Pages

Πέμπτη, Ιουνίου 10, 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ - ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010

 

Στα πλαίσια της ορθής εφαρμογής του "άρτος και θεάματα" (panem et circenses), όπως αυτή λαμβάνει χώρα από αρχαιοτάτων χρόνων και μέχρι την εποχή μας, έφθασε η "μεγάλη στιγμή" του Παγκόσμιου Κύπελλου Ποδοσφαίρου 2010... Τα προβλήματα θα "ξεχαστούν" προσωρινά δια μαγείας και όλοι (κυρίως όλοι - γένους αρσενικού αλλά και κάποιοι εκπρόσωποι του θηλυκού γένους) θα απολαύσουν την "ποδοσφαιρική γιορτή-πανδαισία" όπως κάποιοι μας επιβάλλουν να την ονομάζουμε, η οποία θα λάβει μέρος για πρώτη φορά στα χρονικά στην αφρικανική ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στη Δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής.

Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση, τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων του παρελθόντος, η τιμή της βενζίνης και ο καλπάζων πληθωρισμός, τα spreads, τα ομόλογα, το Χρηματιστήριο, οι συμβασιούχοι και οι κάθε λογής απεργίες, γενικότερα σχεδόν κάθε μορφής προβληματισμός θα παραχωρήσει τη θέση του (με τρόπο προκλητικά αποπροσανατολιστικό) στην "αρμάδα του Ρεχάγκελ" και στης "Ελλάδος τα (εκατομμυριούχα) παιδιά" που ταξίδεψαν στην Αφρική με σύνθημα "θα τους φάμε όλους" δια στόματος Καραγκούνη (όπως και να έχει, από marketing και πιασάρικες ατάκες σκίζουμε).

Ως ποδοσφαιρόφιλος κι εγώ σαφέστατα θα παρακολουθήσω κάποια ματς (βολεύουν και οι ώρες στο φετινό Μουντιάλ), ενός παιχνιδιού το οποίο παίζεται με μία μπάλα και ένα στόχο (το γκολ), ενός παιχνιδιού το οποίο όσο αγνά και απλά μπορεί κανείς να το αντιληφθεί και να το παίξει σε μια αλάνα ή σε ένα γήπεδο 5Χ5, άλλο τόσο "βρώμικο" και "επαγγελματικά στυγνό" θα παρουσιαστεί εμπρός στα μάτια μας μέσα από τις σύγχρονες οθόνες της τηλεόρασης.

Μιλώντας για οθόνες τηλεόρασης, παρατήρησα πως οι μεγάλες πολυεθνικές (ενόψει Μουντιάλ), βρήκαν πρόσφορο έδαφος να ξεπουλήσουν τα stock τηλεοράσεων ("χαρίζοντας" (sic) τον ΦΠΑ αφού προηγουμένως βέβαια είχαν αυξήσει την τιμή περίπου κατά 25-30%), με βασικό σύνθημα "το μέγεθος (σε inches) μετράει"... Ένα σχετικά πρόσφατο αφιέρωμα της εφημερίδας Εξέδρα της Κυριακής 6ης Ιουνίου του 2010 (εφημερίδα την οποία κατ' εξαίρεση αγόρασα επί 10 ημέρες με σκοπό να συγκεντρώσω στη συλλογή μου όλα τα Albums Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου με stickers/αυτοκόλλητα χαρτάκια της Panini) με ταξίδεψε σε μακρινές δεκαετίες, τότε που κεντρικοί κινηματογράφοι των Αθηνών (βλέπε παρακάτω φωτογραφίες) διαφήμιζαν τα ποδοσφαιρικά ματς ως ταινίες τις οποίες ο κόσμος - ελλείψει τηλεοράσεων στα σπίτια - έβλεπε στο "μεγάλο πανί"... Άλλες εποχές, ασπρόμαυρες και όχι Full HD, αλλά σίγουρα λιγότερο απομυθοποιημένες και πολύ πιο ρομαντικές...




Για τους λάτρεις του τζόγου και του Στοιχήματος, εκτός από το γεγονός πως το ελληνικό δαιμόνιο κάνει θαύματα για άλλη μια φορά και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ θα έχουν απεργίες κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου, με αποτέλεσμα οι "παίκτες" να πρέπει να απευθυνθούν είτε στο διαδικτυακό στοίχημα είτε στους παράνομους "μπούκηδες", εφιστούμε την προσοχή στα εξής:
  • Πολλοί ποδοσφαιριστές (ιδιαίτερα όσοι παίζουν στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα) είναι "καμμένοι" από το πλήθος παιχνιδιών σε πολλές ταυτόχρονες διοργανώσεις (εξ' ου και οι απανωτοί τραυματισμοί λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ)
  • Παραδοσιακά καλές ομάδες μπορεί να χάσουν "τα αυγά και τα πασχάλια" ενώ άλλες λιγότερο γνωστές αλλά "φρέσκες και ξεκούραστες" ίσως να προχωρήσουν αρκετά στη διοργάνωση και να υπάρξουν εκπλήξεις.
  • Οι ιδιότυπες καιρικές συνθήκες στη Νότιο Αφρική μπορεί να επηρεάσουν αρκετά τις ποδοσφαιρικές ομάδες.
  • Πάρα πολλά έχουν ειπωθεί για τη νέα μπάλα που θα χρησιμοποιηθεί, τη Jabulani, λέξη η οποία σε τοπική Ζουλού διάλεκτο σημαίνει "ας το γιορτάσουμε" και η οποία μπάλα ίσως πραγματικά αποτελέσει τη "χαρά του τερματοφύλακα", καθώς λέγεται πως αλλάζει κατεύθυνση με τρόπο απρόβλεπτο (άλλο ένα marketing trick με σκοπό το γκολ και το θέαμα).
  • Με βάση το σχόλιο "δ", τα Over μπορεί να είναι αρκετά.
  • Μακάρι οι δικοί μας να παίξουν με τρεις στην άμυνα και βάθος (λίμπερο), γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα δικά μας ματς θα είναι σίγουρα Over.
  • Και ένα σχόλιο άσχετο με το Στοίχημα: Ζούμε και αναπνέουμε για Press Conference του Diego Armando Maradona, προπονητή της Εθνικής Αργεντινής, όπως αυτή εδώ.

Τέλος, επειδή η προετοιμασία και ο προγραμματισμός είναι το ήμισυ του παντός:
Πρόγραμμα Αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου σε PDF:
http://www.fifa.com/

Πρόγραμμα Αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου σε Multimedia μορφή:
http://www.marca.com/

Καλή (τηλε)θέαση...

5 σχόλια:

  1. Ποιόν ακριβώς βολεύουν οι ώρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έπρεπε να το διευκρινήσω υποθέτω... ΌΣΟΥΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. alithia poso tha mas stoixisei to pagkosmio?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.youtube.com/watch?v=gxiwo0r5hJY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.youtube.com/watch?v=ZJchEzjHGF4

    Malakes parte to prefa mono basket exoume sto podosfairo eimaste trypies kotes sourothri kai sthn amyna kai sthn epithesh gia ton poutso kavala

    ΑπάντησηΔιαγραφή