Pages

Σάββατο, Δεκεμβρίου 30, 2017

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ GIRONA

Η ιστορική πόλη της Girona (αυτή είναι η επίσημη ονομασία στα καταλανικά - προφέρεται "Ζιρόνα" - στην ισπανική γλώσσα "Gerona"), όντας μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Καταλονίας με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας πλησίον των συνόρων Ισπανίας και Γαλλίας, αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια εξόρμηση, έστω και μιας ημέρας, από τη Βαρκελώνη, από την οποία άλλωστε απέχει μόλις 99 χιλιόμετρα. Για να προσεγγίσει κάποιος τη γραφική Girona - με ορμητήριο πάντοτε τη Βαρκελώνη - μπορεί να επιλέξει είτε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που ενώνει τις δυο πόλεις (με ΙΧ ή με λεωφορείο) ή εναλλακτικά το υψηλής ταχύτητας τρένο (σσ. η Girona είναι πόλη-κόμβος στο σιδηροδρομικό δίκτυο που ενώνει την Ισπανία με διάφορες πόλεις της Γαλλίας) ή και το αεροπλάνο (η Girona διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο). Λόγω της στρατηγικής της γεωγραφικής θέσεως, ευρισκόμενη στη συμβολή της Ιβηρικής Χερσονήσου με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη, η Girona γνώρισε στο πέρασμα των αιώνων πολλούς εισβολείς, κατακτητές (Ρωμαίοι, Βησιγότθοι, Άραβες, Καταλανοί, Γάλλοι κ.α. - συνολικά η πόλη έχει πολιορκηθεί 25 φορές στην ιστορία της) και καταστροφές. 


Εκτός από τα μεσαιωνικά τείχη της πόλεως τα οποία την προστάτεψαν σε όλες τις προαναφερόμενες πολιορκίες, χαρακτηριστικό της Girona είναι το υδάτινο στοιχείο, αφού η ίδια βρίσκεται κτισμένη στη συμβολή τεσσάρων ποταμών, του Ter, του Onyar, του Galligants και του Güell.

Όπως προαναφέραμε, η πόλη της Girona προσφέρεται για μια έστω και μονοήμερη βόλτα με ορμητήριο τη Βαρκελώνη δεδομένου του ότι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 40 λεπτών της ώρας. Τα κύρια αξιοθέατα της Girona περιλαμβάνουν τον καθεδρικό ναό της πόλης, μοναστήρια αλλά και άλλους ιερούς ναούς, τα μεσαιωνικά τείχη, την κάλο-συντηρημένη παλαιά εβραϊκή συνοικία, τις γέφυρες του ποταμού Onyar με τα χρωματιστά σπίτια στις όχθες αυτού (Cases de l'Onyar), την κεντρική Πλατεία της Ανεξαρτησίας (Plaça de la Independència), τα γραφικά σοκάκια του ιστορικού κέντρου, την τοπική Rambla de la llibertat, διάφορα μουσεία κ.α.

GIRONA
  • Ο Καθεδρικός Ναός της Girona
Αδιαμφισβήτητο σύμβολο της πόλεως, ο ρωμαιοκαθολικός Καθεδρικός Ναός της Girona, έδρα της τοπικής Επισκοπής, αφιερωμένος στην Παναγία (Santa Maria), έχει οικοδομηθεί σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της Girona, επί προγενέστερου ρωμανικού ρυθμού ιερού ναού (του 10ου/11ου αιώνα) από τον οποίο μάλιστα διασώζεται ένας πλευρικός πύργος (γνωστός ως ο "Πύργος του Καρλομάγνου" - La torre de Carlemany). Ο κάτωθι εικονιζόμενος ναός, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1312 (σσ. ημερομηνία θεμελίωσης 29.04.1312) και ολοκληρώθηκε σταδιακά μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, αποτελεί εξαίρετο δείγμα καταλανικής γοτθικής αρχιτεκτονικής. Για να προσεγγίσει κάποιος τον καθεδρικό ναό ο οποίος διαθέτει το πλατύτερο γοτθικό κλίτος εκκλησίας του κόσμου - μετά τον Άγιο Πέτρο στο Βατικανό - αρκεί να ανέβει τα 68 σκαλοπάτια της επόμενης φωτογραφίας, εκεί όπου εκατοντάδες επισκέπτονται στέκονται και (αυτό)φωτογραφίζονται.

CATEDRAL DE SANTA MARIA ~ GIRONA

Φωτογραφική λεπτομέρεια της baroque κυρίας προσόψεως του Καθεδρικού Ναού της Girona η οποία διαμορφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1730:

CATEDRAL DE SANTA MARIA ~ GIRONA
  • Τα παλαιά τείχη της Girona
Ανέκαθεν αντιπροσωπευτικό σημείο της Girona, τα τείχη της παλαιάς πόλεως περιλαμβάνουν ορισμένα τμήματα του αρχικού ρωμαϊκού τείχους που κτίστηκε τον 1ο αιώνα π.X. αλλά και της κυρίας ανακατασκευής αυτού που έλαβε χώρα κατά το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, έχοντας ως βάση την αρχική ρωμαϊκή κατασκευή. Αρχής γενομένης από τον 16ο αιώνα, τα τείχη - έχοντας πλέον χάσει την οχυρωματική τους αξία και χρησιμότητα - "απορροφήθηκαν" από τη διαρκώς αναπτυσσόμενη πόλη. Στις μέρες μας, τα εναπομείναντα τείχη της Girona - στο βόρειο τμήμα της παλαιάς πόλης καθώς και ένα μεγαλύτερο τμήμα στο ανατολικό και στο νότιο κομμάτι - αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών / τουριστών που σπεύδουν να τα περπατήσουν και να θαυμάσουν τη θέα που προσφέρουν οι πύργοι και οι πολεμίστρες του τείχους, με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μετά την πραγματοποίηση γυρισμάτων επεισοδίων της έκτης σεζόν (έτος 2015) της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones εκεί. Για τους ενδιαφερόμενους, στην Girona προσφέρονται πλήθος οργανωμένων περιπατητικών περιηγήσεων σε groups ("Passeig de la Muralla" ήτοι "ο περίπατος του τείχους") επί των αρχαίων τειχών.

GIRONA
  • Η Βασιλική του Sant Feliu
Ο δεύτερος τη τάξει σημαντικότερος ιερός ναός της πόλεως της Girona είναι η επίσης γοτθικού αρχιτεκτονικού ρυθμού Βασιλική του Sant Feliu, αρχικής κατασκευής του 14ου αιώνα, εντός της οποίας υφίσταται παρεκκλήσιο υπέρ του Αγίου Ναρκίσσου (Sant Narcís), αγίου προστάτη της Girona, ο οποίος σύμφωνα με το θρύλο υπήρξε επίσκοπος της πόλεως. Στην παρακάτω φωτογραφία η Βασιλική του Sant Feliu όπως καταγράφεται από την ομώνυμη γέφυρα (Pont de Sant Feliu):

PONT DE SANT FELIU ~ GIRONA

Η κύρια πρόσοψη της Βασιλικής του Sant Feliu η οποία αποπερατώθηκε κατά τον 18ο αιώνα.

BASÍLICA DE SANT FELIU ~ GIRONA
  • Η λέαινα της Girona
Έξω ακριβώς από τη Βασιλική του Sant Feliu, επί της ομώνυμης μικρής πλατείας (Plaça de Sant Feliu) υφίσταται το κάτωθι εικονιζόμενο επιστύλιο άγαλμα μιας λέαινας, με την επίσημη ονομασία "Η λέαινα της Girona" ή λαϊκά "Ο κώλος της λέαινας" (El Culo de la leona/El Cul de la lleona). Το συγκεκριμένο σημείο συγκεντρώνει καθημερινά μεγάλο αριθμό τουριστών οι οποίοι σπεύδουν στο σημείο για να ... φιλήσουν τον κώλο της λέαινας, εκπληρώνοντας έτσι έναν τοπικό θρύλο σύμφωνα με τον οποίον "δε δύναται να έχεις επισκεφθεί τη Girona δίχως να φιλήσεις τον κώλο της λέαινας" ή εναλλακτικά "θα αξιωθείς να επιστρέψεις στη Girona μονάχα εάν φιλήσεις τον κώλο της λέαινας". Στη βάση του στύλου επί του οποίου υπάρχει το άγαλμα της λέαινας (πρόκειται περί αντιγράφου, το αυθεντικό μεσαιωνικό άγαλμα είναι στο Μουσείο Τέχνης της πόλης) έχει τοποθετηθεί μια μεταλλική κατασκευή με σκαλοπάτια που διευκολύνουν την πρόσβαση πλησίον των ... οπισθίων του αγάλματος, ενώ έχει καταγραφεί μέχρι και θάνατος Γάλλου τουρίστα (το Νοέμβριο του έτους 2015) στην προσπάθειά του να φιλήσει τον ... κώλο της λέαινας.

EL CUL DE LA LLEONA ~ PLAÇA DE SANT FELIU

EL CUL DE LA LLEONA ~ PLAÇA DE SANT FELIU
  • Η εβραϊκή συνοικία της Girona
H Girona διαθέτει μια από τις πλέον καλό-συντηρημένες εβραϊκές συνοικίες του κόσμου. Οι Εβραίοι της Girona άκμασαν από το 982 μέχρι το 1492 στην υπό εξέταση πόλη, σε μια περιοχή με την ονομασία "El Call", ένα λαβύρινθο μικρών στενών με μια ιδιαίτερη αύρα που παραπέμπει στα χρόνια του Μεσαίωνα. 

GIRONA

CARRER D'EN FRANCESC SAMSÓ ~ GIRONA

Για όσους/ες επιθυμούν να εμβαθύνουν στην ιστορία των Εβραίων της Girona, επιβεβλημένη κρίνεται η επίσκεψη στο σχετικό Μουσείο Εβραϊκής Ιστορίας (Museu d’Història dels Jueus) - βλέπε σχετικά παρακάτω.
  • Οι γέφυρες του ποταμού Onyar
H πόλη της Girona, όντας οικοδομημένη γύρω από ποτάμια, μοιραία σχετίστηκε από την ύπαρξη γεφυριών προς διευκόλυνση των συγκοινωνιών. Από τα γεφύρια των μεσαιωνικών χρόνων στις μέρες μας υπάρχουν μονάχα υπολείμματα. Οι σύγχρονες γέφυρες (αυτοκινητογέφυρες, σιδηροδρομικές και πεζογέφυρες) ενώνουν την πόλη της Girona σε διάφορα σημεία, πάνω από τα τέσσερα ποτάμια που τη διασχίζουν. Οι πλέον γνωστές, φωτογραφημένες και τουριστικές είναι οι γέφυρες πάνω από τον ποταμό Onyar πλησίον του ιστορικού κέντρου της Girona (η εικονιζόμενη Pont de Pedret, η προαναφερόμενη Pont de Sant Feliu, Pont d'en Gómez, Pont de Sant Agustí, Pont de Pedra κ.α.):

ONYAR ~ GIRONA

Πάντως, η κάτωθι εικονιζόμενη κόκκινη μεταλλική γέφυρα που περνά πάνω από τον ποταμό Onyar είναι η πλέον γνωστή από τις γέφυρες της Girona καθώς κατασκευάστηκε το 1877 από τον οίκο του γνωστού Γάλλου μηχανικού Alexandre Gustave Eiffel (15 Δεκεμβρίου 1832 – 27 Δεκεμβρίου 1923), κατασκευαστού του περίφημου Πύργου του Eiffel. 

GIRONA

Η επίσημη ονομασία της εν λόγω γέφυρας είναι Pont de les Peixateries Velles:

PONT DE LES PESCATERIES VELLES ~ GIRONA

Απόψεις της Girona όπως καταγράφεται από τη γέφυρα (Pont) de les Peixateries Velles:

GIRONA

GIRONA
  • Τα χρωματιστά σπίτια στις όχθες του Onyar
Στον κατάλογο με τα σημεία αναφοράς της Girona δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα χαρακτηριστικά γραφικά σπίτια που βρίσκονται κτισμένα στις όχθες του Onyar (μεταξύ των οποίων και η Casa Masó η οποία είναι ανοικτή στο κοινό), με τις χρωματιστές προσόψεις τους να καθρεπτίζονται στα νερά του ποταμού και να καλούν κάθε περαστικό να τα φωτογραφίσει κάθε μέρα, κάθε ώρα της ημέρας, κάθε εποχή του χρόνου.

ONYAR ~ GIRONA
  • Περίπατος στη Rambla de la Llibertat
Στη Rambla de la Llibertat κτυπά η εμπορική καρδιά της πόλης. Κτίρια με ενδιαφέρουσες προσόψεις, μεγάλες εμπορικές στοές και πλήθος καταστημάτων που κατακλύζονται καθημερινώς από μεγάλο αριθμό επισκεπτών. 

GIRONA
  • Τα Μουσεία της Girona
Η πόλη της Girona προσφέρει έναν αξιοπρόσεκτο αριθμό μουσείων προς επίσκεψη. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν το Μουσείο Εβραϊκής Ιστορίας (Museu d’Història dels Jueus), το Μουσείο Τέχνης (Museu d’Art de Girona) με πάνω από 8.500 τεκμήρια, το κατασκευής 11ου/12ου αιώνα Μοναστήρι Βενεδικτινών μοναχών (Monestir) de Sant Pere de Galligants, το μουσείο τοπικής Ιστορίας (Museu d’Història de Girona) το οποίο ενημερώνει για την ιστορία του τόπου από τη ρωμαϊκή εποχή και το Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλονίας (Museu d'Arqueologia de Catalunya–Girona) το οποίο διαθέτει στις συλλογές του ευρήματα από την προϊστορική εποχή μέχρι το Μεσαίωνα συμπεριλαμβανομένων προ-ρωμαϊκών ιβηρικών αμφορέων, ρωμαϊκών μωσαϊκών, πρώιμων χριστιανικών σαρκοφάγων καθώς και ρωμαϊκά γλυπτά, το ενδιαφέρον Μουσείο Κινηματογράφου (Museu del Cinema) ενώ μουσειακή θεωρείται και η εγκατάσταση των αξιόλογων παλαιών αραβικών λουτρών (Banys Àrabs), κτισμένων επί προγενέστερων ισλαμικών και ρωμαϊκών λουτρών.

GIRONA
  • Τοπική Γαστρονομία
Μετά από αρκετό περπάτημα, ώρα για χαλάρωση τρώγοντας ένα τυπικό καταλανικό γλυκό το οποίο έχει τις ρίζες του στην πόλη της Girona. Τα "xuixos" της Girona λοιπόν (αποκαλούμενα και "susos" ή "chuchos"), μοιάζουν με τα "churros" που συναντάμε στην υπόλοιπη Ισπανία (αλλά και στη Λατινική Αμερική) και μπορούν να περιγραφούν σαν τηγανητοί λουκουμάδες αλλά με γέμιση (συνήθως κρέμα), σε σχήμα croissant, πασπαλισμένοι με ζάχαρη άχνη. Βέβαια, από το να τα περιγράφεις, καλλίτερα να τα τρως στις όχθες του ποταμού Onyar. Που θα βρείτε τα παραδοσιακά xuixos στη Girona; Αφήστε το ένστικτο να σας οδηγήσει σε κάποιο αρτοποιείο της πόλης.

XUIXO ~ GIRONA

Οι επιλογές για φαγητό στη Girona, τόσο στην παλαιά πόλη όσο και εκτός αυτής είναι αρκετές (καταλανική κουζίνα, μεσογειακή κουζίνα κ.ο.κ). Τα τυπικά πιάτα της ευρύτερης περιοχής συνδυάζουν βουνό (θηράματα, λουκάνικα, αλλαντικά, κρέατα κλπ.) αλλά και θάλασσα (ψάρια και θαλασσινά), με κάποιες επιρροές από τη γειτονική γαλλική κουζίνα. Στη Girona μάλιστα εδρεύει το εστιατόριο Celler de Can Roca, των αδελφών Roca, κατόχων τριών αστεριών Michelin (συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων σε παγκόσμιο επίπεδο με δυο πρωτιές και σταθερή παρουσία στις πρώτες θέσεις τα τελευταία χρόνια).

THE UNICORNER ~ GIRONA

Εκτός από τα αναρίθμητα καφέ και μπαράκια που μπορείτε να βρείτε τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια της Girona, προσφιλές σημείο συνάντησης για καφέ ή κρασί (σσ. ονομαστά και τα ντόπια κρασιά) είναι η πολυσύχναστη Πλατεία Ανεξαρτησίας (Plaça de la Independència) - η ονομασία της οποίας παραπέμπει στον πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις του Ναπολέοντα. 

Αντί επιλόγου, ορισμένα επιλεγμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από μια βόλτα στη Girona:

GIRONA

GIRONA

RAMBLA DE LA LLIBERTAT ~ GIRONA

GIRONA

GIRONA F.C. ~ GIRONA

GIRONA

BUSTIA ~ GIRONA

LLIBRERIA GELI ~ GIRONA

GIRONA

GIRONA

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από την επίσκεψή μου στη Girona εδώ.

Πηγές:

Το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι πρωτότυπο. Ορισμένα στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τα κάτωθι:
Φωτογραφίες:
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου