Η Κωνσταντινούπολη μπορεί μεν να διαθέτει περίπου 3.000 ενεργά (εν λειτουργία) τζαμιά, πλην όμως οι περισσότεροι τουρίστες της Πόλης τείνουν συνήθως να επικεντρώνονται και να προτιμούν να επισκέπτονται ως επί το πλείστον το Μπλε Τζαμί (Sultan Ahmet Camii) και το Γενί Τζαμί (Yeni Camii). Παρόλα ταύτα, σε κοντινή απόσταση από τις αποβάθρες του Eminönü υφίσταται το Τζαμί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή (Süleymaniye Camii, προφέρεται Σουλεϊμανιγιέ Τζαμί) το οποίο θεωρείται το σπουδαιότερο τέμενος της Κωνσταντινούπολης και το δεύτερο μεγαλύτερο του είδους του.
Το επιβλητικό θρησκευτικό κτίριο βρίσκεται οικοδομημένο επί του τρίτου (εκ των επτά) λόφων της Πόλης σε περίοπτη θέση και δεσπόζει πάνω από τον Κεράτιο Κόλπο. Το εν λόγω τέμενος, το οποίο θεωρείται εκ των πλέον σημαντικών μνημείων της οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα, κατασκευάστηκε κατόπιν παραγγελίας του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή (Kanunî Sultan Süleyman, 06.11.1494 – 07.09.1566) σε σχέδια του γνωστού Οθωμανού αρχιτέκτονα Mimar Sinan. Η κατασκευή του κτιρίου, το οποίο περιλαμβάνει τυπικά στοιχεία οθωμανικής / ισλαμικής αρχιτεκτονικής (λ.χ. λεπτούς, ψηλούς μιναρέδες) σε συνδυασμό με τους βυζαντινής επιρροής πολλαπλούς θόλους (τρούλους) και ήμι-τρούλους (στα πρότυπα της Αγίας Σοφίας), διήρκεσε από το 1550 έως το 1557 και φέρεται να κόστισε περί τα 700.000 φιορίνια.
Κατά το πρότυπο των λοιπών αυτοκρατορικών τεμενών της Πόλης, το Süleymaniye Camii διαθέτει μια μνημειακή αυλή (avlu) στη δυτική πλευρά του. Η αυλή του τζαμιού, όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στην παρακάτω πανοραμική καταγραφή, χαρακτηρίζεται από τους εν σειρά μαρμάρινους και γρανιτένιους κίονες ενώ στις τέσσερις γωνίες υψώνονται τέσσερις μιναρέδες (αριθμός ο οποίος επιτρεπόταν μονάχα στα αυτοκρατορικά τεμένη - σσ. τα πριγκιπικά είχαν δυο, όλα τα υπόλοιπα έναν).
Η είσοδος στο τέμενος από την αυλή του Süleymaniye Camii:
Παρατηρώντας κάποιος τους μιναρέδες του Süleymaniye Camii θα αντιληφθεί πως οι δυο υψηλότεροι φέρουν έκαστος τρεις εξώστες (σεριφέ), οι δε άλλοι δύο έκαστος δύο εξώστες, δηλαδή συνολικά οι εξώστες των μιναρέδων είναι δέκα (10), ενδεικτικό - κατά την παράδοση - ότι ο κτήτορας, ήτοι ο Σουλεϊμάν ο Α', υπήρξε ο δέκατος Σουλτάνος της Αυτοκρατορίας.
Προ της εισόδου στο τέμενος (σσ. η είσοδος είναι ελεύθερη, άνευ αντιτίμου) οι επισκέπτες καλούνται να βγάλουν τα υποδήματά τους και να εισέλθουν εντός ξυπόλητοι (είτε φορώντας κάλτσες ή ειδικά πλαστικά καλύμματα τα οποία διανέμονται δωρεάν στην είσοδο του τεμένους). Εξυπακούεται πως οι μουσουλμάνοι πιστοί εισέρχονται εκ διαφορετικής εισόδου από τους αλλόθρησκους επισκέπτες / τουρίστες οι οποίοι εισέρχονται από την πλαϊνή είσοδο της αυλής.
Φωτογραφίες από το εσωτερικό του Süleymaniye Camii:
Λεπτομέρεια των χαρακτηριστικών παχιών χαλιών που καλύπτουν το πάτωμα του τεμένους:
Όπως προείπαμε, όλοι οι επισκέπτες είναι ξυπόλυτοι πάνω στο ιδιαίτερα καθαρό χαλί (σσ. υπήρχαν καθαρίστριες με ηλεκτρικές σκούπες που σάρωναν το χώρο συνέχεια) ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών - επισκεπτριών έφερε έστω ένα μαντήλι στο κεφάλι:
Η δίγλωσση πινακίδα (στα τούρκικα και στα αγγλικά) καλεί τους επισκέπτες να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να σέβεται το τέμενος.
Ως γνωστόν, οι μουσουλμάνες γυναίκες απαγορεύονται να προσεύχονται εντός του τεμένους στο ίδιο τμήμα που προορίζεται για την προσευχή των ανδρών. Ένας μικρός γυναικωνίτης υπάρχει στην πλευρά του τεμένους που προορίζεται για τους επισκέπτες:
Μια πανοραμική φωτογραφία από το εσωτερικό του τζαμιού το οποίο μπορεί να χωρέσει μέχρι και 5.000 πιστούς:
Εξερχόμενοι από το τέμενος, όντας εκ νέου στην προνομιακή - από απόψεως θέας - βόρεια πλευρά του οικοδομήματος, παρατηρούμε τις βρύσες όπου οι Μουσουλμάνοι πλένουν τα πόδια τους, τα χέρια τους και το πρόσωπό τους προτού εισέλθουν στο τζαμί:
Χειμωνιάτικα χρώματα κάτω από έναν εξίσου χειμωνιάτικο συννεφιασμένο ουρανό:
Όπως προείπαμε, το Süleymaniye Camii βρίσκεται κτισμένο σε προνομιακή θέση πάνω από τον Κεράτιο Κόλπο και, μοιραία, όλοι οι επισκέπτες στέκονται στην βόρεια πλευρά του οικοδομήματος για να απαθανατίσουν τη θέα ή να φωτογραφηθούν οι ίδιοι με φόντο την Κωνσταντινούπολη.
Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές φωτογραφίες από το συγκεκριμένο σημείο με την άπλετη θέα:
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το Süleymaniye Camii περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και η περιοχή του τεμένους (με όλες τις παράπλευρες εγκαταστάσεις, λουτρά, νεκροταφείο κτλ) είναι προστατευόμενη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Διαβάστε τα παρακάτω ιστορικά / φωτογραφικά θέματα από τις επισκέψεις μου στην Πόλη:
Το νοσταλγικό τραμ της Μεγάλης Οδού του Πέραν
Οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας
Η υπόγεια βασιλική δεξαμενή του Ιουστινιανού
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου
Ο Πύργος του Γαλατά
Στην φωτόλουστη Αγία Ειρήνη
Επίσκεψη στο Gulhane Parki
Το νοσταλγικό τραμ της Μεγάλης Οδού του Πέραν
Οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας
Η υπόγεια βασιλική δεξαμενή του Ιουστινιανού
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου
Ο Πύργος του Γαλατά
Στην φωτόλουστη Αγία Ειρήνη
Επίσκεψη στο Gulhane Parki
Το Ναυτικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης (Deniz Musezi)
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
Φωτογραφίες:
- Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου