Pages

Κυριακή, Δεκεμβρίου 30, 2012

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ [1933]

Τα επίσημα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς νεοκλασικού Μεγάρου της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος (ΕΤΕ) στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 1933, παραμονή του νέου έτους, αποτελώντας ένα ιστορικό γεγονός για την πόλη του Πειραιά, το οποίο καταγράφηκε μέσα από τις σελίδες του Τύπου εκείνης της εποχής.


Πιο συγκεκριμένα, η ημερήσια απογευματινή πειραϊκή εφημερίδα "Θάρρος", στο φύλλο της Τρίτης, 2 Ιανουαρίου του 1934, εκθέτει και περιγράφει αναλυτικά όλα όσα έλαβαν χώρα στα εγκαίνια του Μεγάρου της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος. 


Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Θάρρος" της 2ας Ιανουαρίου του 1934:


Πιο συγκεκριμένα στα εγκαίνια του νεόδμητου Μεγάρου της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γεώργιος Πεσματζόγλου (ή Πεσμαζόγλου, 1890- 22 Μαΐου 1984), ο Δήμαρχος Πειραιώς Μιχαήλ Ρινόπουλος  (1881 - 1959), ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννης Δροσόπουλος (12 Ιουλίου 1870 – Αθήνα 27 Ιουλίου 1939), ο συνδιοικητής - και μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας - Αλέξανδρος Κορυζής (Πόρος, 1885 – Αθήνα, 18 Απριλίου 1941), το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιώς, οι διοικήσεις του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, διευθυντές τραπεζών, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Νικόλαος Γεννηματάς, διάφοροι άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.


Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, τον λόγο κατά σειρά έλαβαν αρχικά ο Γεώργιος Στρίγκος, ως εξέχουσα επιχειρηματική μορφή της πόλεως του Πειραιώς και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, εν συνεχεία ο διοικητής της Εθνικής Τραπέζης Ιωάννης Δροσόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γεώργιος Πεσματζόγλου και τέλος ο Δήμαρχος Πειραιώς Μιχαήλ Ρινόπουλος, οι οποίοι εκφώνησαν πανηγυρικούς λόγους. Μετά το τέλος της τελετής, οι επίσημοι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν στο νέο κτίριο - υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στον Πειραιά.


Το εξαώροφο Μέγαρο με τον ελληνοπρεπή ρυθμό οικοδομήθηκε επί δημοτικού οικοπέδου στο οποίο υφίστατο η ιστορική πλατεία Θεμιστοκλέους. Το εν λόγω δημοτικό οικόπεδο πωλήθηκε από τη δημοτική αρχή του Πειραιώς έναντι 12 εκατομμυρίων δραχμών και χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του υπό εξέτασιν μεγάρου σε σχέδια του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και διευθυντού της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΕΤΕ Νικολάου Ζουμπουλίδη (1888-1969). Η αξία των εγκαταστάσεων του Μεγάρου της Εθνικής Τραπέζης υπερέβαινε τα τριάντα εκατομμύρια δραχμές ενώ το έργο, το οποίο διήρκεσε περίπου τέσσερα χρόνια, είχε αναλάβει η γνωστή κατασκευαστική εταιρία της εποχής εκείνης, η Ανώνυμος Οικοδομική Εταιρία "Ο Τέκτων" του Αλέξανδρου Ζαχαρίου. Μετά την περάτωση του έργου και την έναρξη της λειτουργίας του καταστήματος, στους έξι ορόφους του μεγαλοπρεπούς κτιρίου κατανεμήθηκαν όλες οι υπηρεσίες της Εθνικής Τραπέζης για την ευκολότερη και ανετότερη εξυπηρέτηση του κοινού.


Πιο αναλυτικά, στο ισόγειο βρίσκονταν οι υπηρεσίες συναλλαγών με το κοινό και τα γραφεία των διευθυντών των υπηρεσιών, στον πρώτο όροφο το γραφείο του Γενικού Διευθυντή, η αίθουσα συμβουλίου και το Λογιστήριο, στον δεύτερο όροφο τα γραφεία εσωτερικής υπηρεσίας και μια επικουρική αίθουσα, στον τρίτο όροφο το αρχειοφυλάκιο, διάφορα γραφεία και το τηλεφωνικό κέντρο ενώ στον τέταρτο όροφο τα λουτρά για τους υπαλλήλους της Τραπέζης και τα διαμερίσματα των βοηθητικών υπηρεσιών.


Στο ημιυπόγειο του Μεγάρου τοποθετήθηκαν όλες οι υπηρεσίες Ταμιευτηρίου, με ιδιαίτερες εισόδους επί της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Α'. Στο ίδιο τμήμα του κτιρίου υφίστατο το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας με 850 διαμερίσματα διαφόρων μεγεθών προς χρήση του κοινού, το θησαυροφυλάκιο τίτλων καθώς και το θυρωρείο. Τέλος, στο υπόγειο ήταν εγκατεστημένες οι μηχανικές εγκαταστάσεις της θέρμανσης, του ανελκυστήρα, των υδραυλικών συστημάτων, οι ηλεκτροκινητήρες εξαερισμού κ.α.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε στο υπό εξέτασιν κτίριο είχε τοποθετηθεί σύστημα ανελκυστήρων τύπου Merheim, ειδική εγκατάσταση εξαερισμού με απορροφητήρες Siemens (στην οροφή του πρώτου ορόφου) καθώς και σύστημα πυρόσβεσης διαμέσου υδραυλικών εγκαταστάσεων. Όλες οι ως άνω πληροφορίες προκύπτουν μέσα από το εξαιρετικό δημοσίευμα της 2ας Ιανουαρίου 1934, της ημερησίας απογευματινής πειραϊκής εφημερίδας "Θάρρος".

Παρόμοια κάλυψη των εγκαινίων του Μεγάρου της Εθνικής Τραπέζης έλαβε χώρα από την επίσης πειραϊκή εφημερίδα "Σφαίρα", στο ανάλογο φύλλο της 2ας Ιανουαρίου του 1934



Η εφημερίδα "Σφαίρα" λοιπόν, στο πρωτοσέλιδό της, εκτός από την ως άνω φωτογραφία του νεοκλασικού Μεγάρου διέθετε μια φωτογραφία του Ιωάννη Δροσόπουλου, Διοικητή της Εθνικής Τραπέζης, μια φωτογραφία από την τελετή των εγκαινίων αλλά δυο λεπτομέρειες από τα θησαυροφυλάκια του Μεγάρου.

Ιωάννης Δροσόπουλος - Διοικητής της Εθνικής Τραπέζης

Η μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου κατά την τέλεση του Αγιασμού των εγκαινίων

Το εσωτερικό του θησαυροφυλακίου των τίτλων

Μια από τις αδιάρρηκτες και απαραβίαστες μηχανικές θύρες των θησαυροφυλακίων

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:

Εφημερίδα "Θάρρος", Τρίτη 2 Ιανουαρίου 1934 
Εφημερίδα "Σφαίρα", Τρίτη 2 Ιανουαρίου 1934 

Φωτογραφίες:
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED). 
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου