Η εν Πειραιεί οδός Αριστοτέλους είναι ένας μικρός δρόμος μήκους περίπου 100 μέτρων, ευρισκόμενος στο κέντρο της πόλεως του Πειραιώς, μεταξύ των οδών Σωτήρος και Μπουμπουλίνας, η οποία διατηρεί την αρχική αρχαιοελληνική της ονομασία μέχρι τις μέρες μας (21ος αιώνας). Η εν λόγω οδός, τιμά με την ονομασία της τον μέγα Έλληνα φιλόσοφο και επιστήμονα Αριστοτέλη (Αρχαία Στάγειρα, 384 π.Χ. - Αρχαία Χαλκίδα, 322 π.Χ.), ίσως τον μεγαλύτερο φιλόσοφο όλων των εποχών, μαθητή του Πλάτωνα και διδάσκαλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η υπό εξέτασιν οδός, παρότι οριοθετημένη στο πρώτο Σχέδιο Πόλεως του Πειραιά, στο Ο.Τ. 74, ως παράλληλη των οδών Σωκράτους και Καραΐσκου, μεταξύ των οδών Βουβουλίνας (Μπουμπουλίνας) και Σωτείρας, εντούτοις δεν καταγραφόταν ονομαστικά ως οδός Αριστοτέλους. Σε σχετικό χάρτη του Πειραιώς του έτους 1896, η οδός Αριστοτέλους καταγράφεται από την οδό Μπουμπουλίνας ως την οδό Σωτείρας. Παρομοίως στον Πλήρη Οδηγό του Πειραιώς του 1906-1907, ο υπό εξέτασιν δρόμος καταγραφόταν ως πάροδος της οδού Σωτείρας όπισθεν του Γυμνασίου, σε Πανελλήνιο Οδηγό του 1912 απλά ως πάροδος Σωτείρας, σε έτερο Οδηγό των μέσων της δεκαετίας του '20 ως "όπισθεν Πρωτοδικείου" (σσ. το οποίο έδρευε στην πλατεία Κοραή, στο κτίριο του Γυμνασίου), σε αντίστοιχο Οδηγό των τελών της ιδίας δεκαετίας ως πάροδος της οδού Σωτήρος και σε Οδηγό των αρχών της δεκαετίας του '30 ως πάροδος Ρεπούλη (σσ. μετονομασία της οδού Σωτήρος). Μεταπολεμικά, η οδός Αριστοτέλους καταγραφόταν στα τέλη της δεκαετίας του '40 ως αρχόμενη "από Σωτήρος 20-22", σε Οδηγό του έτους 1963 ως αρχόμενη "από Μακένζυ Κίνγκ 20" (σσ. η οδός Σωτήρος, η οποία όπως προείπαμε είχε μετονομαστεί σε "Ρεπούλη", μετονομάστηκε ξανά σε "Μακένζι Κίνγκ" από το 1947 έως το 1961), σε έτερο Οδηγό του έτους 1967 ως αρχόμενη "από Σωτήρος Διός 20", ομοίως σε αντίστοιχους Οδηγούς των αρχών της δεκαετίας του '70 και του '80. (σσ. όλοι οι ως άνω αναφερόμενοι Οδηγοί προέρχονται από την συλλογή / προσωπικό αρχείο του γράφοντος το ιστολόγιο). Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως αν κάποιος παρατηρήσει με προσοχή έναν χάρτη του Πειραιώς, θα αντιληφθεί πως η οδός Αριστοτέλους και η οδός Πλάτωνος, ούσες παράλληλες η μια με την άλλη, με την κεντρική λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου ανάμεσά τους, έχουν ακριβώς το ίδιο μήκος, την ίδια αρχή (οδός Σωτήρος) και το ίδιο τέλος (οδός Μπουμπουλίνας).
Σύγχρονη άποψη της πεζοδρομημένης οδού Αριστοτέλους.
Στην σύγχρονη οδό Αριστοτέλους κυριαρχούν τα μεταπολεμικά πολυώροφα κτίρια. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν δυο διατηρητέα νεοκλασικά, στον αριθμό "5" και στον αριθμό "7" της εν λόγω οδού αντίστοιχα, τα οποία διασώζονται, αποκαταστήμενα, ως τις μέρες μας.
Πιο συγκεκριμένα, επί της οδού Αριστοτέλους 5α και 5β στο Ο.Τ. 54 υφίσταται αποκαταστημένο ένα αρχικά διώροφο κτίριο με ημιυπόγειο, με αρκετά αξιόλογα διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία (εξώστες με νεοκλασικό κιγκλίδωμα, ανάγλυφα φουρούσια, ανάγλυφες ροζέτες στις ποδιές των παραθύρων, διαχωριστικές ταινίες ορόφων, πλαίσια παραθύρων με κυμάτια, επιστύλια και γείσα, γείσο με οδοντωτή ταινία κ.α.), το οποίο είχε κηρυχθεί ως διατηρητέο το 1987. Στο εν λόγω κτίριο καθορίστηκαν δις συμπληρωματικοί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης, κατά το έτος 2008 και κατά το έτος 2019.
Το νεοκλασικό διατηρητέο της οδού Αριστοτέλους 5 όπως καταγράφηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010.
Το ίδιο κτίριο όπως καταγράφηκε κατά το έτος 2024, μετά την αποκατάσταση και την προσθήκη ορόφων, ως έδρα πλέον της Απεικονιστικής Χαλάτση, ενός διαγνωστικού κέντρου το οποίο δραστηριοποιείται στον Πειραιά από το 1985.
Παραπλεύρως του ως άνω κτιρίου, στην οδό Αριστοτέλους 7, υφίσταται ένα δεύτερο διώροφο νεοκλασικό κτίριο, με επίσης αξιόλογα διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία (εξώστες με κιγκλιδώματα νεοκλασικού ρυθμού, ανάγλυφα φουρούσια, ακροκέραματα κτλ.). Το χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο επί της οδού Αριστοτέλους 7 όπως καταγράφηκε για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ:
Το νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Αριστοτέλους 7 όπως καταγράφηκε κατά το έτος 2023:
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε πως επί της οδού Αριστοτέλους, στο ύψος του προαναφερομένου κτιρίου, οι περαστικοί δύνανται να παρατηρήσουν το πίσω τμήμα της πάλαι ποτέ οικίας Δηλαβέρη, νυν έδρας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς.
Η σύγχρονη πεζοδρομημένη οδός Αριστοτέλους αποτελεί βέβαια έναν κατ'ευφημισμόν πεζόδρομο, καθώς καθημερινά αρκετά οχήματα εισέρχονται σε αυτόν από την οδό Μπουμπουλίνας όπου απουσιάζουν τα προστατευτικά κολονάκια τα οποία όφειλαν να βρίσκονται στο εν λόγω σημείο. Επίσης, το τμήμα της υπό εξέτασιν οδού προς την οδό Μπουμπουλίνας χρησιμοποιείται παράνομα, σε μόνιμη / καθημερινή βάση ως χώρος στάθμευσης οχημάτων. Με λίγα λόγια, η πεζοδρομημένη οδός Αριστοτέλους διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διέπουν τους πειραϊκούς πεζόδρομους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται από παραβατικές καταστάσεις και ανομία, με την ανοχή των αρμοδίων αρχών (Δήμος Πειραιά, Τροχαία Πειραιά, Δημοτική Αστυνομία).
Στην αρχή της οδού Αριστοτέλους του 21ου αιώνα, στη συμβολή αυτής με την επίσης πεζοδρομημένη οδό Σωτήρος, στο ύψος της Ιωνιδείου Σχολής, υφίσταται το Εμπορικό Κέντρο με την επωνυμία "Το Κέντρο του Πειραιά" (σσ. το οποίο εκτείνεται επί των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου - Σωτήρος - Αριστοτέλους).
Στα μέσα του 20ου αιώνα, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Σωτείρας βρισκόταν η κοσμική ταβέρνα "Ο Βράχος" του Χαρ. Μεταλλινού.
Κατά μήκος της υπό εξέτασιν οδού θα συναντήσει κανείς ορισμένα μικρά εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο τμήμα πολυκατοικιών, όπως επίσης διάφορα καφέ - bar (λ.χ. "Διαχρονικό").
Αξιομνημόνευτη είναι επίσης η ύπαρξη του Αριστοτέλειου Ωδείου Πειραιώς (στον αριθμό "8" της υπό εξέτασιν οδού), του ανθοπωλείου "Σαρρής" επί της οδού Αριστοτέλους 11 (από το 1985), του καταστήματος επιτραπέζιων παιχνιδιών, συλλεκτικών καρτών, μινιατούρων και ειδών σκάκι "Κάισσα" (Αριστοτέλους 13 - σσ. παλαιότερα στην οδό Οδυσσέως Ανδρούτσου) και του Βιβλιοπωλείου / Ναυτικών Εκδόσεων Ν.Ε. Σταυριδάκης (Αριστοτέλους 15 - παλαιότερα στη συμβολή Μπουμπουλίνας και Καραΐσκου).
Τέλος, στη συμβολή της οδού Αριστοτέλους με την οδό Μπουμπουλίνας 31 θα συναντήσει κάποιος την γνωστή φίρμα ανδρικής ένδυσης "Αριφάκης". Στην απέναντι γωνία, στη συμβολή της οδού Αριστοτέλους 12 με την οδό Μπουμπουλίνας 29, μεταπολεμικά και επί πολλά χρόνια, λειτούργησε η ιδιωτική μαιευτική / γυναικολογική / χειρουργική κλινική του Βασιλείου Α. Τσιγγούνη και μετέπειτα του υιού του Αναστασίου, γνωστή για σκάνδαλα παράνομων υιοθεσιών βρεφών.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
ΥΠΕΚΑ
Τύπος Εποχής
Οδηγοί Πόλεως - Συλλεκτικοί Χάρτες
Φωτογραφίες:
- Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου