Παρότι τεχνικές νυχτερινών φωτογραφικών καταγραφών υπήρξαν γνωστές από τα μέσα του 19ου αιώνα, εντούτοις μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα ορισμένοι φωτογράφοι, εκμεταλλευόμενοι κυρίως το γεγονός πως οι δρόμοι των πόλεων είχαν αρχίσει να φωταγωγούνται κατά τρόπο επαρκή με την χρήση του ηλεκτρισμού, ξεκίνησαν να καταγράφουν αστικά τοπία κατά τις βραδινές ώρες χρησιμοποιώντας τεχνικές μακράς εκθέσεως (long exposure). Μετά τον Πόλεμο, η τεχνολογική ανάπτυξη των φωτογραφικών μηχανών επέτρεψε την ευρεία αποτύπωση νυχτερινών σκηνών, τόσο σε έγχρωμο όσο και σε ασπρόμαυρο φιλμ.
Στην Ελλάδα, οι γνωστές απόπειρες νυχτερινών φωτογραφικών καταγραφών αστικών τοπίων υπήρξαν ελάχιστες προπολεμικά. Μετά τον Πόλεμο, χάρη στην προαναφερθείσα εξέλιξη του τεχνολογικού εξοπλισμού, ξεκίνησαν να εμφανίζονται βραδινές φωτογραφικές καταγραφές οι οποίες με το πέρασμα των δεκαετιών πλήθαιναν.
Η κάτωθι εικονιζόμενη βραδινή φωτογραφική αποτύπωση του φαληρικού όρμου, μέσα από μια καρτ ποστάλ των εκδόσεων του Γεράσιμου Λουκάτου, με έδρα επί της οδού Λαγουμιτζή 6, στην Αθήνα, τοποθετείται χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και πιο συγκεκριμένα μεταξύ των ετών 1968 και 1969.
Στο φωτογραφικό κάδρο καταγράφεται η φωτισμένη παραλία του προαστίου του νέου Φαλήρου και η (παραλιακή) λεωφόρος Ποσειδώνος. Στην χρονολόγηση της ως άνω φωτογραφίας πρέπει να ληφθούν υπόψη η απουσία του κτιρίου του Ξενοδοχείου του Σταθμού (Μέγα Ξενοδοχείο του Φαλήρου) το οποίο κατεδαφίστηκε κατά το έτος 1968 και η ταυτόχρονη παρουσία του θεάτρου του Φαλήρου, της πρώην οικίας Βλάγκαλη, του πάλαι ποτέ εστιατορίου του Τσελεμεντέ και της Ταραντέλλας - κτίρια τα οποία κατεδαφίστηκαν όλα κατά το έτος 1969.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως στην εν λόγω φωτογραφική λήψη, η οποία έχει καταγραφεί από κάποιο σημείο άνωθεν της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου (πρώην λεωφόρος Φαλήρου) στην Καστέλλα, διακρίνονται επίσης εμφανώς η εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και τμήμα της τότε ακτής Πρωτοψάλτη (μετέπειτα ακτή Αθηνάς Δηλαβέρη) καθώς επίσης οι πυλώνες του τότε ανακαινισμένου Σταδίου "Γεώργιος Καραϊσκάκης".
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κείμενο:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου