Pages

Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2012

ΤΟ LECHMAJOUN ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Σπάνια στο προσωπικό μου ιστολόγιο αναφέρομαι σε θέματα "γαστρονομικής" φύσεως αλλά μάλλον δεν πράττω καλώς, αν κρίνω λ.χ. από τις χιλιάδες θεάσεις που έχει ένα αφιέρωμα γραμμένο το "μακρινό" πλέον έτος 2009, με τίτλο "Το Κουλούρι του Ψυρρή"

Αποφεύγοντας τον σκόπελο όσων κακοπροαίρετων θεωρήσουν πως κάνω κάποιου είδους διαφήμιση και ξεκαθαρίζοντας εξ'αρχής πως προβάλλω αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εντυπώσεις, στο παρόν αφιέρωμα παρουσιάζω ένα μικρό πλην όμως κλασικό "στέκι", νυχτερινού κυρίως, "γρήγορου φαγητού", το οποίο δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. 


Όπως προαναφέραμε, για τους γνώστες οι συστάσεις και οι εισαγωγές είναι περιττές. 

"Lechmajoun", στον αριθμό "9" της ακτής Τρύφωνος Μουτζοπούλου, μετά την πλατεία Κανάρηστο δρόμο προς την πλατεία Αλεξάνδρας, στο Πασαλιμάνι  (λιμήν Ζέας) του Πειραιά, από το 1983. 

Ο χώρος του καταστήματος πολύ μικρός, οι θέσεις "επιτόπιας" μάσας μόλις 3 ή 4 σε έναν πάγκο αλλά το προσφερόμενο "έδεσμα", μια παραλλαγή του πολύ γνωστού ανατολίτικου πιάτου (λεχματζούν), αποζημιώνει και με το παραπάνω την αναμονή εντός ή και εκτός καταστήματος σε "ώρες αιχμής".


Το κατάστημα προσφέρει τρεις διαφορετικές εκδοχές (special, el arabia, vegeterian) του ιδίου "πιάτου", ο γράφων έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στο "special" καυτερό, το οποίο ετοιμάζεται και ψήνεται on the spot και τρώγεται είτε στα όρθια, είτε απέναντι, είτε "πακέτο" για το σπίτι.


Στα "κλου" του καταστήματος και ο ιδιοκτήτης, ο Δημήτρης (Μήτσος για τους φίλους) με τον οποίον αξίζει τον κόπο να πιάσετε κουβέντα επί παντός επιστητού!


Για την ιστορία, το Lahmacun ή lahmajoun σημαίνει "ζυμάρι με κρέας" στα αραβικά. Πρόκειται για ένα σαφέστατα μεσανατολίτικο γρήγορο έδεσμα, το οποίο προέρχεται από την πρώιμη κουζίνα της Συρίας, αλλά αποκαλείται συχνά "τούρκικη ή αρμένικη πίτσα". Συνήθως η συνταγή περιλαμβάνει λεπτή αραβική πίτα ως βάση, ψιλοκομμένο κρέας (συνήθως βοδινό ή αρνίσιο) ή και κιμά, λαχανικά (ντομάτα, πιπεριές, κρεμμύδι, κολίανδρο, μαϊντανό κ.α.), πίκλες και μπαχαρικά (κόκκινο, μαύρο πιπέρι κ.α). Σαφέστατα υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές/παραλλαγές του ιδίου πιάτου με κοινό σημείο αναφοράς το γεγονός πως σερβίρεται με λεμόνι, η γεύση του οποίου προσφέρει μια "ιδιαίτερη αντίθεση" με το "καυτερό περιεχόμενο  της πίτας.

LECHMAJOUN

Στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Μέσης Ανατολής (Ισραήλ, Ιράν, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη  Συρία) αλλά και στην Τουρκία, στην Σαουδική Αραβία και στις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίας της Αρμενίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντούμε πλήθος εξειδικευμένων εστιατορίων Lahmajoun. Πολλοί δε μετανάστες από τις προαναφερόμενες χώρες (κυρίως Συρία, Αρμενία και Τουρκία) έχουν "φροντίσει" για τη διασπορά και διάδοση του "πιάτου" σε πολλές πόλεις του δυτικού κόσμου, στην Ευρώπη (Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αγγλία - ιδίως στο βόρειο Λονδίνο), αλλά και στον Καναδά, την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική.

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας και προσωπικών απόψεων / εκτιμήσεων.

Φωτογραφίες: 
  • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

3 σχόλια:

  1. πω πω τι μου θυμησες τωρα. Με κατι παλιοφιλους δεκαετια 80 καπου εκει σε κατι μπαρακια τα πιναμε και μετα για λεχματζουν. Οσοι δεν ειχαν ξαναφαει και εκαναν το λαθος να παραγγειλουν το καφτερο γινονταν κοκκινοι με βουλες. Αν φαω τωρα θα μεινω αυπνος με παλινδρομηση (περασαν τα χρονια γαρ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Ετσι για να μαθαίνουν και οι νεότεροι... Περιμένω και αντίστοιχο αφιέρωμα στα Ιμαλάϊα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή