Pages

Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020

Η ΞΥΛΑΠΟΘΗΚΗ ΚΟΥΤΛΙΔΟΥ - ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ

Οι περισσότεροι Πειραιώτες ενθυμούνται το κάτωθι εικονιζόμενο κτίριο το οποίο εκτείνεται στο Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.) που ορίζεται από τις οδούς 34ου Συντάγματος Πεζικού, Κόδρου, Κολοκοτρώνη και Δημοσθένους Ομηρίδου Σκυλίτση, ως το Silo Club, το οποίο μεσουράνησε κατά την περίοδο ακμής των λεγόμενων "ελληνάδικων" κέντρων διασκεδάσεως τη δεκαετία του 1990. 

Φωτογραφική καταγραφή της κεντρικής πόρτας του βιομηχανικού κτιρίου - όπου συχνά κατά τη δεκαετία του 1990 υπήρχαν τεράστιες ουρές αναμονής για την είσοδο στο Silo Club - επί της οδού 34ου Συντάγματος Πεζικού. Την εποχή της φωτογράφησης (έτος 2011) το Silo Club είχε πάψει να λειτουργεί αλλά είχαν ξεμείνει οι πινακίδες με την ονομασία του.


Άποψη από τη συμβολή της οδού 34ου Συντάγματος Πεζικού με την οδό Δημοσθένους Ομηρίδου Σκυλίτση:

(ΠΡΩΗΝ) SILO CLUB

Έτερη φωτογραφική καταγραφή από την οδό 34ου Συντάγματος Πεζικού, στο ύψος της πεζοδρομημένης οδού Κόδρου:

(ΠΡΩΗΝ) SILO CLUB

Αυτό που λιγότεροι Πειραιείς γνωρίζουν είναι πως το εν λόγω κτίριο υπήρξε μια μεγάλη αποθήκη ξυλείας, ευρισκόμενο σε μια περιοχή και μια οδό η οποία έσφυζε από ξυλεμπορικά και αποθήκες ξυλείας. Στις ημέρες μας, το εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο ακίνητο ανήκει στο Ίδρυμα Ευριπίδη Κουτλίδη. Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός πως από τα μέσα του προηγούμενου (20ου) αιώνα, το εν λόγω κτίριο αποθηκών καταγράφεται ως ιδιοκτησία Κουτλίδου - Κατακουζηνού. 

Ο Ευριπίδης Κουτλίδης (Πτερούντα Λέσβου, 1890 – Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 1974) του Φιλίππου γεννήθηκε στο νησί της Λέσβου στα τέλη του 19ου αιώνα αλλά εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ακολουθώντας τα χνάρια του πατρός του ο οποίος ήταν έμπορος ξυλείας. Μετά την Καταστροφή του '22, ο Ευριπίδης Κουτλίδης ο οποίος είχε φοιτήσει σε εμπορική σχολή μετανάστευσε στην Αθήνα όπου συνέχισε την ασχολία του με το εμπόριο ξυλείας συνεργαζόμενος υπό μορφή ομορρύθμου εταιρίας με τον συντοπίτη του - εκ Λέσβου - Ιωάννη Κατακουζηνό, αδελφό του νευρολόγου-ψυχίατρου Άγγελου Κατακουζηνού. Σημαντική σημείωση, ο προαναφερθείς Ιωάννης Κατακουζηνός είχε νυμφευτεί την αδελφή του Ευριπίδη Κουτλίδη, Ειρήνη, πρώτο τέκνο των οποίων υπήρξε η Λήδα Κατακουζηνού, μετέπειτα σύζυγος Παύλου Βαρδινογιάννη με κουμπάρο τον Ανδρέα Παπανδρέου, και τελευταία διαχειρίστρια της ξυλεμπορικής επιχείρησης Κουτλίδου - Κατακουζηνού.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως στον Μέγα Οδηγό του Πειραιώς της περιόδου 1929 - 1930, η εν Πειραιεί Αποθήκη Ξυλείας Κουτλίδου - Κατακουζηνού και Σίας καταγραφόταν επί της οδού Αθηνών (Πειραιώς) 54 ενώ την ίδια εποχή, επί της οδού Ντενύ Κοσσέν (σσ. σήμερα 34ου Συντάγματος Πεζικού) καταγράφονταν πλείστες αποθήκες ξυλείας. 

Εκτός από την υπό εξέτασιν εν Πειραιεί αποθήκη ξυλείας - η οποία καταγράφεται ως ιδιοκτησία Κουτλίδου - Κατακουζηνού σε χάρτη της δεκαετίας του 1950 - οι δυο συνέταιροι διέθεταν αντίστοιχες αποθήκες και σε άλλα μέρη της Αθήνας (λ.χ. στην οδό Μακρή 4 στη συνοικία Μακρυγιάννη η οποία από τις αρχές του 1990 το θέατρο "Σφενδόνη" της Άννας Κοκκίνου, στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα η οποία αργότερα επίσης μετατράπηκε στο Θέατρο Τέχνης (1983-1985) από τον αρχιτέκτονα Μάνο Περράκη). 


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο ως άνω εικονιζόμενος Ευριπίδης Κουτλίδης, εκτός από πετυχημένος έμπορος ξυλείας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, υπήρξε - από το 1929 - συλλέκτης έργων τέχνης. Ο ίδιος ξεκίνησε τη δημιουργία μιας προσωπικής ιδιωτικής πινακοθήκης, σε ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 29 στην Αθήνα. Στο εν λόγω διαμέρισμα ο Κουτλίδης συγκέντρωσε περί τους 1400 πρωτότυπους πίνακες ζωγραφικής μεγάλων ζωγράφων καθώς και άλλα έργα τέχνης. Μετά το θάνατο του Ευριπίδη Κουτλίδη στις 7 Δεκεμβρίου του 1974, σύμφωνα με την από τις 27 Ιουνίου του 1971 ιδιόγραφη διαθήκη του εκλιπόντος η οποία δημοσιεύτηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών συνεστήθη το "Ίδρυμα Ευριπίδη Φ. Κουτλίδη", στο οποίο ο Κουτλίδης άφησε όλη την κινητή και ακίνητή του περιουσία, ενώ ορίστηκε ως διαχειριστής του εν λόγω Ιδρύματος τριμελής διαχειριστή επιτροπή με τη συμμετοχή του εκάστοτε διευθυντή-καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Επιθυμία του Ευριπίδη Κουτλίδη υπήρξε επίσης η διατήρηση της ιδιωτικής του συλλογής επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 27, με όλα τα έργα τέχνης (1419 πίνακες, γλυπτά, σχέδια, μινιατούρες κλπ.) μέχρι να ανεγερθεί κατάλληλο οίκημα για τη στέγασή τους. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες όμως και κατόπιν πολιτικών παρεμβάσεων, τα έργα τέχνης της Συλλογής Κουτλίδη μεταφέρθηκαν αρχικά στα υπόγεια της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια μεγάλο μέρος της προαναφερθείσας συλλογής μεταφέρθηκε στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα. 

Επιστρέφοντας στα του Πειραιώς, απορίας άξιον είναι πότε θα πραγματοποιηθεί η ... πολυθρύλητη αναμενόμενη εδώ και πολλά χρόνια ανάδειξη των αρχαίων Αστικών Πυλών του Πειραιώς. Η απαλλοτρίωση και κατεδάφιση της παλαιάς αναξιοποίητης πάλαι ποτέ ξυλαποθήκης Κουτλίδου - Κατακουζηνού η οποία ανήκει στο κοινωφελές "Ίδρυμα Ευριπίδη Φ. Κουτλίδη" θα ήταν, δίχως άλλο, ένα πρώτο σημαντικό βήμα. 

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:

Wikipedia
Τύπος Εποχής - Οδηγοί Πόλεως - Χάρτες

Φωτογραφίες:
    • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
    • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
    • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου