Pages

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2024

ΚΑΣΤΕΛΛΑ - ΤΟΥΡΚΟΛΙΜΑΝΟ [1915]

Ταξίδι στο παρελθόν με μια αρχειακή ασπρόμαυρη αεροφωτογραφία των μέσων της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα η οποία αποκαλύπτει μέγα τμήμα των νοτίων / νοτιοανατολικών προπόδων του λόφου της Καστέλλας μαζί με ένα μικρό τμήμα του προαστίου του νέου Φαλήρου μέχρι το ύψος των γραμμών του σιδηροδρόμου και της βιομηχανικής οδού Αθηνών-Πειραιώς.


Εστιάζοντας προσεκτικά στην ως άνω αεροφωτογραφία, αποκαλύπτονται αρκετές μικρές και μεγαλύτερες λεπτομέρειες εκείνης της εποχής. 

Η νησίδα Σταλίδα (νησάκι του Κουμουνδούρου), η έπαυλις (πύργος) της οικογενείας Οριγώνη (στο αριστερό άκρο), η έπαυλις Μαυρομιχάλη, η έπαυλις Βασιλειάδου και οι λοιπές οικίες της τότε οδού Κουμουνδούρου - σσ. μετέπειτα οδός Καραγεώργη Σερβίας.


Στο νότιο άκρο του φυσικού λιμένα της αρχαίας Μουνιχίας (θέσις Κουμουνδούρου), η έπαυλις του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, κτισμένη σε ένα από τα πλέον προνομιακά σημεία της περιοχής. Αριστερά στο ίδιο φωτογραφικό κάδρο διακρίνεται εκ νέου η έπαυλις Βασιλειάδου καθώς επίσης οι αυτοσχέδιοι μικροί ξύλινοι μόλοι όπου έδεναν τα ψαροκάικα και οι βάρκες των αλιέων του Τουρκολίμανου.


Το αγνώριστο Τουρκολίμανο, με ελάχιστες κατασκευές πλησίον της παραλιακής οδού Μουνύχου (σσ. μετέπειτα οδός Αλέξανδρου Κουμουνδούρου), χωματόδρομοι η οδός Αχιλλέως (σσ. μετέπειτα οδός Ναυάρχου Βότση) και η Σχιστή οδός της Καστέλλας, άδεια η κεκλιμένη πλαγιά μεταξύ της οδού Φαλήρου, της οδού Αχιλλέως και της οδού Μουνύχου εκεί όπου αργότερα κτίστηκαν τα προσφυγικά του Τουρκολίμανου, ενώ διάσπαρτες οικίες υφίστανται επί της οδού Φαλήρου και προς την κορυφή του λόφου της Καστέλλας.


Στο έτερο άκρο του φυσικού λιμένα, ξεχωρίζουν η έπαυλις Γεωργίου Α. Μακκά και η έπαυλις Αλέξανδρου Ζαχαρίου, ενώ διακρίνονται διάφορες άλλες οικίες γνωστών οικογενειών, παραθεριστικές και μη, επί της λεωφόρου Φαλήρου. Στο βάθος, καταγράφονται μεταξύ των άλλων μικρό τμήμα της ακτής Πρωτοψάλτη, το θέατρο του νέου Φαλήρου, το ξύλινο περίπτερο του Ναυτικού Ομίλου του νέου Φαλήρου, οι εγκαταστάσεις των θαλασσίων λουτρών του νέου Φαλήρου, το Μέγα Ξενοδοχείο του Σταθμού, η οικία Βλάγκαλη, οι γραμμές του σιδηρόδρομου Αθηνών-Πειραιώς, το ποδηλατοδρόμιο και το γαλλικό νεκροταφείο.


Επανερχόμαστε στο λόφο της Καστέλλας, με την κάτωθι καταγραφή της κορυφής του αδόμητου και ερημικού υψώματος, εκεί όπου βρισκόταν ο αρχικός ναΐσκος του Προφήτη Ηλία.


Μια ακόμα ενδεικτική λεπτομέρεια του αστικού τοπίου στη συμβολή των οδών Φαλήρου, Ζαχαρίου (μετέπειτα Επιδαύρου) και Κουμουνδούρου (μετέπειτα Καραγεώργη Σερβίας).


Διαβάστε σχετικά θέματα:

Μεγάλο Εικονογραφημένο Ιστορικό Αφιέρωμα στο Τουρκολίμανο (Μικρολίμανο)

Κείμενο:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου