Pages

Τρίτη, Ιουλίου 23, 2013

ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ "ΑΙΓΛΗ" ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ

Η Ποτοποιία "Αίγλη", ιδρύθηκε την εποχή του Μεσοπολέμου, αμέσως μετά το τέλος του 'Α Παγκοσμίου Πολέμου, στον ήδη έντονα βιομηχανοποιημένο Πειραιά εκείνης της εποχής, μιας πόλης που είχε αποκτήσει παράδοση στον κλάδο της ποτοποιίας / οινοπνευματοποιίας, αφού εκεί δραστηριοποιούνταν από τα τέλη του 19ου αιώνα αρκετές και γνωστές τέτοιου τύπου βιομηχανικές επιχειρήσεις. 

Ο ιταλικής καταγωγής Domenico Visconti Angeletti, με ρίζες εκ πατρός από την ιστορική πόλη της Ασίζης (Assisi) και από το Μιλάνο της Ιταλίας και Ελληνίδα μητέρα από την Χαλκίδα, ιδρύει στον αριθμό "2" της οδού Λεωσθένους, κοντά στη συμβολή με την οδό Σκουζέ, πλησίον της συνοικίας της Τερψιθέας, μια ποτοποιία υπό την επωνυμία "Αίγλη", μια ονομασία που παραπέμπει στην Ελληνική Μυθολογία και τις ανθρωπόμορφες νύμφες, οντότητες οι οποίες εξέφραζαν συμβολικά τις έννοιες της λάμψης, της λαμπρής φήμης και της μεγαλοπρέπειας. Η εν λόγω επιχείρηση, αν και αποδείχθηκε εν τέλει σχετικά βραχύβια ως προς την ιστορική διαδρομή της, εντούτοις απέσπασε πλήθος μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων για την ποιότητα των προϊόντων της. O Domenico (Κυριάκος) Visconti Angeletti, μετά και τη συμμετοχή του στους Μακεδονικούς Πολέμους, όπου και διακρίθηκε τιμώμενος με σχετικά μετάλλια (Κρέσνα - Κιλκίς - Λαχανάς - Τζουμαγιά), εξελληνίστηκε ως προς το ονοματεπώνυμο στο πιο εύηχο και εμπορικά πρόσφορο Κυριάκος Αγγελέτος και κατ' αυτόν τον τρόπο, η ποτοποιία στην αρχική της μορφή αναγραφόταν ως επιχείρηση των "Αδερφών Κ. Αγγελέτου". Βέβαια, σε ορισμένα από τα τιμητικά μετάλλια τα οποία απονεμήθηκαν στον ιδρυτή της ποτοποιίας, το επώνυμό του αναγραφόταν και ως "Αγγελέτις", μαρτυρώντας ξεκάθαρα τις ρίζες του από την γειτονική Ιταλία. Η προέλευση αυτή, είναι εμφανής και στην παρακάτω τετράγλωσση χαρακτηριστική ετικέτα κονιάκ, όπου εκτός των διαφόρων μεταλλίων και βραβείων που απεικονίζονται, εκατέρωθεν της μορφής της "Αίγλης" (η οποία όπως προείπαμε αποτελούσε το σύμβολο της ποτοποιίας) υφίστανται δυο μετάλλια, ένα που αναγράφει ΕΛΛΑΣ-ΑΘΗΝΑΙ και απεικονίζει άγαλμα της αρχαιοελληνικής θεότητας Αθηνάς και το έτερο μετάλλιο με την μορφή του βασιλέα της Ιταλίας Vittorio Emannuele III


Η παραπάνω χαρακτηριστική ετικέτα κονιάκ εποχής Μεσοπολέμου, όπως προείπαμε είναι γραμμένη σε τέσσερις γλώσσες - κάτι που συνηθιζόταν εκείνη την εποχή - ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά και τούρκικα. Άλλωστε η ποτοποιία "Αίγλη", από πολύ νωρίς αμέσως μετά την ίδρυσή της, ανέπτυξε εξαγωγικές δραστηριότητες και εξήγαγε προϊόντα στη Μασσαλία, στην γαλλο/ιταλόφωνη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου - όπου ειρήσθω εν παρόδω υπήρχαν και πολυάριθμοι ελληνικοί πληθυσμοί - , στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στο Λονδίνο. Συν τοις άλλοις, στην ίδια ετικέτα μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα διάφορα μεγάλα βραβεία (Grand Prix), τα οποία είχε αποσπάσει το κονιάκ των Αφων Α. Αγγελέτου (η ποτοποιία Αφών Κ. Αγγελέτου εν τω μεταξύ μετονομάστηκε σε Αφών Α. Αγγελέτου μετά τη γέννηση του πρώτου υιού του Κυριάκου Αγγελέτου για λόγους χαράς!) σε διάφορες διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις.


Η ποτοποιία "Αίγλη" βέβαια, εκτός από τις προαναφερθείσες εξαγωγικές της δραστηριότητες, δραστηριοποιήθηκε και στην ελληνική αγορά, με μια ευρεία γκάμα προϊόντων, συναγωνιζόμενη τις υπόλοιπες ποτοποιίες του Πειραιά. Ακολούθως, παρουσιάζουμε μια σειρά ενδεικτικών ετικετών προϊόντων της ποτοποιίας "Αίγλη" (από το προσωπικό αρχείο του κ. Α. Αγγελέτου):




Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι, η προσωπική φιλία του ιδρυτού της ποτοποιίας Κυριάκου Αγγελέτου με τον βασιλέα Κωνσταντίνο A' (ή ΙΒ) και οι εμφανείς φιλοβασιλικές του τοποθετήσεις, αποτέλεσαν έναν λόγο δυσμένειας από πλευράς των φιλοβενιζελικών κύκλων.

Ο Κυριάκος Αγγελέτος απεβίωσε το 1936 και την οικογενειακή επιχείρηση διατήρησε ως διάδοχος ο Άγγελος Αγγελέτος, ο οποίος όμως. λίγα χρόνια αργότερα, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, τραυματισμένος από ιταλική οβίδα, από Αλβανούς φασίστες έξω από το Τεπελένι, τον Δεκέμβριο του 1940. Έτσι, η οικογενειακή ποτοποιία οδηγήθηκε μοιραία σε κλείσιμο ελλείψει συνεχιστών. 

Πολλά χρόνια αργότερα, ο εγγονός του ιδρυτού της ποτοποιίας κ. Άγγελος Αγγελέτος, ανέσυρε από τα υπόγεια της οδού Λεωσθένους 2, λίγο πριν την κατεδάφιση του κτιρίου, πλήθος ιστορικών κειμηλίων. Στη συνέχεια παρατίθενται ετικέτες βαρελιών – οικογενειακά κειμήλια που προέρχονται από την προσωπική συλλογή του κ. Άγγελου Αγγελέτου:




Διαβάστε σχετικά θέματα:

Πηγές - Κείμενο:
  • Πηγή για τη συγγραφή του παρόντος ιστορικού αφιερώματος αποτελούν οι προσωπικές μαρτυρίες και τα σχετιζόμενα με την ποτοποιία "Αίγλη" οικογενειακά κειμήλια του κ. Άγγελου Αγγελέτου, εγγονού του ιδρυτού της ποτοποιίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Αγγελέτο για την επιλογή του ιστολογίου μου για την προβολή αυτού του θέματος.
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου