Pages

Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2020

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Ο παραθαλάσσιος οικισμός της Αγίας Μαρίνας της νήσου Αίγινας αποτελεί ένα δημοφιλή παραθεριστικό / εκδρομικό προορισμό πλησίον των Αθηνών, με την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκώς μέσω του κεντρικού λιμένος Πειραιώς. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού, η Αγία Μαρίνα Αιγίνης έχει 277 μόνιμους κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων δραστηριοποιείται εποχιακά στον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστίαση). 


Μέχρι και τη δεκαετία του 1950, η Αγία Μαρίνα της Αίγινας υπήρξε ένας παρθένος τόπος, ένας πευκώνας με μια αμμουδερή παραλία πλάι σε έναν μικρό οικισμό με λιγοστούς κατοίκους οι οποίοι ζούσαν κυρίως από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Προπολεμικά, ελάχιστες αναφορές σχετικές με την Αγία Μαρίνα της Αίγινας υπάρχουν διαθέσιμες, όπως λ.χ. η παρακάτω από το έτος 1911 όπου καταγράφεται "πυρκαϊα του πευκώνος της τοποθεσίας "Αγία Μαρίνα" εν Αιγίνη":


Μεταπολεμικά και πιο συγκεκριμένα από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, ξεκινούν οι συστηματικές εκδρομές πάσης φύσεως συλλόγων, πεζοπορικών ομίλων, φυσιολατρικών περιηγητικών λεσχών, εκδρομικών συνδέσμων κ.α. παρεμφερών οργανώσεων προς την Αγία Μαρίνα της Αίγινας, ιδίως κατά τα σαββατοκύριακα, συχνά με την έκτακτη δρομολόγηση πλοίων για την εξυπηρέτηση των εκδρομέων.

[Ενδεικτικά ιστορικά τεκμήρια από τον Τύπο των αρχών της δεκαετίας του 1950]




Η γραφικότητα και η φυσική ομορφιά του τοπίου, η κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά, η όμορφη αμμουδιά της Αγίας Μαρίνας και η εγγύτητα με τον αρχαιοελληνικό ναό της Αφαίας αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που συνετέλεσαν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στον μικρό οικισμό. Προς το τέλος της δεκαετίας του 1950 η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αγίας Μαρίνας με τον Πειραιά είχε ήδη γίνει συχνότερη και τακτικότερη, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες:


Όπως πάντοτε βέβαια, δυστυχώς, δεν έλειπαν και ατυχή συμβάντα όπως το παρακάτω (έτος 1958):


Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι εκδρομές στα νησιά του Αργοσαρωνικού με τα πλοία του Λάτση ("Νεράιδα", "Εριέττα", "Άγιος Νεκτάριος"), του Κονταρίνη ("Σαρωνίς", "Μαριώ", "Αίγινα") και του Τρίπου ("Πίνδος", "Μάχη") μεταφέρουν και στη γραφική Αγία Μαρίνα πλειάδα Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών. 


Ταυτόχρονα, την ίδια εποχή, νέα ξενοδοχεία, όπως λ.χ. το ξενοδοχείον Ύπνου και Φαγητού "Γαλήνη" με ηλεκτροφωτισμό και τρεχούμενα κρύα και ζεστά νερά (!), ανοίγουν στην Αγία Μαρίνα της Αίγινας ενώ ιδιώτες κτίζουν παραθεριστικές οικίες / εξοχικά.

[Από τον Τύπο του έτους 1962]:



Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, καταγράφονται πολλές εγκρίσεις του ΕΟΤ "δια την ανέγερσιν ξενοδοχείων" όπως λ.χ. η παρακάτω αναφερόμενη: 


Η Αγία Μαρίνα Αιγίνης λοιπόν μοιραία μετατράπηκε σε αγαπημένο παραθεριστικό προορισμό, θυσιάζοντας όμως σταδιακά ορισμένα από τα στοιχεία γραφικότητας που διέθετε προπολεμικά. Ο κύριος όγκος των νέων κτισμάτων, των ξενοδοχείων και των καταστημάτων, συγκεντρώθηκε γύρω από το λιμάνι, στο μυχό του όρμου της Αγίας Μαρίνας. Οι εκδρομές καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου προς την Αγία Μαρίνα συνεχίζονταν με αμείωτους ρυθμούς, ενώ τα καλοκαίρια πλήθος κόσμου έσπευδε σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή και στα ιδιωτικά εξοχικά για να χαρούν τις θερινές διακοπές τους. Αξιοσημείωτο είναι πως η Αγία Μαρίνα της Αίγινας υπήρξε για αρκετά χρόνια προορισμός των θερινών λουτρών της Εργατικής Εστίας. 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, επί Δικτατορίας, εγκρίθηκαν ποσά για την κατασκευή / ανακατασκευή της οδικής σύνδεσης από την Αγία Μαρίνα στην Πέρδικα και από την πόλη της Αιγίνης προς Αγία Μαρίνα. 



Κατά τη δεκαετία του 1970, η ανάπτυξη της Αγίας Μαρίνας συνεχίστηκε με νέες κατασκευές, νέες επενδύσεις και αρκετές από τις παθογένειες της ελεύσεως του... πολιτισμού:



Η γραφική Αγία Μαρίνα της Αίγινας όπως καταγράφηκε μέσα από έγχρωμα επιστολικά δελτάρια (καρτ-ποστάλ) των μεταπολεμικών δεκαετιών του 1950 και του 1960:









Μετά τη δεκαετία του 1980, μοιραία ήρθε μια κάμψη στην τουριστική κίνηση ελέω πολλών παραγόντων (λ.χ. η ανακάλυψη νέων τουριστικών προορισμών σε άλλα μέρη της χώρας, η έλλειψη νέων επενδύσεων κ.α.) η ανάλυση των οποίων δεν είναι του παρόντος.
  • Η Αγία Μαρίνα της Αίγινας κατά τον 21ο αιώνα
Στις μέρες μας, η Αγία Μαρίνα της Αίγινας παραμένει - έστω και με μειωμένους αριθμούς - ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός πλησίον των Αθηνών. Κατά τους θερινούς μήνες, αρκετός κόσμος κατακλύζει την παραλία του οικισμού, ιδίως κατά τα Σαββατοκύριακα. Επίσης, αρκετοί επισκέπτες του αρχαιοελληνικού ναού της Αφαίας αλλά και θρησκευτικοί τουρίστες που επισκέπτονται το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου περνούν από την Αγία Μαρίνα. Η πλειοψηφία πάντως των επιχειρήσεων του οικισμού (εστιατόρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.) λειτουργούν κυρίως κατά τους θερινούς μήνες προσδίδοντας στην Αγία Μαρίνα μια "άγρια ομορφιά" με αρκετές ρετρό νότες σε όσους/ες τύχει να περάσουν από εκεί κατά τη χειμερινή περίοδο. 

Το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας εκ του οποίου ονοματίστηκε η τοποθεσία, σχεδόν πάνω στο κύμα, σε ένα ήσυχο σημείο με όμορφη θέα στα νότια του οικισμού μετά την ομώνυμη αμμουδερή παραλία, στο οποίο συχνά τελούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θρησκευτικά μυστήρια (γάμοι, βαπτίσεις). 

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ [ΑΙΓΙΝΑ]

Στην Αγία Μαρίνα της Αίγινας κατά το καλοκαίρι του έτους 2009:

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ [ΑΙΓΙΝΑ]

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ [ΑΙΓΙΝΑ]

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ [ΑΙΓΙΝΑ]

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ [ΑΙΓΙΝΑ]

Ο φυσικός κόλπος της Αγίας Μαρίνας όπως καταγράφηκε φωτογραφικά κατά την άνοιξη του έτους 2011, από τη λεωφόρο που οδηγεί προς τις Πόρτες.  

ΚΟΛΠΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Η προκυμαία όπου δένουν τα πλοία που συνδέουν ακτοπλοϊκώς την Αγία Μαρίνα με τον Πειραιά κατά τους θερινούς μήνες.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Απόψεις του οικισμού της Αγίας Μαρίνας Αιγίνης:

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Ο ιερός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εντός του οικισμού της Αγίας Μαρίνας Αιγίνης:

ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ [ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ]

Η ερημική παραλία της Αγίας Μαρίνας στην Αίγινα όπως καταγράφηκε φωτογραφικά σε ένα τυχαίο πέρασμα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες του έτους 2018:

[ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ] ~ ΑΙΓΙΝΑ

[ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ] ~ ΑΙΓΙΝΑ

Γνώριμο σκηνικό, ιδιωτικά σκάφη πάσης φύσεως, γιοτ, καταμαράν, ιστιοπλοϊκά, στα ανοιχτά του κόλπου της Αγίας Μαρίνας Αιγίνης:

[ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ] ~ ΑΙΓΙΝΑ

Οι ξαπλώστρες της οργανωμένης παραλίας της Αγίας Μαρίνας "μαζεύονται" στο τέλος της τουριστικής σεζόν:

[ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ] ~ ΑΙΓΙΝΑ

Ρετρό νότες από τα πέριξ της παραλίας της Αγίας Μαρίνας:

[ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ] ~ ΑΙΓΙΝΑ

RETRO ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ~ [ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ] ~ ΑΙΓΙΝΑ

Από τους δρόμους του οικισμού της Αγίας Μαρίνας Αίγινας:

[ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ] ~ ΑΙΓΙΝΑ

[ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ] ~ ΑΙΓΙΝΑ

[ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ] ~ ΑΙΓΙΝΑ

Για το τέλος, ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει σε ένα σημείο αναφοράς της σύγχρονης Αγίας Μαρίνας Αίγινας για το οποίο ελάχιστες ακριβείς πληροφορίες είναι γνωστές. Πρόκειται για το τεράστιο ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα κατασκευής δεκαετίας του 1970 το οποίο είναι ευδιάκριτο σχεδόν από κάθε σημείο του κόλπου. Το εν λόγω κτίριο-φάντασμα περιλαμβάνει κτιριακή εγκατάσταση 9.024 τετραγωνικών μέτρων, σε πέντε (5) οικόπεδα συνολικού εμβαδού 68.200 τ.μ. (εκ των οποίων περίπου τα 8.200 τ.μ. είναι δασικά), με δρόμο που περνάει ανάμεσά τους. Στο άνω επίπεδο του συγκροτήματος βρίσκεται το πενταώροφο κτίριο που προοριζόταν να γίνει το κεντρικό ξενοδοχείο (5.230 τ.μ.) με μεγάλη πισίνα και προνομιακή θέα ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο διακρίνονται τα bungalows συνολικού εμβαδού 3.560 τετραγωνικών μέτρων καθώς και μια μικρή βίλα με πισίνα, εφαπτόμενη στα bungalows. Το εικονιζόμενο ακίνητο που έχει μείνει εδώ και δεκαετίες στα μπετά και χρήζει αποπεράτωσης ή κατεδάφισης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα σε αγγελία μεσιτικού γραφείου στο διαδίκτυο κατά το έτος 2019, πωλείτο αντί 4.500.000€.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ [ΑΙΓΙΝΑ]

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ [ΑΙΓΙΝΑ]

[ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ] ~ ΑΙΓΙΝΑ

Λογικά, το παρακάτω ιστορικό τεκμήριο από τον Τύπο του έτους 1976 περί νέων επενδύσεων που "υπήχθησαν εις τον νόμον 4171/61" με αναφορά σε επένδυση 85.000.000 δραχμών "δια την ανέγερσιν εις Αγίαν Μαρίναν Αιγίνης τουριστικού συγκροτήματος ξενοδοχείων και μπαγκαλόους, 339 κλινών" αναφέρεται στην παραπάνω μισοτελειωμένη κατασκευή.


Διαβάστε σχετικά θέματα από τη νήσο της Αίγινας:








Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:γές:

Wikipedia
Τύπος Εποχής - Προφορικές Μαρτυρίες - Παλιοί Οδηγοί Πόλεως

Φωτογραφίες:
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου