Pages

Κυριακή, Δεκεμβρίου 11, 2011

ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

Η παλιά "συνοικία των επαύλεων" του Ερνέστου Τσίλλερ στα τέλη του 19ου / αρχές του 20ου αιώνα "τελείωνε" ουσιαστικά στο ύψος της πλατείας Αλεξάνδρας και ο παραλιακός δρόμος "ανηφόριζε" ελαφρώς στους πρόποδες του λόφου της αρχαίας Μουνιχίας (Καστέλλας) έχοντας πάντα στο δεξί μας χέρι την παραλία της Καστέλλας και το νησάκι του Κουμουνδούρου. Η σημερινή παραλιακή ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη (παλαιότερη ονομασία λεωφόρος Φαλήρου ή Φαληρική λεωφόρος) εκτείνεται από την πλατεία Αλεξάνδρας μέχρι την λεωφόρο Βασιλέως Παύλου ή/και Αλέξανδρου Παπαναστασίου (ουσιαστικά δηλαδή την τομή της παραλιακής οδού από τη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Β') και οικοδομήθηκε - ορμώμενη και από τη δυναμική των γειτονικών έργων του Τσίλλερ - με αρκετά όμορφα παραδοσιακά κτίρια και επαύλεις εκ των οποίων κάποια έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας.

Η λεωφόρος Φαλήρου - στο τμήμα της σημερινής ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη - όπως καταγράφηκε περί τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από ένα δίγλωσσο επιστολικό δελτάριο με τίτλο "Πειραιεύς - Καστέλλα / Pirée - Castella". Στο αριστερό άκρο της ασπρόμαυρης ιστορικής φωτογραφίας, ευδιάκριτο σημείο αναφοράς, η πρώην οικία Καλλιμασιώτη, στη συμβολή της παραλιακής οδού με την οδό Ουίλσωνος (βλέπε αναλυτικά παρακάτω): 

  • Παύλος Κουντουριώτης
Ως προς την ονομασία της παραλιακής λεωφόρου, αξίζει να αναφέρουμε πως ο εξ Ύδρας ορμώμενος Παύλος Κουντουριώτης (9 Απριλίου 1855 − 22 Αυγούστου 1935) υπήρξε Ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ενώ διατέλεσε πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με συνολικά δυο θητείες στο εν λόγω αξίωμα. Το 1886, ο Κουντουριώτης συμμετείχε ως υποπλοίαρχος σε ναυτικές επιχειρήσεις στην Πρέβεζα, καθώς και σε αυτές στην Κρήτη κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 με τον βαθμό του πλωτάρχη. Ως κυβερνήτης του ατμοδρόμωνα "Αλφειός" αποβίβασε το εκστρατευτικό σώμα του Συνταγματάρχη Τιμολέοντος Βάσσου στο Κολυμπάρι Χανίων τον Φεβρουάριο του 1897 και στη Σκάλα Λεπτοκαρυάς τον Απρίλιο του 1897. Αργότερα, ως Κυβερνήτης του εκπαιδευτικού "Μιαούλης", ο Αντιπλοίαρχος τότε Κουντουριώτης πραγματοποίησε το πρώτο υπερπόντιο ταξίδι ελληνικού πολεμικού. Το 1908 έγινε υπασπιστής του βασιλιά Γεωργίου Α' και τον επόμενο χρόνο προάχθηκε σε Πλοίαρχο


Από τον Ιούνιο του έτους 1911, ο Παύλος Κουντουριώτης ανέλαβε Πλοίαρχος του θωρηκτού "Αβέρωφ" ενώ μετά την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων προάχθηκε αρχικά σε Υποναύαρχο, αναλαμβάνοντας τον Απρίλιο του 1912 την Αρχηγεία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους την Αρχηγεία του Στόλου του Αιγαίου. Ως Κυβερνήτης του "Αβέρωφ" κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων ο Κουντουριώτης σημείωσε τεράστιες επιτυχίες, απελευθερώνοντας πλήθος νήσων του Αιγαίου, πρωταγωνιστώντας στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου, αναγκάζοντας τον τουρκικό στόλο να αποσυρθεί στα Δαρδανέλια.


Με τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων προάχθηκε σε Αντιναύαρχο "δια εξαιρετικάς εν πολέμω υπηρεσίας" αναλαμβάνοντας Υπουργός των Ναυτικών σε δυο κυβερνήσεις. Διαφωνώντας με την πολιτική της ουδετερότητας της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συμμετείχε στην Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ως μέλος της Τριανδρίας (Δαγκλής-Βενιζέλος-Κουντουριώτης) ενώ το 1917 ανέλαβε για ακόμη μια φορά το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ναυτικών. Μετά τον θάνατο του Βασιλιά Αλέξανδρου, ανέλαβε καθήκοντα αντιβασιλέως μέχρι τον Νοέμβριο του 1920 και ξανά μετά την αναχώρηση του Γεωργίου Β'  από τη χώρα τον Δεκέμβριο του 1923, έως την ανακήρυξη της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 1924. Ως πρόσωπο μεγάλου κύρους και ευρείας αποδοχής εκλέχθηκε - όπως προαναφέραμε - προσωρινά πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1926, όταν και παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη Δικτατορία του στρατηγού Θεόδωρου Παγκάλου. Στις 4 Ιουνίου 1929 ο Παύλος Κουντουριώτης επανεκλέχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου από τη Βουλή και τη Γερουσία, αλλά παραιτήθηκε οριστικά αυτή τη φορά, τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, για λόγους υγείας.

Αξιοσημείωτο είναι δίχως άλλο το γεγονός πως ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης υπήρξε επίτιμος δημότης Πειραιώς:

  • Φωτογραφικό οδοιπορικό στην ακτή Ναυάρχου Π. Κουντουριώτη
Η αρχή της υπό εξέτασιν ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου, με φόντο την πλατεία Αλεξάνδρας και τα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός. 

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Στην αρχή της υπό εξέτασιν παραλιακής οδού Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου την παραμονή των Χριστουγέννων του έτους 2021:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

Το ίδιο σημείο όπως καταγράφηκε κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2023:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

Η αρχή της υπό εξέτασιν ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου με την γωνιακή πρώην οικία Πατσιάδη (ή Πατσιάδου) στον αριθμό "1" του εν λόγω παραλιακού δρόμου όπως καταγράφηκε στις αρχές του έτους 2023:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Τα κτίρια στην αρχή της παραλιακής ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου - στο αριστερό άκρο η οικία Π. Πατσιάδου - όπως καταγράφηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2010:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ
  • Μιχαλήνειο Κέντρο Προστασίας - Ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 3
Ακριβώς δίπλα στην προαναφερόμενη εγκαταλειμμένη οικία Πατσιάδου στην πλατεία Αλεξάνδρας, βρίσκεται το παραδοσιακό αποκαταστημένο κτίριο του Μιχαλήνειου Κέντρου Προστασίας Παιδιών, επί της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 3.

ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Tο Κ.Π.Π. Μιχαλήνειο συστήθηκε με το Ν.Δ. 3991/1959 μετά από τη δωρεά του Εμμανουήλ και της Δέσποινας Μιχαληνού πρός το Π.Ι.Κ.Π.Α. (Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντίληψης). Το εν λόγω ίδρυμα το οποίο κατόπιν σχετικής επιθυμίας των ιδρυτών του επικεντρώνεται στην πάσχουσα παιδική ηλικία, λειτουργεί από το 1961 στο ιδιόκτητο διατηρητέο κτίριο επί της ακτής ναυάρχου Κουντουριώτου 3.

ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Άποψη κτιρίων στη συνέχεια της υπό εξέτασιν οδού, με το σύγχρονο πολυόροφο γυάλινο κτίριο της Γενικής Κλινικής Πειραϊκό Θεραπευτήριο Α.Ε. να ξεχωρίζει στη συμβολή της υπό εξέτασιν ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 7Α με την οδό Σανταρόζα:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως μεταπολεμικά, στον αριθμό "5" της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου, καταγραφόταν η Μαιευτική / Γυναικολογική Κλινική ιατρού Ε. Χριστοδουλάκου:


Η ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου στη συμβολή με την οδό Σανταρόζα όπως καταγράφηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του έτους 2023:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Το υπό ανακατασκευή κτίριο στη συμβολή της ακτής ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου με την οδό Σανταρόζα όπως καταγράφηκε κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2023:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ & ΣΑΝΤΑΡΟΖΑ
  • Ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου και Μεσσηνίας
Λίγα μέτρα παραπέρα, στη συμβολή με την οδό Μεσσηνίας με την υπό εξέτασιν ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου, στον αριθμό "9", άλλο ένα πολυόροφο κτίριο - λογικά της εποχής του μεσοπολέμου ή και λίγο μεταγενέστερο - "τραβάει το μάτι" για την ιδιομορφία του και τα χρώματά του.

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 9 & ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 9 & ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 9

Το εν λόγω κτίριο, επί της ακτής ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη 9 και Μεσσηνίας όπως καταγράφηκε κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2023:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 9 & ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στην απέναντι γωνία, ακτή ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 11 και Μεσσηνίας, έτερο τετραώροφο κτίριο στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται το Προξενείο της Λιθουανίας (φωτογραφική καταγραφή Μάιος 2023):

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 11

Γενικότερη άποψη της συμβολής της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη στο ύψος της συμβολής με την οδό Μεσσηνίας:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Βροχερή καταγραφή της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου, κατά το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2019:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Βαδίζοντας επί της υπό εξέτασιν παραλιακής λεωφόρου, στο ύψος της συμβολής με την οδό Μεσσηνίας, περί τα τέλη Μαΐου του έτους 2023:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ
  • Ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 13 & Κάνιγγος
Στη δεύτερη κατά σειρά σημερινή σύνθεση / αντιπαραβολή του "Πειραιά του χθες και του σήμερα", παρουσιάζουμε ένα ιδιότυπο γωνιακό παραδοσιακό αποκαταστημένο κτίριο στη συμβολή της ακτής Ναυάρχου Κουντουριώτου 13 και της οδού Κάνιγγος. Ο αρχιτέκτων Ντόριζας το αναφέρει ως Οικία Μαζαράκη και τοποθετεί την κατασκευή του κτιρίου στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα στο έτος 1912. Το ΥΠΕΚΑ, στη βάση δεδομένων του, το ονομάζει Μαζαράκειο Κληροδότημα - Κτήριον ιδιοκτησίας Ευαγούς Ιδρύματος Μαζαρακατών - Τραυλιανών. Σήμερα στο αποκαταστημένο τριώροφο νεοκλασικό κτίριο στεγάζονται γραφεία της ναυτιλιακής εταιρίας. Τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου είχε αναλάβει ο πολιτικός μηχανικός Πάνος Καρούκης με τη συνεργασία του αρχιτέκτονα Αγγέλου Κυρίτση.

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 13 & ΚΑΝΙΓΓΟΣ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Στην παραπάνω σύνθεση/αντιπαραβολή εικονίζεται το εν λόγω κτίριο αρχικά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ήδη εγκαταλειμμένο εκείνη την εποχή - από ότι μαρτυρούν και οι προστατευτικές (;) πινακίδες που κάλυπταν το πεζοδρόμιο, ίσως και λόγω του μεγάλου σεισμού του 1981 - καθώς και στη σημερινή του πλήρως αποκαταστημένη μορφή (2011). 

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Οι άνω όροφοι του κτιρίου όπως καταγράφηκαν για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ "Ο Πειραιάς του Τσαρούχη" στις αρχές της δεκαετίας του 1980:


Στο έξοχο λεύκωμα του Στέλιου Σκοπελίτη "Νεοκλασικά Σπίτια της Αθήνας και του Πειραιά" "αλιεύουμε" και την παρακάτω ασπρόμαυρη φωτογραφία των αρχών της δεκαετίας του 1970. Στο εν λόγω κτίριο, όπως μαρτυρά και η επιγραφή "Πρότυπος Γενική Κλινική", επί του εξώστη στον πρώτο όροφο, στεγαζόταν τότε η κλινική Παπαθανασιάδη.


Το ως άνω διατηρητέο κτίριο, διαθέτει σωρεία ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών λεπτομερειών στον εξωτερικό του διάκοσμο.

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 13 & ΚΑΝΙΓΓΟΣ

Μια νυκτερινή άποψη του υπό εξέταση διατηρητέου κτιρίου από την ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου:

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 13 & ΚΑΝΙΓΓΟΣ

Μια γενικότερη άποψη των κτιρίων σε αυτό το ύψος της παραλιακής ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Σε αυτό περίπου το σημείο της παραλιακής ακτής, στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρχε το ζυθοποιείο / ζυθοπωλείο του Τσοκαρόπουλου, με αποτέλεσμα σε αρκετές πηγές να αποκαλείται και "συνοικία Τσοκαρόπουλου". Κατά τη δεκαετία του 1920, πρόσφυγες οικοδόμησαν παραπήγματα και πρόχειρες κατασκευές σε μεγάλο τμήμα των βραχωδών ακτών. Στην επόμενη ασπρόμαυρη φωτογραφία εποχής Μεσοπολέμου παρατηρήστε στα αριστερά τα προαναφερόμενα προσφυγικά παραπήγματα ενώ στο βάθος διακρίνονται οι λαμπρές επαύλεις της Καστέλλας (έπαυλις Οριγώνη, έπαυλις Παπατέστα κλπ).


Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως από την υπό εξέτασιν παραλιακή λεωφόρο ανέρχεται και κατέρχεται το ιστορικό τρόλεϊ "20" της Καστέλλας, το οποίο καταγράφεται στην κάτωθι φωτογραφία των τελών της δεκαετίας του 2000 στο ύψος της οδού Κάνιγγος.

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο ερασιτέχνης φωτογράφος Γεώργιος Σαματούρας κατέγραψε ορισμένα από τα κτίρια της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου:

Φωτογράφος: Γ. Σαματούρας - Πηγή: ΕΛΙΑ

Φωτογράφος: Γ. Σαματούρας - Πηγή: ΕΛΙΑ

Η ως άνω φωτογραφία όπως παρουσιάστηκε μέσα από το πρωτότυπο προσωπικό project Πειραιάς / Piraeus Retronaut, σε σχετική σύνθεση / αντιπαραβολή του Πειραιά του "χθες" και του "σήμερα":

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Φωτογράφος: Γ. Σαματούρας - Πηγή: ΕΛΙΑ

Η ως άνω φωτογραφία όπως παρουσιάστηκε μέσα από το πρωτότυπο προσωπικό project Πειραιάς / Piraeus Retronaut, σε σχετική σύνθεση / αντιπαραβολή του Πειραιά του "χθες" και του "σήμερα":

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Περπατώντας στη βροχερή ακτή Ναυάρχου Κουντουριώτου κατά το μήνα Νοέμβριο του 2019:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ
  • Ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 15, Κάνιγγος και Ουίλσωνος
Για το κάτωθι εικονιζόμενο κτίριο επί της ακτής Ναυάρχου Παύλο Κουντουριώτου 15 το παρόν ιστολόγιο έχει αφιερώσει ένα ξεχωριστό άρθρο / έρευνα το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Πρόκειται για το ιδιότυπο - εγκαταλειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια και υπό κατάρρευση - κτίριο που στέγασε επί μακρά περίοδο τα εκπαιδευτήρια της σχολής Μπαχλιτζανάκη, στη συμβολή της παραλιακής ακτής Κουντουριώτου 15 και των οδών Κάνιγγος και Ουίλσωνος. Μια ενδεικτική σύνθεση / αντιπαραβολή του Πειραιά του "χθες και του σήμερα" μέσα από το πρωτότυπο προσωπικό project Πειραιάς / Piraeus Retronaut:

(ΠΡΩΗΝ) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΑΧΛΙΤΖΑΝΑΚΙ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Στην ως άνω σύνθεση / αντιπαράθεση, η φωτογραφία του παρελθόντος η οποία χρησιμοποιήθηκε - προερχόμενη από τη βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ - τοποθετείται χρονολογικά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 / αρχές της δεκαετίας του 1980. Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό στολίδι με τις δωρικού ρυθμού κολώνες αποδίδεται μάλλον λανθασμένα σε κάποιες διαδικτυακές πηγές ως έργο του Ερνέστου Τσίλλερ (Ernst Ziller). Το κτίριο, κατά τις πρώτες τρεις δεκαετίας του 21ου αιώνα, παρέμεινε πλήρως εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο, με έκδηλα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου.

(ΠΡΩΗΝ) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΑΧΛΙΤΖΑΝΑΚΗ [HDR]

Κατά το έτος 2023, καταγράφηκε η τοποθέτηση μεταλλικών ικριωμάτων για την προστασία του διατηρητέου κτιρίου και του διακόσμου του.

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

Τα υπό εξέτασιν κτίρια της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου όπως καταγράφηκαν κατά το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2020:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Ο φωτογραφικός φακός του ιστολογίου, στο ίδιο περίπου σημείο, πλησίον της στάσεως "Παρασκευά", κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2023. 

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

Στάση "Παρασκευά", επί της ακτής ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου, όπως καταγράφηκε κατά τον μήνα Ιανουάριο του έτους 2024:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 
  • Ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη 17 και Ουίλσωνος
Στην ακριβώς απέναντι γωνία, στην έτερη συμβολή της παραλιακής ακτής Κουντουριώτου 17 και της οδού Ουίλσωνος, βρισκόταν το αρχοντικό της επόμενης φωτογραφίας, η οποία επίσης προέρχεται από το φωτογραφικό λεύκωμα του Στέλιου Σκοπελίτη "Νεοκλασικά Σπίτια της Αθήνας και του Πειραιά". Σε κάποιες πηγές το εν λόγω κτίριο ορίζεται ως πρώην οικία Καλλιμασιώτη.


Το ίδιο κτίριο είχε φωτογραφήσει, ορισμένα χρόνια πριν, περί τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο ερασιτέχνης φωτογράφος Γιώργος Σαματούρας:

Φωτογράφος: Γ. Σαματούρας - Πηγή: ΕΛΙΑ
  • Ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη 19 και Κλεμανσώ
Συνεχίζοντας το οδοιπορικό στην ακτή Ναυάρχου Κουντουριώτου, στο ύψος των σκαλιών που οδηγούν στην παραλία της Καστέλλας, στη συμβολή της παραλιακής λεωφόρου με την οδό Κλεμανσώ, διακρίνουμε το κάτωθι αποκαταστημένο διατηρητέο παραδοσιακό κτίριο:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 19 & ΚΛΕΜΑΝΣΩ

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 19 & ΚΛΕΜΑΝΣΩ

Το υπό εξέταση κτίριο όπως καταγράφηκε για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ "Ο Πειραιάς του Τσαρούχη" στις αρχές της δεκαετίας του 1980:


Ακόμα μια έγχρωμη φωτογραφική καταγραφή του ιδίου κτιρίου η οποία τοποθετείται χρονικά στην ίδια χρονική περίοδο:

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Το συγκεκριμένο κτίριο, αναδεικνύεται και κατά τις βραδινές ώρες με τον κατάλληλο εξωτερικό φωτισμό: 

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 19 & ΚΛΕΜΑΝΣΩ

Λεπτομέρεια του όμορφα διακοσμημένου άνω ορόφου με τον εξώστη με το σιδερένιο κιγκλίδωμα από τα Χριστούγεννα του έτους 2012:

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 19 & ΚΛΕΜΑΝΣΩ

Στην έναντι γωνία της παραλιακής λεωφόρου με την οδό Κλεμανσώ υψώνεται η παρακάτω γωνιαία διώροφη κατοικία: 

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 21 & ΚΛΕΜΑΝΣΩ 2

Βραδινή καταγραφή της υπό εξέτασιν παραλιακής λεωφόρου από το ως άνω σημείο, κατά το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2012:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Η υπό εξέτασιν ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου όπως καταγράφηκε φωτογραφικά από το ύψος της οδού Κλεμανσώ στις αρχές του έτους 2021:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

Το ίδιο τμήμα της υπό εξέτασιν οδού όπως καταγράφηκε κατά τον μήνα Ιανουάριο του έτους 2024:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

Περίπου σε αυτό το σημείο της παραλιακής λεωφόρου στάθηκε περί τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και ο Γιώργος Σαματούρας καταγράφοντας την ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη σε δυο διαδοχικές φωτογραφίες:

Φωτογράφος: Γ. Σαματούρας - Πηγή: ΕΛΙΑ

Φωτογράφος: Γ. Σαματούρας - Πηγή: ΕΛΙΑ

Και μια αντίστοιχη σύγχρονη άποψη του ιδίου σημείου όπως καταγράφηκε φωτογραφικά κατά το έτος 2010:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Με χρήση τηλεφακού από τον λιμενοβραχίονα της Φρεαττύδος καταγράφουμε το σημείο όπου η ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου τερματίζει, στη συμβολή με την οδό Λόϋδ Τζώρτζ και ξεκινά η λεωφόρος Βασιλέως Παύλου (Αλέξανδρου Παπαναστασίου):

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Η πλειοψηφία των προαναφερομένων κτιρίων της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου όπως καταγράφηκαν από το προνομιακό πλάτωμα άνωθεν της παραλίας της Καστέλλας, επί της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου (Αλέξανδρου Παπαναστασίου) κατά το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2020:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Αντί επιλόγου, ακολουθούν δυο νυχτερινές φωτογραφικές καταγραφές της υπό εξέτασιν ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου από τις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα:

ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ - ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ [ΚΑΣΤΕΛΛΑ]

Διαβάστε σχετικά θέματα:







Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
  • "Οδωνυμικά του Πειραιά", Μάρω Βουγιούκα / Βασίλης Μεγαρίδης, Εκδόσεις Φιλιππότη, 1996
  • "Πειραιάς 1834-1912", Σταματίνα Μαλικούτη, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς 
  • Αρχείο ΥΠΕΚΑ 
  • Αρχείο ΕΛΙΑ 
  • "Νεοκλασικά Σπίτια της Αθήνας και του Πειραιά", Φωτογραφικό Λεύκωμα, Στέλιος Σκοπελίτης (1975) 
  • Μιχαλήνειο - Επίσημη Ιστοσελίδα
Φωτογραφίες: 
  • Οι ιστορικές φωτογραφίες παρατίθενται για εκπαιδευτικούς σκοπούς - κάθε νόμιμο δικαίωμα ανήκει στους νομίμους κατόχους αυτών.
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος καθώς και οι συνθέσεις / αντιπαραβολές ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου