Πειραιάς, Παρασκευή 2 Απριλίου 1965
Μια περίεργη περίοδος για την Ελλάδα - γενικότερα - η οποία σε λίγους μήνες θα βίωνε την "πολιτική ανωμαλία" που προκάλεσε η εξαναγκασμένη παραίτηση του τότε εκλεγμένου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου (στις 15 Ιουλίου) μετά από ρήξη/διαφωνία με τον νεαρό τότε βασιλέα Κωνσταντίνο Β', η οποία εξέλιξη θα οδηγούσε στα πολιτικά γεγονότα που έμειναν γνωστά "Ιουλιανά" ("Αποστασία του '65"). Η γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος, λίγα χρόνια αργότερα, το 1969, κατέληγε στην εκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος και στη δικτατορία των Συνταγματαρχών (Χούντα της 21ης Απριλίου του 1967).
Μακρυά από όλα αυτά, ο Αμερικανός ερασιτέχνης φωτογράφος Charles Weever Cushman (1896-1972) περαστικός από τον Πειραιά, καταγράφει με την αναλογική φωτογραφική του μηχανή ορισμένες εικόνες του λιμανιού λίγο πριν σαλπάρει για την Κρήτη:
Η ακτή Ξαβερίου με τις προκυμαίες γεμάτες ξυλεία και στο βάθος το Ορφανοτροφείο Θηλέων του Χατζή-Κυριάκου. Στην συνοικία του Χατζηκυριακείου και στα Καρβουνιάρικα υπήρχαν πολλά ξυλεμπορικά την εποχή εκείνη. Στην ίδια φωτογραφία εποχής διακρίνουμε πλήθος μικρών παραδοσιακών σπιτιών που χαρακτήριζαν την εν λόγω συνοικία καθώς και το καμπαναριό της υπό ανέγερσης εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής.
Η ακτή Μιαούλη με έναν περίεργο συνδυασμό κτιρίων: πολυώροφα νεόδμητα μέγαρα και μικρά ισόγεια ή διώροφα κτίρια μιας άλλης εποχής που σιγά-σιγά έμελλε να χαθούν σχεδόν όλα. Μια ενδελεχή ματιά στη φωτογραφία θα αποκαλύψει μεταξύ άλλων, στο βάθος αριστερά να διακρίνεται ελάχιστα ο τρούλος της Αγίας Τριάδας, στη συμβολή της παραλιακής λεωφόρου με την οδό Μπουμπουλίνας το κτίριο του παλαιού Ξενοδοχείου του Μελετόπουλου "Ο Πειραιεύς" και στην απέναντι γωνία το Μέγαρο των αδελφών Βατ(τ)ή, το κτίριο Εσωτερικού του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς επί της αποβάθρας της Τρούμπας, τη μεγάλη διαφημιστική πινακίδα της Greek Line του Γουλανδρή στο Μέγαρο ΤΑΝΠΥ (στη σημερινή ακτή Μιαούλη 17-19), τη διασταύρωση της ακτής Μιαούλη με τη λεωφόρο Δευτέρας Μεραρχίας κ.ο.κ.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τον τρούλο και τα καμπαναριά στο αρχικό τους χρώμα - όχι γαλάζιο όπως είναι σήμερα - και δίπλα ακριβώς οι παλαιές λιμενικές αποθήκες, οι οποίες σήμερα υφίστανται μισογκρεμισμένες επί της οδού Ευπλοίας. Σε πρώτο πλάνο βεβαίως, το κτίριο του Τελωνείου, όπου στεγάζονταν κατά καιρούς και διάφορες άλλες υπηρεσίες (Λιμεναρχείο κλπ).
Άλλη μια άποψη των ελλιμενισμένων πλοίων με τα χαρακτηριστικά σήματα του Χανδρή, του Ποταμιάνου και των άλλων εφοπλιστών της εποχής, στην ακτή Ξαβερίου όπου ακόμα δραστηριοποιούνταν αρκετά μικρά ναυπηγεία και συνεργεία επισκευών. Στην πρώτη εκ των δυο ακόλουθων φωτογραφιών, στο βάθος ανάμεσα στα πλοία, διακρίνεται εκ νέου ο τρούλος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου:
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Φωτογραφίες:
- Οι ιστορικές φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο Charles W. Cushman Photograph Collection - Indiana University Archives / Digital Library Program παρατίθενται για εκπαιδευτικούς σκοπούς - κάθε νόμιμο δικαίωμα ανήκει στους νομίμους κατόχους αυτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου