Η παραθαλάσσια πόλη του Koper (Kopar στην κροατική γλώσσα και Capodistria στην ιταλική) βρίσκεται στην νοτιοδυτική Σλοβενία, σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ιταλία. Το λιμάνι του Koper (Luka Koper), το σημαντικότερο της χώρας, είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία που το ανεξάρτητο - από το 1991 - κράτος της Σλοβενίας "βρίσκει" διέξοδο προς την Αδριατική Θάλασσα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Βαδίζοντας στους δρόμους της πόλεως του Koper, το καλοκαίρι του έτους 2003, είναι εμφανές πως επίσημη γλώσσα θεωρείται όχι μονάχα η σλοβενική αλλά και η ιταλική, εξ'ου οι διάφορες πινακίδες αναγράφονται σε αμφότερες γλώσσες. Άλλωστε μέχρι και το έτος 1954, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν Ιταλοί, αφού η πόλη είχε προσαρτηθεί στην Ιταλία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε τμήμα της "ελεύθερης επικρατείας της Τεργέστης (Trieste)" την οποία έλεγχε η πρώην ηνωμένη Γιουγκοσλαβία.
Στους τοίχους βέβαια, τα διάφορα συνθήματα, με νωπές ακόμα τις μνήμες όπως του Εμφυλίου πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπως λ.χ. η παρακάτω που αναφέρει "Όχι στο ΝΑΤΟ, όχι στον πόλεμο" (Ne Nato, Ne Vojna), γράφονται κυρίως με χρήση της τοπικής γλώσσας:
Χώρος για αφισοκόλληση όπου διαφημίζονται διάφορα events που λαμβάνουν χώρα στο Κόπερ:
Χαζεύοντας τις ταινίες που "παίζονται" σε έναν τοπικό κινηματογράφο ο οποίος ονομάζεται "Κολοσσιαίο" (Kolosej Koper):
Κατά την διάρκεια των αρχαιοελληνικών χρόνων, ο οικισμός που προϋπήρχε ήταν γνωστός με το τοπωνύμιο "Αιγίδα", ήτοι η πόλη των αιγών. Αργότερα, επικράτησε η λατινική ονομασία Capris, Caprea ή Caprista, από την λατινική λέξη "capra", δηλαδή κατσίκα (αίγα). Κατά τους βυζαντινούς χρόνους και επί αυτοκρατορίας του Ιουστινιανού του Β', η πόλη ονομάστηκε προς τιμήν του "Ιουστινιανούπολη" (Justinopolis). Από το έτος 932 μ.Χ. καταγράφονται οι πρώτες εμπορικές δοσοληψίες μεταξύ της γειτονικής εμπορικής πόλης της Βενετίας και του Koper. Εν τέλει, έπειτα από διαδοχικές ιστορικές καταλήψεις και ανακαταλήψεις της πόλης το 1278 περιήλθε στη δικαιοδοσία του Ενετικού Κράτους. Η γιγάντωση της πόλης την μετέτρεψε σε πρωτεύουσα της ενετικής Istria, εξ'ου και η μετονομασία σε Caput Histriae, δηλαδή η "κεφαλή της Istria", απ'όπου εν τέλει προέκυψε και η σύγχρονη ιταλική της ονομασία, Capodistria.
Το Κόπερ είναι, δίχως άλλο, μια πόλη αρκετά "πράσινη", όπως άλλωστε φανερώνουν οι κάτωθι φωτογραφικές καταγραφές:
Σαφέστατα, η ονομασία της υπό εξέτασιν πόλεως μας φέρνει στο νου τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, τον κόμη Ιωάννη Αντώνιο Καποδίστρια, ο οποίος γεννήθηκε μεν στην Κέρκυρα, αλλά το επώνυμο της οικογενείας του σχετίζεται άμεσα με την πόλη του Koper (σσ. η πόλη της Κέρκυρας έχει "αδελφοποιηθεί" με το Κόπερ). Η οικογένεια του Καποδίστρια, μέχρι τον 13ο αιώνα, ζούσε και ευημερούσε κατέχοντας και σχετικό τίτλο ευγενείας στην πόλη Capodistria υπό το επώνυμο Vittori ή Vitori. Κατά τον 13ο αιώνα, η οικογένεια Vittori μετοίκησε από την Capodistria στην Κέρκυρα αλλάζοντας το επώνυμό της στο εξελληνισμένο "Καποδίστριας".
Λεπτομέρεια από μια μαρμάρινη επιγραφή η οποία βρίσκεται στην πόλη του Ναυπλίου, επί της οδού Ιωάννου Καποδίστρια, απέναντι από τον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος.
Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος τιμάται ιδιαιτέρως στην πόλη Koper: ένας ανδριάντας του Ιωάννη Καποδίστρια κοσμεί την ομώνυμη πλατεία της πόλης.
Στα σημεία αναφοράς της πόλης το Πραιτοριανό Παλάτι - στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης - καθώς και η Loggia, σε ενετικό γοτθικό ρυθμό, αμφότερα οικοδομήματα του 15ου αιώνα.
Στάση στο ομώνυμο καφέ Loggia, για μια τοπική σλοβένικη μπύρα (Union Pivo) χαζεύοντας τον δίγλωσσο τιμοκατάλογο σε τοπικό νόμισμα:
Επίσης, χαρακτηριστική και αξιοσημείωτη η εκκλησία Carmine Rotunda (κατασκευή στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα) και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ναζάριου (14ος αιώνας) με τον πύργο / καμπαναριό του που είναι εμφανής από πολλά σημεία της πόλης.
Άξια αναφοράς και η παλαιά πύλη της πόλη, η Porta della Muda, η οποία έχει το σχήμα μιας αψίδας θριάμβου και κατασκευάστηκε το 1516. Διαμέσου αυτής της πόρτας, οι ταξιδιώτες που κατέφθαναν από την ηπειρωτική χώρα, έμπαιναν στην πόλη της Capodistria.
Στα γραφικά σοκάκια και στενά της πόλης, άλλα πιο ερημικά και άλλα πιο πολυσύχναστα και εμπορικά, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τις διάχυτες επιρροές όλων των διαφορετικών πολιτισμών που έχουν περάσει από τον τόπο:
Αποχαιρετώντας την πόλη και το λιμάνι του Κόπερ:
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
- Wikipedia
Φωτογραφίες:
- Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου