Pages

Σάββατο, Μαΐου 08, 2010

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΜΕΡΟΣ Α')

Ζούμε σε μια πόλη απάνθρωπη, με μηδενικές υποδομές, ανύπαρκτο σχεδιασμό και δυσλειτουργική ρυμοτομία. Οι πολεοδομικοί κανόνες (διατάξεις) υπάρχουν μονάχα για να λαδώνονται όσοι δουλεύουν στις υπηρεσίες της Πολεοδομίας και το αποτέλεσμα αυτών των διαχρονικών πρακτικών είναι η δημιουργία του τερατουργήματος που καλείται λεκανοπέδιο Αττικής.  

Η Αθήνα, πρωτεύουσα της Ελλάδος και το επίνειο αυτής, ο Πειραιεύς, τσιμεντουπόλεις, με ανύπαρκτους χώρους άθλησης, μηδενικές εστίες πρασίνου, οξύ πρόβλημα στάθμευσης, κακές αστικές συγκοινωνίες, ανυπόφορα πεζοδρόμια για τους πεζούς κάθε ηλικίας (για ΑΜΕΑ ούτε λόγος να γίνεται), "αγροτικούς" αστικούς δρόμους και κατ'ευφημισμόν λεωφόρους και πολυκατοικίες - σπίτια - κτίρια διαφόρων χρονολογιών που καταργούν κάθε έννοια ρυμοτομίας και ομοιομορφίας...

Όσο για τη λέξη χρώμα;  

Το χρώμα που δεσπόζει είναι μονάχα ένα, το γκρίζο! 

Αραιά και που, όλο και κάποιος τοίχος "φωτίζεται" από κάποιο καλαίσθητο γκράφιτι (γιατί στην Ελλάδα μέχρι και στα γκράφιτι είμαστε συχνά ακαλαίσθητοι συγχέοντας την καλλιτεχνική δημιουργία με το βανδαλισμό και τη βεβήλωση).

Ο Πειραιάς, όπως προείπαμε, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της ασχήμιας.

Ανηφορίστε για μια βόλτα μέχρι την κορυφή του λόφου της Καστέλλας, στο άλσος του Προφήτη Ηλία, στο ψηλότερο σημείο του Πειραιώς και θαυμάστε το απέραντο... γκρίζο συνοδεία μιας θάλασσας από τσιμεντένια κουτάκια, ατάκτως ερριμμένα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΚΕΝΤΡΟ

Ο Εμπορικός Πύργος του Πειραιά, ο οποίος είναι ένας από τους ελάχιστους ουρανοξύστες / Πύργους που διαθέτει η Αθήνα και κατ' επέκταση η Ελλάδα, λόγω της παλαιότερα ισχύουσας νομοθεσίας, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1972-1974 (κατά την περίοδο της Δικτατορίας των Απριλιανών / Χούντας) και παραμένει μέχρι τις μέρες μας ανεκμετάλλευτος, ένας "κοιμισμένος γίγαντας", όπως ποιητικά τον αποκαλούν κάποιοι, ο οποίος δεσπόζει πάνω από το κεντρικό λιμάνι της πόλης και το κέντρο του Πειραιά.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Εμπορικός Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο των Αθηνών με τα 84 μέτρα ύψους, αφού μονάχα ο Πύργος Αθηνών είναι ψηλότερος.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατά τις αρχές της δεκαετίας του 2010, η κατάσταση του υπό εξέτασιν Εμπορικού Πύργου Πειραιώς ήταν επιεικώς τραγική. Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργούν μεν κάποιες δημοτικές υπηρεσίες, πλην όμως η εικόνα του περιβάλλοντα χώρου και ειδικά προς την πεζοδρομημένη οδό Ιπποκράτους (σσ. αν και πεζόδρομος χρησιμοποιείται παράνομα ως χώρος στάθμευσης) και την οδό Μακράς Στοάς χαρακτηρίζεται από την απόλυτη βρώμα και τη δυσωδία από ούρα. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και προς την πλευρά του Εμπορικού Πύργου που "κοιτάει" προς την οδό Δημοσθένους και την λεγόμενη Αγορά του Πειραιά.

Ο υπό εξέτασιν Εμπορικός Πύργος του Πειραιά παραμένει μετά σχεδόν 4 δεκαετίες ένας απλός χώρος διαφήμισης, ένα πραγματικό real estate "φιλέτο" ολικά ανεκμετάλλευτο. Αλλά και πέραν τούτου, αποτελεί μια αισθητική ντροπή για την πόλη του Πειραιά!

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (1972-1974) [HDR]

Οι απόψεις περί της χρησιμότητας ή/και καταλληλότητας του κτιρίου είναι ποικίλες και διίστανται: υπάρχουν φωνές που ομιλούν για καθίζηση κάποιων εκατοστών ανά χρόνο λόγω της σαθρότητας του υπεδάφους σε εκείνο το σημείο (τόσο κοντά στη θάλασσα), άλλοι επιμένουν με το θέμα της στατικότητας του κτιρίου, διαγωνισμοί επί διαγωνισμών προκηρύσσονται από το Δήμο Πειραιά δίχως καμία επιτυχία, σχέδια επί σχεδίων βλέπουν το φως της επικαιρότητας και τελικώς το αποτέλεσμα μηδέν!

Κατά το έτος 2010 μάλιστα διακηρύχθηκε ένας ανοικτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με συμμετοχή πολλών αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο υπό τον διακριτικό τίτλο "Πύργος του Πειραιά 2010 - Αλλάζοντας την Πρόσ(οψη)". Πάντως, οι ιδέες που θα προκύψουν από τον προαναφερθέντα διαγωνισμό θα αφορούν αποκλειστικά το lifting/αλλαγή της πρόσοψης του Πύργου, δηλαδή θα πρόκειται επί της ουσίας για μια ωραιοποίηση του εξωτερικού μονάχα κομματιού του εγκαταλειμμένου κτιρίου. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή, το μήλο να' ναι λαμπερό απ' έξω και σάπιο από μέσα.

Ασφαλώς το ζήτημα του εν Πειραιεί Ουρανοξύστη εντάσσεται στα πλαίσια μιας γενικότερης συζήτησης που αφορά την αξιοποίηση ή όχι της ήδη απάνθρωπης Αθήνας καταργώντας τον υπάρχοντα νόμο περί ανώτατου ύψους των κτιρίων και επιτρέποντας την ανέγερση ουρανοξυστών (υπό προϋποθέσεις και με απόλυτη εφαρμογή των πολεοδομικών διατάξεων) σε συνδυασμό με την ορθά κατανεμημένη κατασκευή χώρων πρασίνου/άθλησης/στάθμευσης και αναψυχής, έχοντας ως απώτερο σκοπό την άνοδο της ποιότητας ζωής. Αλλά ενώ από ιδέες γενικά πάμε καλά στην Ελλάδα, η βούληση παραμένει σταθερά μηδενική, ενώ ταυτόχρονα υφίσταται μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων οι οποίοι είναι αντίθετοι στην ιδέα των ουρανοξυστών επειδή τάχα μου, θα αλλοιώσουν το "χρώμα" και την ιδιομορφία του αττικού λεκανοπεδίου.

Διαβάστε σχετικά θέματα:





Κείμενο:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας και προσωπικής εργασίας.

Φωτογραφίες: 
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED) 
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

1 σχόλιο:

  1. ΠΥΡΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 2010 – Αλλάζοντας την (πρόσ)ΟΨΗ

    Το GreekArchitects.gr και η DuPont σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στις 24 Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:30 στον πολυχώρο Αθηναΐς.

    Ομιλητές:
    Αναστασάκης Μανώλης, αρχιτέκτων, οργανωτικός υπεύθυνος του διαγωνισμού
    Citerne Anne-Line, Material engineer, εκπρόσωπος της DuPont.
    Δραγώνας Πάνος, αρχιτέκτων, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών
    Καλογήρου Νίκος, αρχιτέκτων, καθηγητής τμήματος αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.
    Κοτιώνης Ζήσης, αρχιτέκτων, καθηγητής, κοσμήτορας και πρόεδρος του τμήματος αρχιτεκτόνων Θεσσαλίας
    Τομπάζης Αλέξανδρος, αρχιτέκτων
    Τριποδάκης Αλέξανδρος, αρχιτέκτων, καθηγητής τμήματος αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης
    Στασινόπουλος Θάνος, αρχιτέκτων, Architectural Association Graduate Diploma, Διδάκτωρ ΕΜΠ
    Περισσότερα:
    http://www.greekarchitects.gr/gr/εκδηλωσεις/εκθεση-πυργος-πειραια-2010-id3107

    ΑπάντησηΔιαγραφή