Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, βρίσκεται ο φάρος του ακρωτηρίου Μελαγκάβι, ο οποίος σύμφωνα με τις διαθέσιμες πηγές πρώτο-λειτούργησε κατά το έτος 1897, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό γνώρισμα μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 20 ναυτικών μιλίων. Στην κάτωθι ασπρόμαυρη αρχειακή φωτογραφία της Βρετανικής Σχολής των Αθηνών, καταγράφεται ο υπό εξέτασιν πέτρινος φάρος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, περίοδο κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ανασκαφές στον παρακείμενο προαναφερόμενο αρχαιολογικό χώρο.
Στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, ο εν λόγω φάρος παρέμεινε ανενεργός. Μεταπολεμικά, κατά το έτος 1947, στα πλαίσια της ευρύτερης ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, ο φάρος Μελαγκάβι επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 (έτος 1982) ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, βάσει των αναφερομένων στο ΦΕΚ 1370/Β/18-10-2001, το κτίριο του φάρου χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Για να προσεγγίσει κάποιος τον φάρο Μελεγκάβι, πρέπει να ακολουθήσει ένα σχετικά βατό μεν, μη σηματοδοτημένο και περιφραγμένο δε, μονοπάτι περίπου 300 μέτρων από τον χώρο στάθμευσης που υφίσταται άνωθεν του αρχαιολογικού χώρου Ηραίου Περαχώρας.
Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές φωτογραφικές καταγραφές του φάρου Μελαγκάβι, ο οποίος ονοματίζεται ορισμένες φορές από κάποιους για ευνόητους λόγους ως φάρος Ηραίον, από τα μέσα Ιουνίου του έτους 2025:
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχει το Πολεμικό Ναυτικό, ο φάρος Μελαγκάβι διαθέτει μια ισόγεια οικία, τριών υπνοδωματίων, μετά κουζίνας, αποθήκης, WC, φούρνου, δεξαμενής πόσιμου ύδατος και δεξαμενής για χρήση κουζίνας, συνολικής καλυπτόμενης επιφάνειας 140 τετραγωνικών μέτρων. Όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει, τόσο ο πύργος του φάρου όσο και η προαναφερθείσα οικία είναι περιφραγμένα με πέτρινο τοιχίο και κιγκλίδωμα.
Η βανδαλισμένη δίγλωσση πινακίδα πληροφοριών του Φάρου Μελαγκάβι Κορινθίας στην είσοδο της κτιριακής υποδομής:
Το ακραίο ανώτερο τμήμα του τετράγωνου πύργου του φάρου, ενισχυμένου με σκυρόδεμα, με τον χαρακτηριστικό φωτιστικό κλωβό και τον ανεμοδείκτη:
Αντί επιλόγου, μια ασπρόμαυρη φωτογραφική καταγραφή του φάρου Μελαγκάβι Κορινθίας.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Ο Αιγυπτιακός Φάρος του Ρεθύμνου
Ο Φάρος του Γυθείου
Ο Φάρος στο "Τέλος του Κόσμου" (Γη του Πυρός)
Ηλιοβασίλεμα στο Ταίναρο
Ο φάρος του Άστρους
Ο Φάρος του Γυθείου
Ο Φάρος στο "Τέλος του Κόσμου" (Γη του Πυρός)
Ο φάρος του Άστρους
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
- Βρετανική Σχολή Αθηνών
- Πολεμικό Ναυτικό - Υπηρεσία Φάρων
- Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Φωτογραφίες:
- Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου