Pages

Τετάρτη, Ιανουαρίου 01, 2025

ΤΟ "ΑΚΡΟΠΟΛ" ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ

Το φημισμένο και δημοφιλές ζαχαροπλαστείο "Ακροπόλ" άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά στον μεταπολεμικό Πειραιά του 1945, από τον Νικηφόρο Θ. Χαραγκιώνη (1914-2011), στο ισόγειο του Μεγάρου Γ.Σ. Κατσίνη, στην πλατεία Κοραή. 


Γεννημένος Μελισσώνα της Νοτίου Ευβοίας, ο Νικηφόρος Θ. Χαραγκιώνης μετοίκησε στον Πειραιά σε ηλικία 8 ετών. Προπολεμικά, από μικρή ηλικία, εργάστηκε για λογαριασμό συγγενικού του προσώπου στο οποίο ανήκε ο γνωστός κινηματογράφος Χάι Λάιφ αλλά και το γνωστό ζαχαροπλαστείο "Εκλεκτόν" που βρισκόταν επί της κεντρικής οδού Σωκράτους (μετέπειτα Βασιλέως Κωνσταντίνου) στο κέντρο του Πειραιά. Ταυτόχρονα, από το έτος 1932, μαζί με έναν φίλο / συνέταιρο ο Νικηφόρος Θ. Χαραγκιώνης δημιούργησε μια βιοτεχνία κατασκευής μετασχηματιστών, προκειμένου να λειτουργούν οι συσκευές των 110V που έστελναν οι Έλληνες μετανάστες από το εξωτερικό στις οικογένειές τους στα εγχώρια 220V. Το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διέκοψε τις δραστηριότητες του Νικηφόρου Θ. Χαραγκιώνη ο οποίος πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, αργότερα εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση, διέφυγε στη Μέση Ανατολή με βρετανικό υποβρύχιο προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, μετατάχθηκε στις Συμμαχικές Δυνάμεις και μετά το τέλος του Πολέμου βραβεύτηκε από το Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων για τη συμμετοχή/συμβολή του στην απελευθέρωση της Γηραιάς Ηπείρου. 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά την Απελευθέρωση, εκμεταλλευόμενος την προπολεμική του εμπειρία άνοιξε το δικό του ζαχαροπλαστείο ("Ακροπόλ") στο οποίο λίγα χρόνια αργότερα εισήλθε ως συνέταιρος ο πεθερός του, Πέτρος Παλαιοκρασσάς, του οποίου την κόρη Ειρήνη είχε παντρευτεί. Ειρήσθω εν παρόδω, η εφοπλιστική οικογένεια Παλαιοκρασσά, με ρίζες από την εποχή της Τουρκοκρατίας (με το πρώτο καρνάγιο του Γιαννούλη και του Γιώργου Παλαιοκρασσά, γιού του Γιαννούλη, στις Στενιές της Άνδρου), αναμείχθηκε προς το τέλος του 19ου αιώνα στην εμπορική ναυτιλία με πλοία που ναυπηγήθηκαν και κατασκευάστηκαν στην Σύρο, περνώντας αργότερα στην ατμοπλοΐα. Η οικογένεια Παλαιοκρασσάμετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποσύρθηκε από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες πωλώντας όλα τα πλοία και αγοράζοντας με τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας (Κολωνάκι, Κηφισιά, Πατήσια). Όπως γίνεται αντιληπτό, η ενασχόληση της οικογενείας Παλαιοκρασσά με το Real Estate αποτέλεσε ουσιαστικά τον πρόδρομο του Ομίλου Χαραγκιώνη. 


Το ζαχαροπλαστείο "Ακροπόλ", υπό την ιδιοκτησία των Νικηφόρου Χαραγκιώνη και Πέτρου Παλαιοκρασσά από το έτος 1945, εξελίχθηκε σε ένα τεραστίων διαστάσεων σημείο αναφοράς για το κέντρο του Πειραιά. Σταδιακά, το "Ακροπόλ" εξελίχθηκε, εξαπλώθηκε σε διπλανά κτίρια (και ως "Νέο Ακροπόλ"), έφθασε περί τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα συνολικής επιφάνειας, απασχολώντας περί τους 120 υπαλλήλους και αποκτώντας πανελλαδική φήμη. Το "Ακροπόλ" επί 43 συναπτά έτη - από το 1945 έως το 1988 - αποτέλεσε ένα σήμα κατατεθέν της πλατείας Κοραή, αποτελώντας σημείο συνάντησης απλών καθημερινών ανθρώπων αλλά και σπουδαίων προσώπων του πολιτικού και κοινωνικού βίου του Πειραιά. 

Νικηφόρος Θ. Χαραγκιώνης (1914-2011)

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον πολυγραφότατο διπλωμάτη, πολιτικό, Πρωθυπουργό και πολλάκις Υπουργό Παναγιώτη Πιπινέλη (1899-1970), τον διεθνή ποδοσφαιριστή, συνιδρυτή και πρόεδρο του ΟΣΦΠ, δήμαρχο Πειραιώς και Υπουργό Γιώργο Ανδριανόπουλο (1903-1980), τον δικηγόρο και βουλευτή Δημήτρη Ρεδιάδη (1915-1970), τον αδίκως δολοφονημένο ιατρό, αθλητή και πολιτικό Γρηγόρη Λαμπράκη (1912-1963), τον επίσης δικηγόρο και πολιτικό Σάββα Παπαπολίτη (1911-1973), τον δικηγόρο, βουλευτή, υφυπουργό και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς Γιώργο Παραβάντη (1898-1971), τον συγγραφέα, βουλευτή και υφυπουργό Δημήτρη Αλιμπράντη (1909-1990), τον οικονομολόγο και πολιτικό Ευάγγελο Σαββόπουλο (1916-1995), τον διορισμένο δήμαρχο Πειραιώς επί Χούντας Αριστείδη Σ. Σκυλίτση (1908-2006) και από νεώτερους τον πολιτικό και πανεπιστημιακό Ανδρέα Ανδριανόπουλο (1946-), τον πολιτικό Αντώνη Ντεντιδάκη (1942-2011) κ.α.


Ο Νικηφόρος Θ. Χαραγκιώνης, ο οποίος απέκτησε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 δυο υιούς, τον Πέτρο και τον Θεόδωρο, δεν περιορίστηκε στο "Ακροπόλ", αλλά από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και για μια πενταετία υπήρξε εταίρος της Ηνίοχος Α.Ε., αποκλειστικού αντιπροσώπου της Brittish Leylan (αυτοκίνητα Triumph και Jaguar)Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1960 (1968) εξαγόρασε τη Βουγιούκας ΑΕ, με εγκαταστάσεις στη συμβολή των οδών Κηφισού και Καβάλας, αντιπροσωπεύοντας οίκους χωματουργικών και δομικών μηχανημάτων (οικοδομικοί γερανοί Potain, Edilmac, εκσκαφείς Sennebogen, περονοφόρα Linde, κομπρεσέρ Maco) και των Βρετανικών αυτοκινήτων Bond. Επίσης, διέθετε τμήμα εξοπλισμού επιχειρήσεων (αριθμομηχανές, γραφομηχανές, ρολόγια παρουσίας) το οποίο ανέλαβε σταδιακά ο Πέτρος Ν. Χαραγκιώνης ο οποίος είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στις οικονομικές επιστήμες. Περί τα μέσα της δεκαετίας του 1970, λόγω της τότε κρίσεως στα δημόσια έργα, ο Χαραγκιώνης επικεντρώθηκε στην αγορά και ανάπτυξη ακινήτων, έναν κλάδο που τον γνώριζε από παλαιότερα. Έκτοτε, ο Όμιλος Χαραγκιώνη κατασκεύασε ή ανακατασκεύασε αρκετά κτίρια στον Πειραιά αλλά και σε άλλες πόλεις. Ενδεικτικά παραδείγματα της εν Πειραιεί παρουσίας του Ομίλου Χαραγκιώνη είναι μεταξύ των άλλων η ανέγερση πολυόροφου Μεγάρου γραφείων και καταστημάτων (1974-1976) επί των οδών Κολοκοτρώνη, Βασιλέως Γεωργίου Α' και Νοταρά στο σημείο όπου βρισκόταν η οικία Φεράλδη (Παπαγεωργακόπουλου), η ανακατασκευή δυο διατηρητέων μεγάρων στη συμβολή των οδών Τσαμαδού, Δημητρίου Γούναρη και Λυκούργου ("Αγορά του Πειραιά"), η ανακατασκευή οικίας επί της οδού Μανούσου Κούνδουρου 20 στην Καστέλλα, η ανακατασκευή του διατηρητέου Μεγάρου Ανδρέα Σπυράκη (έτος 2013), η ανακατασκευή του πάλαι ποτέ Μεγάρου Cunard (νυν κτίριο γραφείων/εκπαιδευτηρίων και καταστημάτων "Αργώ"), η ανακατασκευή / ανάπλαση του νεοκλασικού διατηρητέου επί των οδών Τσαμαδού, Εθνικής Αντιστάσεως και Μακράς Στοάς (Εμπορικό Κέντρο "Ρολόι" - έτος 1994), η κατασκευή του Εμπορικού Κέντρου "Το Κέντρο" (Ηρώων Πολυτεχνείου 43 και Σωτήρος), η ανακατασκευή του διατηρητέου επί της οδού Δ. Γούναρη 5 (ακίνητο "Μεσόγειος") και η ανέγερση 11-ορόφου κτιρίου-σταθμού αυτοκινήτων/γραφείων/καταστήματος επί της οδού Αριστείδου 22-24 (έτος 2005), η ανέγερση του κτιρίου γραφείων/καταστημάτων "Άστυ" επί της λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου 46 και της οδού Πλάτωνος 5, η ανέγερση του Εμπορικού Κέντρου "Τερψιθέα" επί των οδών Μπουμπουλίνας - Ηρώων Πολυτεχνείου και Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (έτος 1985) και η ανέγερση του πολυόροφου καταστήματος των Αδελφών Λαμπρόπουλου (νυν Notos Galleries, έτος 1976-1978).

ΜΕΓΑΡΟ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ [1974-1976]

ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ

Το 1988, το κλείσιμο του "Ακροπόλ" σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας για την οικογένεια Χαραγκιώνη, με το πρώτο κατάστημα του Οίκου ειδών πολυτελείας Gucci να ανοίγει στην Αθήνα και τον Θεόδωρο Ν. Χαραγκιώνη (1948-2023), με σπουδές πολιτικού μηχανικού, να αναλαμβάνει τη διοίκηση του οικογενειακού Ομίλου. 

Ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Ν. Χαραγκιώνης (1948-2023), ιδρυτής του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτων

Για τους ρομαντικούς που αναπολούν το παλιό "Ακροπόλ" με τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Κοραή, να αναφέρουμε μονάχα πως η ονομασία "Ακροπόλ" διασώζεται στο όνομα μιας εκ των εταιριών του Ομίλου Χαραγκιώνη (η οποία τυγχάνει μάλιστα η μεγαλύτερη), της "Ακροπόλ Χαραγκιώνης", η οποία ειδικεύεται στην επένδυση, την ανάπτυξη και την διοίκηση εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων. 


Στις μέρες μας (21ος αιώνας), ο Όμιλος Χαραγκιώνη, με δραστηριότητες σε διάφορους τομείς (ανάπτυξη επαγγελματικών ακινήτων, λιανικό εμπόριο, διαχείριση χώρων στάθμευσης, εμπορική ναυτιλία, υψηλή τεχνολογία σε ηλεκτρονικά ζυγιστικά συστήματα, συστήματα ελέγχου χρόνου κ.α.) φέρεται να βρίσκεται σε δύσκολη θέση εμφανίζοντας συνολικό ληξιπρόθεσμο δανεισμό της τάξης των 170-180 εκατομμυρίων ευρώ, διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο περισσότερων από 60 (ημιτελών και μη) ακινήτων (γραφεία, εμπορικά καταστήματα και κατοικίες), αναζητώντας συμφωνίες με ξένους επενδυτικούς ομίλους. 

Διαβάστε σχετικά θέματα:



Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου