Pages

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2021

ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ (ΤΡΟΥΜΠΑ) [ΠΕΙΡΑΙΑΣ: ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ]

Η καθημερινότητα στην σκονισμένη ακτή Μιαούλη των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα πλησίον της αποβάθρας της Τρούμπας απαθανατίστηκε μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφικές καταγραφές, όπως λ.χ. η κάτωθι εικονιζόμενη, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε δίγλωσσο επιστολικό δελτάριο με τίτλο "Πειραιεύς. Ακτή Μιαούλη" - "Pirée. Quai Miaouli".


Παρατηρώντας προσεκτικά την ως άνω φωτογραφία, θα παρατηρήσουμε πως οι περαστικοί που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στέκονται επί της ακτής Μιαούλη, πλησίον της συμβολής αυτής με τη σημερινή λεωφόρο Δευτέρας Μεραρχίας (παλαιότερες ονομασίες οδός Αιγέως και οδός Μιλτιάδου). Η απουσία οχημάτων στον εξαιρετικά πολυσύχναστο αυτό δρόμο είναι δίχως άλλο χαρακτηριστική, πλην όμως στο δρόμο διακρίνονται οι τροχιές του κόκκινου τραμ της παραλίας λιμένος Πειραιώς. Στα αριστερά της φωτογραφίας, το ισόγειο κτίριο με το περιμετρικό στέγαστρο που διακρίνεται μερικώς αποτελεί ίσως το παλαιότερο σωζόμενο μέχρι τις μέρες μας (21ος αιώνας) κτίριο της ακτής Μιαούλη (σήμερα κατάστημα Bread Factory). Στην απέναντι γωνία, στο οικόπεδο όπου υψώνεται εδώ και δεκαετίες το μεταπολεμικής κατασκευής Ιόνιον Μέγαρο ιδιοκτησίας Λυκιαρδόπουλου, καταγράφεται ένα διώροφο αρχοντικό με ισόγεια καταστήματα στο άνω τμήμα του οποίου διακρίνεται η ξενόγλωσση πινακίδα του Ξενοδοχείου "Ευρώπη" (Hotel d'Europe). Για την ιστορία, η ύπαρξη και λειτουργία του ξενοδοχείου "Ευρώπη" καταγράφεται σε διάφορους Οδηγούς της πόλης επί της οδού Αιγέως 1 (και αργότερα επί της οδού Β' Μεραρχίας 1) από τις αρχές του 20ου αιώνα και μέχρι πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μελετώντας περαιτέρω την παραπάνω φωτογραφία, αξίζει να αναφέρουμε πως στη συμβολή ακτής Μιαούλη και Γ. Σκουζέ καταγράφεται το τότε τριώροφο νυν πενταώροφο Μέγαρο Περικλή Γρ. Καλλιμανόπουλου.

Χρησιμοποιώντας ως βάση την παραπάνω συλλεκτική ασπρόμαυρη λήψη, παρουσιάζουμε την κάτωθι σύνθεση / αντιπαραβολή της ακτής Μιαούλη του "χθες και του σήμερα", μέσα από το πρωτότυπο προσωπικό project "Πειραιάς: Τότε και Σήμερα" (Piraeus Retronaut)

ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Αντί επιλόγου, δυο καταγραφές της σύγχρονης καθημερινότητας στην ακτή Μιαούλη του έτους 2021:

ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ

ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ

Διαβάστε σχετικά θέματα:


Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας.
Στοιχεία και πληροφορίες αντλήθηκαν από τις κάτωθι πηγές:
  • Οδηγοί Πόλεως - Συλλεκτικοί Χάρτες (προσωπική συλλογή)

Φωτογραφίες:

  • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος και οι σχετικές συνθέσεις / αντιπαραβολές ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου