Pages

Κυριακή, Οκτωβρίου 16, 2016

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΑΦΟΙ ΚΑΡΙΠΗ

Ο Ιωάννης Καρίπης υπήρξε ακόμη ένας φωτογράφος ο οποίος δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον Πειραιά αρχής γενομένης από τα χρόνια του Μεσοπολέμου (μέσα δεκαετίας 1920) και μέχρι (κατά προσέγγιση) τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Καταγόμενος από τη Μικρά Ασία, ο Ιωάννης Καρίπης μαζί με τα αδέλφια του Πάνο (Παναγιώτη) και Σταύρο, δραστηριοποιήθηκαν στον κλάδο της φωτογραφίας κατόπιν της ελεύσεώς τους στην Ελλάδα, πιθανότατα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ανοίγοντας φωτογραφεία σε Αθήνα και Πειραιά.


Το φωτογραφείο του Ιωάννη Καρίπη καταγράφεται στον Μέγα Οδηγό του Πειραιώς του έτους 1929-1930 επί της οδού Ναυάρχου Μπήττυ (πρώην Άρεως, η σημερινή οδός Καραολή-Δημητρίου) στον αριθμό "23". 


Ακολουθούν ορισμένα αντιπροσωπευτικά δείγματα από την φωτογραφική εργασία του Ιωάννη Καρίπη: 

Δυο νέοι, πιθανότατα αδέλφια, σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της δεκαετίας του 1920 στο κάτω δεξιό άκρο της οποίας διακρίνεται η ανάγλυφη ένδειξη "Ι. Καρίπης - Πειραιεύς": 



Πορτρέτο νεαρής κοπέλας στο φωτογραφικό ατελιέ του Ιωάννη Καρίπη κατά τη δεκαετία του 1920:


Ασπρόμαυρη φωτογραφία - carte postale (όπως συνηθιζόταν στα χρόνια του Μεσοπολέμου) με ημερομηνία αποστολής 3 Απριλίου του 1926. Η εν λόγω καρτ-ποστάλ, η οποία είχε αποσταλεί για τις πασχαλινές ευχές ("Αγαπητέ μας κουμπάρε, σου ευχώμεθα το Χρηστός Ανέστη χρόνια πολλά [...]) αναφέρει κάτω από την χρωματιστή σφραγίδα του φωτογραφείου του Ι. Καρίπη (Ν. Μπήττυ 23) ότι ο εικονιζόμενος μικρός είναι ο βαφτισιμιός του παραλήπτη ([...] Ενθύμιον του βαπτισιμιού σου [...]): 



Μια επιχρωματισμένη φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού δια χειρός Ι. Καρίπη από τη δεκαετία του 1930: 



Πορτρέτο δυο νεαρών γυναικών, επίσης από τη δεκαετία του 1930:


Από την ίδια δεκαετία, πορτρέτο νεαρής κοπέλας με τη σφραγίδα του Φωτογράφου Ι. Καρίπη να καταγράφει στη διεύθυνσή του στον αριθμό "28" της οδού Ναυάρχου Μπήττυ:



Από τα τέλη της δεκαετίας του 1930, ένα ακόμη γυναικείο προπολεμικό πορτρέτο δια χειρός Ιω. Καρίπη:


Πορτρέτο ιερωμένου, άγνωστης ακριβούς ημερομηνίας, δια χειρός Ιωάννη Καρίπη:


Ένα ζεύγος νεόνυμφων φωτογραφίζεται από τον Ι. Καρίπη κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1930 / αρχές δεκαετίας του 1940. Στην σφραγίδα του φωτογραφείου του Ι. Καρίπη, καταγράφεται ως διεύθυνση η οδός Ναυάρχου Μπήττυ στον αριθμό "18"!



Τον Σεπτέμβριο του έτους 1938, σύμφωνα με τα καταγραφόμενα στο βιβλίο του Άλκη Ξανθάκη "Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας 1839-1970", το ονοματεπώνυμο του Ι. Καρίπη βρίσκεται ανάμεσα στους 42 Έλληνες εκθέτες που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Φωτογραφική Έκθεση που οργανώθηκε στα πλαίσια των ειδικών εκθέσεων της 13ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Ο Ιωάννης Καρίπης επίσης καταγράφεται ως εκ των ιδρυτών του Συνδέσμου Καλλιτεχνών Φωτογράφων του οποίου διετέλεσε και Πρόεδρος. Μεταπολεμικά, όπως μας πληροφορεί σχετικά ο Οδηγός Ελλάδος του Ιγγλέση (1947-1948), το φωτογραφείο του Ι. Καρίπη βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Κολοκοτρώνη και Ναυάρχου Μπήττυ - μετέπειτα Καραολή και Δημητρίου. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πηγές, το φωτογραφείο του Ιωάννη Καρίπη, ο οποίος αποβίωσε το 1973. ανέλαβε ο γαμπρός του Ι. Κακογιάννης. 


Ακόμα μια ενδεικτική φωτογραφία δια χειρός Ι. Καρίπη με την χαρακτηριστική ανάγλυφη ένδειξη κάτω δεξιά, από τη δεκαετία του 1950:


Όπως προαναφέραμε, ο Πάνος Καρίπης, αδελφός του Ιωάννη Καρίπη, έδρασε επίσης τόσο προπολεμικά όσο και μεταπολεμικά, στον Πειραιά, με το φωτογραφείο του να καταγράφεται κατά τη δεκαετία του 1930 στη συμβολή της λεωφόρου Σωκράτους με την οδό Ναυάρχου Μπήττυ και μετά τον Πόλεμο στην αρχή της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου στον αριθμό "8"


Ενδεικτικά προπολεμικά δείγματα φωτογραφικής εργασίας του Πάνου Καρίπη:


Αντίστοιχα δείγματα φωτογραφικής εργασίας του Πάνου Καρίπη μετά τον Πόλεμο:



Φωτογραφίαι Πάνος Καρίπης (Panos Karipis):


Τέλος, ο τρίτος εκ των αδελφών Καρίπη, ο Σταύρος Καρίπης, καταγράφεται προπολεμικά (δεκαετία 1930) με φωτογραφείο στην οδό Κολοκοτρώνη, στην Αθήνα:


Διαβάστε σχετικά θέματα:

Οι πρώτοι φωτογράφοι του Πειραιά Σόλων και Ξενοφών Βάθης

"Θερμογιάννης και Γιαννόπουλος": Εν Πειραιεί φωτογράφοι


Αναστάσιος Γαζιάδης (1853-1931)


Φωτογραφείον "Αστραπή" Μιχαήλ Ζαφειρόπουλου


Φωτογραφικός Πειραϊκός Οίκος Σ. Ψαλιδά (Φώτο-Ψαλιδά)


Το Φωτογραφείον "Το Σικ" του Ιπποκράτη Παππαδόπουλου


Ο φωτογράφος Κ. Καρακάσης και η φωτογραφία της Καστέλλας

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
  • "Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας 1839-1970", Άλκης Ξανθάκης, Εκδόσεις Πάπυρος
  • Μέγας Οδηγός Πειραιώς 1929-1930, Επίσημος Έκδοσις, Εταιρίας Εκδόσεων και Τεχνών "Αρτία", Αλ. Φωτεινός και Σια, Πειραιεύς.
  • Τύπος Εποχής
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

3 σχόλια:

  1. Ωραίο αφιέρωμα! Καλημέρα! Έχω μια φωτογραφία του παππού μου από το 22 περίπου που έχει το λογότυπο Αστραπή Πειραιεύς στο κάτω μέρος. Υπάρχει περίπτωση να είναι το ίδιο φωτογραφείο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ενας εκ των αδελφων Καριπη, ισως ο Πανος, σκοτωθηκε ερχομενος απο τη Λειβαδια στην Αθηνα σε τροχαιο δυστυχημα. Ημουν μικρος στο δημοτικο σχολειο και δεν θυμαμαι ακριβως το ετος, ισως ηταν 1953 η 54.. Εχω στην κατοχη μου αρκετες οικογενειακες φωτογραφιες του Πανου Καριπη, ορισμενες και επιχρωματισμενες. Ευχαριστω για τη φιλοξενια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή