Pages

Τρίτη, Αυγούστου 28, 2012

Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΜΙΝΙΩΝ [1926]

Η ιστορία της συνοικίας των Καμινίων είναι άμεσα συνυφασμένη με την ύπαρξη της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ατρόμητου Πειραιώς. Ο Ατρόμητος Πειραιώς (πλήρης επίσημη ονομασία Π.Α.Ο. Ατρόμητος Πειραιώς - Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Ατρόμητος Πειραιώς), πάλαι ποτέ αιμοδότης των Εθνικών Ομάδων αλλά και των μεγαλυτέρων συλλόγων της χώρας, βρίσκεται πλέον μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αγωνιζόμενος συνήθως στις χαμηλές εθνικές κατηγορίες ή και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. 

Ο Ατρόμητος Πειραιώς ιδρύθηκε κατά το έτος 1926 από Καμινιώτες όπως ο Μοίρας των γνωστών κυλινδρόμυλων, ο Σκορδίλης και ο φωτογράφος Θεμιστοκλής Κέλερης. Τόσο προπολεμικά όσο και κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η ύπαρξη της συνοικιακής ομάδας των Καμινίων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και πρόοδο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στον Πειραιά.

Ατρόμητος Καμινίων - Έτος 1946 (Πηγή: Αρχείο Ατρόμητου Πειραιώς)

Ως έδρα της ομάδας με το χαρακτηριστικό άσπρο - μπλε χρώμα εμφάνισης χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς τόσο το στάδιο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στο νέο Φάληρο,  η έδρα της Προοδευτικής στη Νίκαια όπως και άλλα γήπεδα.

Σεπτέμβριος 1956: Ατρόμητος - Φίλαθλοι στο γήπεδον Καραΐσκάκη (για το Πρωτάθλημα Πειραιώς)

Αργότερα, η ομάδα χρησιμοποίησε ως έδρα της το Δημοτικό Γήπεδο Καμινίων αλλά και το Δημοτικό Γήπεδο Ρέντη "Σταύρος Μελισσουργός".



Η δραστηριότητα της ομάδας κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920 ξεκίνησε από τα τοπικά πρωταθλήματα, ενώ αρχής γενομένης από την αγωνιστική περίοδο 1929-1930, συμμετείχε στις διοργανώσεις της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.) Πειραιά (Γ' Κατηγορία). Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Ατρόμητος Καμινίων κατέκτησε την πρώτη θέση και προβιβάστηκε απευθείας στην Β' κατηγορία. 

Πηγή: Αρχείο Ατρόμητου Πειραιώς

Στα χρόνια της Κατοχής ή αμέσως μετά την Απελευθέρωση, η ομάδα συγχωνεύτηκε με τον "Κεραμεικό Καμινίων". Μεταπολεμικά, ο Ατρόμητος Καμινίων συνέχισε στην Α' Κατηγορία Πειραιώς αναδεικνυόμενος δευτεραθλητής Πειραιά τόσο την περίοδο 1946-1947 όσο και την επόμενη σεζόν (1947-1948). 

1946: Παναθηναϊκός - Ατρόμητος Πειραιώς στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

1947: Ατρόμητος - Αργοναύτης στα Καμίνια

Έτος 1948: Πανελευσινιακός - Ατρόμητος 2-2 (για το Πρωτάθλημα Πειραιώς)

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 (σεζόν 1959-1960), ο Ατρόμητος Καμινίων (Πειραιώς) αναδείχθηκε πρωταθλητής Πειραιώς, προκρίθηκε στην επόμενη κατηγορία διαμέσου της οποίας κέρδισε την πρόκρισή του στην Α' Εθνική Κατηγορία, στην οποία συμμετείχε για πρώτη και μοναδική φορά κατά την σεζόν 1960-1961 (σσ. τερμάτισε τελευταίος και υποβιβάστηκε). 

Καλοκαίρι του έτους 1960 με τον Ατρόμητο Πειραιώς να πανηγυρίζει την άνοδο στην Α' Κατηγορία:

\

Αρχειακό τεκμήριο από το πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας της σεζόν 1960-1961, με την συμμετοχή του Ατρόμητου Πειραιώς.

\

Έκτοτε, από την σεζόν 1961-1962 και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 (σεζόν 1977-1978), η ομάδα των Καμινίων αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής Κατηγορίας, προτού ξεκινήσει η πτώση αρχικά προς την Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία (μετέπειτα Γ' Εθνική Κατηγορία) και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.


Στις μέρες μας (21ος αιώνας), τα γραφεία του ποδοσφαιρικού συλλόγου, βρίσκονται σε κτίριο επί της οδού Δωδεκανήσου στον αριθμό "59", σε ένα οικόπεδο το οποίο δωρήθηκε στο σωματείο στα χρόνια της Δικτατορίας, επί ημερών θητείας Κωνσταντίνου Ασλανίδη (1919 - 29 Νοεμβρίου 1984) ως Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού. Η ανέγερση των ιδιόκτητων γραφείων της ομάδας αποπερατώθηκε κατά το έτος 2001, επί προεδρίας Χρήστου Σδρένια.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Ατρόμητος Καμινίων ανέδειξε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, τον Γιώργο Σιδέρη, ο οποίος μεταγράφηκε από την καμινιώτικη ομάδα στον Ολυμπιακό Πειραιώς κατά το έτος 1959, για να αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ όλων των εποχών, τόσο με τη φανέλα του ΟΣΦΠ όσο και με της Εθνικής Ομάδας.

Γιώργος Σιδέρης

Με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Σιδέρης, ο οποίος είχε το παρατσούκλι "Φόντακας", σκόραρε 225 φορές ενώ προς το τέλος της καριέρας του (έτος 1970), πήρε μεταγραφή στην Royal Antwerp FC του Βελγίου, σε μια εποχή όπου οι μεταγραφές Ελλήνων παικτών σε ομάδες του εξωτερικού ήταν σπάνιες. Το 1972 επέστρεψε στον Ολυμπιακό όπου τερμάτισε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως κατά την αγωνιστική περίοδο 1957-1958, ο Ατρόμητος Πειραιά, έχοντας τον εικοσάχρονο τότε Γιώργο Σιδέρη στη σύνθεσή του, αναδείχθηκε όπως προαναφέραμε δεύτερος στο πρωτάθλημα Πειραιώς. Για την ιστορία, εκείνη η ομάδα απαρτιζόταν από τους: Χόβρη, Τουρλίδη, Γεωργακόπουλο, Ιωνά, Μπελούκα, Στριμπέλη, Κυριακίδη, Λέκκα, Σιδέρη, Παπαγεωργίου, Ζουγανέλη και Τουλτσινάκη.


Εκτός από τον προαναφερθέντα Γιώργο Σιδέρη, από τον Ατρόμητο Πειραιώς πέρασαν και άλλα γνωστά ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως οι Μιχάλης Σουμπάσης και Ηλίας Παπαγεωργίου (αργότερα πήραν και οι δυο μεταγραφή για την ΑΕΚ), οι Λευτέρης Πασχάλης και Βαγγέλης Τουρλίδης, ο Άρης Τσατσαρίδης, ο Νίκος Αλέφαντος και ο Νίκος Στριμπέλης (αμφότεροι θα μεταγραφούν εν συνεχεία στον Ολυμπιακό Πειραιώς), ο Δημήτρης Μύλλερ, ο Δημοσθένης Καλογήρου που μαζί με τους Δημήτρη Κουτσουβίτη και Μανώλη Μιχαηλίδη θα μεταγραφούν στον Εθνικό Πειραιώς, ο Γιώργος Δουρδούνας, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Χατζησκουλίδης κ.α.

Νίκος Αλέφαντος (Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 1939 - Αθήνα, 23 Ιουνίου 2020)

Ακολουθούν ορισμένα ενδεικτικά πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων εποχής στα οποία "φιγουράρει" το όνομα του Ατρόμητου Πειραιώς





Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
  • "Κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια - Η ιστορία μιας γειτονιάς", Ευαγγελία Μπαφούνη - Νικόλαος Μέλιος, Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (ΙΜΤΙΙΕ), Σειρά - Τοπική Ιστορία, Αριθμός 2, Πειραιάς 2005.
  • Τύπος Εποχής
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου