Ο επίλογος της ελληνικής ρομαντικής κωμικής κινηματογραφικής ταινίας του 1958 "Μια ζωή την έχουμε" (παραγωγής Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία - σενάριο Γιώργου Τζαβέλλα) γράφεται στην πολύβουη πλην όμως αγνώριστη σε σχέση με τον 21ο αιώνα ακτή Μιαούλη με τα ερείπια ορισμένων κτιρίων να μαρτυρούν την πρόσφατη τότε μαύρη περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και των αεροπορικών βομβαρδισμών του Πειραιώς. Πλήθος κόσμου βρίσκεται συγκεντρωμένος επί του προβλήτα του λιμανιού αποχαιρετώντας ακόμη ένα ακόμη πλοίο που μεταφέρει Έλληνες μετανάστες στην ξενιτιά με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος. Όπισθεν του συγκεντρωμένου πλήθους ξεχωρίζει το γωνιακό μετέπειτα Μέγαρο Π. Καλλιμανόπουλου (γωνία ακτής Μιαούλη και Σκουζέ) ενώ στο δεξί άκρο της εικόνας διακρίνεται ο άνω όροφος και το δώμα του Μεγάρου Μ. Ποτόγλου.
Το Υ/Κ "Βασίλισσα Φρειδερίκη" (RHMS Queen Frederica) της Εθνικής Ελληνικής Γραμμής Αμερικής (National Hellenic American Line) του Ευγένιου Ευγενίδη αναχωρούσε από Πειραιά, από την αποβάθρα έναντι του Αγίου Νικολάου, με προορισμό την Νέα Υόρκη, έχοντας ως ενδιάμεσους σταθμούς στην Νάπολη, το Παλέρμο και το Χάλιφαξ.
Ο Κλέων (τον οποίον υποδυόταν ο Δημήτρης Χορν), ένας πρώην σχολαστικός πλην όμως δειλός ταμίας της Εμποροπιστωτικής Τραπέζης, μετά την αποφυλάκισή του ετοιμάζεται να φύγει απέραντος πλέον αναζητώντας ένα νέο ξεκίνημα στα ξένα, στο Κολοράντο των ΗΠΑ όπου ζει η αδερφή του. Ενώ έχει ήδη επιβιβαστεί στο υπερωκεάνιο έχοντας μπει στην καμπίνα του, τον επισκέπτεται η Μπιμπή (την οποία υποδυόταν η Υβόν Σανσόν), ερωμένη του πρώην αφεντικού του Κλέωνα, την οποίαν ο τελευταίος είχε ερωτευτεί σφοδρά σπαταλώντας μάλιστα για χάρη της το ποσό του 1.101.101,10 δραχμών μέσα σε λίγες μέρες, όταν είχε γίνει πλούσιος - κατά λάθος! Ο Κλέων προσπαθεί να την πείσει να τον ακολουθήσει στην Αμερική, πλην όμως η Μπιμπή μαθαίνοντας πως πλέον δεν έχει καθόλου χρήματα αποφασίζει να τον εγκαταλείψει.
Η Μπιμπή (Υβόν Σανσόν) την ώρα που κατέρχεται από την σκάλα του Υ/Κ "Βασίλισσα Φρειδερίκη", μπροστά τις εγκαταστάσεις του Τελωνείου Πειραιώς.
Τελικά, τα τελευταία λόγια του Κλέωνα συγκινούν έστω και καθυστερημένα την Μπιμπή η οποία μετανιώνει για την στάση της και αποφασίζει να πάει τελικά μαζί του. Πλην όμως, το υπερωκεάνιο έχει ήδη λύσει τους κάβους του και απομακρύνεται από τον προβλήτα αφήνοντας την πρωταγωνίστρια με δάκρυα στα μάτια και με την απορία πως θα κατορθώσει να ξαναβρεί τον Κλέωνα.
Την Μπιμπή βέβαια περιμένει πάντοτε ο πλούσιος μαυραγορίτης Ντάογλου (τον οποίον υποδυόταν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος στην πρώτη του ταινία με την Φίνος Φιλμ), με την αστραφτερή του κούρσα, επί της ακτής Μιαούλη με φόντο την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τα καταστήματα της δημοτικής αγοράς.
"Μια ζωή την έχουμε, κι αν δε την γλεντήσουμε
τι θα καταλάβουμε, τι θα καζαντήσουμε
τι θα καταλάβουμε, τι θα καζαντήσουμε
Μες στον ψεύτικο ντουνιά
παίξτε μου διπλοπενιά
παίξτε μου διπλοπενιά
και ο μήνας έχει εννιά
και ο μήνας έχει εννιά"
Στίχοι: Γιώργος Τζαβέλλας
Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
- Wikipedia
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου