Pages

Σάββατο, Δεκεμβρίου 07, 2024

Η "ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ" ΔΕΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ROBERTS ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ 1900

Ήταν Δεκέμβριος του έτους 1900 όταν η τότε νεοσύστατη βρετανική εβδομαδιαία εικονογραφημένη εφημερίδα "The Sphere: An Illustrated Newspaper for the Home" (αργότερα μετονομασθείσα σε "The Sphere: The Empire's Illustrated Weekly"), η οποία εκδιδόταν από την London Illustrated Newspapers αρχής γενομένης από την 27η Ιανουαρίου του 1900 και μέχρι το οριστικό κλείσιμο τον Ιούνιο του έτους 1964, παρουσίασε ένα ολοσέλιδο θέμα πειραϊκού περιεχομένου, με αναφορά σε μια δέηση η οποία είχε λάβει χώρα στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς υπέρ του Λόρδου Roberts και της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας εναντίον του. Μεταξύ των άλλων, το εν λόγω εικονογραφημένο αφιέρωμα συνοδευόταν από την κάτωθι φωτογραφική καταγραφή του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος Πειραιώς γύρω από τον οποίον διακρίνεται μέγα πλήθος κόσμου:


Μάλιστα, σύμφωνα με την κεφαλίδα του εν λόγω άρθρου, στην ως άνω φωτογραφία εικονίζονταν "Έλληνες που πανηγύριζαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του Λόρδου Ρόμπερτς" ("The Failure of the Plot against Lord Robers" - "Greeks Rejoicing because His Life Was Spared"). Αναλυτικότερα, στο αφιέρωμα τονιζόταν πως μεταξύ των συνωμοτών που είχαν επιχειρήσει να καταστρέψουν την εκκλησία στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής όπου προσευχόταν ο Λόρδος Roberts με σκοπό την εξόντωσή του, υπήρχαν τέσσερις Έλληνες και πως γι'αυτόν τον λόγο και προς επίδειξη των φίλο-αγγλικών συναισθημάτων, οι Πειραιείς είχαν οργανώσει την σχετική δοξολογία κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του δημοτικού συμβούλου Αθηνών Ιωάννου Φωτίου! 


Λίγες μέρες αργότερα, o πειραϊκός Τύπος διέψευδε το ως άνω γεγονός, κάνοντας αναφορά στην "φανταστική" εν Πειραιεί δοξολογία την οποία είχε παρουσιάσει το αγγλικό εικονογραφημένο περιοδικό "Σφαίρα" με την υποτιθέμενη συγκέντρωση και δέηση στον Μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδος "επί της διασώσει του Άγγλου στρατηγού Roberts"


Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Ο κάτωθι εικονιζόμενος Στρατάρχης Frederick Sleigh Roberts (30 Σεπτεμβρίου 1832 – 14 Νοεμβρίου 1914), υπήρξε ένας φημισμένος Βρετανός στρατιωτικός της Βικτωριανής εποχής, όντας ένας από τους πλέον επιτυχημένους στρατηγούς της εποχής του. Ο Roberts, γεννημένος στην Ινδία από οικογένεια με αγγλικές/ιρλανδικές καταβολές, σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στον Στρατό της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών υπηρετώντας ως αξιωματικός στην Ινδική Εξέγερση του 1857, κατά τη διάρκεια της οποίας του απονεμήθηκε ο Σταυρός της Βικτορίας για ανδρεία. Εν συνεχεία, ο ίδιος μετατάχθηκε στον Βρετανικό Στρατό συμμετέχοντας στην εκστρατεία της Αβησσυνίας κατά της Αυτοκρατορίας της Αιθιοπίας (1868) καθώς επίσης στον Β' Άγγλο-αφγανικό Πόλεμο (1878-1880), κατά τη διάρκεια του οποίου τα κατορθώματά του έγιναν ευρέως γνωστά. Αργότερα, ο Roberts, ορίστηκε Ανώτατος Διοικητής του Ινδικού Στρατού προτού σταλεί στη Νότια Αφρική για να ηγηθεί των Βρετανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β' Αποικιακού Πολέμου της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ενάντια στους Μπόερ (Boer War, 1899-1902).

Frederick Sleigh Roberts, 1st Earl Roberts

Κατά το διάστημα της παρουσίας του στην Νότια Αφρική, ο Lord Roberts, ο οποίος ήδη βάδιζε προς την έβδομη δεκαετία της ζωής του, αντιμετώπισε αρχικά μια ενέδρα με σκοπό την απαγωγή του (Αύγουστος 1900) και λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου, έτερη απόπειρα δολοφονίας του στο Γιοχάνεσμπουγκ από μια ομάδα δέκα ξένων (πέντε Ιταλών, τεσσάρων Ελλήνων και ενός Γάλλου) οι οποίοι είχαν σχεδιάσει να ανατινάξουν την εκκλησία St. Mary's Church, το πρωί της 18ης Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, στην οποία θα παρευρισκόταν ο Roberts. Αμφότερα σχέδια εναντίον του Roberts ματαιώθηκαν και οι υπαίτιοι συνελήφθησαν. 

Διαβολική πλεκτάνη εναντίον του Lord Robers. Δέκα ξένοι συνελήφθησαν.

Η εκκλησία St. Mary's Church στο Johannesburg

Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν την αγγλική εικονογραφημένη έκδοση της "The Sphere" να συμπεριλάβει μια ψευδή, σύμφωνα με τα αναφερόμενα, είδηση μετά σχετικής φωτογραφίας στις σελίδες της, αυτοί πρέπει να αναζητηθούν στο γεγονός πως το εν λόγω έντυπο πρώτο-κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Μπόερ, αποτελώντας ουσιαστικά προϊόν της συγκεκριμένης πολεμικής σύγκρουσης, έχοντας την υποχρέωση να ικανοποιήσει ένα κοινό που διψούσε για σχετικές εικόνες, ενώ ταυτόχρονα, το ίδιο έντυπο είχε να αντιμετωπίσει τον έντονο ανταγωνισμό των αντίστοιχων εκδόσεων "The Graphic" και "Illustrated London News"

Επίσης, ο αναγνώστης οφείλει να αναλογιστεί πως οι Ελληνοβρετανικές σχέσεις ανέκαθεν υπήρξαν στενότατες από τα χρόνια της Επανάστασης του '21 και της σύστασης του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, με το αγγλόφιλο κόμμα του Μαυροκορδάτου να αποτελεί ουσιαστικά τον εν Ελλάδι εκπρόσωπο των βρετανικών επιδιώξεων, ενώ κατά τις επόμενες δεκαετίες του 19ου αιώνα, οι Βρετανοί, ως γνωστόν, αναμείχθηκαν σε πληθώρα ζητημάτων που αφορούσαν την Ελλάδα (Κριμαϊκός Πόλεμος, Α' Κατοχή του Πειραιώς, διαδοχή Όθωνα, ζήτημα Ιονίων Νήσων). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Βρετανία σαφέστατα θεωρούσε την Ελλάδα ένα κράτος υπό την επιρροή της, οπότε το βρετανικό κοινό θα υποδεχόταν με ευχαρίστηση την "πλαστή" είδηση της δήθεν δοξολογίας υπέρ του εθνικού ήρωα - Λόρδου Roberts, ιδιαιτέρα υπό το πρόσχημα της συγχώρεσης για την φερόμενη συμμετοχή Ελλήνων στην δολοφονική απόπειρα εναντίον του. 


Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως και ο ελληνικός Τύπος παρακολουθούσε και προέβαλε τα τεκταινόμενα στον Πόλεμο των Μπόερ στη Νότια Αφρική, κάνοντας συχνές αναφορές και στον Λόρδο Ρόμπερτς. Άλλωστε, στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα, κυβερνούσε το Νεωτεριστικό Κόμμα του Χαριλάου Τρικούπη, υπό τον Γεώργιο Θεοτόκη (πρώτη κυβέρνηση Γ. Θεοτόκη 1899-1901), το οποίο είχε ως πρότυπο τα κόμματα εξουσίας της Μεγάλης Βρετανίας και στενή επιρροή από την προαναφερθείσα χώρα. 


Διαβάστε σχετικά θέματα:


Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:

Τύπος Εποχής
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου