Pages

Κυριακή, Δεκεμβρίου 11, 2011

ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

Η παλιά "συνοικία των επαύλεων" του Ερνέστου Τσίλλερ η οποία οικοδομήθηκε κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα "τελείωνε" στο ύψος της πλατείας Αλεξάνδρας και ο παραλιακός δρόμος, η λεωφόρος Φαλήρου, "ανηφόριζε" ελαφρώς στους πρόποδες του λόφου της αρχαίας Μουνιχίας (Καστέλλας) έχοντας πάντα στο δεξί μας χέρι την παραλία της Καστέλλας και το νησάκι του Κουμουνδούρου


Η σύγχρονη παραλιακή ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη (παλαιότερη ονομασία λεωφόρος Φαλήρου ή Φαληρική λεωφόρος) εκτείνεται από την πλατεία Αλεξάνδρας φθάνοντας μέχρι την αρχή της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου ή/ Αλέξανδρου Παπαναστασίου (ουσιαστικά δηλαδή μέχρι την συμβολή της παραλιακής οδού με την κατερχόμενη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Β'). Τα οικόπεδα επί του υπό εξέτασιν παραλιακού δρόμου οικοδομήθηκαν ορμώμενα από την δυναμική των γειτονικών έργων του Τσίλλερ, με αξιόλογα παραδοσιακά κτίρια και αστικές επαύλεις, εκ των οποίων ορισμένα/ες έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας (21ος αιώνας).

Η πάλαι ποτέ λεωφόρος Φαλήρου - στο τμήμα της σημερινής ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη - όπως καταγράφηκε περί τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από ένα δίγλωσσο επιστολικό δελτάριο με τίτλο "Πειραιεύς - Καστέλλα / Pirée - Castella". Στο αριστερό άκρο της ασπρόμαυρης αρχειακής λήψης, εντοπίζεται ως ευδιάκριτο σημείο αναφοράς, η πρώην οικία Καλλιμασιώτη, στη συμβολή της παραλιακής οδού με την οδό Ουΐλσωνος (προγενέστερες ονομασίες ως οδός Θησείου και πάροδος Βενδιδείου): 

  • Παύλος Κουντουριώτης
Ως προς την ονομασία της παραλιακής λεωφόρου, αξίζει να αναφέρουμε πως ο εξ Ύδρας ορμώμενος Παύλος Κουντουριώτης (9 Απριλίου 1855 − 22 Αυγούστου 1935) υπήρξε Ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ενώ διατέλεσε πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με συνολικά δυο θητείες στο εν λόγω αξίωμα. Κατά το έτος 1886, ο Κουντουριώτης συμμετείχε ως υποπλοίαρχος σε ναυτικές επιχειρήσεις στην Πρέβεζα, καθώς και σε αυτές στην Κρήτη κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 με τον βαθμό του πλωτάρχη. Ως κυβερνήτης του ατμοδρόμωνα "Αλφειός" αποβίβασε το εκστρατευτικό σώμα του Συνταγματάρχη Τιμολέοντος Βάσσου στο Κολυμπάρι Χανίων τον Φεβρουάριο του 1897 και στη Σκάλα Λεπτοκαρυάς τον Απρίλιο του 1897. Αργότερα, ως Κυβερνήτης του εκπαιδευτικού "Μιαούλης", ο Αντιπλοίαρχος τότε Κουντουριώτης πραγματοποίησε το πρώτο υπερπόντιο ταξίδι ελληνικού πολεμικού. Το 1908 έγινε υπασπιστής του Βασιλέα Γεωργίου Α' ενώ τον επόμενο χρόνο προάχθηκε σε Πλοίαρχο


Από τον Ιούνιο του έτους 1911, ο Παύλος Κουντουριώτης ανέλαβε Πλοίαρχος του θωρηκτού "Αβέρωφ" ενώ μετά την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων προάχθηκε αρχικά σε Υποναύαρχο, αναλαμβάνοντας τον Απρίλιο του 1912 την Αρχηγεία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους την Αρχηγεία του Στόλου του Αιγαίου. Ως Κυβερνήτης του "Αβέρωφ" κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων ο Κουντουριώτης σημείωσε τεράστιες επιτυχίες, απελευθερώνοντας πλήθος νήσων του Αιγαίου, πρωταγωνιστώντας στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου, αναγκάζοντας τον τουρκικό στόλο να αποσυρθεί στα Δαρδανέλια.


Με τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων προάχθηκε σε Αντιναύαρχο "δια εξαιρετικάς εν πολέμω υπηρεσίας" αναλαμβάνοντας Υπουργός των Ναυτικών σε δυο κυβερνήσεις. Διαφωνώντας με την πολιτική της ουδετερότητας της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συμμετείχε στην Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ως μέλος της Τριανδρίας (Δαγκλής-Βενιζέλος-Κουντουριώτης) ενώ το 1917 ανέλαβε για ακόμη μια φορά το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ναυτικών. Μετά τον θάνατο του Βασιλιά Αλέξανδρου, ανέλαβε καθήκοντα αντιβασιλέως μέχρι τον Νοέμβριο του 1920 και ξανά μετά την αναχώρηση του Γεωργίου Β'  από τη χώρα τον Δεκέμβριο του 1923, έως την ανακήρυξη της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 1924. Ως πρόσωπο μεγάλου κύρους και ευρείας αποδοχής εκλέχθηκε - όπως προαναφέραμε - προσωρινά πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1926, όταν και παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη Δικτατορία του στρατηγού Θεόδωρου Παγκάλου. Στις 4 Ιουνίου 1929 ο Παύλος Κουντουριώτης επανεκλέχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου από τη Βουλή και τη Γερουσία, αλλά παραιτήθηκε οριστικά αυτή τη φορά, τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, για λόγους υγείας.

Αξιοσημείωτο είναι δίχως άλλο το γεγονός πως ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης υπήρξε επίτιμος δημότης Πειραιώς:

  • Φωτογραφικό οδοιπορικό στην ακτή Ναυάρχου Π. Κουντουριώτη
Η αρχή της υπό εξέτασιν ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου, με φόντο την πλατεία Αλεξάνδρας και τα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός. 

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Στην αρχή της υπό εξέτασιν παραλιακής λεωφόρου Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου την παραμονή των Χριστουγέννων του έτους 2021:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

Το ίδιο σημείο όπως καταγράφηκε κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2023:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

Η αρχή της υπό εξέτασιν ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου με την γωνιακή πρώην οικία Πατσιάδη (ή Πατσιάδου) στον αριθμό "1" του εν λόγω παραλιακού δρόμου όπως καταγράφηκε στις αρχές του έτους 2023:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Τα κτίρια στην αρχή της παραλιακής ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου - στο αριστερό άκρο η οικία Π. Πατσιάδου - όπως καταγράφηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2010:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ
  • Μιχαλήνειο Κέντρο Προστασίας - Ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 3
Ακριβώς δίπλα στην προαναφερόμενη εγκαταλειμμένη οικία Πατσιάδου στην πλατεία Αλεξάνδρας, βρίσκεται το παραδοσιακό αποκαταστημένο κτίριο του Μιχαλήνειου Κέντρου Προστασίας Παιδιών, επί της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 3.

ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Tο Κ.Π.Π. Μιχαλήνειο συστήθηκε με το Ν.Δ. 3991/1959 μετά από τη δωρεά του Εμμανουήλ και της Δέσποινας Μιχαληνού πρός το Π.Ι.Κ.Π.Α. (Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντίληψης). Το εν λόγω ίδρυμα το οποίο κατόπιν σχετικής επιθυμίας των ιδρυτών του επικεντρώνεται στην πάσχουσα παιδική ηλικία, λειτουργεί από το 1961 στο ιδιόκτητο διατηρητέο κτίριο επί της ακτής ναυάρχου Κουντουριώτου 3.

ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Άποψη κτιρίων στη συνέχεια της υπό εξέτασιν οδού, με το σύγχρονο πολυόροφο γυάλινο κτίριο της Γενικής Κλινικής Πειραϊκό Θεραπευτήριο Α.Ε. να ξεχωρίζει στη συμβολή της υπό εξέτασιν ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 7Α με την οδό Σανταρόζα:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως μεταπολεμικά, στον αριθμό "5" της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου, καταγραφόταν η Μαιευτική / Γυναικολογική Κλινική ιατρού Ε. Χριστοδουλάκου:


Η ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου στη συμβολή με την οδό Σανταρόζα όπως καταγράφηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του έτους 2023:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Το υπό ανακατασκευή κτίριο στη συμβολή της ακτής ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου με την οδό Σανταρόζα όπως καταγράφηκε κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2023:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ & ΣΑΝΤΑΡΟΖΑ
  • Ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου και Μεσσηνίας
Λίγα μέτρα παραπέρα, στη συμβολή με την οδό Μεσσηνίας με την υπό εξέτασιν ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου, στον αριθμό "9", άλλο ένα πολυόροφο κτίριο - λογικά της εποχής του μεσοπολέμου ή και λίγο μεταγενέστερο - "τραβάει το μάτι" για την ιδιομορφία του και τα χρώματά του.

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 9 & ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 9 & ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 9

Το εν λόγω κτίριο, επί της ακτής ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη 9 και Μεσσηνίας όπως καταγράφηκε κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2023:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 9 & ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στην απέναντι γωνία, ακτή ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 11 και Μεσσηνίας, έτερο τετραώροφο κτίριο στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται το Προξενείο της Λιθουανίας (φωτογραφική καταγραφή Μάιος 2023):

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 11

Γενικότερη άποψη της συμβολής της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη στο ύψος της συμβολής με την οδό Μεσσηνίας:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Βροχερή καταγραφή της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου, κατά το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2019:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Βαδίζοντας επί της υπό εξέτασιν παραλιακής λεωφόρου, στο ύψος της συμβολής με την οδό Μεσσηνίας, περί τα τέλη Μαΐου του έτους 2023:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ
  • Ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 13 και Κάνιγγος
Επί της συμβολής της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 13 και της οδού Κάνιγγος, ο φακός του ιστολογίου κατέγραψε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 το κάτωθι εικονιζόμενο ιδιότυπο γωνιακό παραδοσιακό διατηρητέο αποκαταστημένο κτίριο:

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 13 & ΚΑΝΙΓΓΟΣ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο αρχιτέκτων Ν. Ντόριζας καταγράφει το εν λόγω ως οικία Μαζαράκη,  τοποθετώντας την κατασκευή του περί την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα κατά το έτος 1912, ενώ στη βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ, το υπό εξέτασιν διατηρητέο καταγράφεται ως Μαζαράκειο Κληροδότημα - Κτήριον ιδιοκτησίας Ευαγούς Ιδρύματος Μαζαρακατών - Τραυλιανών


Με βάση την ως άνω αρχειακή έγχρωμη λήψη του ΥΠΕΚΑ, παρουσιάζουμε την παρακάτω σύνθεση / αντιπαραβολή του "Πειραιά του χθες και του σήμερα", μέσα από το πρωτότυπο προσωπικό project Πειραιάς / Piraeus Retronaut:

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 13 & ΚΑΝΙΓΓΟΣ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Στις μέρες μας (21ος αιώνας), στο αποκαταστημένο τριώροφο νεοκλασικό κτίριο στεγάζονται γραφεία ναυτιλιακής εταιρίας (Horizon Tankers Limited SA / Target Marine SA). Ειρήσθω εν παρόδω, τις εργασίες αποκατάστασης του εν λόγω διατηρητέου κτιρίου είχε αναλάβει ο πολιτικός μηχανικός Πάνος Καρούκης με τη συνεργασία του αρχιτέκτονα Αγγέλου Κυρίτση, αναδεικνύοντας την σωρεία ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών λεπτομερειών που υφίστανται στον εξωτερικό του διάκοσμο.

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 13 & ΚΑΝΙΓΓΟΣ

Στο έξοχο λεύκωμα του Στέλιου Σκοπελίτη "Νεοκλασικά Σπίτια της Αθήνας και του Πειραιά", ο βραβευμένος φωτογράφος κατέγραψε το υπό εξέτασιν κτίριο περί τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Παρατηρώντας την κάτωθι ασπρόμαυρη λήψη, γίνεται αντιληπτό πως εκείνη την εποχή, στο κτίριο στεγαζόταν η κλινική Παπαθανασιάδη, όπως άλλωστε μαρτυρά η επιγραφή "Πρότυπος Γενική Κλινική", επί του εξώστη στον πρώτο όροφο.


Οι άνω όροφοι της οικίας Μαζαράκη όπως καταγράφηκαν λίγα χρόνια αργότερα, για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ "Ο Πειραιάς του Τσαρούχη", περί τις αρχές της δεκαετίας του 1980:


Μια ενδεικτική βραδινή φωτογραφική καταγραφή του υπό εξέταση διατηρητέου κτιρίου από την ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου:

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 13 & ΚΑΝΙΓΓΟΣ

Μια γενικότερη άποψη των κτιρίων σε αυτό το ύψος της υπό εξέτασιν ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να αναφέρουμε έστω και επιγραμματικά, πως επί της παραλιακής ακτής αρχής γενομένης από την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, λειτουργούσε το γνωστό ζυθοποιείο / ζυθοπωλείο του Τσοκαρόπουλου, με αποτέλεσμα σε αρκετές πηγές η περιοχή να καταγράφεται ως "συνοικία Τσοκαρόπουλου"

Κατά τη δεκαετία του 1920, μετά την Καταστροφή, πρόσφυγες οικοδόμησαν παραπήγματα και πρόχειρες κατασκευές σε μεγάλο τμήμα των βραχωδών ακτών. Στην κάτωθι ασπρόμαυρη αρχειακή φωτογραφία της εποχής του Μεσοπολέμου μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τα προαναφερόμενα προσφυγικά παραπήγματα, ενώ στο βάθος διακρίνονται οι λαμπρές επαύλεις της Καστέλλας (έπαυλις Οριγώνη κ.ο.κ).


Σημείο αναφοράς της υπό εξέτασιν παραλιακής λεωφόρου, αναμφίβολα, αποτελεί το ιστορικό τρόλεϊ "20" της Καστέλλας, το οποίο καταγράφεται στην επόμενη φωτογραφία των τελών της δεκαετίας του 2000, να διέρχεται από το ύψος της οδού Κάνιγγος.

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο ερασιτέχνης φωτογράφος Γεώργιος Σαματούρας κατέγραψε ορισμένα από τα κτίρια της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου:

Φωτογράφος: Γ. Σαματούρας - Πηγή: ΕΛΙΑ

Φωτογράφος: Γ. Σαματούρας - Πηγή: ΕΛΙΑ

Η ως άνω φωτογραφία όπως παρουσιάστηκε μέσα από το πρωτότυπο προσωπικό project Πειραιάς / Piraeus Retronaut, σε σχετική σύνθεση / αντιπαραβολή του Πειραιά του "χθες" και του "σήμερα":

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Φωτογράφος: Γ. Σαματούρας - Πηγή: ΕΛΙΑ

Η ως άνω φωτογραφία όπως παρουσιάστηκε μέσα από το πρωτότυπο προσωπικό project Πειραιάς / Piraeus Retronaut, σε σχετική σύνθεση / αντιπαραβολή του Πειραιά του "χθες" και του "σήμερα":

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Περπατώντας στη βροχερή ακτή Ναυάρχου Κουντουριώτου κατά το μήνα Νοέμβριο του 2019:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ
  • Ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 15, Κάνιγγος και Ουίλσωνος
Για το κάτωθι εικονιζόμενο διατηρητέο κτίριο στη συμβολή της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 15 με τις οδούς Κάνιγγος και Ουίλσωνος, στο παρόν ιστολόγιο υφίσταται ένα ξεχωριστό άρθρο / έρευνα το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Επιγραμματικά αναφέρουμε πως πρόκειται για το αρχικής ιδιοκτησίας Σπυρίδωνος Κριτσίλη ιδιότυπο αρχιτεκτονικά κτίριο το οποίο αργότερα ταυτίστηκε με την λειτουργία των εκπαιδευτηρίων της Σχολής Μπαχλιτζανάκη.

Με βάση την ως άνω αρχειακή φωτογραφία του ΥΠΕΚΑ, παρουσιάζεται η κάτωθι σύνθεση / αντιπαραβολή του Πειραιά του "χθες και του σήμερα" μέσα από το πρωτότυπο προσωπικό project Πειραιάς / Piraeus Retronaut:

(ΠΡΩΗΝ) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΑΧΛΙΤΖΑΝΑΚΙ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός πως το συγκεκριμένο εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο αρχιτεκτονικό στολίδι με τις χαρακτηριστικές δωρικού ρυθμού κολώνες αποδίδεται λανθασμένα σε κάποιες διαδικτυακές πηγές ως έργο του Ερνέστου Τσίλλερ (Ernst Ziller)

(ΠΡΩΗΝ) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΑΧΛΙΤΖΑΝΑΚΗ [HDR]

Κατά το έτος 2023, καταγράφηκε η τοποθέτηση μεταλλικών ικριωμάτων για την προστασία του διατηρητέου κτιρίου και του διακόσμου του.

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

Τα υπό εξέτασιν κτίρια της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου όπως καταγράφηκαν κατά το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2020:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Ο φωτογραφικός φακός του ιστολογίου, στο ίδιο περίπου σημείο, πλησίον της στάσεως "Παρασκευά", κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2023. 

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

Στάση "Παρασκευά", επί της ακτής ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου, όπως καταγράφηκε κατά τον μήνα Ιανουάριο του έτους 2024:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 
  • Ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη 17 και Ουίλσωνος
Στην ακριβώς απέναντι γωνία, στην έτερη συμβολή της παραλιακής ακτής Κουντουριώτου 17 και της οδού Ουίλσωνος, βρισκόταν το αρχοντικό της επόμενης φωτογραφίας, η οποία επίσης προέρχεται από το φωτογραφικό λεύκωμα του Στέλιου Σκοπελίτη "Νεοκλασικά Σπίτια της Αθήνας και του Πειραιά". Σε κάποιες πηγές το εν λόγω κτίριο ορίζεται ως πρώην οικία Καλλιμασιώτη.


Το ίδιο κτίριο είχε φωτογραφήσει, ορισμένα χρόνια πριν, περί τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο ερασιτέχνης φωτογράφος Γιώργος Σαματούρας:

Φωτογράφος: Γ. Σαματούρας - Πηγή: ΕΛΙΑ
  • Ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη 19 και Κλεμανσώ
Συνεχίζοντας το οδοιπορικό στην υπό εξέτασιν παραλιακή λεωφόρο, στο ύψος των σκαλιών που οδηγούν στην παραλία της Καστέλλας, στη συμβολή της ακτής Κουντουριώτου 19 με την οδό Κλεμανσώ 1, καταγράφεται το κάτωθι αποκαταστημένο διατηρητέο παραδοσιακό κτίριο:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 19 & ΚΛΕΜΑΝΣΩ

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 19 & ΚΛΕΜΑΝΣΩ

Το υπό εξέταση νεοκλασικό όπως καταγράφηκε στην αρχική του μορφή, για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ "Ο Πειραιάς του Τσαρούχη" στις αρχές της δεκαετίας του 1980:


Στην επόμενη έγχρωμη αρχειακή καταγραφή μέσα από τα αρχεία του ΥΠΕΚΑ καταγράφεται το διατηρητέο κτίριο επί της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 19 και Κλεμανσώ. Ειρήσθω εν παρόδω, για το εν λόγω κτίριο το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως παραδοσιακό διατηρητέο από το έτος 1982, καθορίστηκαν συμπληρωματικοί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εγκρίθηκε μεταφορά συντελεστή δόμησης.


Το γωνιακό τριώροφο μετά την προσθήκη του άνω ορόφου αποκαταστημένο κτίριο, όπως αναδεικνύεται κατά τις βραδινές ώρες με τον κατάλληλο εξωτερικό φωτισμό: 

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 19 & ΚΛΕΜΑΝΣΩ

Λεπτομέρεια του όμορφα διακοσμημένου άνω ορόφου με τον εξώστη με το σιδερένιο κιγκλίδωμα από τα Χριστούγεννα του έτους 2012:

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 19 & ΚΛΕΜΑΝΣΩ

Ειρήσθω εν παρόδω, στα τέλη της δεκαετίας του 1940, στη συμβολή των οδών Κλεμανσώ 1 και ακτής Κουντουριώτου, άνωθεν της "Σπηλιάς" Παρασκευά, καταγραφόταν η κλινική "Άγιος Ελευθέριος", του ιατρού Ιω. Κ. Παπαδόπουλου, διευθυντού της Χειρουργικής Κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου.


Στην έτερη συμβολή της υπό εξέτασιν παραλιακής λεωφόρου με την οδό Κλεμανσώ 2-4, υφίσταται η κάτωθι γωνιαία τριώροφη κατοικία: 

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 21 & ΚΛΕΜΑΝΣΩ 2

Ενδεικτική ασπρόμαυρη βραδινή φωτογραφική καταγραφή της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου, από το ύψος της συμβολής με την οδό Κλεμανσώ, κατά το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2012:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Η υπό εξέτασιν ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου όπως καταγράφηκε φωτογραφικά από το ύψος της οδού Κλεμανσώ στις αρχές του έτους 2021:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

Το ίδιο τμήμα της υπό εξέτασιν οδού όπως καταγράφηκε κατά τον μήνα Ιανουάριο του έτους 2024:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

Περί τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο ερασιτέχνης φωτογράφος Γιώργος Σαματούρας κατέγραψε την τότε λεωφόρο Φαλήρου, από το ύψος της οδού Πατριάρχου Γρηγορίου Ε', σε δυο διαδοχικές ασπρόμαυρες λήψεις:

Φωτογράφος: Γ. Σαματούρας - Πηγή: ΕΛΙΑ

Φωτογράφος: Γ. Σαματούρας - Πηγή: ΕΛΙΑ

Μια αντίστοιχη άποψη του ιδίου σημείου όπως καταγράφηκε φωτογραφικά κατά το έτος 2010:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Με χρήση τηλεφακού από τον λιμενοβραχίονα της Φρεαττύδος καταγράφουμε το σημείο όπου η ακτή Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου τερματίζει, στη συμβολή με την οδό Λόϋδ Τζώρτζ και ξεκινά η λεωφόρος Βασιλέως Παύλου (Αλέξανδρου Παπαναστασίου):

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Η πλειοψηφία των προαναφερομένων κτιρίων της ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου όπως καταγράφηκαν από το προνομιακό πλάτωμα άνωθεν της παραλίας της Καστέλλας, επί της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου (Αλέξανδρου Παπαναστασίου) κατά το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2020:

ΑΚΤΗ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Αντί επιλόγου, ακολουθούν δυο νυχτερινές φωτογραφικές καταγραφές της υπό εξέτασιν ακτής Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου από τις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα:

ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ - ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ [ΚΑΣΤΕΛΛΑ]

Διαβάστε σχετικά θέματα:







Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
  • "Οδωνυμικά του Πειραιά", Μάρω Βουγιούκα / Βασίλης Μεγαρίδης, Εκδόσεις Φιλιππότη, 1996
  • "Πειραιάς 1834-1912", Σταματίνα Μαλικούτη, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς 
  • Αρχείο ΥΠΕΚΑ 
  • Αρχείο ΕΛΙΑ 
  • "Νεοκλασικά Σπίτια της Αθήνας και του Πειραιά", Φωτογραφικό Λεύκωμα, Στέλιος Σκοπελίτης (1975) 
  • Μιχαλήνειο - Επίσημη Ιστοσελίδα
Φωτογραφίες: 
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος καθώς και οι συνθέσεις / αντιπαραβολές ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου