Pages

Τρίτη, Αυγούστου 28, 2012

Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΜΙΝΙΩΝ

Η ιστορία της συνοικίας των Καμινίων είναι άμεσα συνυφασμένη με την ύπαρξη της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ατρομήτου Πειραιώς. Ο Ατρόμητος Πειραιά, όντας κάποτε αιμοδότης των εθνικών ομάδων αλλά και των μεγαλυτέρων συλλόγων της χώρας, βρίσκεται πλέον μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, στις χαμηλές εθνικές κατηγορίες ή και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. 

Ο Ατρόμητος Πειραιώς ιδρύθηκε το 1926 από Καμινιώτες όπως ο Μοίρας των γνωστών κυλινδρόμυλων, ο Σκορδίλης και ο φωτογράφος Κέλερης. Προπολεμικά και κατά τη διάρκεια της κατοχής, η ύπαρξη της ομάδας αυτής έπαιξε σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη και την πρόοδο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Ατρόμητος Καμινίων - Έτος 1946 (Πηγή: Αρχείο Ατρόμητου Πειραιώς)
Αρχική έδρα της ομάδας με τα χαρακτηριστικό άσπρο / μπλε χρώμα εμφάνισης υπήρξε το στάδιο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στο νέο Φάληρο και έπειτα η έδρα της Προοδευτικής στη Νίκαια. 


Η δραστηριότητα της ομάδας ξεκίνησε από τα τοπικά πρωταθλήματα και έφθασε μέχρι τη συμμετοχή της στην Α' Εθνική Κατηγορία την περίοδο 1960-1961, έχοντας αναδειχθεί άτυπος πρωταθλητής της Β' Εθνικής Κατηγορίας την προηγούμενη χρονιά. Από το 1962 έως και το 1979 αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής καταλαμβάνοντας αρκετές φορές καλές θέσεις στην τελική κατάταξη.

Πηγή: Αρχείο Ατρόμητου Πειραιώς
Τα σημερινά γραφεία της ομάδας βρίσκονται επί της λεωφόρου Δωδεκανήσου στον αριθμό "59", σε ένα οικόπεδο το οποίο δώρισε ο Ασλανίδης το 1969 για αυτόν τον σκοπό. Η ανέγερση των ιδιόκτητων γραφείων περατώθηκε το 2001 επί προεδρίας Χρήστου Σδρένια.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο Ατρόμητος Πειραιώς ανέδειξε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, τον Γιώργο Σιδέρη, ο οποίος μεταγράφηκε από τον Ατρόμητο στον Ολυμπιακό Πειραιώς το 1959 για να αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ όλων των εποχών, τόσο με τη φανέλα του ΟΣΦΠ όσο και με της Εθνικής Ομάδας.


Με τη φανέλα του Ολυμπιακού ο Σιδέρης, ο οποίος είχε το παρατσούκλι "Φόντακας", σκόραρε 225 φορές και προς το τέλος της καριέρας του, το 1970, πήρε μεταγραφή στην Royal Antwerp FC του Βελγίου, σε εποχές όπου οι μεταγραφές Ελλήνων παικτών σε ομάδες του εξωτερικού ήταν σπάνιες. Το 1972 επέστρεψε στον Ολυμπιακό όπου τερμάτισε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία. 

Την αγωνιστική περίοδο 1957-1958, ο Ατρόμητος Πειραιά, έχοντας το Σιδέρη στην σύνθεσή του, αναδεικνύεται δεύτερος στο πρωτάθλημα Πειραιώς. Η ομάδα αυτή απαρτιζόταν από τους: Χόβρη, Τουρλίδη, Γεωργακόπουλο, Ιωνά, Μπελούκα, Στριμπέλη, Κυριακίδη, Λέκκα, Σιδέρη, Παπαγεωργίου, Ζουγανέλη και Τουλτσινάκη.


Εκτός από το Γιώργο Σιδέρη, από τον Ατρόμητο Πειραιώς πέρασαν και άλλα γνωστά ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως οι Μιχάλης Σουμπάσης και Ηλίας Παπαγεωργίου (αργότερα πήραν και οι δυο μεταγραφή για την ΑΕΚ), οι Λευτέρης Πασχάλης και Βαγγέλης Τουρλίδης, ο Άρης Τσατσαρίδης, ο Νίκος Αλέφαντος και ο Νίκος Στριμπέλης (αμφότεροι θα μεταγραφούν εν συνεχεία στον Ολυμπιακό Πειραιώς), ο Δημήτρης Μύλλερ, ο Δημοσθένης Καλογήρου που μαζί με τους Δημήτρη Κουτσουβίτη και Μανώλη Μιχαηλίδη θα μεταγραφούν στον Εθνικό Πειραιώς, ο Γιώργος Δουρδούνας, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Χατζησκουλίδης κ.α.


Μπορεί βέβαια πλέον η ομάδα των Καμινίων να βρίσκεται στις χαμηλές κατηγορίες, στις γηπεδικές εγκαταστάσεις των τμημάτων υποδομής του συλλόγου όμως, παιδιά όλων των ηλικιών, συνωστίζονται με όνειρο να γίνουν κάποια μέρα οι νέοι πρωταγωνιστές και πρωταθλητές.

Ακολουθούν ορισμένα ενδεικτικά πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων εποχής όπου "φιγουράρει" το όνομα του Ατρομήτου Πειραιώς

Πηγές: 
  • "Κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια - Η ιστορία μιας γειτονιάς", Ευαγγελία Μπαφούνη - Νικόλαος Μέλιος, Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (ΙΜΤΙΙΕ), Σειρά - Τοπική Ιστορία, Αριθμός 2, Πειραιάς 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου