Η συνολικού μήκους μερικών δεκάδων μέτρων σύγχρονη οδός Αγίας Μαρίνης, στην πυκνοκατοικημένη συνοικία της (νέας) Καλλιπόλεως Πειραιώς, μετεξέλιξη του παλαιότερου ομώνυμου προσφυγικού συνοικισμού, εκκινεί από το ύψος της συμβολής με την οδό Ζαΐμη, πλησίον της πλατείας Σερφιώτου και αφού διασταυρωθεί διαδοχικά με τις οδούς Μαυροκορδάτου, Ισμήνης, Κρεββατά, Βίτσι, Μαυρομιχάλη, Φαβιέρου, Βύρωνος και Σπυρίδωνος Τρικούπη, τερματίζει στην οδό Ηροδότου.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η οδός Αγίας Μαρίνης, η οποία ονομάστηκε κατ'αυτόν τον τρόπο λόγω του ομώνυμου ιερού ναού ο οποίος υφίσταται μεταξύ των οδών Φαβιέρου και Μαυρομιχάλη, βρίσκεται σε ένα από τα πλέον βραχώδη σημεία της Πειραϊκής Χερσονήσου, πλησίον του παλαιού Σηματόγραφου (Σηματώρειον Πειραιώς, κοινώς αποκαλούμενος "Σταυρός"), σε μια περιοχή η οποία υπήρξε δύσβατη και ερημική ακόμα και μετά τον ερχομό των προσφύγων. Κατόπιν πρωτογενούς μελέτης σε Οδηγούς του Πειραιώς του έτους 1924, του 1929-1930 αλλά και του 1931-1932, ουδεμία αναφορά στην οδό Αγίας Μαρίνας ευρέθη. Παρόλα ταύτα, το πρώτο μικρό εκκλησάκι το οποίο αφιερώθηκε στην Αγία Μαρίνα την Μεγαλομάρτυρα φέρεται να κτίστηκε κατά το έτος 1925, ακολουθώντας έκτοτε το παλαιό ημερολόγιο. Σε τοπογραφικό χάρτη των τελών της δεκαετίας του 1920, η περιοχή δυτικά της ασχημάτιστης πλατείας Σερφιώτη καταγράφεται ως ερημική και ακατοίκητη. Περίπου μια δεκαετία αργότερα, σε σχετικό χάρτη της διοικήσεως πρωτευούσης του έτους 1935, η οδός Αγίας Μαρίνης επισημαίνεται για πρώτη φορά, εκκινώντας από το ύψος των οδών Ζαΐμη και Σερφιώτου και φθάνοντας μέχρι την οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη. Άλλωστε την ίδια περίπου εποχή, έλαβε χώρα ο εκβραχισμός των δύσβατων και απότομων οδών της προσφυγικής συνοικίας. Ειρήσθω εν παρόδω, στις αρχές της δεκαετίας του '30 καταγράφεται επίσης η ίδρυση, στον προσφυγικό συνοικισμό της νέας Καλλιπόλεως Πειραιώς, πλησίον του ιερού ναού της Αγίας Μαρίνας, του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου Μιχαλοπούλου - Πλαφουτζή "Η Αγία Μαρίνα" (έτος ίδρυσης 1931), το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε "Μιχαλοπούλειον", από την Παναγιούλα (Γιούλα) Μιχαλοπούλου, σύζυγο Απόστολου Πλαφουτζή, πτυχιούχο δασκάλα του Αρσακείου Διδασκαλείου.
Μετά τον Πόλεμο (έτος 1947), η οδός Αγίας Μαρίνης καταγράφεται πλέον κανονικά σε Οδηγούς Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων, ως ευρισκόμενη στην Καλλίπολη, άρχουσα από την οδό Σερφιώτου. Σε έτερο χάρτη των αρχών της δεκαετίας του 1950, η οδός Αγίας Μαρίνας καταγράφεται με εκκίνηση από το ύψος της πλατείας Σερφιώτου, φθάνοντας μέχρι την οδό Ηροδότου, ενώ εκτός από τον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας, στον αριθμό "38" καταγραφόταν η προαναφερθείσα Σχολή "Αγίας Μαρίνας".
Στην αρχή της οδού Αγίας Μαρίνης του 21ου αιώνα, βρίσκεται η κάτωθι εικονιζόμενη εγκαταλειμμένη πολυκατοικία, με είσοδο επί της οδού Αγίας Μαρίνης 1, αρχικής ιδιοκτησίας της οικογενείας Τσιαμούρη, με την οικογενειακή παραδοσιακή ταβέρνα-ψησταριά "Ο Πάρνων", η οποία λειτούργησε επί δεκαετίες στο ισόγειο.
Πριν από την κατασκευή της πολυκατοικίας, στο ίδιο σημείο, ο Πέτρος Τσιαμούρης διατηρούσε ένα οινομαγειρείο στο οποίο πωλούσε εκτός από κρασί, πάγο και κάρβουνο. Από τους δυο υιούς του προαναφερθέντα, τον Ανδρέα και τον Γιώργο, τους αποκαλούμενους και "Βούλγαρους" λόγω των αριστερών πολιτικών πεποιθήσεών τους, ο ένας (Γεώργιος) συνέχισε με την ταβέρνα.
Ακριβώς απέναντι, στη συμβολή της οδού Αγίας Μαρίνης 2 με την οδό Ζαΐμη 112, υφίσταται η κάτωθι εικονιζόμενη τριπλοκατοικία, με δυο εισόδους επί της οδού Ζαΐμη και μια επί της οδού Αγίας Μαρίνης, η οποία αναμένεται σύντομα να κατεδαφιστεί. Οι τελευταίες χρήσεις του κτιρίου υπήρξαν φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης και κέντρο σχολικής μελέτης.
Στη συμβολή της οδού Αγίας Μαρίνης 6 με την οδό Μαυροκορδάτου, λειτούργησε επί χρόνια και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2010 η αρτοποιία / ζαχαροπλαστική "Βηρυττός", του Θεόδωρου Σ. Τάσση. Στο εν λόγω ισόγειο κατάστημα, συνεχίζει να λειτουργεί αρτοποιία ("Σταρένιο της Γιαγιάς"). Ειρήσθω εν παρόδω, κατά δήλωσή του, στην αρχή της οδού Αγίας Μαρίνης γεννήθηκε και μεγάλωσε ο γνωστός αθλητικογράφος / δημοσιογράφος Αντώνιος Πανούτσος (1948).
Βαδίζοντας στην σύγχρονη οδό Αγίας Μαρίνης, αξιοσημείωτος είναι ο αξιοσημείωτος αριθμός μεταπολεμικών πολυκατοικιών, που κτίστηκαν κατά τις δεκαετίες της αντιπαροχής, αλλά και ορισμένων σύγχρονων πολυκατοικιών κατασκευής των τελών του 20ου / αρχών του 21ου αιώνα. Παρόλα ταύτα, ένας περίπατος στην οδό Αγίας Μαρίνης αποκαλύπτει αρκετές παλαιότερες κατασκευές οι οποίες κτίστηκαν κυρίως σε οικόπεδα που ανήκαν στην Αεροπορική Άμυνα και αντέχουν στο πέρασμα των χρόνων είτε έχοντας υποστεί μετατροπές (λ.χ. πανωσηκώματα, όπως στην οδό Αγίας Μαρίνης 10), είτε έχοντας ανακαινιστεί (λ.χ. οδός Αγίας Μαρίνης 18), είτε παραμένοντας εγκαταλειμμένες.
Ισόγεια διπλοκατοικία στη συμβολή των οδών Αγίας Μαρίνης 25 και Φαβιέρου (δίδεται προς αντιπαροχή):
Διώροφη γωνιακή διπλοκατοικία με υπόγειο στη συμβολή της οδού Αγίας Μαρίνης 27 και Βύρωνος:
Τριώροφη κατασκευή στη συμβολή των οδών Αγίας Μαρίνης 30 και Βύρωνος 113 η οποία ανακαινίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2020, χάνοντας βέβαια ορισμένα από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που την διέκριναν λ.χ. μεγάλος εξώστης στον πρώτο όροφο.
Άποψη της οδού Αγίας Μαρίνης από το ύψος της οδού Βύρωνος:
Διώροφη κατασκευή στη συμβολή της οδού Αγίας Μαρίνης 32 με την οδό Βύρωνος 132 η οποία κατεδαφίστηκε κατά το έτος 2023:
Εγκαταλειμμένη γωνιαία διπλοκατοικία στη συμβολή της οδού Αγίας Μαρίνης 34 με την οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη 123 (τελευταία χρήση, παράρτημα του Εθνικού Ωδείου):
Στην έτερη συμβολή της οδού Αγίας Μαρίνης με την οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη, οι εγκαταλειμμένες σχολικές εγκαταστάσεις του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου "Μιχαλοπούλειον", στο σημείο όπου στις αρχές της δεκαετίας του '30 λειτούργησε το προαναφερθέν πρώτο δημοτικό σχολείο της Γιούλας Μιχαλοπούλου με την επωνυμία "Η Αγία Μαρίνα".
Στις μέρες μας, επί των οδών Ηροδότου - Αγίας Μαρίνης και Σπυρίδωνος Τρικούπη, λειτουργεί κατάστημα super-marker "Σκλαβενίτης", στο σημείο όπου μεταπολεμικά λειτούργησε ο χειμερινός κινηματογράφος "Δελφοί".
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
- Τύπος Εποχής - Συλλεκτικοί Χάρτες - Οδηγοί Πόλεως - Προφορικές Μαρτυρίες
Φωτογραφίες:
- Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου