Pages

Τετάρτη, Μαρτίου 12, 2025

ΤΟ DUBAI ΑΠΟ ΤΟΝ 97ο ΟΡΟΦΟ ΤΟΥ PRINCESS TOWER

"Princess Tower" (στα αραβικά: برج الأميرة) είναι η ονομασία ενός αποκλειστικά οικιστικού ουρανοξύστη 101 ορόφων και ύψους 413,4 μέτρων ο οποίος βρίσκεται στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Ο συγκεκριμένος πύργος, ο οποίος υπήρξε το υψηλότερο οικιστικό κτίριο της υφηλίου κατά την περίοδο 2012-2015 προτού υπερκεραστεί από τον ουρανοξύστη 432 Park Avenue της Νέας Υόρκης (425,5 μέτρα ύψος), είναι το τρίτο υψηλότερο κτίριο του Dubai, πίσω από το φημισμένο Burj Khalifa (828 μέτρα ύψος) και το Marina 101 (425 μέτρα ύψος), ενώ συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί το 39ο υψηλότερο κτίριο του κόσμου, ανεξαρτήτως χρήσεως βάσει των διαθέσιμων στοιχείων μέχρι και τον Μάρτιο του έτους 2025.

Ο συγκεκριμένος πολυτελής ουρανοξύστης, ο οποίος αποπερατώθηκε και παραδόθηκε από την τοπική κατασκευάστρια εταιρία Tameer Holdings τον Σεπτέμβριο του έτους 2012, διαθέτει 763 διαμερίσματα (ενός, δυο, τριών, τεσσάρων ή και πέντε υπνοδωματίων), 957 υπόγειες θέσεις στάθμευσης σε έξι επίπεδα, οκτώ χώρους εμπορικών καταστημάτων, κλειστή και ανοικτή πισίνα, γυμναστήριο και σάουνα, αίθουσες αναψυχής, παιδότοπους, αίθουσα δεξιώσεων καθώς επίσης μια εντυπωσιακή αίθουσα παρατήρησης (observation deck) στον 97ο όροφο, η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους ενοίκους. 

Βρεθήκαμε λοιπόν στον 97ο όροφο του Princess Tower, χρησιμοποιώντας έναν εκ των 13 διαθέσιμων ανελκυστήρων η ταχύτητα ανόδου των οποίων προκάλεσε το χαρακτηριστικό βούλωμα των αυτιών, θαυμάζοντας την μοναδική θέα από ψηλά και καταγράφοντας ορισμένα τμήματα της πλέον πολυπληθούς πόλεως και πρωτεύουσας του Εμιράτου του Ντουμπάι. 

Η θέα προς τα βόρεια / βορειοανατολικά του Princess Tower όπου μεταξύ των άλλων διακρίνονται η απόληξη του επίσης οικιστικού ουρανοξύστη ύψους 380,5 μέτρων με την ονομασία "Elite Residence", το παραλιακό μέτωπο στις ακτές του Περσικού Κόλπου, τμήμα της μαρίνας του Ντουμπάι, η λεωφόρος που φέρει το όνομα του Βασιλέα της Σαουδικής Αραβίας Salman Bin Abdulaziz Al Saud, οι παράκτιες εγκαταστάσεις των πολυτελών ξενοδοχείων The Westin Dubai Mina Seyahi Beach Resort & Marina και The One&Only Royal Mirage καθώς επίσης η βάση (αρχή) της τεχνητής νήσου The Palm Jumeirah.

VIEW FROM THE PRINCESS TOWER [DUBAI] 

VIEW FROM THE PRINCESS TOWER [DUBAI]

VIEW FROM THE PRINCESS TOWER [DUBAI]  

Λεπτομέρεια των τριών υπό κατασκευή διαδοχικών ουρανοξυστών 51, 49 και 61 ορόφων αντίστοιχα που βρίσκονται στη βάση της τεχνητής νήσου The Palm Jumeirah, παραπλεύρως του σταθμού του Monorail το οποίο εξυπηρετεί την συγκοινωνία από την βάση της ως άνω νήσου μέχρι τον σταθμό Atlantis Aquaventure (συνολικά 5 σταθμοί, μήκος γραμμής 5 χιλιόμετρα). Στο βάθος, διακρίνεται επίσης το χαρακτηριστικό κτίριο του πολυτελούς παραθαλάσσιου ξενοδοχείου Burj Al Arab (στα αραβικά: برج العرب, ήτοι ο "αραβικός Πύργος").

VIEW FROM THE PRINCESS TOWER [DUBAI] 

Η μαρίνα του Ντουμπάι με τα πολυπληθή σκάφη αναψυχής, οι εν σειρά ουρανοξύστες (ολοκληρωμένοι και υπό κατασκευή) της τοπικής real estate εταιρίας EMAAR, τμήμα της λαοφιλούς παραλίας JBR (αριστερά) και στο βάθος βέβαια η τεχνητή νήσος The Palm Jumeirah με το χαρακτηριστικό σχήμα του φοινικόδεντρου.

VIEW FROM THE PRINCESS TOWER [DUBAI] 

VIEW FROM THE PRINCESS TOWER [DUBAI] 

H θέα προς τα δυτικά / νοτιοδυτικά του Princess Tower με την ακτή JBR (από τα αρχικά του εγχειρήματος με την ονομασία Jumeirah Beach Residence) κατά μήκος της οποίας έχουν κατασκευαστεί περίπου 40 ουρανοξύστες (οικιστικής χρήσεως και ξενοδοχεία), στην περιοχή της μαρίνας του Ντουμπάι. Η εν λόγω τοποθεσία, τα έργα στην οποία ολοκληρώθηκαν σταδιακά κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000, αποτελεί άκρως δημοφιλή προορισμό των επισκεπτών του Ντουμπάι λόγω των λουτρικών εγκαταστάσεων, του περιπάτου αναψυχής μήκους 1,7 χιλιομέτρων, των δεκάδων καταστημάτων εστίασης, των πολυτελών ξενοδοχείων και διαμερισμάτων και της τεχνητής νήσου Bluewaters η οποία συνδέεται με πεζογέφυρα με την παραλία, προσφέροντας επίσης πλειάδα εναλλακτικών διαμονής, εστίασης και αναψυχής όπως επίσης τον μεγαλύτερο και υψηλότερο τροχό παρατήρησης ("ρόδα") της υφηλίου, το Ain Dubai.

VIEW FROM THE PRINCESS TOWER [DUBAI] 

To νεόδμητο κτίριο υπό την επωνυμία Ciel Dubai Marina, ύψους 374 μέτρων, το οποίο προορίζεται να στεγάσει ξενοδοχείο. Ο εν λόγω ουρανοξύστης 82 ορόφων, ο οποίος περιλαμβάνει 1042 δωμάτια μεταξύ των οποίων 150 σουίτες, θα αποτελέσει το υψηλότερο κτίριο - ξενοδοχείο του κόσμου! Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, η αποπεράτωση του κτιρίου αναμενόταν για το έτος 2023 και το άνοιγμα του ξενοδοχείου για την επόμενη χρονιά (2024), πλην όμως λόγω καθυστερήσεων, ο κατασκευαστής ενημέρωσε πως το άνοιγμα του ξενοδοχείου αναμένεται να λάβει χώρα στα τέλη του έτους 2025. 

VIEW FROM THE PRINCESS TOWER [DUBAI] 

Η παραλία JBR με το τεχνητό νησί Bluewaters και τον τροχό Ain Dubai (δεξιά), οι ουρανοξύστες της περιοχής της μαρίνας του Ντουμπάι (στο κέντρο) και η μεγάλη λεωφόρος που φέρει το όνομα του Σεΐχη (Sheikh) Zayed bin Sultan Al Nahyan (στα αραβικά: زايد بن سلطان آل نهيان), του ιδρυτή και πρώτου Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ειρήσθω εν παρόδω, η εν λόγω λεωφόρος αποτελεί τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε11, του μακρύτερου δρόμου που διατρέχει τα Εμιράτα, συνολικού μήκους 554 χιλιομέτρων.

VIEW FROM THE PRINCESS TOWER [DUBAI] 

Στην επόμενη φωτογραφική λεπτομέρεια, τα εικονιζόμενα κτίρια της περιοχής της μαρίνας του Ντουμπάι είναι ουρανοξύστες 30 και 40 ορόφων, πλην όμως μοιάζουν με "νάνους" όταν κάποιος τους παρατηρεί από τον 97ο όροφο του Princess Tower! Στην σκιά των τεραστίων αυτών κατασκευών, μοιραία περνούν σχεδόν απαρατήρητα πιο χαμηλά οικοδομήματα, όπως λ.χ. το τζαμί Mohammed Bin Ahmed Al Mulla (κατασκευής 2016) το οποίο διακρίνεται στα δεξιά του κάτωθι φωτογραφικού κάδρου.

VIEW FROM THE PRINCESS TOWER [DUBAI] 

Αντί επιλόγου, μια ασπρόμαυρη φωτογραφική καταγραφή του αστικού τοπίου με τους πανύψηλους ουρανοξύστες εκατέρωθεν της λεωφόρου Sheikh Zayed.

VIEW FROM THE PRINCESS TOWER [DUBAI]

Κείμενο:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.

Φωτογραφίες: 
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο και διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου