Pages

Πέμπτη, Ιουλίου 18, 2013

ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ 18ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 1959

Σάββατο, 18 Ιουλίου του 1959

Το πρωινό της 18ης Ιουλίου του 1959, οι εργάτες των συνεργείων της εταιρίας "Υδρεξ" εργάζονταν για την εγκατάσταση σωληνώσεων αποχέτευσης της Εταιρίας Υπονόμων στη συμβολή της οδού Φίλωνος με τη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α', ανάμεσα στο Μέγαρο Σπυράκη και τον Τινάνειο Κήπο, όταν ο χειριστής ενός κομπρεσέρ ονόματι Α. Σακελλίου αισθάνθηκε πως το έμβολο του μηχανήματος είχε βρει στέρεο σκληρό σώμα. Με έκπληξη ο ίδιος και αργότερα οι υπόλοιποι εργάτες είδαν να ξεπροβάλλουν από το χώμα τα δάκτυλα του χεριού ενός χάλκινου αγάλματος! Η ανακάλυψη  αυτή προκάλεσε μια σειρά αλυσιδωτών ενεργειών: ειδοποιήθηκε αρχικά ο επόπτης του συνεργείου Ι. Τερζής, έπειτα ο Διευθυντής Έργων της "Υδρεξ" Μ. Παπαδάκης και όπως ήταν φυσικό και επακόλουθο η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σε λίγο κατέφθασαν στο σημείο ειδοποιημένοι από τον φύλακα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς ο Διευθυντής Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας Παπαδημητρίου και ο Έφορος Αττικής Ε. Μαστροκώστας.


Στο σημείο βέβαια έσπευσαν εκτός από τις επίσημες αρχές και πλήθος περαστικών, Πειραιωτών και μη, οι οποίοι προσπαθούσαν να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους και να δουν από κοντά τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που τόσο τυχαία και ξαφνικά είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε ένα από τα πλέον κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης του Πειραιά.


Οι κάτωθι ασπρόμαυρες φωτογραφικές καταγραφές του Πρακτορείου Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ από το πρωινό της 18ης Ιουλίου 1959 προέρχονται από την ψηφιοποιημένη συλλογή του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) και αποτυπώνουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο τα γεγονότα.

Η αποκάλυψη της ορειχάλκινης Αρτέμιδος με την φαρέτρα:




Η αποκάλυψη της Ερμαϊκής στήλης:



Πλήθος κόσμου παρακολουθεί - όπως μπορεί - τις ανασκαφές:







Μέχρι το απόγευμα, οι ανασκαφές είχαν προχωρήσει με αργό και προσεκτικό τρόπο αρχικά ένα χάλκινο άγαλμα νέου, ένα χάλκινο άγαλμα κόρης και μια μαρμάρινη ερμαϊκή στήλη με κεφάλι γενειοφόρου Ερμή. Το ίδιο απόγευμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς - όπου είχαν μεταφερθεί προς φύλαξη τα ευρήματα - κατέφθασαν ο Δήμαρχος Πειραιώς Ντεντιδάκης, ο Υπουργός Παιδείας Βογιατζής, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Ανδριανόπουλος και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Την επόμενη ημέρα, κατά τις 1.00 μ.μ., το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το ορειχάλκινο άγαλμα της Αθηνάς στο δάπεδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς αμέσως μετά τη μεταφορά του από το σημείο της ανασκαφής:




Εκτενείς αναφορές στους ανυπολόγιστης αξίας μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς έκαναν τόσο ο ελληνικός όσο και ο ξένος Τύπος της εποχής. Στο μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά επί της οδού Φιλελλήνων συνέρρεαν καθημερινά δημοσιογράφοι, αρχαιολόγοι αλλά και απλός κόσμος που ήθελε να δει από κοντά τα ευρήματα, τον "κούρο", την "κόρη" και τον "Ερμή".








Στον Τύπο της εποχής υπήρξαν εκτενή αφιερώματα σχετικά με τα τρία μοναδικά δείγματα αρχαιοελληνικής τέχνης, με λεπτομέρειες σχετικές με την κατασκευή τους καθώς και δηλώσεις αρχαιολόγων και υπευθύνων οι οποίοι τοποθετούσαν χρονικά τα ευρήματα περί τον 6ο και 5ο π.Χ. αιώνα. 




Οι ανασκαφές γύρω από το σημείο συνεχίστηκαν δίχως όμως να αποκαλυφθεί κάτι περισσότερο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα αγάλματα είχαν μεταφερθεί στον Πειραιά είτε προς φύλαξη, είτε προς αποστολή στην Ιταλία και για κάποιο λόγο θάφτηκαν στο σημείο εκείνο. 


Πηγή: Περιοδικό ΟΛΠ 1930-1960

Τα αρχαιολογικά ευρήματα όπως φωτογραφήθηκαν από τον Δημήτριο Χαρισιάδη: 



Εργασίες συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων εντός των εγκαταστάσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς στις αρχές της δεκαετίας του 1960:



Διαβάστε σχετικά θέματα:

Η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
  • Τύπος Εποχής
Φωτογραφίες:
  • Όλες οι ιστορικές φωτογραφίες της 18ης Ιουλίου 1959 προέρχονται από το Αρχείο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιώς, την βάση φωτογραφιών Getty Images, την Περιοδική Έκδοση "ΟΛΠ 1930-1960", επεξεργάστηκαν ψηφιακά από το γράφοντα το ιστολόγιο για την καλύτερη παρουσίασή τους και παρουσιάζονται για εκπαιδευτικούς μονάχα σκοπούς στο παρόν αφιέρωμα. Κάθε νόμιμο δικαίωμα ανήκει στους νομίμους κατόχους αυτών.

3 σχόλια:

  1. Ήμουν μπροστά όταν τα έβγαζαν από τη γη. Λείπει όμως από το ρεπορτάζ φωτογραφία του αγάλματος της Αθηνάς, το ωραιότερο!!! Σήμερα βρίσκονται όλα στο αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ημουν και εγω εκει…..12 ετων πηγαινα όπως κάθε πρωι στην πρωτη ταξη του γυμνασιου….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοιτητής τότότε, το διάβασα στις εφημερίδες. ΠΟΛΎ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΌ! Τότε δεν φανταζόμουν ότι λιγα χρόνια αργότερα θα δούλευα μόνιμα στην περιοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή