Pages

Σάββατο, Απριλίου 27, 2013

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΡΜΑΝΣΠΕΡΓΚ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Στην όμορφη και φιλόξενη πόλη του Ναυπλίου, ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει αρκετά ιστορικά κτίρια τα οποία έχουν συνδεθεί άμεσα με τις πρώτες σελίδες της σύγχρονης νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Ένα εξ αυτών, είναι το Μέγαρο Προέδρου Αντιβασιλείας Κόμητος Άρμανσμπεργκ, το οποίο βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της πόλεως, στη συμβολή των οδών Α. Συγγρού 10 - Πλαπούτα 35 - Αντωνοπούλων, πλησίον της πλατείας Δικαστηρίων και διαγωνίως έναντι της Πύλης της Ξηράς.

Το υπό εξέταση γωνιακό τριώροφο κτίριο, η αρχική κατασκευή του οποίου τοποθετείται χρονικά στην ενετική περίοδο, με όψεις στους τρεις προαναφερόμενους δρόμους, κτίστηκε αρχικά με έναν όροφο και αργότερα, κατά την καποδιστριακή περίοδο προστέθηκε ο δεύτερος όροφος, όπως άλλωστε μαρτυρά η παρουσία του καποδιστριακού θυρεού στη γωνία του δευτέρου ορόφου κάτω από την στέγη και τους χαρακτηριστικούς πεσσούς. 

ΜΕΓΑΡΟ ΑΡΜΑΝΣΜΠΕΡΓΚ [ΝΑΥΠΛΙΟ]

Ως γνωστόν, ο πρώτος Βασιλέας της Ελλάδος Όθων κατά την άφιξή του στην Ελλάδα, όντας ανήλικος, συνοδευόταν από μια τριμελή αντιβασιλεία της οποίας προέδρευε ο Βαυαρός Κόμης Ιωσήφ Λουδοβίκος Άρμανσπεργκ (Josef Ludwig, Graf von Armansperg) και την οποίαν συμπλήρωναν εκτός του ιδίου ο Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ (Georg Ludwig von Maurer) και ο Κάρολος Γουλιέλμος φον Έυντεκ (Karl Wilhelm Freiherr von Heideck), κατόπιν σχετικής συμφωνίας του Λουδοβίκου Α' της Βαυαρίας (πατέρας του Όθωνα) και με τη συγκατάθεση των Τριών Μεγάλων (Προστάτιδων) Δυνάμεων της εποχής εκείνης (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία). 

Ο Άρμανσπεργκ έφθασε στην Ελλάδα μαζί με τον Όθωνα και τα άλλα μέλη της συνοδείας στις 6 Φεβρουαρίου 1833 και εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο (τότε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους) μετά της συζύγου του και των τεσσάρων κορών του (Λουίζα, Σοφία, Καρολίνα και Μαρία) οι οποίες περιγράφονται σε διάφορες πηγές ως πανέμορφες κοπέλες οι οποίες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στις διάφορες εξορμήσεις που έκαναν συνοδεία της μητέρας τους στο Ναύπλιο και στα πέριξ αυτού στον έναν χρόνο διαμονής τους στην πόλη.


Μερικές φωτογραφικές λεπτομέρειες από το Μέγαρο Άρμανσπεργκ (φωτογραφίες έτους 2013):

ΜΕΓΑΡΟ ΑΡΜΑΝΣΜΠΕΡΓΚ [ΝΑΥΠΛΙΟ]

Μαρμάρινη επιγραφή άνωθεν της εισόδου επί της οδού Πλαπούτα που καταγράφει τον έναν μόλις χρόνο διαμονής του Άρμανσπεργκ στο Μέγαρο (1833-1834):

ΜΕΓΑΡΟ ΑΡΜΑΝΣΜΠΕΡΓΚ [ΝΑΥΠΛΙΟ]

ΜΕΓΑΡΟ ΑΡΜΑΝΣΜΠΕΡΓΚ [ΝΑΥΠΛΙΟ]

Η αψιδωτή είσοδος με πεσσούς από πωρόλιθο η οποία θυμίζει σκηνικό εισόδου σε θέατρο αποτελεί επίσης προσθήκη της καποδιστριακής περιόδου:

ΜΕΓΑΡΟ ΑΡΜΑΝΣΜΠΕΡΓΚ [ΝΑΥΠΛΙΟ]

Η οικογένεια Άρμανσπεργκ όπως προαναφέραμε κατοίκησε στο κτίριο μόλις ένα χρόνο αφού η απόφαση του Όθωνα για μεταφορά της πρωτεύουσας της χώρας από το Ναύπλιο στην Αθήνα επέβαλλε στην βαυαρική οικογένεια την μετακόμιση στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Μέγαρο Βλαχούτση, επί της οδού Πειραιώς, πλησίον της Ομονοίας.

Το εν Ναυπλίω Μέγαρο Άρμανσπεργκ σε μια μεταπολεμική ασπρόμαυρη φωτογραφία του έτους 1957:


Ακολουθούν δυο σχέδια των προσόψεων του Μεγάρου Άρμανσπεργκ από το αρχιτεκτονικό γραφείο το οποίο έχει αναλάβει την μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου με σκοπό την μετατροπή του σε ξενοδοχείο. 

Μέγαρο Αρμανσπέργκ - Πρόσοψη οδού Πλαπούτα

Μέγαρο Αρμανσπέργκ - Πρόσοψη οδού Συγγρού

Διαβάστε άλλα θέματα σχετικά με την πόλη του Ναυπλίου:
Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας και τεκμηρίωσης.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:


Φωτογραφίες:
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου