Κατηφορίζοντας την οδό Γεωργίου Σκουζέ από το ύψος των κήπων της Τερψιθέας με κατεύθυνση προς την ακτή Μιαούλη και το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, την προσοχή του φωτογραφικού φακού αποσπά ένα από τα αρκετά εγκαταλειμμένα και ερειπωμένα κτίρια της πόλης μας, το οποίο υψώνεται στο δεξί μας χέρι, έναντι του οικοπέδου του Ρωμαϊκού Οικιστικού Τετραγώνου / Αρχαιολογικού Πάρκου και της μικρής πλατείας Ροντήρη.
Το εικονιζόμενο διώροφο παραδοσιακό κτίριο στον αριθμό "17" της οδού Σκουζέ στερείται ιδιαιτέρων αρχιτεκτονικών γνωρισμάτων επί της προσόψεώς του. Το βλέμμα και κατ'επέκταση ο φωτογραφικός φακός "εστιάζει" κυρίως στην επιγραφή "Νέος Πειραιεύς" η οποία στέκει ακόμη στο υπέρθυρο ενός εκ των ξύλινων πολυκαιρισμένων ανοιγμάτων του ισογείου.
Για την ιστορία, ο "Νέος Πειραιεύς" υπήρξε μια ημερήσια απογευματινή εφημερίδα (σσ. αρχικά ξεκίνησε ως δεκαπενθήμερη εφημερίδα) που κυκλοφόρησε για λίγα χρόνια στον Πειραιά της δεκαετίας του 1960 υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Κατσικάρου.
Ερευνώντας στα ψηφιοποιημένα αρχεία του Ελληνικού Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), ανακαλύπτουμε το παρακάτω πρωτοσέλιδο της εν λόγω εφημερίδος με ημερομηνία έκδοσης την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου του έτους 1967, ήτοι λίγες εβδομάδες προ του Πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών:
Ημερήσια Απογευματινή Εφημερίς "Νέος Πειραιεύς" - 08.02.1967 (Πηγή: ΕΛΙΑ) |
Την εποχή εκείνη, όπως αναγράφεται στο σχετικό εξώφυλλο, η εφημερίδα "Νέος Πειραιεύς" του Γεωργίου Κατσικάρου είχε το τυπογραφείο της επί της οδού Σωτήρος Διός ενώ τα γραφεία της βρίσκονταν στην οδό Κολοκοτρώνη.
Κατά το έτος 2020, το υπό εξέτασιν εγκαταλειμμένο κτίριο 900 τετραγωνικών μέτρων, με κήπο 200 τετραγωνικών μέτρων, φερόμενης κατασκευής έτους 1910, διατίθετο προς πώληση έναντι 630.000 €.
Το εγκαταλειμμένο κτίριο επί της οδού Γ. Σκουζέ 17 όπως καταγράφηκε στις αρχές του έτους 2022:
Μια ματιά στον εγκαταλειμμένο πλευρικό διάδρομο που οδηγεί στον κήπο, όπως καταγράφηκε μέσα από το κιγκλίδωμα της ισόγειας αυλόπορτας του κτιρίου:
Με αφορμή την ξεχασμένη επιγραφή της παλαιάς πειραϊκής εφημερίδας "Νέος Πειραιεύς", διαβάστε για την ιστορία του Πειραϊκού Τύπου από τον 19ο αιώνα μέχρι και τα μεταπολεμικά χρόνια εδώ.
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
- Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)
- Τύπος Εποχής - Οδηγοί Πόλεως
Φωτογραφίες:
- Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Πολύ ενδιαφέρον! Εγώ ήξερα τον Χρονογράφο επειδή η εταιρία που δούλευα στον Πειραιά δημοσίευε ισολογισμό εκεί ως τοπικη εφημερίδα. Για άλλη μια φορά ενα πολύ όμορφα δοσμένο θέμα που ξεκινά από μια φωτογραφία και αποκαλύπτει έναν ολόκληρο κόσμο και μια ολόκληρη ιστορία!
ΑπάντησηΔιαγραφήKostas Theognostou
Στο κτίριο του αρ. 17 ήταν εγκατεστημένο ξυλουργείο-ξυλαποθήκη, μέχρι που έκλεισε τη δεκαετία 80 νομίζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης στον όροφο ήταν το ιατρείο Αφροδίσιων Νοσημάτων
ΑπάντησηΔιαγραφή