Pages

Σάββατο, Αυγούστου 25, 2012

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΛΥΒΙΤΗΣ [ΣΑΛΑΜΙΝΑ]

Το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη βρίσκεται κυριολεκτικά θαμμένο μέσα στη φύση, στη νοτιοανατολική πλευρά της νήσου Σαλαμίνας, στο δρόμο που οδηγεί προς τον όρμο των Κανάκια. Ο παρακάτω εικονιζόμενος μονόχρωμος τρίκογχος τρουλωτός ιερός ναός, στη θέση "Σταυρός", πλησίον της Μονής του Αγίου Νικολάου στα Λεμόνια, χρονολογείται περί το τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα μ.Χ. 

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πηγές, το ναΐδριο βρίσκεται στην περιοχή όπου υπήρχε παλαιότερα μια από τις ιαματικές πηγές της Σαλαμίνας ενώ εκεί συναντά κάποιος και το παλαιό νεκροταφείο των πατέρων της προαναφερθείσης γειτνιάζουσας Μονής του Αγίου Νικολάου.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Το εκκλησάκι του Αη-Γιάννη πνιγμένο μέσα στο πράσινο: 

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Διαβάστε άλλα θέματα σχετικά με την Σαλαμίνα:

Πηγές:
  • Σαλαμίνα: Πορεία στο Χρόνο, Θεοφανώ Α. Παντελή, εκδόσεις Ιωλκός, 2003
Φωτογραφίες:
  • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

1 σχόλιο:

  1. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη η οικοδόμηση του εν λόγω ναού τοποθετείται στον 11ο αιώνα (Ασλανίδης Κλήμης, Πινάτση Χριστίνα, Ναοδομία της Μέσης Βυζαντινής περιόδου στη Σαλαμίνα, Ανάτυπο από το Αρχαιολογικό Δελτίο, τόμος 48-49 (1994-1995), Μελέτες, Αθήνα 1998, σελ. 177-180).

    ΑπάντησηΔιαγραφή