Pages

Σάββατο, Δεκεμβρίου 03, 2011

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΝ "Ο ΠΛΑΤΩΝ" [1887]

Το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο "Ο Πλάτων", του οποίου η μακροχρόνια διαδρομή ενός και πλέον αιώνα τερματίστηκε κατά το έτος 2002, αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα ένα εκ πλέον ιστορικών και γνωστών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της πόλεως του Πειραιώς. 

Αφορμή για την παρουσίαση του παρόντος εικονογραφημένου ιστορικού αφιερώματος αποτέλεσε η φωτογραφική αποτύπωση του εγκαταλειμμένου πλέον κτιρίου του Λυκείου "Ο Πλάτων", στα τμήματα αυτού τα οποία είναι ορατά τόσο επί του πεζόδρομου Γλάδστωνος όσο και επί της οδού Κολοκοτρώνη στην Τερψιθέα Πειραιώς, στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Το ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο "Ο Πλάτων" αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα ένα σχολικό ίδρυμα το οποίο "σημάδεψε" την εκπαιδευτική και πολιτιστική παράδοση της πόλης του Πειραιά. Κατά το έτος 2011, οπότε και έλαβε χώρα η φωτογράφηση των παλαιών σχολικών εγκαταστάσεων, στην πρόσοψη του κτιρίου υφίσταντο ακόμη οι κάτωθι εικονιζόμενες πινακίδες του εν λόγω ιστορικού ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου οι οποίες αργότερα αφαιρέθηκαν:

ΛΥΚΕΙΟΝ "Ο ΠΛΑΤΩΝ"
  • Το Λύκειο του Ζήση Αγραφιώτη
Ο Πειραιώτης ιστορικός και συγγραφέας Γ.Ε. Χατζημανωλάκης διαφωτίζει σχετικά με τις καταβολές του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος: Το υπό εξέτασιν εκπαιδευτήριο ιδρύθηκε κατά το έτος 1887 από τον από τον εκ Κοζάνης ορμώμενο αείμνηστο Ζήση Αγραφιώτη (1856-1936), ο οποίος μετοίκησε σε μικρή ηλικία στην πόλη του Πειραιά. Το "Λύκειο του Ζήση", όπως υπήρξε ευρύτερα γνωστό στον Πειραιά των τελών του 19ου αιώνα, στεγάστηκε κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του (1887-1896) σε ένα παλαιό κτίριο στη συμβολή της οδού Κολοκοτρώνη με την οδό Σωτήρος Διός. Αργότερα, κατά την περίοδο 1896-1911, στεγάστηκε επί κτιρίων της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, στο κέντρο της πόλης, αρχικά στην οικία Κολοσούκα και αργότερα στην οικία Αφεντούλη.


Το παρακάτω τεκμήριο από τον ημερήσιο πειραϊκό Τύπο του έτους 1898 αναφέρεται στις εξετάσεις γυμναστικής του ιδιωτικού Λυκείου Ζήση Αγραφιώτου το οποίο καταγραφόταν στην προ του ναού Αγίου Κωνσταντίνου πλατεία.


Στο παρακάτω επιχρωματισμένο επιστολικό δελτάριο των αρχών του 20ου αιώνα (Πειραιεύς: Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου μετά του Λυκείου Ζήση Αγραφιώτη / Pirée: Place Saint Constantine avec le lycée Zissis Agrafiotis), μπορούμε να διακρίνουμε την πινακίδα του υπό εξέτασιν Λυκείου Ζήση Αγραφιώτου στη συμβολή της λεωφόρου Σωκράτους (αργότερα Βασιλέως Κωνσταντίνου και νυν Ηρώων Πολυτεχνείου) με την οδό Αγίου Κωνσταντίνου


Αναφορά στο εν Πειραιεί Λύκειον Αρρένων Ζήση Αγραφιώτου, επί της διασταυρώσεως της λεωφόρου Σωκράτους και της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο περιλάμβανε πλήρες Δημοτικό Σχολείο, Ελληνικό Σχολείο και τρεις Γυμνασιακές τάξεις:


Αρχειακό τεκμήριο του εν Πειραιεί Λυκείου "Ο Πλάτων" του Ζήση Ν. Αγραφιώτου στο οποίο καταγράφεται αναλυτικά το καθηγητικό και διδακτικό προσωπικό του υπό εξέτασιν εκπαιδευτικού ιδρύματος στις αρχές του 20ου αιώνα.


Ενδεικτική αναφορά σε γυμναστικές επιδείξεις του γυμνασίου του ιδιωτικού Λυκείου του Ζήση Αγραφιώτου μέσα από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1904:


Στον Πλήρη Οδηγό του Πειραιώς του έτους 1906-1907, το Λύκειον "Ο Πλάτων" του Ζήση Ν. Αγραφιώτη χαρακτηριζόταν σύμφωνα με την κάτωθι διαφημιστική καταχώρηση ως "το αρχαιότερον των εν Πειραιεί εκπαιδευτικών ιδρυμάτων". Την εποχή εκείνη, το σχολείο του Αγραφιώτη περιελάμβανε Δημοτικό και Ελληνικό Σχολείο καθώς και τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου απασχολώντας, υπό τη διεύθυνση του ιδίου του Ζ. Αγραφιώτη, περίπου 20 διδασκάλους:


Διαφημιστική καταχώρηση του εν Πειραιεί Ιδιωτικού Λυκείου Ζήση Αγραφιώτου, με έδρα επί της πλατείας Κοραή, μέσα από τις σελίδες Οδηγού των Αθηνών του έτους 1906:


Έτερη ενδεικτική αρχειακή καταχώρηση μέσα από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1908 με αναφορά στο οικοτροφείον Ζήση Αγραφιώτου εν Πειραιεί: 


Κατά το έτος 1911, το υπό εξέτασιν εκπαιδευτήριο του Ζήση Αγραφιώτη μεταφέρθηκε στη μεγάλη οικοδομή (πλέον κατεδαφισμένη) ιδιοκτησίας Δομεστίνη η οποία βρισκόταν στη συμβολή της σύγχρονης λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου (πρώην Σωκράτους και μετέπειτα Βασιλέως Κωνσταντίνου) και της οδού Σωτήρος Διός.

Αρχειακά τεκμήρια του Λυκείου μετά Οικοτροφείου του Ζήση Αγραφιώτου από το έτος 1912 στα οποία, συν τοις άλλοις, καταγράφεται η μίσθωση της μεγαλοπρεπούς οικίας των κληρονόμων Σταματόπουλου, επί της λεωφόρου Σωκράτους, για την κάλυψη των αναγκών τόσο του Λυκείου όσο και του Οικοτροφείου:



Διαφημιστικές καταχωρήσεις από τον πειραϊκό Τύπο του έτους 1914 του Λυκείου "Ο Πλάτων" του Ζήση Αγραφιώτου, του Οικοτροφείου του εν Πειραιεί Λυκείου "Ο Πλάτων" (στον άνω όροφο της μεγαλοπρεπούς οικίας Σταματόπουλου επί της λεωφόρου Κωνσταντίνου του διαδόχου) καθώς και μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά γίνονταν δεκτά μικρά κοράσια στις δυο πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. 




Ανάλογη αναφορά από τον Τύπο του έτους 1915 στο "εξοχώτερον των Λυκείων της Ανατολής" του παιδαγωγού Ζήση Αγραφιώτου με ιδιαίτερη μνεία στην προσφερόμενη εκμάθηση ξένων γλωσσών: 


Το Λύκειον Ζήση Αγραφιώτου, επί της λεωφόρου Σωκράτους, όπως καταγράφεται μέσα από ένα επιστολικό δελτάριο των εκδόσεων Αλεξάκης: 


Το έτος 1923 πραγματοποιείται άλλη μια μετεγκατάσταση του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Μέγαρο Ζαλοκώστα (σσ. αναφέρεται και πηγές και ως οικία Καζανόβα ή Μέγαρο Βαρβαρέσου), ένα θαυμάσιο αρχοντικό, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, στη συμβολή της σημερινής λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου με τον πεζόδρομο Γλάδστωνος, παραπλεύρως των κήπων της Τερψιθέας.

Έτος 1922

Αναφορά του ιδιωτικού λυκείου Ζήση Αγραφιώτη και Παλαιολόγου Παπαϊωάννου στις σελίδες του Μέγα Οδηγού της πόλεως του Πειραιώς της περιόδου 1928 - 1929: 

  • Ο Παλαιολόγος Παπαϊωάννου και το Μέγαρο Ζαλοκώστα στην Τερψιθέα
Το σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο του Ζήση Αγραφιώτη κλήθηκε να συνεχίσει ο κάτωθι εικονιζόμενος συνεργάτης του Παλαιολόγος Παπαϊωάννου (1882-1953)ο οποίος μετά το θάνατο του Αγραφιώτη έγινε διευθυντής του εκπαιδευτηρίου κατά το έτος 1936. Εκείνη την εποχή, το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο "Ο Πλάτων", όπως ήδη αναφέραμε, ήδη στεγαζόταν στο Μέγαρο Ζαλοκώστα στην Τερψιθέα.

Παλαιολόγος Παπαϊωάννου (1882-1953)


Διαφημιστική καταχώρηση του Λυκείου "Ο Πλάτων", Παλαιολόγου Παπαϊωάννου (πρώην Ζήση), μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1937:


Το περικαλλές νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή της λεωφόρου Σωκράτους 63 με την οδό Γλάδστωνος στο οποίο το Λύκειο "Ο Πλάτων" του Ζήση Αγραφιώτη και μετέπειτα του Παλαιολόγου Παπαϊωάννου στεγάστηκε για περίπου τρεις δεκαετίες, καταγράφεται ως Οικία Βαρβαρέσου στα κάτωθι σχέδια τα οποία φέρουν την υπογραφή του σπουδαίου Βαυαρού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ (Ernst Ziller): 


Το Μέγαρο ιδιοκτησίας Βαρβαρέσου και αργότερα ιδιοκτησίας Ζαλοκώστα καταγράφηκε φωτογραφικά στην κάτωθι ασπρόμαυρη προπολεμική λήψη από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 (επί δημαρχίας Μιχαήλ Μανούσκου):


Το Μέγαρο Ζαλοκώστα, έδρα του Λυκείου "Ο Πλάτων" όπως καταγράφηκε σε μια πανοραμική μεταπολεμική άποψη των κήπων της Τερψιθέας (μέσα από τα ψηφιοποιημένα αρχεία του ΕΛΙΑ):

Κήποι Τερψιθέας (Αρχείο ΕΛΙΑ)

Το Μέγαρο Ζαλοκώστα και οι πινακίδες των Εκπαιδευτηρίων του Π. Παπαϊωάννου καταγράφηκαν επίσης σε αρκετές μεταπολεμικές φωτογραφίες από τις παρελάσεις των Εθνικών Εορτών (25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου), όπως λ.χ. στις παρακάτω:

Παρέλαση στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου (Σωκράτους) - Τερψιθέα



Ενδεικτικό εξώφυλλο του Μηνιαίου Σχολικού Περιοδικού "Ο Πλάτων", το οποίο εκδιδόταν από τους μαθητές και της μαθήτριες του Λυκείου Π.Π. Παπαϊωάννου (από τις ψηφιοποιημένες συλλογές του ΕΛΙΑ):  


Αναφορά στον πειραϊκό Τύπο των αρχών του έτους 1969 σε ειδική εκδήλωση του Λυκείου "Πλάτων" στην οποία τιμήθηκαν δυο γνωστοί απόφοιτοι του σχολείου, ο διπλωμάτης, πολιτικός και συγγραφέας Παναγιώτης Πιπινέλης (21 Μαρτίου 1899 - 19 Ιουλίου 1970), βουλευτής, υπουργός και υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος κατά την περίοδο της Δικτατορίας είχε αναλάβει Υπουργός Εξωτερικών καθώς και ο δημοσιογράφος και πολιτικός Κωνσταντίνος Βοβολίνης (5 Ιανουαρίου 1913 - 10 Μαρτίου 1970) ο οποίος επίσης εκείνη τη χρονική στιγμή συμμετείχε ως Υφυπουργός Προεδρίας στην κυβέρνηση του Δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου.

  • Ο Περικλής Παπαϊωάννου και η εποχή μεγάλης ακμής
Από το έτος 1953 η διεύθυνση του εκπαιδευτηρίου είχε περάσει στα χέρια του Περικλή Παπαϊωάννου, ο οποίος με τη συνδρομή του εφοπλιστή Λουκά Ν. Νομικού προχώρησε στην αγορά τόσο του νεοκλασικού Μεγάρου Ζαλοκώστα όσο και του παρακείμενου οικοπέδου όπου εν τέλει το 1963 εγκαινιάστηκε το νέο σχολικό κτιριακό συγκρότημα, το οποίο δυστυχώς "αφομοίωσε" το Μέγαρο Ζαλοκώστα.

Έτος 1958

Διαφημιστική καταχώρηση των Εκπαιδευτηρίων "Ο Πλάτων" του Π. Παπαϊωάννου, μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1987, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων λειτουργίας του λυκείου (1887-1987), από τα θρανία του οποίου - όπως μάλιστα τονιζόταν χαρακτηριστικά - είχαν περάσει πολλές προσωπικότητες (ιεράρχες, πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίων, λογοτέχνες, μουσουργοί, καλλιτέχνες κ.α.) του τόπου. 


Τα εκπαιδευτήρια "Ο Πλάτων" ύστερα από μια μακρά περίοδο ακμής και εξαιρετικής παρουσίας στα πειραϊκά εκπαιδευτικά δρώμενα διέκοψαν τη λειτουργία τους κατά το έτος 2002. Όπως προαναφέραμε, από τα θρανία του εκπαιδευτηρίου, στα 115 χρόνια συνεχούς δραστηριότητάς του, πέρασαν αναρίθμητες μετέπειτα προσωπικότητες του πολιτικού, οικονομικού, εφοπλιστικού, βιομηχανικού, εκκλησιαστικού και ακαδημαϊκού χώρου, πολλοί αξιόλογοι και σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών και πλήθος απλών ανώνυμων Πειραιωτών διαφόρων γενιών. 
  • Σύγχρονες εικόνες του εγκαταλειμμένου εκπαιδευτηρίου "Ο Πλάτων"
Στις μέρες μας (21ος αιώνας), κατηφορίζοντας την πεζοδρομημένη Γλάδστωνος παραπλεύρως των κήπων της Τερψιθέας αντικρίζουμε "στο αριστερό μας χέρι" τις εγκαταλειμμένες σχολικές εγκαταστάσεις του Λυκείου "ο Πλάτων" (σσ. στο βάθος διακρίνεται μεταξύ των άλλων και το ξενοδοχείο "Park", ιδιοκτησίας επίσης της οικογενείας Παπαϊωάννου).

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ

Η κεντρική είσοδος του ιστορικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, επί της πεζοδρομημένης οδού Γλάδστωνος, παραπλεύρως των κάτω κήπων (πλατειών) της Τερψιθέας, με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης και του χρόνου, όπως καταγράφηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ειρήσθω εν παρόδω, λίγο καιρό αργότερα, όλες οι εικονιζόμενες πινακίδες αφαιρέθηκαν από την πρόσοψη του κτιρίου.

ΛΥΚΕΙΟΝ "Ο ΠΛΑΤΩΝ"

Επί της οδού Κολοκοτρώνη, από το νυν οικόπεδο- ιδιωτικό χώρο στάθμευσης που κάποτε αποτελούσε την δεύτερη αυλή του σχολικού συγκροτήματος και χώρο στάθμευσης των σχολικών λεωφορείων, ο τηλεφακός μας βοηθά να "ζωντανέψουμε", έστω και από μακριά, μερικές λεπτομέρειες από τους εξωτερικούς διαδρόμους του κτιρίου που ίσως σε ορισμένους αναγνώστες να θυμίζουν τα σχολικά τους χρόνια.



Στην πεζοδρομημένη οδό Γλάστωνος, κατά την άνοιξη του έτους 2014, μετά την αφαίρεση των παλαιών επιγραφών του Λυκείου "Ο Πλάτων" από την πρόσοψη του κτιρίου:

"ΠΛΑΤΩΝ" ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ [ΤΕΡΨΙΘΕΑ]

Η πεζοδρομημένη οδός Γλάδστωνος και οι ανενεργές εγκαταλειμμένες και αναξιοποίητες εγκαταστάσεις του "Πλάτωνα" όπως καταγράφηκαν διαδοχικά το καλοκαίρι και τον χειμώνα του έτους 2023:

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. 
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
  • "Πειραϊκό Λεύκωμα", Στ. Καραμπερόπουλος, Εκδόσεις Κοινωνικής, Πειραιάς, 2010
  • "Πειραιάς 1834-1912", Σταματίνα Μαλικούτη, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
  • Πειραϊκό Αρχείο του Γυμνασιάρχη Παρασκευά Ευαγγέλου, "Η Ιστορία του Νεώτερου Πειραιά μέσα από Πηγές", Εκδόσεις Τσαμαντάκη
  • Πλήρης Οδηγός του Πειραιώς 1906-1907
  • Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)
  • Τύπος Εποχής - Οδηγοί Πόλεως - Συλλεκτικοί Χάρτες - Προφορικές Μαρτυρίες
Φωτογραφίες: 
  • Οι ιστορικές φωτογραφίες παρατίθενται για εκπαιδευτικούς σκοπούς - κάθε νόμιμο δικαίωμα ανήκει στους νομίμους κατόχους αυτών.
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

64 σχόλια:

  1. Σε αυτό το σχολείο πήγαινε η μητέρα μου ως γνήσια Πειραιώτισσα και μάλιστα πριν από χρόνια είχαν διοργανώσει και reunion με αφορμή τα 100 χρόνια λειτουργίας του σχολείου. Κρίμα πραγματικά!

    Παρεπιπτόντως μήπως έχεις δει τα "πανέμορφα" παρτέρια που έφτιαξαν στον Αγ.Κωνσταντίνο, απαλλοτριώνοντας και τους δύο μοναδικούς χώρους στάθμευσης για δίκυκλα; 'Ελεος με αυτή την απύθμενη βλακεία στο Δήμο Πειραιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα περί Αγίου Κωνσταντίνου και αυθαίρετης πλατείας στα επεκταθώ σε μελλοντικό post μόλις ωριμάσει το πράγμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πριν 33 χρόνια αποφείτησα από το Λύκειο.. για 13 ολόκληρα χρόνια σ'αυτούς τους χώρους.. πόσες αναμνήσεις και τώρα στέκεται σαν φάντασμα .. λες κι από μέρα σε μέρα θα καταρεύσει... μαζί μ'αυτό και ο Πειραιάς μαραζώνει μέρα με τη μέρα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε μπορώ - δυστυχώς - παρά να προσυπογράψω την τελευταία σας φράση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ ωραια αναδρομη σχετικα με την ιδρυση του σχολειου.Ειμαι αποφοιτος του '77 και φοιτησα στο σχολειο εξη χρονια.Δυστυχως ο Παπαιωαννου δεν φροντισε ως οφειλε αυτα τα χρονια να μεινουν στην καρδια μας ως τα καλυτερα μας!!!!Αυτος ο κομπλεξικος αχρειος το μονο που ειχε στο μυαλο του ηταν να μας κτυπαει και να μας προσβαλλει σε καθε ευκαιρια.
    Αυτος ηταν ο εκπαιδευτικος τροπος του ΜΑΛΑΚΑ του παπαιωαννου!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εν λόγω σχόλιο - αν και περιέχει ύβρεις και είμαι ενάντια σε αυτό - το ενέκρινα μονάχα επειδή σέβομαι της όποια άποψη ενός αποφοίτου του σχολείου και θεωρώ πως πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις - αν και με κάπως πιο κόσμιο τρόπο!

      Διαγραφή
    2. Επιτρέψτε μου να μη συμφωνήσω. Η ελευθερία της άποψης δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από την ανωνυμία. Τ.Φ.

      Διαγραφή
    3. Δεν έχετε άδικο αλλά από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να σχολιάσει ανώνυμα και εκφράζεται επί του θέματος δεν επιθυμώ να τον λογοκρίνω.

      Διαγραφή
    4. αγαπητη/ε φιλη/ε,
      ειμαι αποφοιτος του '77 και προφανως ειμαστε συμμαθητες!!!!!!!!
      επικροτω την αποψη σου για τον παπαιωαννου!!! εχεις απολυτο δικιο!!!!!!! Εχω προσπαθησει να βρω παλιους συμμαθητες και συμμαθητριες,εχω καταφερει να βρω τον Λουι Χερτζ,Κλειω Σκουρη,Παυλο Περρο,Σοφια Καισαρη και βεβαια ο γραφων Αποστολος Φυτρος. Θα χαρω πολυ εαν επικοινωνησουμε και προστεθεις στην μικρη μας παρεα!!!!!

      Διαγραφή
    5. Αγαπητες/οι συμμαθητριες/ες,
      ειμαι αποφοιτος του '77,ονομαζομαι Αποστολος Φυτρος και προσπαθω να βρω τους παλιους συμμαθητες/ιες μου.
      Εαν καποιος μπορει να βοηθησει παρακαλω να με καλεσει στο 6948 555189. Ευχαριστω !!!!

      Διαγραφή
    6. Για να μην παρεξηγηθει η προηγουμενη απαντηση μου στο σχολιο του συμμαθητου,οτι ο Παπαιωαννου ειναι ΜΑΛΑΚΑΣ, σε αυτο ακριβως συμφωνω!!!!!!!

      Διαγραφή
    7. ANDREW VOMVAS (amvomvas@yahoo.com) and f/b andrew vomvas29 Δεκεμβρίου 2015 στις 6:06:00 μ.μ. EET

      PALAIOS APOFOITOS KAI OIKOTROFOS TOU 1960, ANDREAS VOMVAS, DIAMENO AMERIKH, EPISKEFTOME THN ELLADA KAI KATEVENO SYGNA PEIRAIA OPOU EPISKEFTOME TO PALAIO KTYRIO TOU LYKEIOU. SYMATHITES MOU GEORGITSIS, LASPAKHS, NTOUNIAS, ARAKAS, PSYRAS, MORA'I'THS, MPELLA,DOUROS,POLITIS....... EPIKINONISTE



      MAZI MOU EIS TO F/B H" amvomvas@yahoo.com .

      Διαγραφή
    8. Αλήθεια είναι. Εγώ αποφοίτησα πολλά χρόνια αργότερα και η τακτική του παρέμεινε ίδια. Ήταν ένας ψυχοπαθής σαδιστής που κακώς ονομαζόταν εκπαιδευτικός.

      Διαγραφή
    9. Εγω αποφοιτησα την δεκαετια του 80 οπου ημουν και οικοτροφος. Εμεινα για περιπου 3 χρονια. Εχω παρα πολλες αναμνησεις καλες και κακες. Κακες εχουν μεινει αυτες (οπως ανεφερε και ενας αναγνωστης) του Παπαιωανου, οπου τα χαστουκια επεφταν βροχη για οτιδηποτε καποιος μπορει να φανταστει. Κομπλεξικος σε αφανταστο σημειο. Οσο για τις καλες αναμνησεις οταν εισαι οικοτροφος δεν ειναι και πολλες.

      Διαγραφή
  6. Αποφοίτησα το 75
    Θυμάμαι πάντα τον κύριο Κρεμύδα δάσκαλο της 6ης δημοτικού (τραγουδούσε δημοτικά) και από το γυμνάσιο και λύκειο …….. ποιόν άλλον ……
    Τον Μανιατάκο! Μαθηματικός αυστηρός «θρύλος» και με παρουσιαστικό Pawl Newman :)
    Και βέβαια το Μπέτσιο …… μπορούσε να συνεννοείται στα Λατινικά! Και πάντα με ένα τσιγάρο στο στόμα.
    Ο Περικλής ήταν περίεργος, μέχρι και «μπαλαούρα» είχε φτιάξει κάποτε, απέναντι από τις βρύσες στην αυλή, είχε και «ποινολόγιο» εφαρμόσει κάποιες χρονιές, μια φορά μάλιστα μας κούρεψε!
    Παρόλα αυτά προσωπικά (όπως οι περισσότεροι), κρατώ τις καλές αναμνήσεις από το σχολείο μου.
    Στεναχωρήθηκα όταν έμαθα πως σταμάτησε να λειτουργεί, και στεναχωριέμαι όταν επισκέπτομαι τον Πειραιά και περνώ από την Τερψιθέα.
    Κρίμα που δεν μπόρεσαν να το κρατήσουν τα παιδιά του.

    ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και την μαρτυρία που προσφέρετε!

      Διαγραφή
  7. ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑ ΤΟ '87 ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑ, ΑΝ & ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ ΕΙΧΑ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΕΤΡΙΔΗ. ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΜΟΡΦΗ ΥΠΗΡΞΕ Ο ΠΡΑΚΟΥΡΑΣ -ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΥΜΟΥΝΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ! ΑΧ ΚΑΙ 'ΓΩ ΠΟΝΑ





    Ω ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ. ΠΟΣΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΕ
    ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΑΝΤΙΟ ΑΛΛΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΑ ΦΛΕΡΤ, ΤΙΣ ΚΟΠΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ''ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ'' & ΣΤΗ ΖΕΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ... ΝΑ 'ΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΟΤΕ.









    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ 1981-1982. ΓΙΑ ΣΟΥ ΠΕΤΡΟ - ΓΙΑΝΝΗ - ΑΝΝΑ .
    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πήγα στο Δημοτικό. Θυμάμαι κι εγώ τον κ. Κρεμμύδα, τον κ. Πετρίδη. Την κ. Δώρα στην πρώτη και την κ. Νότα στη δευτέρα. Τα "παιδαγωγικά" μέσα του κ. Παπαϊωάννου. Τη φίλη μου Ντόρα Αλεξανδρόπουλος, τον Δημήτρη Παππά, τον Αντώνη Πετράτο και τον Νίκο Αρβανιτίδη. Είμαι η Ανθούλα Αθανασιάδου και τέλειωσα Δημοτικό το 71. Θα χαρώ να βρεθούμε με παλιούς συμμαθητές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τελευταία μέρα, μέρα αποφοίτησης, "μπουγέλο" φοβερό και μετά..., όχι ένας, αλλά δύο χάρακες :-) το φχαριστηθήκαμε όμως (το μπουγέλωμα, όχι το ξύλο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα ρε παιδία. Υπήρξα και εγώ μαθητής σε αυτο το σχολείο, μέχρι την πρώτη δημοτικού (1993) μετά άκανα μεταγραφή γτ δε τη πάλευα άλλο εκει πάρα, ηταν αρκέτα αυταρχικό σχολείο (φυλακή) για μένα .. τον μόνο άνθρωπο που έχω στο μυαλό μ ως μνήμη ειναι ο κ. Κρεμμύδας λογο του χαρακτηριστικού του ονόματος θυμάμαι το πρόσωπο τ, παππούς ηταν τότε . Ολοήμερο και ετσι, ειχε υπολογίστες, κάναμε και καράτε χαχχαχαχχα τη χρόνια και αυτα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα ήθελα να κρατήσω την ανωνυμία μου αρχικά.
    Απο το 1965-1971 πήγα δημοτικό στο σχολείο αυτό.
    Απο το 1971-1977 γυμνάσιο. Θυμάμαι σχεδόν τα πάντα απο το σχολείο, αλλά και απο όσα άλλα συνέβαιναν. Θεωρώ ότι η μνήμη μου είναι πραγματικά απίστευτη. Απο την άλλη, σχετικά με το σχολείο, επειδή κάποιος ή κάποιοι δεν ήταν όπως έπρεπε, δεν σημαίνει ότι μπορεί να τα χρεωθεί ολόκληρο το σχολείο...Άλλωστε δεν υπάρχουν τέλεια σχολεία, ούτε τέλειες συνθήκες... Ακόμη έχει μεγάλη σημασία τι κουβαλάει κανείς και απο το σπίτι του. Καλύτερα θα είναι να μην αναλύσουμε τις "παιδαγωγικές" τακτικές του σχολείου...Ωστόσο είναι μέρος της ζωής μας για όσους φοιτήσαμε και μας έχει σημαδέψει έτσι κι αλλιώς!!! Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς!
    Εγώ προσωπικά κράτησα μόνο τα θετικά! Θεωρώ μάλιστα πως στην 12 ετή φοίτησή μου πήρα ό,τι το καλύτερο. Κλείνοντας στην πρώτη μου επικοινωνία θα ήθελα να δώσω σε πρώτη φάση και για μια πρώτη γεύση μερικά ονόματα δασκάλων και καθηγητών : Δώρα (το επώνυμό της είναι απο τα λίγα που δεν θυμάμαι), Νότα Σαλπέα, Σταυρούλα Μπελένη, Σταυροπούλου, Ευγενία (Το επώνυμό της νομίζω Βελημαχίτου. Είχε και μια κόρη άριστη μαθήτρια).
    Παπαδόδημα, Μιχάλης Πετρίδης, Κρεμμύδας, Μαργαρίτα Τυπάλδου (σύζυγος του καθ. του γυμνασίου), Ευαγγελινίδου (παλαιότερη διευθύντρια).
    Βασιάδης, Αγγελάκης (Ανδρέας νομίζω). Ιστικιάδης, Αδαμάκου, Ιωάννης Μανιατάκος, Τυπάλδος, Ντάβου, Σταμούλη, Μπαρμπαρής, Λεοντσίνης, Τρίκκας (γυμνασιάρχης), Παπαδόδημας, Μπέτσιος, Λύρα, Πράκουρας, Τάκκα, Χιώτου. Θα τα ξαναπούμε....όταν βρώ λίγο χρόνο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απίστευτη μνήμη!!!! Εγώ μόνο την κα.Ευαγγελινίδου θυμάμαι!!!! Και τον κύριο Μιχάλη, στο κυλικείο!!! Ήταν ο μάγειρας! Πάντα με ένα τσιγάρο στο στόμα!! Τι μου θύμισες τώρα!!!

      Διαγραφή
  13. Επανέρχομαι, έχοντας κάνει κάποιες πρώτες αναφορές και σχόλια στην ακριβώς προηγούμενη τοποθέτησή μου σχετικά με αυτό το ομολογουμένως ιστορικό σχολείο. Το σχολείο μου! Κατανοώ ότι όσοι και όσες πέρασαν σχετικά λίγο διάστημα στο σχολείο αυτό, ευρισκόμενοι ταυτόχρονα σε πολύ δύσκολη καμπή της ζωής τους ατομικά αλλά και οικογενειακά, έχουν να θυμούνται πολλές πίκρες. Ακόμα ίσως και εφιαλτικές καταστάσεις. (Πολλοί μαθητές και μαθήτριες που οι γονείς τους ήταν ή ναυτικοί ή είχαν διάφορα άλλα προβλήματα, βρίσκονταν να διαμένουν στο οικοτροφείο του σχολείου, ακόμα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι αλήθεια, ότι κάποιες τέτοιες περιπτώσεις δεν αντέχονταν με τίποτα και με δεδομένη την αυστηρότητα του συγεκριμένου σχολείου, είχαν δραματικές επιπτώσεις και στην γενικότερη απόδοση των μαθητών). Εγώ ευτυχώς δεν ήμουν σε αυτή την κατηγορία. Καταλάβαινα όμως και μπορώ να πω συμπονούσα όλα αυτά τα παιδιά του οικοτροφείου. Αρκετά απο αυτά τα παιδιά, επειδή ήταν πιο ατίθασα και πιο φασαριόζικα, είχαν προδιαγεγραμμένη τύχη : πολύ ξύλο, ποινολόγια, μπαλαούρο (σκοτεινός πολύ μικρός χώρος, που έμοιαζε πολύ με τηλεφωνικό θάλαμο και κλείδωνε απέξω). Αυτός που κλειδωνόταν μέσα το "φχαριστόταν" συνήθως, αφού καθόταν αρκετές ώρες!!!...Τι μπορεί να πει κανείς...Το 1/3 να έκαναν τα παιδιά τότε, απο αυτά που γίνινται τώρα στα σχολεία, δεν ξέρω σκεφτείτε ...τι θα σήμαινε...Ειδικά η περίοδος 1965-1971 αλλά και μέχρι το1973, μπορώ να πω ήταν απο τις πλεον βίαιες...
    Θα επανέλθω ελπίζω σύντομα, γιατί μου αρέσει αυτό το blog και έχω να πω ακόμα πολλά...Όμως ο χρόνος δεν το επιτρέπει...Με κάποιους που έχουν ήδη κάνει σχόλια είμασταν συμμαθητές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή για το σχολείο, θα ήθελα να σταθώ σε μια φωτογραφία που βγάλαμε όλη η τότε τάξη μου στο Δημοτικό και πρέπει να ήταν τέτοια εποχή (Μάϊος) το 1969. (Δηλαδή πριν 46 ολόκληρα χρόνια). Ήταν η τρίτη τάξη του Δημοτικού, η photo, βγήκε σε μια απο της πάνω αυλές του σχολείου, (στην απέναντι πλευρά απο αυτήν που ήταν οι αίθουσες διδασκαλίας). Με δασκάλα μας την πολύ καλή δασκάλα (που είναι απο αυτές που δεν θα ξεχάσω), Σταυρούλα Μπελένη. Και τώρα τα παιδιά της τότε τάξης που με τα περισσότερα είμασταν μαζί όλο το δημοτικό, μαζί με άλλα που ήρθαν ή έφυγαν ενδιάμεσα...Ξεκινάω : Άκης Αρβανιτίδης, Δημήτρης Παπάς, Κώστας Αθανασόπουλος, Κώστας Κουντούρης, Λουΐ Χέρτς, Αντώνης Πετράτος, Χατζηνικολή Μαρία, Μαρμαρινού Έφη, Γλυκερία Μεταξά, Ανθούλα Αθανασιάδου, Διακοδημήτρης, Χρηστίδης, Ελευθερίου, Μακράκης, Δημητροκάλη, Ευτυχίδης, Τσιφτσόγλου, Κιαπέ, Γιαλούρη, Παπαδημητρίου Βιβή, Τσικούδης, Μαργωμένος, Ψύλλος, Φούρναρης, Καρεκλάς, Καραντινού, Φουσέκη, Κυριακόπουλος, Μερακλίδης, Αλεξανδροπούλου Δώρα, Τσούκας, Βρανά Ρένα, Κουρτέση Ηρώ, Κλειώ Σκούρη, Καπετάνιου, Μωραΐτης, Τσίγκας, Σαράντου Στέλλα, Κακαβά Κωνσταντίνα, Κόντου, Πιερουτσάκος, Δασκαλάκης, Απαλίδης, Βρυώνη, Φουφλής, Γιαπιτζάκης, Μπόμπολας, Βεντούρης.
    Κλείνοντας για σήμερα να προσθέσω :
    Επιστάτες και συντονιστές στα μικρόφωνα συνεχώς : Παναγιώτου και Αρναούτης.
    Ποιος δεν θυμάται τις διαδρομές που φωνάζανε από τα μεγάφωνα…
    Πιο παλιά,( τον θυμάμαι πολύ καλά), ο θυρωρός κ. Γιώργος ήταν τα πρωινά σχεδόν πάντα στην είσοδο του σχολείου...
    Θα επανέλθω...Μέχρι να επανέλθω θα αποκαλύψω με ποιούς έκανα ποιό πολύ παρέα : Με τον Κώστα Κουντούρη, με τον Δημήτρη Παπά, με τον Λουΐ Χέρτς, με τον Διακοδημήτρη, με τον Άκη τον Αρβανιτίδη, με την Δώρα την Αλεξανδροπούλου, την Γλυκερία την Μεταξά, την Σαράντου Στέλλα, την Ανθούλα Αθανασιάδου, κ.α. Γειά για την ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συνεχίζοντας να ξεδιπλώνω μνήμες απο το σχολείο, θυμάμαι την καντίνα του σχολείου, τον κ.Κοντάκη, (με την κόρη του ήμασταν συμμαθητές, νομίζω την έλεγαν Κατερίνα), αρχικά κάτω στην αυλή, αλλά και σε κάποια σημεία στις επάνω αυλές. Το κουκλοθέατρο στον 1ο ή 2ο όροφο νομίζω. Το αμφιθέατρο (στην αίθουσα εκδηλώσεων με φωτογραφίες σε πίνακες απο κάποιες ιστορικές προσωπικότητες που είχαν αποφοιτήσει απο αυτό το σχολείο : Νομίζω αν θυμάμαι καλά πολιτικοί όπως Βοβολίνης, Πιπινέλης, ή ηθοποιοί όπως ο Γκίκας Μπινιάρης, ακόμα ο μακαρίτης ο Βλάσης ο Μπονάτσος. Αλλά και διαπρεπείς γιατροί, δικαστικοί, νομικοί, μηχανικοί, επιχειρηματίες κλπ, σε διάφορες περιόδους. Θυμάμαι τις πρόβες για τις παρελάσεις. Και που δεν μας είχαν πάει για τις πρόβες...Ακόμα τις πρόβες για τις καθιερωμένες γυμναστικές επιδείξεις....Και που δεν είχαμε πάει....πάλι και με αυτές τις πρόβες...Απο διάφορες τέτοιες πρόβες, είτε παρελάσεων είτε για τις γυμναστικές επιδείξεις, θυμάμαι είχαμε πάει και στο βοηθητικό γήπεδο Καραϊσκάκη και στο γήπεδο του Ιωνικού στη Νίκαια, αλλά και στο Μεγάλο Πεύκο που ήταν και οι κατασκηνώσεις του σχολείου. Εκεί θυμάμαι είχαν γίνει και οι γυμναστικές επιδείξεις νομίζω το 1969-70. Τότε φοράγαμε τα αθλητικά, αλλά είχαμε και στο λαιμό μία αλυσίδα και ένα στρογγυλό μετάλλιο που είχε το σήμα του σχολείου. (Θυμάμαι τον Σεραφίδη να κάνει φιγούρες στο τραμπολίνο). Μερικά παιδιά, καθόμασταν κάποιες περιόδους και μελέτη στο σχολείο και γυρνούσαμε αργά το απόγευμα στο σπίτι με τα σχολικά. (Τρώγαμε και διαβάζαμε στο σχολείο). Για 2-3 χρόνια στο δημοτικό, είχα κι εγώ ακολουθήσει αυτό το πρόγραμμα με την μελέτη στο σχολείο (στην 3η,4η,και 5η δημοτικού). Αυτό έγινε γιατί είχα και 2 αδελφές δίδυμες που ήταν τότε 2-3 ετών στο σπίτι και δεν είχα ησυχία για να διαβάσω...
    Αργότερα αυτά τα δίδυμα κορίτσια πήγαν και αυτά νηπιαγωγείο και δημοτικό στο σχολείο μας. Θα ξετυλίγω σιγά - σιγά το κουβάρι της "ανέμελης" αυτής περιόδου...Και πάλι γειά...και...θα τα ξαναπούμε...Νάστε όλοι και όλες καλά..... (Αφού καταθέσω τις μνήμες μου και κλείσει ένας πρώτος κύκλος, θα αποκαλύψω και το όνομά μου, αν και στο μεταξύ, κάποιοι απο τους παλιούς συμμαθητές και συμμαθήτριες, μπορεί να με έχουν καταλάβει ήδη ποιός μπορεί να είμαι).....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε μου γεια σας Τι μου θυμησατε με τις γυμαστικες επιδειξεις και την κατασκηνωση στο Μ Πευκο 2 χρονιες πρεπει να ηταν Β & Γ δημοτικου.Τα εχω σε φιλμ και τα 2 αφου ο πατερας μου κινηματογραφουσε τα παιδικα μου χρονια τοτε. Πηγα 6 χρονια στον Πλατων 3 χρονια νηπιαγωγειο και3 δημοτικο αλλα μετα με πηραν οι δικοι μου στο δημοσιο σχολειο της γειτονιας μας.
      Ειμαι Π. Φαληριωτης κι ερχομουν στο σχολειο καθε μερα με πουλμαν και θυμαμαι μια φορα ειχε ερθει μαζι μαςη Ελλη Ευαγγελιδου, δημοσιογραφος της τοτε ΕΡΤ και με ειχε παρει αγκαλια λογω οτι ημουν πολυ μικρος για να καθομαι στο καθισμα μονος μου. Εχω κρταησει την στολη του σχολειο με το σημα και τις χειροτεχνιες του νηπιαγωγειου ολες...!!! Χαρηκα...που βρηκα καποιους που εχουν παει σε αυτο το σχολειο....!!!

      Διαγραφή
  16. Σε συνέχεια της ιστορικής αναδρομής για το σχολείο, με όσα ήδη έχω αναφέρει στα αμέσως προηγούμενα συνεχόμενα σχόλιά μου, διαπίστωσα πως ίσως λόγω συγκυρίας, ή συμπτωματικά, δεν έχουν παρεμβληθεί άλλα σχόλια. Νομίζω όμως, πως όσοι μπαίνουν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα-blog, κάποια στιγμή θα μιλήσουν, θα πουν κάτι, θα εκφραστούν, θα δουν ίσως το όνομά τους, (ανάμεσα σε κάποια που ήδη έχω αναφέρει, ή και ίσως κάποιοι απο τους νεότερους εκπαιδευτικούς-καθηγητές που μπορεί να ζούν ή και να χρησιμοποιούν (μικρή πιθανότητα) και κάποιοι απο αυτούς το διαδίκτυο.
    Περνάω λοιπόν και στο επόμενο βήμα : Θα αναφέρω τα ονόματα των μαθητών της τάξη μου στο Γυμνάσιο-Λύκειο 1971-72,1972-73, 1973-74, 1974-75, 1975-76, 1976-77.
    ξεκινάω : Αθανασέλης Γεώργιος, Αθανασόπουλος Κώστας, Αναστασιάδου Ελένη, Αράπη Ελένη, Βασιλικάκη Μαρία, Βλαστού Μαρία, Γκίκας Ελευθέριος, Ρωμανίδου Ευλαμπία, Παπαζιάν Μαρία, Τεντζογλίδης Κωνσταντίνος, Πέρρος Παύλος, Μπεχλιβάνης Ηρακλής, Κουντούρης Κώστας, Λουδοβίκος Χέρτς, Κούρτης Αργύρης, Ισαακίδης Δημήτρης, Σκούρη Κλειώ, Κουρτέση Ηρώ, Κατσάνου Ελευθερία, Καίσαρη Σοφία, Σουκούρογλου Χαράλαμπος, Μαγιόγλου Δημήτρης, Ηλιόπουλος Παναγιώτης, Παπούλια Μυρτώ, Χατζηνικολή Μαρία, Τενεκούδη Μαρία, Παπασάββας Ιωάννης, Καμακάρης Γεώργιος, Αργυρίου Μαρία, Γκιάτης Μιχάλης, Χαπέσης Αντώνης,Παπασπύρου Ιωάννης, Σαμαράς Αντώνης, Φύτρος Απόστολος, Ξένος Κώστας, Τσαντίκος Γεώργιος, Σαράντου Στέλλα, Κοντάκη Κατερίνα.
    Όποιος ανταποκριθεί, μιλήσει, απο τους παλιούς συμμαθητές και συμμαθήτριες θα χαρώ πολύ. Και φυσικά άμεσα θα πω ποιός είμαι...
    Θα ξαναεπικοινωνήσουμε...Νάστε όλοι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σε όλους τους συμμαθητές και συμμαθήτριες.
      Ονομάζομαι Ισίδωρος Ρούσσος και ήμουν και εγώ στου Παπαϊωάννου. Βεβαίως δεν αποφοίτησα από εκεί. Πήγα από την 1η Δημοτικού έως και την 5η Δημοτικου. Αλλά έχω τελειώσει την τότε ΣΤ Γυμνασίου το 1976. Οποιος ξέρει κάποιους -ες απο αυτές τις χρονιές θα χαρώ να επικοινωνήσω.
      το e-mail : isidoros1959@gmail.com

      Διαγραφή
  17. Γειά σας και πάλι!
    Είπα ν' ανοίξω μια σελίδαhttps://www.facebook.com/%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CE%BF-%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%8A%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%85-1887-493209477520297/timeline/ στο facebook

    Όσοι πιστοί...,
    Τι ωραία που θα ήταν να ανεβάζατε και φωτογραφίες, όσοι έχετε.
    Μου άνοιξε την όρεξη ο φίλος/η φίλη Ανώνυμος πιο πάνω που λέει ότι έχει μια φωτογραφία από την τρίτη δημοτικού.

    Φυσικά είναι προσκαλεσμένος στη σελίδα και ο συντάκτης του άρθρου στο μπλόγκ αυτό, που ήταν το έναυσμα για να ξαναβρισκόμαστε σιγά σιγά
    :)
    Να είστε καλά,
    Ανθούλα
    synexelixis@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ήμουν μαθητής γυμνασίου το 1983-1986 ο κος Βασιάδης (γυμνασιάρχης μας) έχει αυτοκτονήσει εδώ και χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σκοτεινό και άρρωστο σχολικό συγκρότημα.Εθνικοπατριωτικό φρόνημα(χουντικά κατάλοιπα), ξεπεσμένο και παρακμασμένο τη δεκαετία του '90.Τα χειρότερα 2,5 χρόνια της ζωής μου. Ευτυχώς έκλεισε και σώθηκαν τα επόμενα υποψήφια θύματα.Στοιβαγμένοι σε προαύλια φυλακόβιων του 6ου η΄ 7ου ορόφου οι έφηβοι τιμωρούμασταν για άγνωστα εγκλήματα.Σχολείο στρατόπεδο συγκέντρωσης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τα ωραιότερα χρόνια της ζωής μας πόσα πράγματα δεν αποκομίσαμε όλα αυτά τα χρόνια από εκεί!! χρόνια που δυστυχώς έφυγαν και μαζί με αυτά οι αξίες και τα ιδανικά αυτού του τόπου! απόφοιτος του 1996 με λυκειάρχη την μακαριστή από 13/4/2016 Αντωνάκου Θεοδώρα Μαυρομιχάλη αιωνία της η μνήμη και Γυμνασιάρχη την κ. Αθηνά Φραγκούλη φιλόλογοι και οι δύο τις αδελφές Σκοτιδάκη Άννα και Γεωργία φιλόλογοι, τον φυσικό κ. Γεώργιο Παππά, μαθηματικούς την κ. Γεωργία Αλεξοπούλου και τον κ. Χρυσικό, την Θεολόγο κ. Σοφία Λεκάκου την καθηγητρια βιολογίας κ. Ελένη Αντωνάκου και αρκετους άλλους όπως η κ. Μιχαήλ και Ιωσηφίδου(ιστορικοί) Σαλπέας (χημικός),Ντόβα Οικοκυρικών ,Παπαγεωργίου και Καρδιόλακας μουσικοί , Χριστόφορος Ντούζος και Τσανάκα γυμναστικής ,ωραία χρόνια να είναι όλοι τους καλά ! Σας ευχαριστούμε για ότι καλύτερο μας δώσατε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την αγάπη και το μεράκι που είχατε για την επιστήμη σας αλλά προπάντων για την αγάπη που είχατε για όλα τα παιδιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμάμαι κι εγώ ως απόφοιτος του 1999 χαρακτηριστικές φογούρες όπως οι αδελφές Σκοτιδάκη που πραγματικά με έμαθαν ελληνικά και αρχαία αλλά και μια ωραία θρησκευτικό που είχαμε και καθόταν χαρακτηριστικά πάνω στην έδρα με φούστα θυμίζοντας τη σκηνή της Σαρον Στόουν από το βασικό ένστικτο....κατά τ' άλλα τα παιδιά ήταν όπως σε όλα τα σχολεία...θυμάμαι ακόμα την Τσιγκάκου που ήταν η ωραία του σχολείου, το Ντένις που τον πέτυχα μετά από χρόνια φαρμακωμένο και αποτυχημένο μποντιμπιλντερά κτλ

      Διαγραφή
  21. Όσοι διαβάζετε αυτό το ποστ, ψάξτε και στο fb τη σελιδα Εκπαιδευτήριον "ο Πλάτων" Παπαϊωάννου 1887

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Ανθούλα, δεν έχω Facebook, όμως μόλις μπορέσω θα σου στείλω στο mail σου πληροφορίες για το σχολείο μας και την περιβόητη φωτογραφία απο την Τρίτη δημοτικού που ξαναβρήκα (στο παλιό αρχείο μου-που την είχα φυλάξει). Ήταν και είναι σε πολύ καλή κατάσταση - ασπρόμαυρη). Τώρα : Αυτός που έχει κάνει τα περισσότερα σχόλια σαν ανώνυμος για το σχολείο είμαι εγώ - και μακροσκελή). Ποιός είμαι λοιπόν;
      Αποφάσισα να αποκαλύψω ποιός είμαι. Είμαι ο Κώστας ο Αθανασόπουλος. Ομολογώ πως χάρηκα πάρα πολύ που σε ξαναείδα (στη φωτογραφία).Θα σου στείλω mail και θα τα πούμε με την πρώτη ευκαιρία. Θα στείλω στο synexelixis@gmail.com
      OK ? Γειά σε όλους!!!

      Διαγραφή
    2. Kwsta Athanasopoule,me tis makroskeleis afhghseis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! apithanh afhghsh bravo !!!!!! kai thymasai kai oles/olous tis symmathitries/tes !!!!!!! elpizw na ta poume kai thl/kws !!! pollous xairetismous kai filia / APOSTOLOS F

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα σε όλους τους απόφοιτους του ιστορικού σχολείου μας!! Ονομάζομαι Ανδρέας Πασσαλής και πήγα μόνο γυμνάσιο εκεί.Είμαι απόφοιτος της γ' γυμνασίου του 1977.Αν καποιος από σας ήταν εκείνη τη χρονιά,ή γνωρίζει κάποιον,θα χαιρόμουν πολύ αν επικοινωνούσε μαζι μου εδώ ή στο andreaspassalis@outlook.com.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Απόφοιτος δημοτικού το 1980, Μάγδα Κανιώρου.
    Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου στο καλύτερο σχολείο. Αλίκη Κουφού, Νότα Σαλπέα, Κα Σταυρούλα, Πόπη Σταυροπούλου, Μαργαρίτα Τυπάλδου, Κος Κρεμμύδας στις 6 τάξεις του δημοτικού και Βαφειάδης ο καθηγητής Αγγλικών.
    Πονά η ψυχή μου να το βλέπει κλειστό, αυτό το σχολείο.
    Σήμερα στη στάση απ΄έξω, συνάντησα τυχαία μια απόφοιτο του 1978 και έναν απόφοιτο του 1968. Τυχαία πιάσαμε την κουβέντα περιμένοντας τα λεωφορεία μας. Έμαθα πως ο Περικλής Παπαϊωάννου νοσηλεύεται στο ΜΕΤΑΞΑ. Εγώ θα προσευχηθώ για αυτόν και για να ξανανοίξει μια μέρα αυτό το σχολείο.
    Την αγάπη μου σε όλους τους συμμαθητές/συμμαθήτριες μου, δασκάλους και δασκάλες μου που δεν ξέχασα ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Απαντήσεις
    1. Το 1962-1963 ήμουν στην πρώτη γυμνασίου. Η μόνη καθηγήτρια που θυμάμαι ήταν της φυσικής αγωγής κ. Λύρα.

      Διαγραφή
  25. Ήταν σεπτεμβριος 1963 όταν ξεκίνησα σαν μαθητής της Α γυμνασίου. θυμάμαι τις κατασκηνώσεις στην Κηφισια σε ένα αρχοντικό παραδοσιακό οικισμό με τους δασκάλους μας. Ο επιβλέπων τότε νεαρος δάσκαλος Κρεμμύδας και η κατά πολύ νεότερη δασκάλα Μαργαρίτα. 1η οκτωβριου άρχισαν τα μαθήματα στο καινούριο κτίριο και σημερινό κλειστό σχολείο που ή όψη του με ταξιδεύει σε όμορφα χρόνια. Ήμουν οικότροφος μέχρι το 1966. Υπεύθυνοι του οικοτροφείου η Μαργαρίτα,Μπουμης,Παναγιωτου,Αγωγιατης. Οι συμμαθητές μου (όσους θυμάμαι) Αποστολιδης,Αληφραγγης,Αγωγιατης,Βαζεος, Ζωρζος, Γαλαννακης, Δαρρας,Καλιβρουσης,Κατσιγιαννης,Λογοθετης,Μαρκουλης, Μαιλης,Νακος,Παππας,Παντος,Πατσαλιδης,Σαλματανης,Σοφρας κ.α. Επίσης από καθηγητές θυμάμαι Βασιαδης,Κωνσταντινιδης,Γιανναρα,Ζεικιδης κ.α. Ωραία χρόνια,ωραιες εποχές που θα θυμάμαι με συγκίνηση και νοσταλγία. Χρόνια που δεν θα ξανάρθουν πάλι. Ελπίζω να λειτουργήσει ξανά και να το αντικρίζουμε ζωηρό και πάλι το σχολείο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι ο Βάλαβανης Χρήστος ήμουνα με των σαμαρά των Παπαδάκη των σιωκο των Καζακο οποιος θέλει ας επικοινωνησουμε

      Διαγραφή
    2. Προς τον κ. Κωστα Ραντο!! Ήσασταν συμμαθητης με τον πατερα μου Και σας θυμάται!! Διάβασα το σχολιο σας.Πως μπορω να επικοινωνησω μαζί σας??

      Διαγραφή
  26. Πριν 40 χρόνια (27/2/1977)έγινε η εκδρομή της 6ης γυμνασίου τότε του Λυκείου "ο Πλάτων" Π.Παπαιωάννου στην Πορταριά του Πηλίου. Στο "Ξενία" της Πορταριάς είχαμε καταλύσει.
    Ξεκινήσαμε 8:00 το πρωί με το πούλμαν απο την οδό Κολοκοτρώνη, στο ύψος της Γλάδστωνος. Μαζί μας ήταν και ο καθηγητής φυσικής αγωγής Πράκουρας.
    Είμασταν σχεδόν όλη η τάξη στην εκδρομή. Ωραίες αναμνήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αποφοίτησα το 1968 όποιος από τους τότε συμμαθητές μου διαβάσει αυτό το μήνυμα, ας μου τηλεφωνήσει στο 697.466.8816
    Νίκος Γκουσόπουλος
    nicknicholas09@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ξέρει κανείς αν ζει ο Κος Πράκουρας ? Τον είχα γυμναστή σε ενα ιδιωτικό σχολείο του Παλαιού Φαλήρου το 1971 για τέσσερα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ
    ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΠΑΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ (ΧΑΡΑΚΕΣ) ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΕΠΑΡΣΗ ΣΗΜΑΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΛΟΙ
    ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ (ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ) 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΜΕ ΠΟΤΕ ΣΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ....(ΠΑΤΖΩΝΗ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το σχολείο έμοιαζε με φυλακή όταν φοιτούσα εγώ την περίοδο 87-88 αλλά οι δασκάλες Νότα και Αλίκη κάνανε πραγματική δουλειά!!Το μοναδικό σχολείο που πραγματικά άνοιξε το κεφάλι μου και έβαλε μέσα τη γνώση. Μπορεί να υπήρχε ο χάρακας και οι τιμωρίες αλλά δεν αρκούν στο να μου αλλάξουν γνώμη για τη σπουδαιότητά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας. Λείπω πολλά χρόνια απ' τον Πειραιά και το είχα αφήσει ανοιχτό. Ο πατέρας μου όχι μόνο υπήρξε μαθητής που τελείωσε και μάλιστα λόγω απορίας του χορηγείτο οικονομική υποτροφία. Επίσης όταν τελείωσε το πανεπιστήμιο δίδαξε για κάποια χρόνια εκεί. Τον θυμάμαι τον κύριο Παπαϊωάννου, όπως και το υπέροχο γραφείο του με τις συρόμενες γυάλινες πόρτες. Επίσης, όμως θυμάμαι τους κοιτώνες, τα παιδιά που έμεναν εσωτερικά, το γυμναστήριο, όπως και να παίζουμε στην εσωτερική ( τη μικρή ) αυλή. Κρίμα που αφέθηκαν να κλείσουν τόσο ο Πλάτων, όσο και το Μιχαλοπούλειο. Όνειδος για τον Πειραιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αγαπητό blo-g, είναι γεγονός μια συνάντηση /reunion μετά από 41 χρόνια και 5 μήνες (23 Ιουνίου 1977- 24/11/2018 σε μια ταβέρνα στην Νίκαια κάποιοι συμμαθητές από το σχολείο μας της περιόδου 1965-1977 και 1971-1977.
    Καταφέραμε να είμαστε συνολικά 16 άτομα (συμμαθητές) :
    Κουντούρης Κώστας, Σουκούρογλου Μπάμπης, Σκούρη Κλειώ, Βλαστού Μαρία, Γκιάτης Μιχάλης, Πέρρος Παύλος, Χατζηνικολή Μαρία, Αθανασόπουλος Κώστας, Χέρτς Λουδοβίκος, Διακάκη Μαρία, Βασιλικάκη Μαρία, Φύτρος Αποστόλης, Βραχάτη Μαρία, Καίσαρη Σοφία, Κοντάκη Κατερίνα. Δεν ενημερώθηκαν ή δεν κατάφεραν να έρθουν και κάποιοι ακόμα. Αργότερα παραμονές πρωτοχρονιάς ξαναέγινε συνάντηση από την οποία κάποιοι δεν μπόρεσαν να έρθουν ενώ κάποιοι άλλοι ήρθαν που δεν είχαν έρθει στην προηγούμενη συνάντηση. Όπως και να το κάνεις μια συγκίνηση υπάρχει...
    Την επόμενη θα προσπαθήσουμε να βρούμε κι άλλους...
    Μπορεί να μεγαλώσαμε αλλά τα σχολικά χρόνια δεν ξεχνιούνται...
    Κώστας Αθανασόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πηγα νηπιαγωγειο, με δασκαλα την κ Νικη, α δημοτικου, με την κ.Αλικη Κουφου και β δημοτικου με την κ. Ευγενια. 1977-1980.
    Θυμαμαι τη γκρι στολη με το βυσσινι σακακι και τη γραβατα. Τα καφε θρανια, το στενο μπαλκονι που καναμε διαλειμμα στο νηπιαγωγειο, την εκφωνηση των διαδρομων απο τα μεγαφωνα,τις καθημερινες καρτελες με τις επιδοσεις μας,το χρυσο τετραδιο με τις εκθεσεις, την σακα που στελναμε στο σχολειο οταν ημασταν αρρωστοι και μας επιστρεφοταν με γραμμενα τα μαθηματα και φυσικα το χαρακα.
    Αν υπαρχει καποιος εδω απο αυτες τις χρονιες,πολυ θα ηθελα να το μαθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Στο συγκεκριμενο σχολειο ημουν το 77 εμενα στο οικοτροφειο τρομοκρατια πολλυ ξυλο υστερικες δασκαλες δεν εχω καλες αναμνήσεις. Πρωφανως ηταν η εποχες τετοιες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1991-2002 όπου και έκλεισε...τα ίδια και χειρότερα...και πολύ κονόμα φυσικά...υπάρχουν περιστατικά με πολύ ξύλο σε παιδάκια του δημοτικού από Αλεξάνδρα Καραγιάννη και Καραμπέτσο...Κουρλής Νικόλαος λέγομαι...

      Διαγραφή
    2. Εγώ ήμουν από το 1990-2002 όπου και έκλεισε...τα ίδια και χειρότερα προσβολές,πολύ ξύλο,φωνές και υστερίες από δασκάλους και καθηγητές...

      Διαγραφή
  35. Πηγαινα κι εγω σε αυτο το σχολειο την περιοδο 65 - 71, για 6 χρονια, 3 νηπιαγωγειο κι αλλα 3 δημοτικο, δλδ εφυγα μετα την Γ δημοτικου.Δεν θυμαμαι και πολλα πραγματα και διοτι ημουν πολυ μικρος αλλα και δεν ημουν οικοτροφος στο σχολειο αυτο απλα θυμαμαι που μας πηγαινανε "εκδρομη" το νηπιαγωγειο στο παρκο διπλα της Τερψιθεας και θυμαμαι τα παγωνια που υπηρχαν ελευθερα στο παρκο..!! Θυμαμαι τις 2 χρονιες που πηγα κατασκηνωση στο Μεγ Πευκο και τις γυμναστικες επιδειξεις τις οποιες τις εχω σε φιλμ και τις κατασκηνωσεις αφου ο πατερας μου ειχε μηχανη ληψεης τοτε κι εχω τα παιδικα μου χρονια σε ταινιες.Εμενα στο Π. Φαληρο κι ερχοταν πουλμαν και με εφερνε σχολειο καθε μερα. Δεν θυμαμαι ονοματα ουτε συμμθητων αλλα ουτε και δασκαλων....!!!.δεν εχω καλη μνημη σε αυτα...!!! Θυμαμι απλα μια φορα στο πουλμαν ημουν δεν ημουν 5 χρονων την Ελλη Ευαγγελιδου δημοσιογραφος που εκανε παλια εκπομπη στην ΕΡΤ καθως και ραδιοφωνο. ειχε ανεβει στο πουλμαν το δικο μας και με πηρε αγκαλια στο πρωτα καθισματα. Εχω κρατημενη την στολη που ειχαμε τοτε μπορντω σακακιμε το σημα ραμμενο επανω καθως κι ολες τις χειροτεχνιες μου απο το νηπιαγωγειο....!!!! Ειμαι 55 τωρα κι αμα υπαρχουν....ολα αυτα. Αν υπαρχει καποιος που πηγαινε στις ιδιες ταξεις με εμενα ας επικοινωνησει μαζι μου στο μειλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Απόφοιτη του 1997. Είμασταν οι τελευταίοι πραγματικά καλοί μαθητές. Ο διευθυντής μέχρι τότε πρόσεχε καλύτερα ποιοι θα φοιτούσαν στο σχολείο μας. Μετά την δική μας αποφοίτηση διαδόθηκαν φήμες πως δεχόταν μαθητές οι οποίοι είχαν αποβληθεί από κάθε άλλο σχολείο, γυμνάσιο ή λύκειο.Από δ' δημοτικού εκεί με δασκάλα την Κα Σταυριανού, την Κα Έφη στην ε' δημοτικού και τον Κο Πετρίδη στην στ'! Με γυμνασιάρχη την Κα Αλεξοπούλου και λυκειάρχη την Κα Αντωνάκου. Είχαμε κι εμείς χαρακιές και αλίμονο μας έτσι και μας πετύχαινε να μπαίνουμε στο σχολείο απ' την πόρτα της γραμματείας. Υπήρξα κόρη καθηγήτριας για 3 έτη, ευτυχώς τελείωσα το λύκειο και σταμάτησε αυτό το καθημερινό κήρυγμα που είχα από μέρους του, ( να έχω πάντα μαζεμένα τα μαλλιά μου, να κάνω παρέα μόνο με την απουσιολόγο, να μην φοράω τζιν παντελόνια παρά μόνο φούστες μέχρι το γόνατο και φυσικά να μην χρειαστεί ποτέ να με στείλει κανένας καθηγητής για κανέναν λόγο στο γραφείο του).Από μέρους του θα μου μείνει αξέχαστο ένα χαστούκι ξεγυρισμένο που έφαγα παρέα με συμμαθητές γιατί μας πέτυχε μπροστά στην πόρτα του ξενοδοχείου, αφού είχαμε σχολάσει νωρίτερα. Προφανώς δεν το γνώριζε κι ένας ένας που περνούσε από μπροστά του, έτρωγε κι από δύο χαστούκια. Την γλύτωσα με ένα γιατί έφυγα από μπροστά του. Είχαμε όμως άψογους καθηγητές με όλη τη σημασία της λέξεως. Και όχι...επειδή παραπάνω σε ένα σχόλιο διάβασα πως ο 6ος όροφος ήταν σαν φυλακή...ποτέ μας δεν αισθανθήκαμε φυλακή το σχολείο μας. Υπήρχαν κανόνες όπως υπάρχουν παντού. Όταν δεν δίναμε δικαιώματα με την συμπεριφορά μας και φερόμασταν σαν ΜΑΘΗΤΕΣ, ποτέ μα ποτέ δεν νιώσαμε το σχολείο αυτό ούτε σαν κολαστήριο, ούτε σαν φυλακή. Είναι βαριές κατηγορίες για έναν σχολικό χώρο που α μη τι άλλο, εξαιρώντας τον παράξενο και πολύ αυστηρό Παπαιωάννου, πλαισιονόταν από υπέροχο εκπαιδευτικό προσωπικό, από πολύ καλό βοηθητικό προσωπικό, από καλά παιδιά ως επί το πλείστον και γενικότερα από συνεννοήσιμους ανθρώπους και γεμάτους κατανόηση απέναντι στους έφηβους. Λυπάμαι πολύ που το αντικρύζω παρατημένο κυριολεκτικά, λυπάμαι με τον τρόπο που έκλεισε, γιατί ήταν ανορθόδοξος, μα χαίρομαι γιατί ακόμα διατηρούμε πολλοί απ΄την γενιά μου επαφές με τους καθηγητές μας και τους θυμόμαστε και μας θυμούνται με άπλετη αγάπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ο πατερας μου ειχε κινηματογραφικη μηχανη την δεκαετια του 60 κι εχω σε ταινια μια χρονια που κανεμε γυμναστικες επιδειξεις στον Πανιωνιο με τα εκπαιδευτηρια "Πλατων" καθως και στις κατασκηνωσεις που ειχε στο Μεγαλο Πευκο που ειχα παει 2 συνεχομενα καλοκαιρια. Μεσα στην ταινια υπαρχουν κι αλλα παιδακια του δημοτικου αρα καποιος την χρονια απο οσοι εισαστε 1η και 2α δημοτικου το 70' ειναι στην ταινια αυτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Διαβαζω τα σχολια και το μονο που ξαναρχεται στο νου ειναι τα ονοματα των δασκαλων του δημοτικου. Καποιοι εχουν γερη μνημη. Δεν εχω να θυμαμαι κατι ασχημο απο το σχολειο αυτο ισως επειδη ημουν μικρος αλλα και το γεγονος οτι δεν ειχα κι εκτος σχολειου σχεσεις με συμμαθητες λογω του οτι ο καθενας εμενε σε διαφορετικες περιοχες κι ετσι δεν μπορουσα να κρατηθουν φιλιες. Πιο πολυ ειχα με τα παιδια Πιο πολυ για μενα ηταν ενα "περασμα" αυτο το σχολειο χωρις να εχω κρατησει κατι σημαντικο εκτος απο καποιες χειροτεχνιες του νηπιαγωγειου και καποια κομματια φιλμ να μου θυμιζουν εκεινα τα χρονια. Οι παρεες μου ηταν τα παιδια της γειτονιας μου στο Π Φαληρο. Το μονο που θυμαμαι ακομα και τωρα ειναι στο νηπιαγωγειο καποια συμμαθητρια μου που δεν θυμαμαι ονομα μυ ειχε χαλσει τη ωρα της χειροτεχνιας την εργαασια μου και της εριξα μια δαγκωνια στο χερι που της αφησε σημαδι και καλεσανε τους γονεις μου να ερθουν να τους μιλησουν και να με παρουν σπτι. Τελικα οι γονεις μου καταλαβαν τι ειχε συμβει και δεν εδωσαν συνεχεια στο θεμα.Παντως οσες φορες εχω περασει απο την Τερψιθεα με το αμαξι στο φαναρι καθομαι και κυτταω το εγκαταλελειμενο κτιριο και θυμαμαι αυτα τα λιγα χρονια που πηγαινα στο σχολειο αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Στο συγκεκριμένο σχολείο αποφοίτησα από το Δημοτικό το 1983. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον κ. Κρεμμύδα της έκτης δημοτικού, εξαιρετικός δάσκαλος, αυστηρός μεν αλλά με πολύ καλό έργο. Εχω αρκετά καλές αναμνήσεις μεταξύ των άλλων με θεατρικές εκδηλώσεις στο Δελφινάριο, στο ξενοδοχείο Park, εκδρομές κλπ. Θυμάμαι έναν πολύ καλό συμμαθητή μου, καθόμασταν δίπλα δίπλα, τον Μπέση - αν δεν κάνω λάθος - που «χάθηκε» ο πατέρας του στη θάλασσα.
    Το σχολείο αν και πολύ αυστηρό ωστόσο ήταν πολύ καλό για την εποχή του.
    Υπήρχαν βέβαια και τα αμέτρητα προβλήματα λειτουργίας της σχολικής μονάδας όπως τα σχολικά που ήταν κινητά φέρετρα και αναγκαζόταν ο ίδιος ο Παπαιωαννου να μας πηγαίνει στο σχολείο με το προσωπικό του αυτοκινητο όταν αυτά δεν λειτουργούσαν. Ολα αυτά όμως στα μάτια μας τότε είχαν την δική τους ομορφιά. Χρόνια αξέχαστα.
    Αντώνης Κοκκαλίδης
    akokkalidis@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Μουστακης Ιουλιανος
    ειμαι κι εγω αποφοιτος του Λυκειου και σας
    Παρακαλω πολυ αν καποιος μπορει να με βοηθησει θα ηθελα να ξερω που βρισκονται τα αρχεια του σχολειου γιατι χρειαζομαι το απολυτηριο...
    οσες προσπαθειες κι αν εκανα συδτυχως ειναι αδυνατη
    η ευρεση καποιου αρμοδιου...
    .ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Β' δημοτικου το 58-59, οικοτροφειο......θυμαμαι τον κ. Παπαιωαννου, και φυσικα εμενα με γραβατα και σακακι καθε μερα. Διδασκαλια χορου με κλασικης εποχης μουσικη, που συνηθως κρυβομουν πισω απο καποια πορτα για να μη συμμετασχω....μια εκδρομη στην Αιγινα, που την εκανα οντας αρρωστος απο κατι και προσπαθουσε μια καλη κυρια, δασκαλα, να με παρηγορησει...δεν θυμαμαι αυτα που γραφτηκαν για τον κ. Παπαιωαννου, μαλλον σαν πολυ ηπιο τον θυμαμαι. Επισης γυμναστικες επιδειξεις στο Καραισκακη...Αρκετα καλες αναμνησεις.....Χαιρετισμους απο ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή