Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιανουαρίου του έτους 2020 ολοκληρώθηκε η αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση του παλαιού γερανού φορτοεκφόρτωσης που βρισκόταν επί πολλές δεκαετίες επί της ακτής Μιαούλη, έναντι του Μεγάρου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), στην περιοχή των παλαιών Καρβουνιάρικων του Πειραιά.
Κύκνειο άσμα λοιπόν για τον παλαιό γερανό του ΟΛΠ και ιδού το τοπίο όπως διαμορφώνεται χωρίς την παρουσία του.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως ο εν λόγω γερανός βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Ως γνωστόν, η συντριπτική πλειοψηφία των λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων ανατινάχτηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα. Για την έναρξη της λειτουργίας του κατεστραμμένου κεντρικού λιμένος Πειραιώς οι πρώτοι γερανοί φορτοεκφόρτωσης μαζί με άλλα μηχανήματα και υλικά απεστάλησαν από την UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration / Oργανισμός Περίθαλψης και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών). Στο βιβλίο "Η Εξέλιξη του Λιμένος Πειραιώς κατά τον 20ο Αιώνα - Εκατό Χρόνια Ανάπτυξης (1911-2011)" του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, σημειώνεται χαρακτηριστικά: "Έτος 1946: Εκομίσθησαν 31 γερανοί δια τας φορτωεκφορτωτικάς εργασίας του λιμένος και ήρχισαν οι επισκευές των διαφόρων κτιρίων του ΟΛΠ."
Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω ιστορικό τεκμήριο από τον Τύπο του έτους 1946:
Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε πως παρόμοιος εξοπλισμός έφθασε στην Ελλάδα και στον Πειραιά και κατά την περίοδο του Σχεδίου Μάρσαλ (Marshall Plan), από το 1948 έως το 1951.

Για όσους/ες ενδιαφέρονται να δουν σε τι κατάσταση βρισκόταν ο κεντρικός λιμένας του Πειραιά στα τέλη της δεκαετίας του 1940, αρκεί να ρίξει μια ματιά στις φωτογραφίες που παρουσιάζονται εδώ.
- Φωτογραφίες του γερανού του ΟΛΠ
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα και πλέον χρόνων που καταγράφω συστηματικά την πόλη του Πειραιά με τις φωτογραφικές μου μηχανές, ο παλαιός γερανός του ΟΛΠ υπήρξε αγαπημένο θέμα προς φωτογράφηση κάθε φορά που ο δρόμος με έβγαζε προς εκείνο το σημείο του λιμανιού.
Ο γερανός του ΟΛΠ με φόντο τα όμορφα χρώματα του σούρουπου το καλοκαίρι του έτους 2009:
Στις αρχές (Ιανουάριος) του έτους 2010:
Την ώρα της δύσεως του ηλίου, κατά το μήνα Ιούνιο του έτους 2010:
Βράδυ Νοεμβρίου του έτους 2011:
Ένα βροχερό μεσημέρι, Ιανουάριος του έτους 2012:
Βραδινές φωτογραφικές αποτυπώσεις του φωτισμένου ιστορικού γερανού κατά το μήνα Μάρτιο του έτους 2013:
Σεπτέμβριος του έτους 2016, απογευματάκι με τις τελευταίες ακτίνες του ηλίου να φωτίζουν τον παλαιό γερανό:
Μάρτιος του έτους 2019, ένα πανοραμικό πλάνο με τον γερανό του ΟΛΠ περίπου στο μέσο του φωτογραφικού κάδρου:

Νοέμβριος του έτους 2019, η τελευταία φωτογραφική καταγραφή του γερανού του ΟΛΠ από θαλάσσης:
![ΜΕΓΑΡΟ ΟΛΠ [ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ]](https://live.staticflickr.com/65535/49114706783_2d3dd9fbfb_z.jpg)
- Αντί επιλόγου
Μονάχα ως πολύ χαμηλής ποιότητας θεατρινισμοί μπορούν να ερμηνευτούν κάποιες φωνές διαμαρτυρίας και ορισμένα "κρωξίματα" που ακούγονται κυρίως εξ'αριστερών πηγών της πόλεως για την απομάκρυνση του γερανού συμβόλου του ΟΛΠ, για την "ανάλγητη" Cosco που δε σέβεται την ιστορία του τόπου και άλλα τέτοια όμορφα. Ας θυμίσουμε λοιπόν σε όλους αυτούς τους αχαρακτήριστους καιροσκόπους πως η υπογραφή της σύμβασης για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της China COSCO Shipping Corporation υπογράφτηκε τον Απρίλιο του έτους 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του τότε πρωθυπουργού της κυβερνήσεως Σύριζα-ΑΝΕΛ, Αλέξη Τσίπρα.
Το λιμάνι του Πειραιά άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς λοιπόν - μας αρέσει αυτό ή όχι - και μαζί με το ιδιοκτησιακό καθεστώς άλλαξαν και τα "κόζια" στο λιμάνι. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού και για τη δημιουργία εντυπώσεων, ο καθένας όπως στρώνει κοιμάται.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κάτω στα Καρβουνιάρικα
Στα Καρβουνιάρικα του Πειραιά (1949)
Το λιμάνι του Πειραιά άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς λοιπόν - μας αρέσει αυτό ή όχι - και μαζί με το ιδιοκτησιακό καθεστώς άλλαξαν και τα "κόζια" στο λιμάνι. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού και για τη δημιουργία εντυπώσεων, ο καθένας όπως στρώνει κοιμάται.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κάτω στα Καρβουνιάρικα
Στα Καρβουνιάρικα του Πειραιά (1949)
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
- Η Εξέλιξη του Λιμένος Πειραιώς κατά τον 20ο Αιώνα - Εκατό Χρόνια Ανάπτυξης (1911-2011), Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς
Φωτογραφίες:
- Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου