Η κάτωθι εικονιζόμενη εξοχική έπαυλις, κατασκευής Μεσοπολέμου, η οποία βρίσκεται στη συμβολή της (παραλιακής) λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Μερόπης 10, εντός των ορίων του Δήμου της Γλυφάδας, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, κατά πάσα πιθανότητα άμεσα συνδεδεμένο με την εποχή της δημιουργίας του προαστίου της Γλυφάδας κατά την δεκαετία του 1920, το οποίο παραμένει δυστυχώς εγκαταλειμμένο εδώ και δεκαετίες, έρμαιο των φθορών του χρόνου και των λοιπών εξωγενών παραγόντων (βανδαλισμοί, άστεγοι κτλ.).
Η ακριβής ημερομηνία κατασκευής της τριώροφης βίλας με τα εκλεκτικιστικά στοιχεία είναι άγνωστη, όπως άγνωστος παραμένει ο αρχιτέκτονας που εκπόνησε τα σχέδια του κτιρίου, αλλά και ο αρχικός ιδιοκτήτης. Η πληρέστερη ιστορική και μορφολογική ανάλυση του κτιρίου στο διαδίκτυο υφίσταται στο ιστολόγιο Neoclassical Greece, σε σχετικό άρθρο υπό τον τίτλο "Γλυφάδα, έπαυλη τεράστιας αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας". Πάντως, ως προς τα ως άνω ερωτήματα, εικάζεται πως η έπαυλις κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1920-1925 (σσ. σε σχετικές σύγχρονες αγγελίες πώλησης αναφερόταν ως έτος κατασκευής το 1923 και το 1925), ενώ ο γνωστός Έλλην αρχιτέκτων και ακαδημαϊκός Αλέξανδρος Νικολούδης (Λέρος, 18 Μαρτίου 1874 - Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 1944), προβάλλεται ως ένας από τους πιθανότερους σχεδιαστές του κτιρίου.
Το μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίριο, το οποίο συνδυάζει χαρακτηριστικά γνωρίσματα διαφόρων τάσεων (μεσοπολεμικά, εκλεκτικιστικά, βυζαντινά, μεσαιωνικά κ.ο.κ.), συνολικού εμβαδού 550 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει μεταξύ των άλλων ένα χαρακτηριστικό δώμα στην οροφή, πυργίσκο με βυζαντινού τύπου τρούλο στην πίσω - βορειοανατολική πλευρά, διαφόρων μορφών ανοίγματα και κιγκλιδώματα κ.α. μικρές λεπτομέρειες που τονίζουν την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου ακινήτου. Επίσης, όπισθεν της οικίας, στο τμήμα της αυλής / κήπου που δεν έχει υποστεί ιδιαίτερες αλλοιώσεις σε σχέση με το αντίστοιχο εμπρόσθιο τμήμα, υφίστανται ένας χώρος στάθμευσης και ένα βοηθητικό κτίριο.
Για την προπολεμική χρήση της υπό εξέτασιν επαύλεως δεν υφίστανται στοιχεία. Η άποψη πως κατά τη διάρκεια της Κατοχής, το κτίριο ακολούθησε τη μοίρα πολλών παρόμοιων ακινήτων και επιτάχθηκε φαντάζει φυσιολογική, πλην όμως είναι ατεκμηρίωτη. Πάντως, σύμφωνα με την κάτωθι λεπτομέρεια από χάρτη των μέσων του 20ου αιώνα, στο υπό εξέτασιν κτίριο, στην τότε συμβολή της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Β' με την οδό Μερόπης λειτούργησε Αμερικανικό Σχολείο, ενώ παραπλεύρως αυτής, λειτουργούσε Λέσχη Αμερικάνων (σσ. να υπενθυμίσουμε πως η Βάση της Αμερικανικής Αεροπορίας στο Ελληνικό λειτούργησε από το έτος 1947 και οι Αμερικανοί που εργάζονταν εκεί, εξαπλώθηκαν στα νότια προάστια, με ιδιαίτερη προτίμηση στη Γλυφάδα).
Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970 / αρχές δεκαετίας του 1980, στο κτίριο λειτούργησε το γνωστό εκείνη την εποχή ροκ μπαρ "Easy Rider", ενώ αργότερα ακολούθησαν άλλες συναφές επιχειρήσεις ("Χρυσό Κλειδί", "Άλαμο"). Κατά τη δεκαετία του 1990, το κτίριο εγκαταλείφθηκε δίχως να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας γεγονός που πολλαπλασίασε τις φθορές του, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2010 δημοσιεύτηκαν οι πρώτες αγγελίες πώλησης δίχως όμως να υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στο ακίνητο.
Εν τω μεταξύ, το καλοκαίρι του έτους 2008, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων υπ'αριθμόν 263, το εν λόγω κτίριο (στο σύνολο του), ευρισκόμενο επί της οδού Μερόπης 10 και Λεωφ. Ποσειδώνος, στο Ο.Τ. 24 του Δήμου Γλυφάδας Ν. Αττικής, φερόμενης ιδιοκτησίας Ιωάννη και Νίκης Σκληρού, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, καθώς "οι όψεις του παρουσιάζουν ιδιαίτερα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό δείγμα εκλεκτικιστικής εξοχικής κατοικίας του μεσοπολέμου της πόλης των Αθηνών".
Σύμφωνα με προσωπικές εκτιμήσεις, ο προαναφερθείς ιδιοκτήτης του ακινήτου που αναφερόταν στην απόφαση του έτους 2008 ήταν ο γυναικολόγος / χειρούργος μαιευτήρας Δρ. Ιωάννης Σκληρός, ο οποίος μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2020, διατηρούσε εν λειτουργία ιδιωτική μαιευτική / γυναικολογική κλινική με την επωνυμία "Νίκη" (από το όνομα της συζύγου του), επί της οδού Ιδομενέως 122, στο Ίλιον Αττικής.
Τουλάχιστον αξιοπερίεργο βέβαια είναι το γεγονός πως δεν υφίσταται κάποια απόφαση κήρυξης του υπό εξέτασιν κτιρίου ως διατηρητέου, ούτε κάποια αναφορά στην σχετική βάση δεδομένων του Αρχείου Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων.
Τέλος, παρά τις φήμες πως το κτίριο πωλήθηκε σε κινεζική εταιρία, στις αρχές της δεκαετίας του 2020, στο διαδίκτυο υπήρχαν ενεργές οι δυο κάτωθι αγγελίες πώλησης, με παρεμφερή κείμενο, από το ίδιο μεσιτικό γραφείο, πλην όμως με διαφορετική τιμή.
"Γλυφάδα Γκολφ, επί της παραλιακής, κλασική διατηρητέα μονοκατοικία 350 τ.μ., σε γωνιακό οικόπεδο 1.650 τ.μ., σ.δ 0,8, πολύ μεγάλης προβολής. Μπορεί να κρατηθεί η όψη του κτιρίου και να κτιστούν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα. Ιδανικό για κτίριο γραφείων, boutique hotel, κ.ο.κ. - Τιμή πώλησης : 2.700.000 €"
και
"Γλυφάδα , Γκολφ , επί της παραλιακής λεωφόρου , γωνιακό οικόπεδο 1.650 τ.μ., σ.δ 0,8 , πολύ μεγάλης προβολής με διατηρητέα κατοικία . Μπορεί να κρατηθεί η όψη του κτιρίου και να κτιστούν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα . Ιδανικό για κτίριο γραφείων, boutique hotel , κ.ο.κ. - Τιμή πώλησης : 1.500.000 €"
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κείμενο:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
Τύπος Εποχής - Συλλεκτικοί Χάρτες
Φωτογραφίες:
- Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου