Pages

Δευτέρα, Μαρτίου 11, 2024

ΜΕΓΑΛΑ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΖΕΛΙΩΤΗ

Τα Μεγάλα Ειδικά Καταστήματα Ζελιώτη, με είδη ανδρικής ένδυσης, πρωτοεμφανίστηκαν στην Αθήνα και στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου.


Αρχικά, στα μέσα της δεκαετίας του '20, ο εμπορορράπτης Ηρακλής Ζελιώτης διατηρούσε την επιχείρησή του στην οδό Κολοκοτρώνη 42, στο κέντρο της Αθήνας, διαθέτοντας μεγάλη συλλογή αγγλικών πανωφορίων, ενδυμασιών, υφασμάτων και καπέλων καθώς και έναν "άριστον εκ Παρισίων κόπτην"όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν σε σχετικές διαφημιστικές καταχωρήσεις όπως οι κάτωθι:






Λίγα χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '20, η Ελληνική Βιομηχανία Ετοίμων Ενδυμάτων Ζελιώτη καταγραφόταν με καταστήματα στην οδό Πατησίων 13, στην Αθήνα και στην ακτή Μιαούλη 8, στον Πειραιά




Κατά περίεργο τρόπο, στις σελίδες του Μέγα Οδηγού του Πειραιώς του 1929-1930 (β' έκδοση, συμπεπληρωμένη), το κατάστημα ανδρικών ειδών του Η. Ζελιώτη καταγραφόταν επί της ακτής Μιαούλη 57! 

Πάντως, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής Eli Lotar κατέγραψε την τέντα του εν Πειραιεί καταστήματος του Ηρακλή Ζελιώτη στην ακτή Μιαούλη. Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε, η τέντα είχε το σήμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ετοίμων Ενδυμάτων του Ζελιώτη ενώ αναφορά γινόταν στα δυο προαναφερόμενα καταστήματα που λειτουργούσαν εκείνη την εποχή, στην Αθήνα (Πατησίων 13) και στον Πειραιά (ακτή Μιαούλη 8).


Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των καταστημάτων του Ηρακλή Ζελιώτη από το έτος 1931:


Την ίδια χρονιά, στον πειραϊκό Τύπο καταγράφονταν διαφημιστικές καταχωρήσεις των ανδρικών ειδών του Πάνου Ζελιώτη, τα οποία πωλούνταν στα καταστήματα Δαμουλάκη κι Αναγνωστόπουλου (πρώην Αναστασόπουλου), στον αριθμό "6" της ακτής Μιαούλη στον Πειραιά.



Ένα χρόνο αργότερα (έτος 1932), ο Πάνος Ζελιώτης καταγραφόταν πλέον με δικό του κατάστημα στον αριθμό "6" της ακτής Μιαούλη ενώ "προς εξυπηρέτησιν της πολυπληθούς πελατείας", ένα νέο υποκατάστημα είχε ιδρυθεί και λειτουργούσε επί της ακτής Μιαούλη 20.


Διαφημιστικές καταχωρήσεις των καταστημάτων ανδρικής και παιδικής ένδυσης του Πάνου Ζελιώτη στην ακτή Μιαούλη 6 και στην ακτή Μιαούλη 20, μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1933:



Την ίδια χρονιά, ο Ηρακλής Ζελιώτης, ο οποίος επίσης εκτός από είδη ανδρικής ένδυσης πωλούσε και είδη παιδικής ένδυσης, καταγραφόταν πλέον με δυο καταστήματα στην Αθήνα (Πατησίων 13 και Σταδίου 37) και στον Πειραιά πάντοτε επί της ακτής Μιαούλη 8.


Φωτογραφικό αρχειακό τεκμήριο από τα μέσα της δεκαετίας του '30 με το κατάστημα ανδρικών ειδών Ζελιώτη επί της ακτής Μιαούλη, ανάμεσα στο κατάστημα του Γ. Δραγώνα και του Σερφιώτη.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το δεύτερο εν Αθήναις κατάστημα του Ηρακλή Ζελιώτη άνοιξε στη συμβολή των οδών Σταδίου 37 και Αρσάκη, ήτοι στις εγκαταστάσεις του Αρσακείου Μεγάρου. Η γωνία των οδών Σταδίου και Αρσάκη με τον χαρακτηριστικό τρούλο στο άνω πάτωμα του κτιρίου όπου λειτουργούσε το κατάστημα του Ηρακλή Ζελιώτη φιγουράριζε σε διαφημιστικές καταχωρήσεις όπως η κάτωθι:


Έτερη ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των Μεγάλων και Ειδικών Καταστημάτων του Ηρακλή Ζελιώτη μέσα από τις σελίδες του ημερησίου Τύπου του έτους 1936, με την υπογραφή της γνωστής διαφημιστικής εταιρίας ΔΙΤΣ:


"Ενδυθήτε εις τα ειδικά καταστήματα Ενδυμασιών και Κασμιριών Ηρ. Ζελιώτη", προέτρεπε η κάτωθι διαφημιστική καταχώρηση μέσα από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1937:


Την ίδια χρονιά (έτος 1937), ο προαναφερθείς Πάνος Ζελιώτης άνοιγε και εκείνος με τη σειρά του κατάστημα στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Βύσσης. 


Ενδεικτικές διαφημιστικές καταχωρήσεις των Μεγάλων Ειδικών Καταστημάτων Η. Ζελιώτη μέσα από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1938:



Ακόμα μια ενδεικτική προπολεμική διαφημιστική καταχώρηση των Ειδικών Καταστημάτων Ηρακλή Ζελιώτη:


Μετά τα δύσκολα χρόνια του Πολέμου και της Κατοχής, στο Μέγαρο Ζελιώτη, επί της οδού Πατησίων 13 στα Χαυτεία, λειτούργησαν προσωρινές φυλακές δοσίλογων (σσ. το κτίριο μάλιστα καταγραφόταν και ως "Φυλακές Ζελιώτη" ενώ εκεί αποβίωσε ο κατοχικός πρωθυπουργός Ιωάννης Ράλλης τον Οκτώβριο του 1946).

Ένα χρόνο αργότερα, στο εν λόγω Μέγαρο (Ζελιώτη), εγκαταστάθηκε το (Νέο) Μινιόν!



Ειρήσθω εν παρόδω, μετά τον Πόλεμο και την Κατοχή, έπαψαν να υφίστανται τα αντίστοιχα καταστήματα τόσο του Ηρακλή όσο και του Πάνου Ζελιώτη στον Πειραιά.
 
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, το μοναδικό πλέον κατάστημα του Ηρακλή Ζελιώτη, καταγραφόταν σταθερά στη συμβολή των οδών Τσώρτσιλ (σσ. μεταπολεμική μετονομασία της οδού Σταδίου) και Αρσάκη:


Στα μέσα της ιδίας δεκαετίας, ο Πάνος Ζελίωτης, με κατάστημα πλέον στην οδό Σοφοκλέους 14, ευρισκόμενο μεταξύ της Κεντρικής Δημοτικής Αγοράς (Βαρβάκειος) και της πλατείας Κοτζιά στο κέντρο των Αθηνών, διαφημιζόταν στις σελίδες του ημερησίου Τύπου με καταχωρήσεις όπως οι κάτωθι:




Την ίδια εποχή, το αντίστοιχο κατάστημα του Ηρακλή Ζελιώτη καταγραφόταν σταθερά στη γωνία Σταδίου και Αρσάκη:


Τα ίχνη αμφοτέρων των προαναφερομένων επιχειρήσεων "χάνονται" κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60.

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:

Τύπος Εποχής - Οδηγοί Πόλεως
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου