Ήταν Παρασκευή 25η Μαρτίου του έτους 1949.
Η χώρα, υπό ανασυγκρότηση, εόρταζε την επέτειο της 25ης Μαρτίου εντός ενός κλίματος σαφέστατα επηρεασμένου από τον Εμφύλιο, με κακοκαιρία και δριμύ ψύχος. Σε εγχώριο επίπεδο, τα ρεπορτάζ των εφημερίδων κατέγραφαν τις επιχειρήσεις του στρατού ενάντια στους ληστοσυμμορίτες, ενώ ταυτόχρονα δημοσιεύονταν επιστολές πολιτών που αποκύρρηταν τον κομμουνισμό! Την ίδια στιγμή, κάθε δήλωση και κίνηση των Τρούμαν και Τσώρτσιλ προβαλλόταν με μεγάλη λεπτομέρεια.
Στον πλήρως σημαιοστολισμένο Πειραιά (δημόσια κτίρια, καταστήματα, οικίες, εμπορικά και πολεμικά πλοία στον κεντρικό λιμένα) η ιστορική επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας εορτάστηκε βάσει πρωτοκόλλου αρχικά με την καθιερωμένη επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου παρουσία του Δημάρχου Πειραιώς Γεωργίου Χαραλαμπόπουλου, του Προέδρου του ΟΛΠ Νικολάου Γεννηματά, των βουλευτών Πειραιώς, του διευθυντή της Αστυνομίας Δ. Βρανόπουλου, των δημάρχων των περιφερειακών πειραϊκών Δήμων, του λιμενάρχη Δ. Μαργέτη, εκπροσώπων της 82ης Στρατιωτικής Περιοχής, του Προέδρου του Ε.Κ.Π. Ι. Κασιμάτη κ.α. Στην πλατεία προ του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου είχαν παραταχθεί σχηματισμοί όλων των Όπλων, πλαισιωμένοι από τα δεκάδες λάβαρα και τις σημαίες των επαγγελματικών, βιοτεχνικών και εργατικών οργανώσεων της πόλεως. Μετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας στην οποία χοροστάτησε ο Σταυρουπόλεως Γεώργιος Πάτσης, ολόκληρο το εκκλησίασμα, με επί κεφαλής τα συγκροτημένα τμήματα των εθνικών δυνάμεων και της Αστυνομίας, καθώς και των επισήμων, κατευθύνθηκαν προς το Ηρώον της Τερψιθέας, όπου ο Δήμαρχος της πόλεως Γ. Χαραλαμπόπουλος εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων δάφνης και μύρτων από πλευράς των εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, ενώ στις 12 ακριβώς ξεκίνησε η επιβλητική παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων, των εργατικών και επαγγελματικών οργανώσεων, των σχολείων και των εκπαιδευτηρίων, του μηχανοκίνητου της Αστυνομίας Πειραιώς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.ο.κ ενώπιον των επισήμων, υπό τις ζωηρές επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως την ίδια στιγμή αξιωματικοί και πληρώματα του εν Φαλήρω ναυλοχούντος αμερικανικού στόλου συμμετείχαν με άγημα 500 ατόμων και μουσική μπάντα στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση των Αθηνών.
Ακολουθούν ορισμένα αρχειακά στιγμιότυπα από τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου στον Πειραιά του έτους 1949.
Οι Τελωνειακοί της πόλεως παρελαύνουν στην κεντρική λεωφόρο του Πειραιώς (Βασιλέως Κωνσταντίνου), κατευθυνόμενοι προς την Τερψιθέα, όπου κατέθεσαν στέφανο στο Ηρώον.
Ελληνίδες Οδηγοί του Πειραιώς παρελαύνουν υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου.
Μηχανοκίνητα τμήματα της Αστυνομίας Πόλεως παρελαύνουν επί της κεντρικής λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου:
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, αντιπροσωπεία δημοτικών συμβούλων έστεψαν τον ανδριάντα του Στρατάρχη της Ρούμελης Γεωργίου Καραϊσκάκη επί της ομωνύμου πλατείας και αργότερα κατέθεσαν στέφανο στο μνημείο του ναυάρχου Μιαούλη εντός του Περιπτέρου στον προλιμένα.
Στις 4 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, δόθηκε πανηγυρική λαϊκή παράσταση με τον "Παπαφλέσσα" του Σπ. Μελά.
Τέλος, κατά τις εσπερινές ώρες, η πόλη φωταγωγήθηκε.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
Τύπος Εποχής
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου