Η ιστορική διαδρομή των Μεγάλων Καταστημάτων Νεωτερισμών των αδελφών Λαμπρόπουλου ξεκίνησε από την Κοντοβάζαινα της ορεινής Αρκαδίας των τελών του 19ου αιώνα, εκεί όπου ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος διατηρούσε το μοναδικό μπακάλικο-ψιλικατζίδικο του χωριού, διαθέτοντας διάφορα προϊόντα προς πώληση (γενικό εμπόριο). Ο υιός του Παναγιώτη Λαμπρόπουλου, Ξενοφών (1879-1964), εγκατέλειψε την πατρική οικία του στην Κοντοβάζαινα σε ηλικία 17 ετών, με προορισμό τον Πύργο Ηλείας, εκεί όπου εργάστηκε ως υπάλληλος αρχικά στο εμπορικό κατάστημα των αδελφών Παπαχριστόπουλου και εν συνεχεία στο αντίστοιχο κατάστημα των αδελφών Ταμπακόπουλου. Μετά την συμπλήρωση εννέα ετών εργασίας στον Πύργο, ο Ξενοφών Π. Λαμπρόπουλος αποφάσισε να μετακινηθεί στην Αθήνα στις αρχές του 20ου αιώνα, όπου εργάστηκε ως πλανόδιος πωλητής ανδρικών ειδών (Απρίλιος 1901). Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, ο Ξενοφών συνεταιρίστηκε με τον αδελφό του Βασίλειο Π. Λαμπρόπουλο (σσ. ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα για σπουδές Νομικής στον Εθνικόν Πανεπιστήμιον), εργαζόμενοι μαζί ως πλανόδιοι πωλητές κατά την περίοδο 1901-1905, έχοντας ως βάση ένα καρότσι το οποίο άφηναν τα βράδια στην πλατεία Αβησσυνίας!
Κατά το έτος 1906, οι προαναφερόμενοι Ξενοφών Π. Λαμπρόπουλος και Βασίλειος Π. Λαμπρόπουλος, συνεπικουρούμενοι από τους αδελφούς τους Κωνσταντίνο, Γεώργιο, Δημήτριο και Θεμιστοκλή, προχώρησαν στην ίδρυση μιας ομόρρυθμης εμπορικής εταιρίας υπό την επωνυμία Αδελφοί Π. Λαμπρόπουλοι, με συνολικό κεφάλαιο 10.000 δραχμών και σκοπό την αγορά και πώληση εμπορευμάτων επί κέρδει, ψιλικών παντός είδους, υποκαμίσων, γραβατών, καλτσών και λοιπών ειδών. Ως πρώτη έδρα της οικογενειακής επιχείρησης ορίστηκε ένας μικρός υπόγειος χώρος στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους.
|
Μέλη της οικογενείας Λαμπρόπουλου: (καθήμενοι εξ αριστερών) Θεμιστοκλής, Ξενοφών, Παναγιώτης, Βασίλειος, στο μέσον η Σοφία και όρθιοι Δημήτριος, Γεώργιος, Κωνσταντίνος |
Λίγα χρόνια αργότερα
(έτος 1913), το κεντρικό κατάστημα μεταφέρθηκε σε κτίριο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου, για να επεκταθεί μετέπειτα στα παραπλεύρως ευρισκόμενα
επί της οδού Αιόλου/Λυκούργου νεοκλασικά κτίρια. Εκείνη την εποχή,
οι αδελφοί Λαμπρόπουλοι επικεντρώθηκαν στους ανδρικούς νεωτερισμούς (υποκάμισα, μαντήλια, γραβάτες κτλ.) διατηρώντας
το κατάστημά τους ανοικτό από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ. Με το πέρασμα των χρόνων,
στο κατάστημα εκτός από τους δυο ιδρυτές προσελήφθησαν τρεις υπάλληλοι ενώ εισήχθησαν
διάφορες καινοτομίες (όπως λ.χ. η αργία Κυριακής, η κατάργηση του παζαριού, η οριοθέτηση συγκεκριμένων τιμών). Κύριος ανταγωνιστής των αδελφών Λαμπρόπουλου εκείνη την εποχή υπήρξε ο
Γεώργιος Δραγώνας, ο οποίος ξεκινώντας από τον Πειραιά, είχε εδραιώσει την
εν Αθήναις παρουσία του με το κατάστημά του στην οδό Αιόλου.
|
Έτος 1921 - Αδελφοί Λαμπρόπουλοι: Υποδήματα ανδρών, γυναικών και παίδων |
|
Έτος 1924 - Καταστήματα Αφων Λαμπρόπουλων: Από σήμερον μεγάλαι εκπτώσεις |
Επόμενος σταθμός στην ιστορική διαδρομή της οικογενειακής επιχείρησης υπήρξε η ίδρυση Ανωνύμου Βιομηχανικής και Εμπορικής Εταιρίας με την επωνυμία Αδελφοί Λαμπρόπουλοι στις αρχές Σεπτεμβρίου του έτους 1927. Ως ιδρυτές της νέας Ανώνυμης Εταιρίας εμφανίζονταν οι Ξενοφών Π. Λαμπρόπουλος και Βασίλειος Π. Λαμπρόπουλος, έμποροι, κάτοικοι Αθηνών (οδός Αιόλου 219), οι οποίοι ενεργούσαν για λογαριασμό και των υπολοίπων μελών της οικογενείας ως εκπρόσωποί τους. Σύμφωνα με το Καταστατικό της, η συσταθείσα ανώνυμη εταιρεία με έδρα την Αθήνα μπορούσε να ιδρύσει υποκαταστήματα, πρακτορεία και εργαστήρια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ σκοπός και αντικείμενό της ήταν η βιομηχανία και το εμπόριο υποκαμίσων, ετοίμων ενδυμάτων, υποδημάτων και κάθε τύπου ανδρικών ειδών καθώς και κάθε συναφής εμπορική ή βιομηχανική επιχείρηση την οποία θα ενέκρινε το Διοικητικό της Συμβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών του. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας συγκροτήθηκε από τα αδέλφια Ξενοφώντα, Βασίλειο, Γεώργιο, Δημήτριο και Θεμιστοκλή Λαμπρόπουλο και τον Αθανάσιο Τζαννή, υπό την προεδρία του Ξενοφώντος Π. Λαμπρόπουλου.
Τον Ιανουάριο του έτους 1928 περατώθηκε η κατασκευή του νέου εργοστασίου της εταιρίας επί της οδού Σερίφου 22 και Αιλιανού, πλησίον της πλατείας Κολιάτσου, στα Κάτω Πατήσια.
Στα τέλη της δεκαετίας του '20, οι Ξενοφών και Βασίλειος Λαμπρόπουλος εμφανίζονταν ως μεγαλομέτοχοι της εταιρίας, με τα αδέλφια τους Γεώργιο, Δημήτριο, Θεμιστοκλή και Θεόδωρο να διατηρούν έναν μικρότερο, πλην όμως σεβαστό, αριθμό μετοχών, ενώ στην μετοχική διάρθρωση της εταιρίας καταγράφονταν άλλοι 18 μικρομέτοχοι.
Στις αρχές της δεκαετίας του '30, οι Αφοί Π. Λαμπρόπουλοι προχώρησαν στην ίδρυση ενός μικρού υποκαταστήματος στη Θεσσαλονίκη το οποίο αρχικά πωλούσε μόνο δίσκους ενώ αργότερα προστέθηκαν είδη νεωτερισμών (οδός Τσιμισκή 10 και Κομνηνών, έτος 1930) και στην Πάτρα (οδός Αγίου Νικολάου 14, έτος 1931).
|
Έτος 1931 - Υποκατάστημα Αδελφών Λαμπρόπουλων, οδός Τσιμισκή 10 |
|
Έτος 1932 - Γενικοί Αντιπρόσωποι δίσκων Κολούμπια Αδελφοί Λαμπρόπουλοι, Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης, Οδός Τσιμισκή 10, Μέγαρον Κόφφα |
Κατά το έτος 1933, η εταιρία προχώρησε στην ίδρυση τρίτου υποκαταστήματος στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην οδό Σταδίου 4, στο Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Το εν λόγω κατάστημα της οδού Σταδίου 4 επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη διάθεση ραδιοφώνων, γραμμοφώνων και δίσκων, με δεδομένο πως οι Αδελφοί Π. Λαμπρόπουλου είχαν συνάψει συνεργασίες αντιπροσώπευσης για την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων των εταιριών His Master's Voice (Gramophone Company), Marconi Radio και Columbia Gramophone Company.
|
Έτος 1933 |
Στα μέσα της δεκαετίας του '30 καταγράφηκαν επίσης η επέκταση του υπάρχοντος υποκαταστήματος στη Θεσσαλονίκη και η επέκταση / ανακαίνιση των καταστημάτων των οδών Αιόλου και Λυκούργου μετά την τμηματική αγορά του ακινήτου της οδού Λυκούργου 4.
|
Έτος 1935 - Όλα τα σχολικά είδη (ποδιές, σάκκες κτλ.) |
|
Έτος 1936 - Αφοι Λαμπρόπουλοι: Καλή εμφάνισις με ένα καλοραμμένο κοστούμι |
|
Έτος 1936 - Κάλτσες Victoria (Γεν. Αντιπρόσωποι Αφοι Λαμπρόπουλοι) |
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '30, η εταιρία των Αδελφών Λαμπρόπουλου είχε φθάσει στην μεγαλύτερη ακμή της, από τον καιρό της ίδρυσής της, όπως προκύπτει από την σχετική έκθεση του Δ.Σ. για το έτος 1937. Η ανάπτυξη της εταιρίας επιβεβαιωνόταν τόσο από την εικόνα των καθαρών κερδών της, όσο και από την διαρκώς αυξανόμενη ακίνητη περιουσία της (εργοστάσιο στην οδό Σερίφου 22, βιομηχανική εγκατάσταση στην οδό Καβάλας 38, ακίνητο Αιόλου και Λυκούργου, ακίνητο Λυκούργου 4, ακίνητο Λυκούργου 8, ακίνητο Πραξιτέλους και Παπαρρηγοπούλου).
|
Έτος 1939 - Κατάστημα Αφοί Λαμπρόπουλοι επί των οδών Αιόλου και Λυκούργου |
|
Έτος 1937 - Ο Αη Βασίλης απεφάσισε εφέτος να ευλογήσει πρώτα τα γένεια του |
Λίγο πριν το ξέσπασμα του Ελληνοϊταλικού πολέμου, η εταιρία των αδελφών Λαμπρόπουλου προχώρησε στην εξαγορά του βιομηχανικού σήματος της οδοντόκρεμας "Kolynos" και του εντομοκτόνου "Katol" για την Ελλάδα, καθώς επίσης και των εργαστηρίων παραγωγής αυτών των προϊόντων.
|
Έτος 1939 - Εντομοκτόνον Katol |
Στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής Κατοχής (1941-1944), η προμήθεια πρώτων υλών από το εξωτερικό διεκόπη ολοκληρωτικά με την εταιρία να στρέφεται αποκλειστικά σε ελληνικές πηγές. Η ραγδαία ανατίμηση των προϊόντων διατήρησε τις εργασίες της εταιρίας σε υψηλό επίπεδο κατά το πρώτο έτος της Κατοχής (1941), πλην όμως με μείωση των πωλήσεων και μείωση των κερδών. Οι εργασίες των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα μειώθηκαν αισθητά και αρχικά αποφασίστηκε η χορήγηση αδείας με πλήρεις αποδοχές στο προσωπικό που υπό-απασχολείτο. Τον Δεκέμβριο του 1941, με την κατάσταση να χειροτερεύει, η εταιρία των Αδελφών Λαμπρόπουλου αποφάσισε να στηρίξει την δημοσιοϋπαλληλική πελατεία της με πωλήσεις προϊόντων σε προπολεμικές τιμές και ταυτόχρονα να βοηθήσει το υπαλληλικό προσωπικό της με άτοκα δάνεια και επισιτιστικές διευκολύνσεις.
Στις 28 Φεβρουαρίου 1942, οι δυνάμεις της Κατοχής προχώρησαν στην επίταξη των καταστημάτων της εταιρείας επί της οδού Σταδίου και στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Τα εμπορεύματα, τα έπιπλα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στα γραφεία της εταιρίας. Την επόμενη χρονιά, με τις εμπορικές συνθήκες να είναι εξίσου δύσκολες, αποβίωσε ο Γεώργιος Λαμπρόπουλος, εκ των ιδρυτών της εταιρίας. Τον ίδιο χρόνο (1943), λόγω της ελλείψεως πρώτων υλών, το τμήμα βυρσοδεψίας και αρωματοποιίας της εταιρίας διέκοψαν την λειτουργία τους, η παραγωγή ραδιοφώνων και γραμμοφώνων σταμάτησε λόγω έλλειψης μηχανικών μερών, το εμπορικό τμήμα ραδιοφώνων και γραμμοφώνων έπαυσε να λειτουργεί λόγω της επίταξης ενώ τα τμήματα ενδυμασιών και πωλήσεως γαντιών επίσης αδρανοποιήθηκαν. Τα μοναδικά τμήματα της εταιρίας που εξακολουθούσαν να υπολειτουργούν υπήρξαν το τμήμα υποδημάτων, το τμήμα καλτσών και το τμήμα υποκαμίσων. Παράλληλα, το υπό-απασχολούμενο προσωπικό της εταιρίας εξακολουθούσε να λαμβάνει άδειες μετ'αποδοχών ενώ συνεχίζονταν τα συσσίτια.
Ο κίνδυνος των βομβαρδισμών οδήγησε την εταιρία στην απόφαση να αποθηκεύσει τα εμπορεύματά της σε μια αποθήκη πλησίον της πλατείας Κολιάτσου. Όμως, κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων των Δεκεμβριανών του '44 μετά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων Κατοχής, οι εν λόγω αποθηκευτικοί χώροι λεηλατήθηκαν. Κατ'αυτόν τον τρόπο, η μετακατοχική πορεία της εταιρίας των αδελφών Λαμπρόπουλου ξεκίνησε με ζημίες από λεηλασίες, καταστροφές και κλοπές η οποία υπολογίστηκε στις 60.000.000 προπολεμικές δραχμές, πέραν της δεδομένης ελλείψεως σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα.
Κατά την τριετία 1946-1949, η υπό εξέτασιν εταιρία σχεδίασε και εν τέλει πέτυχε την ανάκαμψή της, αφήνοντας πίσω τις τραγικές συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, που ανέκοψαν την προπολεμική περίοδο ακμής και ανάπτυξης. Μετά την ολοκλήρωση της ανακαινίσεως των καταστημάτων, οι Αδελφοί Λαμπρόπουλου, εγκαινίασαν μια νέα δυναμική διαφημιστική στρατηγική. Με τις εισαγωγές να παρουσιάζουν ακόμη δυσχέρειες λόγω των σχετικών περιοριστικών συναλλαγματικών μέτρων, οι Αφοι Λαμπρόπουλου επέμειναν στην προμήθεια εμπορευμάτων από την εγχώρια αγορά καταφέρνοντας να ενεργοποιήσουν σταδιακά τα τμήματα υποκαμίσων και πιτζαμών, υποδηματοποιίας, δερμάτινων ειδών, ενδυμάτων, γραβατών, λευκών ειδών, νεωτερισμών, καλτσών, καλλυντικών, ειδών οικιακής χρήσεως και γυναικείων ειδών.
|
Έτος 1947 - Όλοι τα δώρα σας από του Λαμπρόπουλου |
|
Έτος 1948 - Νέα παραλαβή ραδιοφώνων His Master's Voice |
|
Έτος 1949 - Columbia: Η ονομαστότερη μάρκα, το καλλίτερο ραδιόφωνο, το νέο μοντέλλο 1950 |
|
Έτος 1949 - Αδελφοί Λαμπρόπουλοι: Εκλεκτά Είδη εις Ευθηνάς Τιμάς |
Στα τέλη της δεκαετίας του '40, η εταιρία διέθετε εν λειτουργία το κεντρικό της κατάστημα και τρία υποκαταστήματα, στην οδό Αιόλου και Σοφοκλέους αποκλειστικά για υφάσματα, στην οδό Σταδίου 4 αποκλειστικά για ραδιόφωνα/γραμμόφωνα/ηλεκτρικές συσκευές και είδη οικιακής χρήσεως και στη Θεσσαλονίκη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως την ίδια εποχή ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Κυδωνιάτη ο σχεδιασμός ενός νέου μοντέρνου πολυόροφου κτιρίου σε αντικατάσταση των ακινήτων στη συμβολή των οδών Αιόλου και Λυκούργου, ένα έργο το οποίο εν τέλει δεν υλοποιήθηκε.
Το έτος 1951, οι Αδελφοί Λαμπρόπουλου εόρτασαν τα 50 χρόνια λειτουργίας της εταιρίας (1901-1951) υπό σαφείς συνθήκες ανάκαμψης και προόδου. Η μείωση των τιμών λόγω του έντονου ανταγωνισμού οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων.
|
Το εργοστάσιο της εταιρίας Αφοί Λαμπρόπουλοι, οδός Σερίφου και Αιλιανού, Κάτω Πατήσια |
Ταυτόχρονα, η ακίνητη περιουσία της εταιρίας παρέμενε αξιοπρόσεκτη και κυρίως ελεύθερη παντός εμπράγματου βάρους (εργοστάσιο στην οδό Σερίφου και Αιλιανού, ακίνητο Αιόλου και Λυκούργου 2, ακίνητο Αιόλου και Λυκούργου 4, ακίνητο Αιόλου και Λυκούργου 8, ακίνητο Πραξιτέλους 14 και Παπαρρηγοπούλου, ακίνητο οδού Αθηνών 120 στο Ψυχικό, οικόπεδο στη λεωφόρο Κηφισίας).
|
Αφοί Λαμπρόπουλοι: Πεντηκονταετηρίς 1901-1951 |
Ενδεικτικές διαφημιστικές καταχωρήσεις των καταστημάτων των αδελφών Λαμπρόπουλου μέσα από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1951 (σσ. προφανώς η προπολεμική συνεργασία με την διαφημιστική "Γκρέκα" συνεχιζόταν κανονικά):
|
Έτος 1951 - Δεκαπενθήμερο Φθήνειας |
|
Έτος 1951 - Δεκαπενθήμερο Φθήνειας
|
|
Έτος 1951 - Αδελφοί Λαμπρόπουλοι: Εμπριμέ στην πιο εκλεκτή συλλογή και στις φθηνότερες τιμές |
|
Έτος 1951 - Kolynos (Γεν. Αντ. Αφοι. Λαμπρόπουλοι) |
|
Έτος 1951 - Kolynos: Η πρώτη φροντίς το πρωί και η τελευταία το βράδυ |
|
Έτος 1951: Εκπτώσεις εις όλα τα εκλεκτά είδη μας |
|
Έτος 1951 - Columbia: Σήμα Παγκοσμίου Φήμης και Σύμβολον Υπεροχής |
Κατά το έτος 1953, μετά την απελευθέρωση των εισαγωγών, η εταιρία των Αδελφών Λαμπρόπουλου ξεκίνησε να εισάγει ξανά προϊόντα στην Ελλάδα. Στελέχη της εταιρίας όπως λ.χ. ο Βασίλειος Λαμπρόπουλος, ο Παναγιώτης Ξεν. Λαμπρόπουλος και ο Παναγιώτης Βασ. Λαμπρόπουλος ταξίδευαν συχνά στην Ευρώπη (Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία) με σκοπό να ενημερωθούν ως προς την ανάπτυξη του εμπορίου, τα νέα συστήματα πωλήσεων, τις νέες τάσεις στη διακόσμηση των καταστημάτων αλλά και για να εντοπίσουν εργοστάσια και να επισκεφθούν εκθέσεις μοντέρνων προϊόντων τα οποία θα εισάγονταν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, συνεχίζονταν οι αποκλειστικές συμφωνίες αντιπροσώπευσης και διάθεσης διαφόρων εισαγόμενων προϊόντων, όπως λ.χ. των βιενέζικων καπέλων P. & C. Habig, των ιταλικών καπέλων Barbisio, των γερμανικών ραδιοφώνων Wega κ.α.
Το 1954 καταγράφεται μια νέα πρόταση του αρχιτέκτονος και καθηγητού του ΕΜΠ Σόλωνα Κυδωνιάτη ως προς τη διαμόρφωση του κεντρικού καταστήματος των οδών Λυκούργου και Αιόλου. Παρότι η νέα Bauhaus πρόταση ήταν πιο αυστηρή σε σχέση με εκείνην του έτους 1949, εντούτοις ούτε και αυτή την φορά υλοποιήθηκε. Αντί αυτής, πραγματοποιήθηκε μονάχα η ενοποίηση της αυλής και του ισόγειου χώρου του παλαιού νεοκλασικού και το "ντύσιμο" της παλαιάς όψης ώστε να θυμίζει σύγχρονο κατάστημα.
Ειρήσθω εν παρόδω, στα μέσα της δεκαετίας του '50, ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του βιομηχανικού κλάδου της εταιρίας που είχε καταστραφεί ολοσχερώς το 1944, συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος μηχανολογικός εξοπλισμός, προσελήφθησαν περισσότεροι εργάτες με την παραγωγή πλέον να περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων την κατασκευή υποκαμίσων, γυναικείων ειδών, παιδικών εσωρούχων και ειδών προικός.
|
Αφοι Λαμπρόπουλοι: Εις το τμήμα ετοίμων γυναικείων φορεμάτων κάθε γυναίκα θα βρή να διαλέξει το φόρεμα, το ταγιέρ, το παλτό, την ζακέττα ή την φούστα που της αρέσει |
|
Αδελφοί Λαμπρόπουλοι: Τα ωραιότερα δώρα, οι φθηνότερες τιμές |
|
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος όλοι θα περάσουν από τα καταστήματα Αφοι Λαμπρόπουλοι για να διαλέξουν από τις πλούσιες συλλογές των τα Πρωτοχρονιάτικα δώρα των. |
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε πως οι αδελφοί Λαμπρόπουλοι, οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε υπήρξαν οι γενικοί εν Ελλάδι αντιπρόσωποι της βρετανικής εταιρίας Columbia Graphophone Co. Ltd. από τη δεκαετία του 1920, είχαν προτείνει κατά το έτος 1932 στην εταιρία ΕΜΙ (σσ. η ΕΜΙ είχε προκύψει από την συγχώνευση των εταιριών Columbia Graphophone και Gramophone Company - His Master's Voice label κατά το έτος 1931) την δημιουργία ενός εργοστασίου εκτύπωσης δίσκων στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας το καλλιτεχνικό μέρος και την προώθηση των δίσκων στην τοπική αγορά υπό την εμπορική διεύθυνση του Θεμιστοκλή Λαμπρόπουλου. Το εν λόγω εν Ελλάδι πρωτοποριακό εργοστάσιο της Columbia το οποίο κατασκευάστηκε και λειτούργησε προπολεμικά με πρωτοβουλία των αδελφών Λαμπρόπουλου, καταστράφηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ξανακτίστηκε μεταπολεμικά. Αρχής γενομένης από το έτος 1958, η Columbia υπό την εμπορική διεύθυνση του Τάκη Β. Λαμπρόπουλου, οργανώθηκε με βάση τα πρότυπα του εξωτερικού, συνάπτοντας συμφωνίες με γνωστούς τραγουδιστές (Βέμπο, Γούναρης, Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Μαίρη Λίντα), στιχουργούς και συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις), διαθέτοντας studio ηχογράφησης, εξωτερικούς συνεργάτες για τον σχεδιασμό των εξώφυλλων των δίσκων (λ.χ. ο Γιάννης Τσαρούχης) και συνεργασία με την διαφημιστική εταιρία "Αλέκτωρ" για την εμπορική προώθηση των προϊόντων, κατέχοντας κατ'αυτόν τον τρόπο έναν άκρως σημαντικό ρόλο στην ελληνική δισκογραφία.
Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές διαφημιστικές καταχωρήσεις των προϊόντων των καταστημάτων των αδελφών Λαμπρόπουλου από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950:
|
Αφοί Λαμπρόπουλοι - Υποκάμισα, γραβάτες, στα καταστήματα εμπιστοσύνης |
|
Αφοί Λαμπρόπουλοι - Εκλεκτά γυναικεία εσώρρουχα σε μοντέρνα σχέδια |
|
Αφοί Λαμπρόπουλοι - Υποκάμισα, γραβάτες, σε μοντέρνα σχέδια και υφάσματα που φέρουν την σφραγίδα του καλού γούστου, της εκλεκτής ποιότητος και ηλεγμένης τιμής |
|
Αφοί Λαμπρόπουλοι - Υποδήματα Γυναικεία, Ανδρικά, Παιδικά |
|
Αφοί Λαμπρόπουλοι - Δώρα για την οικογένεια και το σπίτι |
Τέλος, άξιο μνείας είναι το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, η εταιρία των αδελφών Λαμπρόπουλου, έχοντας ανακάμψει πλήρως από τις πληγές της περιόδου του Πολέμου / Κατοχής, διέθετε κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα μεγάλα ποσά για φιλανθρωπίες, έδιδε τακτικά αυξήσεις μισθών στο προσωπικό στο οποίο προσφέρονταν σε ετήσια βάση δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.
|
Το κατάστημα Αφοί Λαμπρόπουλοι στην οδό Σταδίου 4, αποκλειστικά για ραδιόφωνα/γραμμόφωνα/δίσκους (αρχές δεκαετίας 1960) |
Δίχως αμφιβολία, η δεκαετία του 1960 υπήρξε μνημειώδης για την εταιρία των αδελφών Λαμπρόπουλου, καθώς η γιγάντωση της πρωτεύουσας της χώρας και ο διπλασιασμός του πληθυσμού της λόγω της αστυφιλίας απογείωσε τις πωλήσεις. Στις αρχές της εν λόγω δεκαετίας, η διαφημιστική στρατηγική της εταιρίας εστίασε στην γυναίκα, καθώς θεωρείτο πως εκείνη ήταν το πρόσωπο-κλειδί που έπαιρνε τις αποφάσεις αγορών για την οικογένεια και το νοικοκυριό. Ταυτόχρονα, η εμπορική πολιτική της εταιρίας βασίστηκε στο τρίπτυχο "Τιμαί απολύτως ορισμέναι - Μικρόν Κέρδος - Μεγάλη Κατανάλωσις" ενώ επίσης αποφασίστηκε η διενέργεια εποχιακών εξορμήσεων και η κατάργηση των πάγκων ως μέσου προβολής των εμπορευμάτων.
|
Αφοί Λαμπρόπουλοι - Μοντέρνα γυναικεία υφάσματα των μεγαλυτέρων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών εργοστασίων |
|
Αφοί Λαμπρόπουλοι - Κουβέρτες των μεγαλυτέρων Ευρωπαϊκών και Ελληνικών εργοστασίων εις μεγάλην ποικιλίαν και μοντέρνα σχέδια |
|
Αφοί Λαμπρόπουλοι - Μάλλινα εσώρρουχα που δεν μπαίνουν στο πλύσιμο των καλύτερων Ελληνικών και Αγγλικών εργοστασίων |
|
Αφοί Λαμπρόπουλοι - Columbia, Δίσκοι για όλους, για όλες τις ώρες |
|
Αφοί Λαμπρόπουλοι - Εξοικονομήσατε τα χρήματά σας! Εκπτώσεις |
|
Αφοί Λαμπρόπουλοι - Το πρώτο Άλφα Λάμδα |
|
Αφοί Λαμπρόπουλοι - Παιγνίδα εις την νέαν ευρύχωρον αίθουσαν εις το Ισόγειον |
|
Αφοί Λαμπρόπουλοι - Λευκά Είδη - Θα βγήτε κερδισμένη |
Τον Ιούλιο του 1964 αποβίωσε ο ιδρυτής, θεμελιωτής και Πρόεδρος της εταιρίας Ξενοφών Π. Λαμπρόπουλος. Την θέση του, ως Πρόεδρος της εταιρίας, ανέλαβε ο αδελφός του Βασίλειος Π. Λαμπρόπουλος.
Την Κυριακή 5η Δεκεμβρίου του 1965 εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο-κατάστημα των αδελφών Λαμπρόπουλου επί της οδού Λυκούργου 6, σε σχέδια και αρχιτεκτονική μελέτη του Σόλωνα Κυδωνιάτη. Το πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής επταώροφο κτίριο (7 όροφοι + ισόγειο + 2 υπόγεια) διέθετε μεταξύ των άλλων ανελκυστήρες, κλιματισμό, σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης, φράγματα θερμού ή ψυχρού αέρα στην είσοδο, σνακ μπαρ με θέα την Ακρόπολη κ.α.
Κατά το έτος 1967, στη διοίκηση της εταιρίας καταγράφονταν πλέον τρεις εκπρόσωποι της δεύτερης γενιάς της οικογενείας των αδελφών Λαμπρόπουλου. Πιο συγκεκριμένα, στο Δ.Σ. της εταιρίας συμμετείχαν πλέον ο Παναγιώτης Ξενοφώντος Λαμπρόπουλος, ο Παναγιώτης Βασιλείου Λαμπρόπουλος και ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλος, οι "τρεις Τάκηδες" όπως ήταν γνωστοί εκείνη την εποχή.
Την επόμενη χρονιά (1968), η εταιρία Αφοί Λαμπρόπουλοι εισήγαγε τις μετοχές στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ενώ καταγράφηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 100.000.000 δραχμές και η έκδοση νέων μετοχών. Κατά το ίδιο έτος, αυξήθηκαν επίσης οι διαφημιστικές δαπάνες, ιδίως για τα ραδιοφωνικά και γραμμοφωνικά είδη, όπως επίσης για την Kolynos. Ταυτόχρονα, στο οικόπεδο της οδού Αιλιανού 12, δίπλα στο εργοστάσιο, ξεκίνησε η ανέγερση τετραώροφης νέας οικοδομής με υπόγειο για να χρησιμεύσει ως αποθήκη εμπορευμάτων, κατεδαφίστηκε το παλαιό κτίριο της οδού Λυκούργου 8 για να κτιστεί νέα πτέρυγα, αξιοποιήθηκε το ιδιόκτητο κτίριο στη συμβολή Παπαρρηγοπούλου και Πραξιτέλους για την στέγαση της χονδρικής πώλησης δίσκων, ραδιοφώνων, ηλεκτρικών ειδών και προϊόντων Kolynos, ανακαινίστηκε το κατάστημα της οδού Σταδίου 4 για να στεγάσει το τμήμα παιδικών και γυναικείων ειδών, επεκτάθηκε το κατάστημα της Θεσσαλονίκης και ανακαινίστηκε το παλαιό κτίριο του κεντρικού καταστήματος.
Στα τέλη της δεκαετίας του '60 (έτος 1969) ιδρύθηκε η ανώνυμη εμπορική εταιρία Ηλεκτρικαί - Μουσικαί και Εμπορικαί Επιχειρήσεις ΕΜΙ-Αφοι Λαμπρόπουλοι (ΕΜΙΑΛ) με συμμετοχή της εταιρίας Columbia κατά 50%. Την επόμενη χρονιά (1970) αποφασίστηκε η μεταβίβαση του τμήματος των ειδών γραμμοφώνου στην ΕΜΙΑΛ Α.Ε.
|
Έτος 1969 - Αφοι Λαμπρόπουλοι "Διαλέγουν πριν από σας - για σας" |
Η δεκαετία του 1970 ξεκίνησε με την αγορά ενός μεγάλου οικοπέδου επί της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας με σκοπό την επέκταση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρίας και ταυτόχρονα την αποκέντρωση των βοηθητικών υπηρεσιών της. Την επόμενη χρονιά (1971) αποβίωσε ο συνιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρίας Βασίλειος Π. Λαμπρόπουλος, τον οποίον διαδέχθηκε ο αδελφός του, Θεμιστοκλής Π. Λαμπρόπουλος.
|
Από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1971 |
Κατά το έτος 1972 ξεκίνησαν οι μελέτες ανέγερσης του νέου συγκροτήματος στο οικόπεδο του 22ου χιλιομέτρου της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας.
Την επόμενη χρονιά, εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη ένα νέο ανακαινισμένο μεγάλο κατάστημα στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Κομνηνών:
Την ίδια εποχή, η εταιρία Αφοί Λαμπρόπουλοι διέθετε συμμετοχές σε πληθώρα τρίτων επιχειρήσεων (ΕΜΙΑΛ, Λιπάσματα, Ηρακλής, ΕΤΜΑ, Τσιμέντα "Τιτάν", Τσιμέντα Χαλκιδος, Βιοσώλ, ΒΙΣ) ενώ αποφασίστηκε η είσοδος στον κλάδο του τουρισμού με την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας / ταξιδιωτικού γραφείου υπό την επωνυμία "Λαμπρόπουλος Travel ΕΠΕ", το οποίο λειτούργησε στο ισόγειο του κεντρικού καταστήματος.
|
Έτος 1973 - Αφοί Λαμπρόπουλοι: Καλοντυμένα κι όμορφα κοντά στο κύμα |
|
Έτος 1975 - Αφοί Λαμπρόπουλοι: Δώρα Πολλά για Χρόνια Πολλά |
Στα μέσα της δεκαετίας του '70, η εταιρία είχε κατορθώσει να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, παρά την αρνητική παγκόσμια οικονομική συγκυρία. Τον Ιανουάριο του 1976 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων στο 22ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας ενώ την επόμενη χρονιά (15.07.1977) θεμελιώθηκε στον Πειραιά ένα νέο οκταόροφο κατάστημα επί της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου στη συμβολή με τις οδούς Τσαμαδού και Ευριπίδου, σχεδιασμένο στα πρότυπα των πολυκαταστημάτων του εξωτερικού (κλιματισμός, ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες κτλ.)
|
Έτος 1976: Οι νέες επενδύσεις της Αφοί Λαμπρόπουλοι ΑΒΕΕ |
|
Έτος 1977 - Αφοί Λαμπρόπουλοι: Η σειρά του Πειραιά |
Προς τα τέλη της δεκαετίας του '70, η εταιρία των αδελφών Λαμπρόπουλου αντιμετώπισε την αναπροσαρμογή των κατώτατων μισθών κατά 30% βάσει σχετικών δικαστικών αποφάσεων, την εμπορική δυσπραγία η οποία είχε ως ρίζα την ουσιαστική αποδυνάμωση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης του μέσου αστού στον οποίον απευθύνονταν τα προϊόντα της εταιρίας, το εκτός πραγματικότητας θεσμοθετημένο από την Πολιτεία ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων το οποίο δεν εξυπηρετούσε τους καταναλωτές και τέλος το ζήτημα των επαναλαμβανόμενων περιπτώσεων κλοπών. Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση του τελευταίου προβλήματος, οι Αφοί Λαμπρόπουλοι προσέλαβαν παλαιές/έμπειρες πωλήτριες που είχαν αποχωρήσει από την εταιρία, οι οποίες περιφέρονταν στα καταστήματα όπου είχαν σημειωθεί αυξημένα κρούσματα κλοπών, παριστάνοντας τις πελάτισσες με σκοπό τον εντοπισμό των κλεπτών! Κατά το έτος 1978 περατώθηκαν οι εργασίες του νέου βιομηχανικού συγκροτήματος στην Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας ενώ τον Οκτώβριο του 1979 ξεκίνησε η λειτουργία του νέου καταστήματος στον Πειραιά, με προσωπικό 100 ατόμων. Ταυτόχρονα, τα γραφεία της εταιρίας μεταφέρθηκαν σε τμήμα του ακινήτου επί της οδού Σερίφου και Αιλιανού.
|
Οι νέες εργοστασιακές εγκαταστάσεις της Αφοί Λαμπρόπουλοι ΑΒΕΕ στη θέση Μπάφι, στο 22ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας |
|
Οι νέες εργοστασιακές εγκαταστάσεις της Αφοί Λαμπρόπουλοι ΑΒΕΕ στη θέση Μπάφι, στο 22ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας |
|
Οι νέες εργοστασιακές εγκαταστάσεις της Αφοί Λαμπρόπουλοι ΑΒΕΕ στη θέση Μπάφι, στο 22ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας |
Η δεκαετία του 1980 μπήκε με το αριστερό για την εταιρία των αδελφών Λαμπρόπουλου. Μετά την
πυρπόληση δυο ιστορικών καταστημάτων των Αθηνών, του
"ΜΙΝΙΟΝ" και του
"Κατράντζος" στις 19 Δεκεμβρίου του 1980, ακολούθησε
ο σεισμός του '81 και
η πυρπόληση των πολυκαταστημάτων "Κλαουδάτος", "Δραγώνας" και "Ατενέ" στις 3-4 Ιουλίου του 1981. Παρότι η διοίκηση της εταιρίας είχε λάβει
επιπρόσθετα μέτρα πυρασφάλειας και είχε αυξήσει τις δαπάνες ασφάλισης κατά εμπρησμού, στις 7 Ιουλίου του 1981, το κατάστημα της εταιρίας στον Πειραιά, το οποίο είχε εγκαινιαστεί μόλις προ διετίας, επλήγη από πυρκαγιά/εμπρησμό! Εκτός από τις προφανείς ζημίες που προέκυψαν από την παύση της λειτουργίας του καταστήματος του Πειραιά, από τα έξοδα απασχόλησης του προσωπικού του Πειραιά δίχως απολύσεις σε άλλα καταστήματα των Αθηνών και από τα έξοδα αποκατάστασης των ζημιών,
το μεγαλύτερο πλήγμα των ανεξιχνίαστων πυρκαγιών/εμπρησμών των πολυκαταστημάτων στο κέντρο των Αθηνών υπήρξε ο φόβος του καταναλωτικού κοινού, το οποίο απέφευγε πλέον το κέντρο της πόλεως για τις αγορές του, γεγονός το οποίο είχε άμεσο αντίκτυπο στον τζίρο των υπολοίπων καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των Αδελφών Λαμπρόπουλου.
|
Το εν Πειραιεί κατάστημα της εταιρίας Αδελφοί Λαμπρόπουλοι |
Κατά τη διάρκεια των επομένων ετών, η κατάργηση των περιορισμών στις εισαγωγές επέτρεψε στην εταιρία να κινηθεί σε άλλα πλαίσια, πλην όμως υπήρξαν μεγάλες επιβαρύνσεις για την θωράκιση των καταστημάτων με συστήματα πυρανίχνευσης, πυρασφάλειας, πυρόσβεσης και φύλαξης. Ταυτόχρονα, οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρίας αυξάνονταν συνεχώς, όπως αυξημένος υπήρξε ο ανταγωνισμός από τρίτες επιχειρήσεις (Κλαουδάτος, Μαρινόπουλος και το κρατικοποιημένο "ΜΙΝΙΟΝ" το οποίο λειτουργούσε υπό ευνοϊκούς όρους). Μετά τον θάνατο του Θεμιστοκλή Π. Λαμπρόπουλου, την θέση του Προέδρου της εταιρίας κατέλαβε ο Θεόδωρος Π. Λαμπρόπουλος, τελευταίος επιζών της γενιάς των ιδρυτών!
|
Έτος 1989 |
Παρά την συνεχή μείωση των καθαρών κερδών της εταιρίας, προς τα τέλη της δεκαετίας του '80, οι Αφοί Λαμπρόπουλοι, στα πλαίσια του σχεδιασμού της επεκτάσεως σε άλλες πόλεις, προχώρησαν στην κατασκευή του καταστήματος στη Λάρισα. Εκείνη την εποχή, στα τρία μεγάλα καταστήματα της εταιρίας, με 15.000 τ.μ. χώρους πωλήσεων και 10.000 τ.μ. αποθηκευτικούς χώρους, εξυπηρετούνταν 3.500.000 πελάτες σε ετήσια βάση, από ένα προσωπικό 700 ατόμων το οποίο έφθανε στα 1000 άτομα σε περιόδους αιχμής.
Στην περίοδο 1988-1992, η εταιρία Αφοί Λαμπρόπουλοι επιχείρησε να εφαρμόσει ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας της. Την ίδια χρονική στιγμή, ο Τάκης Ξ. Λαμπρόπουλος και ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος αποχώρησαν από την εταιρία, πωλώντας τα μετοχικά μερίδιά τους, θεωρώντας πως ο κλάδος των πολυκαταστημάτων βρισκόταν διεθνώς υπό πίεση. Τον Δεκέμβριο του έτους 1990 άνοιξε το κατάστημα της Λάρισας, ενώ τον Δεκέμβριο του 1991 το κατάστημα της Γλυφάδας Αττικής ως Lamda Gallery με στόχο την προσέλκυση νεώτερων καταναλωτών. Πλέον στις αρχές της δεκαετίας του '90, μετά τις αποχωρήσεις μελών της οικογένειας, είχε δημιουργηθεί μια νέα ομάδα μετόχων η οποία απαρτιζόταν από τον Παναγιώτη Κ. Λαμπρόπουλο, την οικογένεια του Χ.Κ. Λαμπρόπουλου, τον Ε. Γουρδομιχάλη, τον Η. Στασινόπουλο, τον Γ. Παπάζογλου, τις Επενδύσεις Εργασίας, τον Μ. Παπαέλληνα, το Λαμπροπούλειο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα (Ίδρυμα Θ. Λαμπρόπουλου) και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Δημητρίου και Μπλανς Λαμπρόπουλου.
Τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα των καταστημάτων της Λάρισας και της Γλυφάδας κατά τα έτη 1992 και 1993 οδήγησαν την εταιρία στην απόφαση κλεισίματός τους. Από τα μέσα της δεκαετίας του '90, οι Αφοί Λαμπρόπουλοι διαφοροποίησαν την στρατηγική τους, σύναψαν νέες συμφωνίες με την αμερικανική J.C. Penney και τον Όμιλο Παπαέλληνα, εισάγοντας στα καταστήματα την μορφή του Shop in a Shop με επώνυμες μάρκες καλλυντικών, ειδών γυναικείας και ανδρικής ένδυσης, ειδών σπιτιού κτλ. με απώτερο στόχο την ικανοποίηση των νέων διαφοροποιημένων αναγκών του καταναλωτικού κοινού. Το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόστηκε στο κεντρικό κατάστημα των Αθηνών - το οποίο πραγματοποιούσε το 65% των συνολικών πωλήσεων της εταιρίας, στο κατάστημα του Πειραιώς και στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης. Ο 20ος αιώνας έκλεισε με αυξημένη κερδοφορία για τα έτη 1998 και 1999 και σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των εν Αθήναις ανταγωνιστών (κλείσιμο ΜΙΝΙΟΝ, έναρξη λειτουργίας πολυκαταστήματων αδελφών Χόντου).
Στην αυγή του 21ου αιώνα, οι εταιρίες Cop Cosmetics, Αφοί Λαμπρόπουλοι, Σπόρτσμαν, Ένδυση, Αταλάντη, Παπαέλληνας Συμμετοχίκή, Παπαέλληνας Καταναλωτικά και Παπαέλληνας Όμιλος Επιχειρήσεων συγχωνεύτηκαν δημιουργώντας την εταιρία Notos Com Συμμετοχές ΑΕΒΕ. Ως απόρροια του νέου επιχειρηματικού σχήματος, τα καταστήματα Αφοί Λαμπρόπουλοι μετονομάστηκαν σε Notos Galleries. Λίγο αργότερα, τα τελευταία μέλη της οικογενείας Λαμπρόπουλου που συμμετείχαν στο ως άνω σχήμα αποχώρησαν λόγω επιχειρηματικών διαφωνιών από το εγχείρημα σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος μιας ιστορικής διαδρομής ενός αιώνα, επιβεβαιώνοντας την άποψη του Τάκη Ξ. Λαμπρόπουλου πως οι οικογενειακές επιχειρήσεις δεν ευδοκιμούν πέραν των τριών γενιών.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
"Αφοί Λαμπρόπουλοι (1901-1999) διαλέγουν πριν από σας - για σας", Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Δημητρίου και Μπλανς Λαμπροπούλου, Αθήνα 2016
Τύπος Εποχής
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου