Pages

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 09, 2011

ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ανορθογραφία και Δήμος Πειραιά. Βίοι Παράλληλοι.

Κατά καιρούς έχετε δει αναφορές μου στη γενικότερη έλλειψη παιδείας και κουλτούρας των νεο-Ελλήνων. 

Στο Δήμο Πειραιά, την τοπική μικρογραφία όπου γεννήθηκα και ζω, οι τοπικοί άρχοντες, πολιτευτές, δημοτικοί υπάλληλοι κλπ δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. 

Κάποτε είχα γράψει ένα post που αφορούσε την "δίχως άδεια χρήση μιας φωτογραφίας μου" από την ιστοσελίδα του Δήμου Πειραιά και είχα ζητήσει από τον υπάλληλο με τον οποίο αντάλλαξα κάποια ηλεκτρονικά μηνύματα να εγκαταστήσουν spell checker για τα εξερχόμενα μηνύματα διότι η ανορθογραφία "έβγαζε" μάτια. Διάφοροι με σχολίασαν τότε αρνητικά διότι είμαι - λέει - προκατειλημμένος. 

Σήμερα "αλίευσα" σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης το εξής "μαργαριτάρι": 


Δυο δημόσια γνωστά και μη εξαιρετέα πρόσωπα του Πειραιά προβαίνουν σε συγχαρητήρια μηνύματα με αποδέκτες τους αιρετούς εκπροσώπους του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Δήμου (ιδέα δεν έχω τι είναι αυτό και δεν με νοιάζει κιόλας).

Στέκομαι όμως στο γεγονός πως δυο δημόσια πρόσωπα, εκλεγμένα από τον πειραϊκό λαό, επιχειρούν να γράψουν την εξόχως δύσκολη λέξη ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ τρεις φορές και κατορθώνουν να τη γράψουν και τις ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ λάθος. 

Μάλιστα ο δεύτερος σχολιαστής επιτυγχάνει να γράψει τη λέξη "Συγχαρητήρια" λάθος δυο φορές με δυο διαφορετικούς τρόπους.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ παλικάρια... απλό είναι... 
Ύψιλον - Γάμα - Χι! Ήτα - Ήτα - Γιώτα!
Λόλα! Να! Ένα Μήλο!
Αν δεν "το κατέχετε" το "άθλημα της ορθογραφίας", έχω προτείνει επανειλημμένως τη χρήση SPELL CHECKER. Βγαίνει και σε plug-in για το facebook. 
Τι είναι το plug-in ξέρουμε έτσι; 

Πάντως ξέρετε τι λέω άσχετα με όλα αυτά; 
Ότι αντιλαμβάνομαι κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο πως είναι ωραία τα μοδάτα κοστουμάκια και τα πουκαμισάκια, ωραία και τα μανικετόκουμπα αλλά "τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους"... 

Προς το πειραϊκό λαό απλά επισημαίνω πως έχει τους πολιτικούς άρχοντες και αντιπροσώπους που του αξίζουν. Και δεν αναφέρομαι στους 2 εν λόγω κυρίους - όλοι έχουμε δικαίωμα στα ορθογραφικά λάθη - οι οποίοι μπορεί και να είναι άριστοι στα καθήκοντά τους. 

Μια γενικότερη παρατήρηση κάνω και ο "νοών νοείτο"... 



6 σχόλια:

  1. Να προσθέσω κάτι άλλο. Μια πόλη που καμώνεται για τα σπουδαία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της, τη Ράλλειο Σχολή, την Ιωννίδειο, τον Πλάτωνα, τη Γαλλική (για να θυμηθώ τα ποστ σου) και ούτω καθεξής, επιτρέπει τέτοιο διασυρμό; Τελικά η δημοτική αρχή εικόνα της ήταν "εξαπανέκαθεν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα επαναλάβω ότι και στον Πειραιά, όπως και σε όλη την Ελλάδα, οι νεο-Έλληνες, πιστοί στην αρχαία ρήση "Όμοιος ομοίω αεί πελάζει" ψηφίζουν και εκλέγουν τους ομοίους τους.
    Στον Πειραιά η νυν δημοτική αρχή αντιπροσωπεύει ένα 10-12% του συνολικού εκλογικού σώματος.
    Αυτούς επέλεξε ο ένδοξος και περήφανος πειραϊκός λαός, με αυτούς ας πορευτεί.

    Η δε πορεία προς την πραγματική παιδεία δε σταματά στο κάθε καλό ή κακό σχολείο. Υπάρχουν θαυμαστοί άνθρωποι που φοίτησαν σε πολύ κακά σχολεία αλλά οι ίδιοι προόδευσαν ενώ υπάρχουν και χείριστες προσωπικότητες, απόφοιτοι των μεγαλυτέρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΜΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ...
    ΜΑ...ΒΟΪΔΟΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΙ ΚΑΨΟΚΟΛΗΣ? ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!
    ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΝΤΩΣ...
    ΤΑ ΣΥΧΑΡΙΚΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ!
    KOSTAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ Κώστα...
    Δε με απασχολούν τόσο τα επίθετα, άλλωστε η πλειοψηφία των ελληνικών επιθέτων από κάπου προκύπτουν...
    Αλλά με ενοχλεί η έλλειψη παιδείας... και ειδικά σε "αντιπροσώπους" του λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή