Πειραιάς, έτος 1918
Ο Lewis Wickes Hine (26 Σεπτεμβρίου 1874 – 3 Νοεμβρίου 1940) υπήρξε ένας Αμερικανός κοινωνιολόγος και φωτογράφος ο οποίος χρησιμοποίησε τη φωτογραφική μηχανή του έως μέσο / εργαλείο παρουσίασης, έκθεσης και καταγγελίας κοινωνικών φαινομένων και συμπεριφορών, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και ταυτόχρονα προώθησης κοινωνικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ιδίως σε σχέση με την παιδική εργασία/εκμετάλλευση και τις κοινωνικές, οικιακές και εργατικές συνθήκες εν γένει αρχικά σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ των αρχών του 20ου αιώνα και αργότερα σε άλλες χώρες όπου ταξίδεψε. Ο ίδιος λοιπόν, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και κατά τη διάρκεια των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, συνεργάστηκε με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό ακολουθώντας τις ανθρωπιστικές αποστολές στην Ευρώπη (Γαλλία και Βαλκάνια) καταγράφοντας με τη φωτογραφική μηχανή του τις σχετικές επιχειρήσεις. Ο Hine βιώνοντας από πρώτο χέρι συχνά κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες τις αποστολές του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού συνέλεξε πολύτιμο υλικό για τις έρευνες και μελέτες του.
Έτσι λοιπόν ο Hine βρέθηκε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1918 να φωτογραφίζει πρόσφυγες πολέμου και τραυματισμένους στρατιώτες - όπως και μερικές απόψεις του Παρισιού - στη Γαλλία ενώ τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου ταξίδεψε στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Σερβία. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Παρίσι και αναχώρησε εκ νέου για να καταγράψει εικόνες από περιοχές του Βελγίου και της βόρειας Γαλλίας.
Έτσι λοιπόν ο Hine βρέθηκε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1918 να φωτογραφίζει πρόσφυγες πολέμου και τραυματισμένους στρατιώτες - όπως και μερικές απόψεις του Παρισιού - στη Γαλλία ενώ τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου ταξίδεψε στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Σερβία. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Παρίσι και αναχώρησε εκ νέου για να καταγράψει εικόνες από περιοχές του Βελγίου και της βόρειας Γαλλίας.
Ο κάτωθι εικονιζόμενος μικρός πλανόδιος νεροκουβαλητής καταγράφηκε από τον Lewis Hine στους δρόμους του Πειραιά, τον Νοέμβριο του έτους 1918:
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η αυθεντική φωτογραφία, μια αργυροτυπία σε τόνους sepia διαστάσεων 27,3 x 20,3 εκατοστών, με χειρόγραφη αναφορά ημερομηνίας και τίτλου (στα αγγλικά "Water Boy, Piraeus, Greece, Red Cross" ήτοι "Μικρός Νεροκουβαλητής, Πειραιάς, Ελλάδα, Ερυθρός Σταυρός") καθώς την υπογραφή του Lewis Hine, εκτέθηκε σε δημοπρασία από τον ιστορικό νεοϋορκέζικο οίκο δημοπρασιών Swann Auction Galleries με τιμή εκκίνησης περί τα 3.000 Ευρώ τον Οκτώβριο του έτους 2017.
Αντί επιλόγου, αξίζει να αφιερώσουμε ορισμένες γραμμές στον Lewis Hine, του οποίου η ερευνητική προσφορά και φωτογραφική εργασία υπήρξε καταλυτική για την αλλαγή των νόμων περί παιδικής εργασίας στις ΗΠΑ και όχι μόνον αλλά μόλις τις τελευταίες δεκαετίες το έργο του άρχισε να αναγνωρίζεται ευρέως και ο ίδιος να αναφέρεται ως ένας από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς Αμερικανούς φωτογράφους / πρωτοπόρους φωτορεπόρτερ του 20ου αιώνα. Ο Lewis Hine είναι ευρύτερα γνωστός για μια σειρά φωτογραφιών - πορτρέτων μεταναστών που έφθαναν στο Ellis Island της Νέας Υόρκης, παιδιών-εργατών σε ορυχεία και εργοστάσια καθώς και εργατών που δούλεψαν στην κατασκευή του Empire State Building, κατά τις δεκαετίες 1920 και 1930. Μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια το γεγονός πως ο ίδιος ο Hine, μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του σε ατύχημα το 1892, ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα εργοστάσιο κατασκευής επίπλων προκειμένου να συντηρεί την οικογένειά του δουλεύοντας 13 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα, κερδίζοντας $4 εβδομαδιαίως.
Ως προς τις φωτογραφίες της περιόδου του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως αυτές παρουσιάστηκαν σε κάποιες λίγες εκδόσεις του Ερυθρού Σταυρού εκείνης της εποχής αλλά οι περισσότερες εξ'αυτών εξαφανίστηκαν για πάνω από 60 χρόνια. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός κατέθεσε όλο το σχετικό φωτογραφικό έργο του Hine στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress) όπου λόγω μιας μη επαρκούς και λανθασμένης κωδικοποίησης παρέμειναν καταχωρημένες ως "χαμένες" για τέσσερις τουλάχιστον δεκαετίες. Πλέον το λάθος με τις "χαμένες" φωτογραφίες αυτής της περιόδου έχει αποκατασταθεί, ενώ κυκλοφορούν σχετικά φωτογραφικά λευκώματα όπως λ.χ. το "Lewis Hine in Europe - The Lost Photographies" στα οποία παρουσιάζεται το έργο του πρωτοπόρου Αμερικανού ερευνητή και φωτογράφου.
Πηγές:
Το θέμα είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας.
Στοιχεία και πληροφορίες αντλήθηκαν από τις κάτωθι πηγές:
The New York Public Library Digitals Collections
International Photography Hall of Fame and Museum
Encyclopaedia Britannica - Lewis Hine
Wikipedia - Lewis Hine
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου