Ο Φάρος της Κόγχης είναι ένας λιθόκτιστος φάρος, κατασκευής των αρχών του προηγούμενου αιώνα (σύμφωνα με κάποιες πηγές αναφέρεται ως έτος οικοδόμησης το 1901), ο οποίος βρίσκεται στο ακρωτήριο Κόγχη, στη θέση η οποία καταγράφεται και ως Λυκόπουλο, σε ένα από τα νοτιότερα άκρα της νήσου Σαλαμίνας, πλησίον της περιοχής Περιστέρια.
Ο υπό εξέτασιν φάρος αποτελείται από τον κυλινδρικό πέτρινο πύργο ύψους 13 μέτρων καθώς και από το οίκημα (κατοικία) για τον φαροφύλακα. Ο Φάρος της Κόγχης, ο οποίος βρίσκεται εν λειτουργία, εκπέμπει μια λευκή αναλαμπή ανά τέσσερα δευτερόλεπτα (με εστιακό ύψος 34 μέτρων) και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αναστύλωσης του Πολεμικού Ναυτικού από το 2010 αναμένοντας τη σειρά του ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες. Την εποχή της επίσκεψης στο χώρο και της φωτογράφησης του φάρου (καλοκαίρι 2013), όπως είναι ευδιάκριτο, είχαν τοποθετηθεί μεταλλικά υποστηρίγματα γύρω από το οικοδόμημα ώστε να αποφευχθεί τυχόν κατάρρευση.
Ο φάρος του ακρωτηρίου της Κόγχης φέρεται να λειτούργησε απρόσκοπτα από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, παρ'όλες τις σοβαρές ζημιές που είχε υποστεί, επαναλειτούργησε μέχρι τη δεκαετία του 1980, οπότε εγκαταλείφθηκε στην τύχη του με την εγκατάσταση ηλιακού συλλέκτη και την απομάκρυνση του φαροφύλακα.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3320/1828/10-1-2002 και το ΦΕΚ 82/Β/30-1-2002 ο Φάρος της Κόγχης χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο ενώ εγκρίθηκε η εγκατάσταση ενός Σταθμού Συστήματος Διαχείρισης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας: "Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το Φάρο Κόγχης Σαλαμίνας (στη θέση Λυκόπουλο), διότι αποτελεί αξιόλογο αρχιτεκτονικό δείγμα μιας ειδικής κατηγορίας κτιρίων και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Κατά συνέπεια είναι συνδεδεμένος με την νεώτερη ναυτική παράδοση και τις μνήμες των ναυτικών γενικότερα. Ορίζεται περιβάλλων χώρος 50 m περιμετρικά του μνημείου για την καλύτερη προστασία και ανάδειξη του Φάρου. Εγκρίνεται η θέση εγκατάστασης του Σταθμού Διαχείρισης θαλάσσιας Κυκλοφορίας από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τις προϋποθέσεις που ορίζει το Πολεμικό Ναυτικό".
Η πρόσβαση στο φάρο της Κόγχης γίνεται μέσω ενός χωματόδρομου - μονοπατιού, η αρχή του οποίου τοποθετείται μεταξύ των περιοχών Κολώνες και Περιστέρια.
Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές φωτογραφίες από την επίσκεψή μου στο φάρο της Κόγχης το καλοκαίρι του έτους 2013:
Οι Ανεμόμυλοι της Σαλαμίνας
Λόφος Πατρίς
Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού
Η Βίλα Παναγιωτόπουλου και οι Μάγισσες της Σμύρνης
Το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη
Η Ιερά Μονή της Φανερωμένης στη Σαλαμίνα
Διαβάστε θέματα σχετικά με φάρους:
Ο Αιγυπτιακός Φάρος του Ρεθύμνου
Ο Φάρος του Γυθείου
Ο Φάρος στο "Τέλος του Κόσμου" (Γη του Πυρός)
Ηλιοβασίλεμα στο Ταίναρο
Ο φάρος του Άστρους
Ο Αιγυπτιακός Φάρος του Ρεθύμνου
Ο Φάρος του Γυθείου
Ο Φάρος στο "Τέλος του Κόσμου" (Γη του Πυρός)
Ο φάρος του Άστρους
Οι Ανεμόμυλοι της Σαλαμίνας
Λόφος Πατρίς
Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού
Η Βίλα Παναγιωτόπουλου και οι Μάγισσες της Σμύρνης
Το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη
Η Ιερά Μονή της Φανερωμένης στη Σαλαμίνα
Φωτογραφίες:
- Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΘΕΜΑ. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΦΑΡΟΥ....
ΑπάντησηΔιαγραφή