Κοινωφελή Ιδρύματα του Πειραιώς εκείνης της εποχής, μαζί με την Φιλανθρωπική Προσφυγική Ένωση, την Παπική Περίθαλψη και την Ελληνική Αντιφθισική Εταιρία. 


Κατά το έτος 1931, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, ιδρύθηκε η πρωτοποριακή Σχολή Ράδιο-τηλεγραφητών υπό την επωνυμία "Markoni Telegraphic College" και το Τμήμα Σχολών Τεχνικής Εκπαίδευσης, σχολές απόλυτα εναρμονισμένες με τις ανάγκες εκείνης της εποχής. Δυο χρόνια αργότερα, κατά το έτος 1933, οι Σχολές Απόρων Παίδων αποτέλεσαν μαζί με το κλασικό γυμνάσιο και το λύκειο, το επονομαζόμενο "Τμήμα Κλασικής Εκπαίδευσης" παρέχοντας δωρεάν παιδεία. 

Διοικητικοί Παράγοντες & Αθλητές του Πειραϊκού Συνδέσμου (Πηγή: ΣΕΓΑΣ)

Αναφορά στο Ωδείον Πειραιώς του Πειραϊκού Συνδέσμου μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1933 [σσ. αξιοσημείωτο το γεγονός πως το γραφείο του Ωδείου Πειραιώς καταγραφόταν στο τότε νεόδμητο Μέγαρο του Πειραϊκού Συνδέσμου, στη συμβολή των οδών Καραϊσκου και Ρεπούλη (Σωτήρος)]. Την εποχή εκείνη, τη διεύθυνση του Ωδείου Πειραιώς είχαν αναλάβει από κοινού ο καθηγητής κλειδοκύμβαλου (πιάνου) Μιχαήλ Βελούδιος με τον καθηγητή βιολιού και μαέστρο Ιωσήφ Μπουστίντουϊ (José de Bustinduy).


Αναλυτικά, όλα τα προσφερόμενα μαθήματα του Ωδείου Πειραιώς του Πειραϊκού Συνδέσμου για την περίοδο 1933-1934 μέσα από μια σχετική καταχώρηση στον πειραϊκό Τύπο:


Αναφορά στον πανηγυρικό εορτασμό των 40 χρόνων λειτουργίας του Πειραϊκού Συνδέσμου (1894-1934) με ιδιαίτερη μνεία στο κοινωνικό έργο των νυκτερινών σχολών:

Έτος 1934 - Ο πανηγυρικός εορτασμός της τεσσαρονταετηρίδος του Πειραϊκού Συνδέσμου

"Η χορωδία των μαθητριών του Ωδείου του Πειραϊκού Συνδέσμου" (έτος 1934):

Έτος 1934 - Ο πανηγυρικός εορτασμός της τεσσαρονταετηρίδος του Πειραϊκού Συνδέσμου

Κατά το έτος 1936, το Ωδείο Πειραιώς διοργάνωσε μια σειρά συμφωνικών συναυλιών υπό την διεύθυνση του Διευθυντού του και καθηγητή Ιωσήφ Μπουστίντουϊμε την σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών. 

Κατά το έτος 1938, ο πετυχημένος Υπουργός Διοικήσεως Πρωτευούσης της κυβερνήσεως Ιωάννη Μεταξά, Κώστας Κοτζιάς (17 Μαΐου 1892 Αθήνα - 8 Δεκεμβρίου 1951) ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Πειραϊκού Συνδέσμου, ενώ το ονοματεπώνυμό του δόθηκε τιμητικά σε μια από τις αίθουσες του Διδακτηρίου του Πειραϊκού Συνδέσμου.


Μετά τον Πόλεμο και την Κατοχή, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, με έδρα πάντοτε στη συμβολή των οδών Καραΐσκου και Σωτήρος, συνέχισε τη λειτουργία του διατηρώντας τα εξής Τμήματα: Νυκτερινών Σχολών Απόρων Παίδων, Φιλολογικό, Νυκτερινής Σχολής Μηχανικών, Σχολής Ραδιοτηλεγραφητών Ε.Ν., Ωδείου Πειραιώς, Σωματικής Αγωγής, Νυκτερινού Γυμνασίου και Κοσμητείας Ιδρύματος Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη. Ταυτόχρονα, την ίδια εποχή, λειτουργούσαν παραρτήματα των Νυκτερινών Σχολών Απόρων Παίδων στις λαϊκές συνοικίες των Καμινίων και της Αγίας Σοφίας Πειραιώς.


Δίπλωμα εκλογής μέλους του συνδέσμου, επί ημερών προεδρίας Μιλτιάδου Δ. Πουρή (έτος 1955):

Αρχείο ΕΛΙΑ

Ιστορικό τεκμήριο από τις αρχές Απριλίου του 1956, με αναφορά στο πολιτικό μνημόσυνο του επί σειρά ετών Προέδρου του Πειραϊκού Συνδέσμου Δευκαλίωνος Ρεδιάδη:


Την ίδια χρονιά (έτος 1956), ο Πειραϊκός Σύνδεσμος εόρτασε τα πενήντα χρόνια προσφοράς του Ιωσήφ Μπουστίντουϊ ως καθηγητού του Ωδείου Πειραιώς με σχετική μουσική εκδήλωση στην οποία απονεμήθηκε αναμνηστική πλάκα στο τιμώμενο πρόσωπο, παρουσία πολλών διακεκριμένων καλλιτεχνών και παλαιών διπλωματούχων του εν λόγω Ωδείου που είχαν υπάρξει μαθητές του.



Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση του Ωδείου Πειραιώς (του Πειραϊκού Συνδέσμου), υπό τη διεύθυνση του Ιωσήφ Μπουστίντουϊ, μέσα από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1957


Διαφημιστική καταχώρηση των αναγνωρισμένων από το κράτος Τεχνικών Σχολών του Πειραϊκού Συνδέσμου (Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σχολή Ραδιοτηλεγραφητών - Ραδιοτηλεφωνητών, Σχολή Μηχανοτεχνιτών Βιομηχανίας, Σχολή Ηλεκτροτεχνιτών) μέσα από τις σελίδες του ημερησίου Τύπου του έτους 1960:


Έτερη ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των Τεχνικών Σχολών του Πειραϊκού Συνδέσμου (Σχολές Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Ραδιοτηλεγραφητών, Μηχανοτεχνιτών Βιομηχανίας, Ηλεκτροτεχνιτών Βιομηχανίας) μέσα από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1965:


Αναφορά στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, ο οποίος χαρακτηριζόταν ως "τέμενος παιδεύσεως και μορφώσεως" μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1976. Στο εν λόγω ιστορικό τεκμήριο, εκτός από τις υφιστάμενες Σχολές του Πειραϊκού Συνδέσμου καταγραφόταν αναλυτικά η διοίκηση για την περίοδο 1976-1977, με πρόεδρο τον Ναύαρχο ε.α. Παναγιώτη Θεοχάρη.  


Αναφορά στις νυχτερινές σχολές εργαζόμενων νέων του Πειραϊκού Συνδέσμου (Νυκτερινό Γυμνάσιο και Νυκτερινό Δημοτικό Σχολείο) που λειτούργησαν κατά την περίοδο 1976-1977:


Ιστορικά τεκμήρια από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1980:



Κατά τον 21ο αιώνα, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος διαφημίζεται ως ένας πολυσχιδής οργανισμός με δεκάδες δραστηριότητες και κοινωφελή δράση στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, του πολιτισμού αλλά και του αθλητισμού. Στον σύγχρονο Πειραϊκό Σύνδεσμο λειτουργούν οι παρακάτω σχολές: Ωδείο Πειραιά, Σχολή Χορού, Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης, Σχολή Ζωγραφικής, Σχολή Φωτογραφίας, Σχολή Η/Υ, Σχολή Παραδοσιακών Χορών και Σχολή Γονέων. Εκτός των προαναφερθέντων σχολών, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος διαθέτει επίσης Τμήμα Κλασικού Αθλητισμού το οποίο περιλαμβάνει συλλόγους (ομάδες) στίβου, καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας με τις σχετικές ακαδημίες και τα τμήματα υποδομών.

  • Το Γυμναστήριον Πειραιώς στην οδό Χαριλάου Τρικούπη
Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμη μια μικρή αναφορά στο πάλαι ποτέ μόνιμο υπαίθριο γυμναστήριο του Πειραϊκού Συνδέσμου, το οποίο βρισκόταν επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη, στο χώρο όπου στις μέρες μας (21ος αιώνας) βρίσκεται πλέον η υπαίθρια έκθεση αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά καθώς και τα αρχαιολογικά ευρήματα του αρχαίου ελληνιστικού θεάτρου της Ζέας

Πηγή: Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιώς

Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός πως ο Πειραϊκός Σύνδεσμος κατασκεύασε το ως άνω εικονιζόμενο ανοικτό γυμναστήριο με δικά του έξοδα στα τέλη του 19ου αιώνα. Μάλιστα, προς επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού, κατέφυγε στη λύση του δανεισμού (7.500 δραχμές) για το οποίο εκδόθηκαν 1500 ομολογίες αξίας 5 δραχμών η κάθε μια, κατά τον μήνα Μάιο του έτους 1896:

Μια (1) Ομολογία Δανείου Πειραϊκού Συνδέσμου (Αρχείο ΕΛΙΑ)

Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών έργων, η λειτουργία του Γυμναστηρίου Πειραιώς ξεκίνησε το καλοκαίρι του έτους 1902, αποτελώντας έκτοτε σημείο αναφοράς των αθλητικών δρωμένων της πόλεως.

Ενδεικτικό πρόγραμμα των αθλητικών αγώνων "εν τω γυμναστηρίω του Πειραϊκού Συνδέσμου" που βρισκόταν "έναντι Γαλλικής Σχολής". Ως διευθυντής του Γυμναστηρίου του Πειραϊκού Συνδέσμου, εκείνη την εποχή, καταγραφόταν ο Μιχ. Μουζάλας:


Ιστορικό τεκμήριο από τις σελίδες του Πειραϊκού Τύπου του έτους 1935, με την ομάδα καλαθοσφαίρισης (Μπάσκετ - Μπώλλ) του Πειραϊκού Συνδέσμου να αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια Πειραιώς "εις το Γυμναστήριον του Πειραϊκού Συνδέσμου".

Έτος 1935 - Πειραϊκος Σύνδεσμος Πρωταθλητής Πειραιώς εις το Μπάσκετ Μπωλλ

Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός πως το υπαίθριο Γυμναστήριον Πειραιώς του Πειραϊκού Συνδέσμου χρησιμοποιείτο τακτικά για τις γυμναστικές επιδείξεις διαφόρων σχολείων της πόλεως του Πειραιώς, τόσο προπολεμικά όσο και μεταπολεμικά. Στην παρακάτω ενδεικτική ασπρόμαυρη φωτογραφία καταγράφονται μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Ο Άγιος Παύλος" σε γυμναστικές επιδείξεις που έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του Πειραϊκού Γυμναστηρίου κατά το σχολικό έτος 1952-1953.

  • Το Μέγαρο του Πειραϊκού Συνδέσμου
Το σύγχρονο μέγαρο - έδρα του Πειραϊκού Συνδέσμου, το οποίο δεσπόζει μέχρι τις μέρες μας (21ος αιώνας) στη συμβολή των οδών Καραΐσκου 104 και Σωτήρος Διός, αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα και μέλους του Πειραϊκού Συνδέσμου Κωνσταντίνου Καψαμπέλη

Το κάτωθι εικονιζόμενο ιδιόκτητο μέγαρο του Πειραϊκού Συνδέσμου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το έτος 1930 σε οικόπεδο το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Πειραιώς επί δημαρχίας Αθανασίου Δρίβα (1.12.1920-2.8.1922), στη συμβολή των τότε οδών Καραϊσκου και Ρέπουλη και περατώθηκε δια δανείων και δωρεών (με πιο σημαντικές εκείνες του βαρώνου Ράλλη, των αδελφών Ν. Μιχάλου, της Αικ. Κοτσώνη κ.α.). Η αίθουσα συναυλιών, διαλέξεων και χορών που κατασκευάστηκε εντός του Μεγάρου του Πειραϊκού Συνδέσμου φέρει μάλιστα το όνομα του ομογενούς βαρώνου Κίμωνος Ράλλη (εκ Τεργέστης).


Στην κάτωθι ασπρόμαυρη αεροφωτογραφία της πλατείας Κοραή των αρχών της δεκαετίας του 1930, παρατηρείστε το νεόδμητο τότε Μέγαρο του Πειραϊκού Συνδέσμου, στο νότιο-δυτικό άκρο του φωτογραφικού κάδρου, όπισθεν του κεραμοσκεπούς Γυμνασίου Αρρένων Πειραιώς - εκεί όπου σήμερα δηλαδή υψώνεται το κτίριο Δημαρχείο της πόλης το οποίο ως γνωστόν προοριζόταν για Πνευματικό Κέντρο.


Η όψη του υπό εξέτασιν πενταώροφου διατηρητέου Μεγάρου του Πειραϊκού Συνδέσμου όπως καταγράφηκε κατά τη δεκαετία του 1980 για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ το οποίο χαρακτηρίζει το κτίριο ως χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του, με κυκλικά ερκέρ της δεκαετίας του 1930 και επιρροές της ιταλικής σχολής της Casa del Fascio,. 

Σταθερό σημείο αναφοράς στην κάτωθι φωτογραφία, η παρουσία του φαρμακείου στο ισόγειο του κτιρίου, επί της συμβολής των οδών Καραϊσκου και Σωτήρος Διός.

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Καταχώρηση σχετική με τον Πειραϊκό Σύνδεσμο μέσα από τις σελίδες του Τύπου των αρχών της δεκαετίας του 1980:


Η όψη του Μεγάρου του Πειραϊκού Συνδέσμου όπως καταγράφηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 από τη συμβολή των οδών Καραϊσκου και Σωτήρος Διός:

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Το Μέγαρο του Πειραϊκού Συνδέσμου μετά των ισογείων καταστημάτων του σε μια ευρεία άποψη από την πεζοδρομημένη οδό Καραϊσκου

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Φωτογραφική λεπτομέρεια της κεντρικής εισόδου του Μεγάρου του Πειραϊκού Συνδέσμου επί της οδού Καραΐσκου 104

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Ευρεία φωτογραφική καταγραφή του υπό εξέτασιν Μεγάρου του Πειραϊκού Συνδέσμου από τον  εμπορικό πεζόδρομο Σωτήρος Διός:

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Αξιομνημόνευτο, δίχως άλλο, το γεγονός ότι την περίοδο 1957-1958 (ή κατ'άλλους το 1955), αγοράστηκε από τον Πειραϊκό Σύνδεσμο το κάτωθι εικονιζόμενο διατηρητέο ακίνητο της οδού Καραΐσκου 153, στην πλατεία της Τερψιθέας, το οποίο εμπλέκεται σε σκάνδαλο οικονομικής φύσεως / υπεξαιρέσεως ποσών που είχαν δοθεί για την ανακαίνιση / αποκατάστασή του προς τον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

ΟΔΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ 153 & ΑΛΚΙΒΙΑΔΟΥ 156

Τα ισόγεια καταστήματα στο κτίριο του Πειραϊκού Συνδέσμου επί της οδού / πεζόδρομου Σωτήρος Διος όπως καταγράφονται το καλοκαίρι του έτους 2017:

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΔΙΟΣ

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΔΙΟΣ

Φωτογραφική λεπτομέρεια μαρμάρινης επιγραφής η οποία βρίσκεται στην πρόσοψη του κτιρίου επί της οδού Σωτήρος Διός, με αναφορά στις Νυχτερινές Σχολές Απόρων Παιδιών στον όροφο Ιωάννου Μεταξά:

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΝΥΚΤΕΡΙΝΑΙ ΣΧΟΛΑΙ ΑΠΟΡΩΝ ΠΑΙΔΩΝ
  • Οι Πρόεδροι του Πειραϊκού Συνδέσμου
Κατά την πρώιμη περίοδο λειτουργίας του Συνδέσμου, δημιουργήθηκε μια Διοικούσα Επιτροπή, η οποία έφερε τον τίτλο "Κοσμητεία" και της οποίας τα μέλη εκλέγονταν μεταξύ τους κατόπιν κληρώσεως. Κατά το έτος 1898, καθιερώθηκε με καταστατική διάταξη η ύπαρξη Διοικητικού ΣυμβουλίουΈκτοτε, πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της πειραϊκής κοινωνίας ανέλαβαν τον προεδρικό θώκο του Πειραϊκού Συνδέσμου. Πρώτος Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου διατέλεσε ο Νικόλαος Φίλων (1898-1902) και ακολούθησαν ο νομικός και πολιτικός Γεώργιος Σημίτης (1902-1912) - πρόκειται για τον πατέρα του μετέπειτα πρωθυπουργού Κων/νου Σημίτη), ο βιομήχανος Βασίλειος Βασιλειάδης (1912-1918), ο Γεώργιος Μανούσης (1918-1920), ο βιομήχανος Μιλτιάδης Πουρής (1920-1924 και 1954-1957) και ο πολιτικός και δικηγόρος Δευκαλίων Ρεδιάδης για τριάντα χρόνια από το 1924 έως το 1955 - ο οποίος αποτελεί τον μακροβιότερο Πρόεδρο του Πειραϊκού Συνδέσμου:

Δευκαλίων Ρεδιάδης  (2 Φεβρουαρίου 1882- 1955)

Μεταπολεμικά, τα ηνία του Πειραϊκού Συνδέσμου ανέλαβαν διαδοχικά ο βιομήχανος Ιάκωβος Μάγκος (1957-1958), ο Δημήτριος Παρασκευάς (1960-1964), ο Ευάγγελος Περάκης (1964-1971), ο Μιχαήλ Μπάκουρης (1971-1972), ο Κων/νος Σαραϊντάρης (1972-1974), ο Παναγιώτης Θεοχάρης (1974-1984), ο Παναγιώτης Λεούσης (1984-1988 και 1998-2000), ο Γ. Ρεδιάδης (1988-1998), ο Ι. Πολυχρονόπουλος (2000-2002), ο Βασίλειος Κούτσης (2002-2004), η Φερενίκη Θεοχάρη (2004-2010), ο Αναστάσιος Βέργος (2010-2012), η Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη (2012-2014), ο Αναστάσιος Δ. Βέργος (2014-2017), η Αντωνία Μεγαλοοικονόμου (2017-2020) και ο Καρλάφτης Ευάγγελος (2020-2023).

Διαβάστε σχετικά θέματα:

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
  • "Πειραϊκό Λεύκωμα", Στ. Καραμπερόπουλος, Εκδόσεις Κοινωνικής, Πειραιάς, 2010
  • "Ιστορικοί Αθλητικοί Σύλλογοι Πειραιά", Περιοδική Έκδοση Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Ο Άγιος Παύλος", 12/09, Τεύχος 4
  • ΥΠΕΚΑ
  • Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)
  • Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιά
  • Μέγας Οδηγός Πειραιώς 1929-1930, Επίσημος Έκδοσις, Εταιρίας Εκδόσεων και Τεχνών "Αρτία", Αλ. Φωτεινός και Σια, Πειραιεύς.
  • "1835-1985 Πειραιάς, 150 Χρόνια Δήμος: Αφιέρωμα", Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πειραιώς "Ζήνων", Ιανουάριος 1985
  • Πλήρης Οδηγός του Πειραιώς 1906-1907, Γ.Ν. Αλεξάκη - Επανέκδοση Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς (1990)
  • http://www.peiraikos.gr/
  • Τύπος Εποχής - Οδηγοί Πόλεως
Φωτογραφίες: 
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου