Ο μετασχηματισμός του συγχρόνου Πειραιώς, μιας πόλης η οποία είχε απολέσει κάθε ίχνος ομοιομορφίας και καλαισθησίας ήδη από τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, συνεχίζεται αμείωτος στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, με την επανεκκίνηση των αντιπαροχών, την κατεδάφιση παλαιών κτιρίων χαρακτηρισμένων και μη ως διατηρητέα/παραδοσιακά, και την κατασκευή νέων οικοδομών.
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της σταδιακής κατεδάφισης δυο ισογείων κτιρίων, στα "ορεινά" της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Β', στην Καστέλλα και η κατασκευή μιας νέας τριώροφης οικοδομής σε ένα εκ των δυο άδειων οικοπέδων που προέκυψαν.
Τα δυο προαναφερόμενα ισόγεια κτίσματα, επί της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Β' 39 και 41, στο Ο.Τ. 84, όπως καταγράφηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 2000 (σσ. στο φωτογραφικό κάδρο περιλαμβάνεται, στα δεξιά, έτερο ισόγειο κτίσμα, στον αριθμό "43" της ως άνω λεωφόρου):
Το μεν κτίριο στον αριθμό "39" της οδού Βασιλέως Γεωργίου Β' είχε ήδη κατεδαφιστεί προ πολλού και απέμενε μονάχα μια ξύλινη εξώθυρα και ένας μαντρότοιχος, ενώ το έτερο κεραμοσκεπές κτίριο στον αριθμό "41" του ιδίου δρόμου, με την μεταλλική εξώπορτα (προφανώς μεταγενέστερη προσθήκη), τα δυο ανοίγματα (παράθυρα), την διπλή οδοντωτή ταινία και τα καρδιόσχημα ακροκέραμα ("βελανίδια"), καταγραφόταν σε αρτιότερη κατάσταση εν σχέσει με το διπλανό.
Τα δυο προαναφερόμενα κτίρια όπως καταγράφηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2010:
Το κτίριο επί της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Β' 41 όπως καταγράφηκε σε ανύποπτη στιγμή, στις αρχές του έτους 2013. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως άνωθεν της εξώπορτας διασώζονταν, σε κακή κατάσταση, δυο μεταλλικές πινακίδες οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα αναφέρονταν σε κάποια ασφαλιστική εταιρία. Ειρήσθω εν παρόδω, το εν λόγω κτίριο αναφερόταν ως πλήρους κυριότητας Χρυσάνθης Ν. Σκλάβου, Άννας Ν. Σκλάβου και Κλεοπάτρας Ν. Σκλάβου.
Στα τέλη της δεκαετίας του 2010, το προαναφερθέν κτίριο (παλαιά ισόγεια κατοικία και δώμα) στον αριθμό "41" της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Β' κατεδαφίστηκε βάσει σχετικής οικοδομικής αδείας Α/Α 92698/30.12.2019 και για να αποτραπεί η είσοδος στο άδειο οικόπεδο, τοποθετήθηκαν προστατευτικές λαμαρίνες. Το υπό εξέτασιν σημείο, όπως καταγράφηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2020. Παρεμπιπτόντως, ο μαντρότοιχος και η πολυκαιρισμένη ξύλινη εξώθυρα στον αριθμό "39" της ιδίας οδού παρέμεναν στη θέση τους ενώ είχε τοποθετηθεί πωλητήριο εκ μέρους γνωστού μεσιτικού γραφείου.
Εντός της επόμενης διετίας (2021-2023), ακολούθησε η κατεδάφιση του μαντρότοιχου και της εξώπορτας στον αριθμό "39" της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Β'.
Εργασίες εκσκαφής στο άδειο πλέον οικόπεδο στον αριθμό "39" της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Β' κατά το έτος 2024.
Από τις εργασίες ανέγερσης νέας τριώροφης κατοικίας με υπόγειο, ισόγειο και σοφίτα (στέγη), πλήρους κυριότητας Κωνσταντίνου Ι. Κατσαφάδου, στον αριθμό "39" της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Β', από τον πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Φασάκη, στα τέλη του έτους 2024.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κείμενο:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Φωτογραφίες:
- Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου