Pages

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 14, 2017

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. - ΔΥΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ [14.09.1977]

Πειραιάς, 14 Σεπτεμβρίου του 1977

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. προσπαθούσε να προκριθεί στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Uefa και η κληρωτίδα τον είχε φέρει αντιμέτωπο με την τότε γιουγκοσλαβική Δυναμό Ζάγκρεμπ (NK Dinamo Zagreb). Ο Ολυμπιακός με προπονητή την παλαιά δόξα του γιουγκοσλάβικου ποδοσφαίρου Τόζα Βεσελίνοβιτς (Todor "Tosa" Veselinović) παρατάχθηκε με ενδεκάδα τους Κελεσίδη (τερματοφύλακας), Ανδρούτσο, Κυράστα, Κατσαβάκη, Σιώκο, Sorensen, Περσία, Γαλάκο, Καραβίτη, Δεληκάρη και Κρητικόπουλο


Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε καλά για τον Ολυμπιακό αφού, μόλις στο 8ο λεπτό, ο Ρώσος διαιτητής Ιβάνωφ δεν καταλόγισε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε προσπάθεια του Γιάννη Κυράστα ενώ στο τριακοστό λεπτό βρέθηκε πίσω στο σκορ, όταν μετά από λάθος του Καραβίτη δόθηκε η ευκαιρία στον Ivica Senzen να περάσει δυο αμυντικούς και να πλασάρει τον Κελεσίδη ο οποίος έκανε καθυστερημένη έξοδο. 


Τρία λεπτά αργότερα όμως, ο Πέτρος Καραβίτης εκτέλεσε αριστοτεχνικά φάουλ το οποίο είχε κερδίσει ο Μάϊκ Γαλάκος και ισοφάρισε το σκορ με το στάδιο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" κατάμεστο από 40.000 φιλάθλους του "Θρύλου" (31.758 εισιτήρια επίσημη καταμέτρηση) να παίρνει φωτιά!

Στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, η αναγκαστική αλλαγή του Γιώργου Δεληκάρη (54ο λεπτό) ο οποίος χώλαινε και η αντικατάστασή του με τον μικρόσωμο δημοφιλή Ουρουγουανό Julio Losada (Χούλιο Λοσάδα ή Λοσάντα για τους Έλληνες φιλάθλους) έμελλε να αποδειχθεί ευεργετική καθώς ο μικρός το δέμας Λοσάντα σημείωσε το δεύτερο τέρμα του ΟΣΦΠ και δημιούργησε το τρίτο. Έτσι λοιπόν, στο 60' ο Λοσάντα κέρδισε ένα φάουλ το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Δανός Niels Sorensen (Νιλς Σόρενσεν), ο οποίος σημάδεψε το κεφάλι του Λοσάντα που με κεφαλιά έστειλε για δεύτερη φορά την μπάλα στα δίχτυα του τερματοφύλακα της Δυναμό Ζάγκρεμπ Želimir Stinčić. 

Μόλις δυο λεπτά αργότερα και ενώ δεν είχαν ακόμη κοπάσει οι πανηγυρισμοί για την επίτευξη του δεύτερου τέρματος, εκ νέου ο Λοσάντα κατέβηκε από την δεξιά πλευρά, έκανε μια καλή μπαλιά προς την περιοχή της Δυναμό, ο μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού Velimir Zajec απέτυχε να αποκρούσει, με την μπάλα να καταλήγει στον Μάϊκ Γαλάκο ο οποίος αφού απέφυγε δυο αντιπάλους με ισχυρό αριστερό σουτ έγραψε το "3-1".


Το "3-1" έμελλε να είναι το τελικό σκορ της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό να διατηρεί την πρωτοβουλία στα τελευταία 20 λεπτά του αγώνα και την Δυναμό να προσπαθεί ανεπιτυχώς με αντεπιθέσεις να μειώσει το σκορ. Σύμφωνα με τον Αθλητικό Τύπο της εποχής, κορυφαίος του ματς ήταν ο Μάϊκ Γαλάκος, με άξιο συμπαραστάτη τον Λοσάντα. Ο Τάκης Περσίας και ο νεοαποκτηθείς εκείνη τη χρονιά Μάκης Κατσαβάκης έτρεξαν πολύ και βοήθησαν τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά ενώ στον αντίποδα, απογοητευτικός ήταν ο Δανός Σόρενσεν, μοιραίος ο Μιχάλης Κρητικόπουλος και με αρκετά λάθη ο διεθνής τερματοφύλακας Παναγιώτης Κελεσίδης.


Στον επαναληπτικό βέβαια αγώνα, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1977 στην έδρα της Δυναμό στο Ζάγκρεμπ της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το σκόρ του πρώτου αγώνα και ηττήθηκε με το βαρύ "5-1" (2-1 στο ημίχρονο) αποκλειόμενος από την συνέχεια του Κυπέλλου Uefa. Για την ιστορία, στο Ζάγκρεμπ η ομάδα του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. είχε παραταχθεί με την εξής σύνθεση: Πουπάκης, Προκόβας, Σιώκος, Κυράστας, Περσίας (80’ Σόρενσεν), Δεληκάρης, Καραβίτης, Κατσαβάκης, Κρητικόπουλος, Γαλάκος, Λοσάντα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στη Δυναμό Ζάγκρεμπ εκείνης της χρονιάς έπαιζαν εκτός από τον προαναφερθέντα 22χρονο Velimir Zajec (Βέλιμιρ Ζάετς) ο οποίος μεταγράφηκε στον "αιώνιο αντίπαλο" Παναθηναϊκό αρκετά χρόνια αργότερα (το 1984) και ο Martin Novoselac (Μάρτιν Νοβοσέλατς ο οποίος το 1980 μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό) αλλά και ο 21 ετών Rajko Janjanin (Ράϊκο Γιανγιανιν) ο οποίος επίσης το 1985 μετεγγράφηκε στον ΟΦΗ και αργότερα φόρεσε για δυο χρόνια και την φανέλα της ΑΕΚ. 

Στο παρακάτω βίντεο από τα Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο μπορείτε να δείτε φάσεις και γκολ από το νικηφόρο "3-1" του Ολυμπιακού κόντρα στην Δυναμό Ζάγκρεμπ, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1977, στο τότε στάδιο "Γεώργιος Καραϊσκάκης":

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
  • Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο
  • Ημερήσιος Τύπος Εποχής
  • Wikipedia
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου