Παρατηρώντας τον Πειραιά από ψηλά, από τον τρίτο όροφο του μοναδικού Ουρανοξύστη της πόλης (Εμπορικός Πύργος ή Piraeus Tower όπως είθισται να καλείται μετά την πρόσφατη επαναχρησιμοποίησή του) και πιο συγκεκριμένα από τον εξώστη του νέου καφέ/bistro/εστιατορίου/bar&club Nice n Easy.
Ο κεντρικός λιμένας του Πειραιώς "απλώνεται" σχεδόν στο σύνολό του μπροστά στα μάτια του επισκέπτη λόγω της προνομιακής θέσης του Πύργου στη συμβολή της ακτής Μιαούλη με την ακτή Ποσειδώνος και τη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α'.
Εστιάζοντας σε μερικά σημεία πειραϊκού ενδιαφέροντος, των οποίων την ιστορία σίγουρα αγνοεί η πλειοψηφία των θαμώνων του νέου σημείου εστίασης και αναφοράς του Piraeus Tower.
To πάλαι ποτέ Μέγαρο Ανδρέα Σπυράκη, στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου Α', Νοταρά και Φίλωνος, από τους ορόφους του οποίου πέρασαν προπολεμικά δεκάδες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ο Αριστοτέλης Σ. Ωνάσης!
Το ίχνος του μεγάλου σιντριβανιού που τοποθέτησε ο δήμαρχος Πειραιώς στα χρόνια της Δικτατορίας Αριστείδης Σ. Σκυλίτσης στο σημείο όπου βρισκόταν το κτίριο-σύμβολο της πόλεως, το Ωρολόγιον (Χρηματιστήριον και μετέπειτα Δημαρχείον). Στο βάθος, καταγράφονται επίσης τμήμα του Τινάνειου Κήπου, το πάλαι ποτέ Μέγαρο Κιουνάρ στη συμβολή Σωτήρος και Φίλωνος, όπως επίσης ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος.
Η ακτή Μιαούλη με τα μέγαρά της (Μέγαρο ΕΛ-ΠΕ, Μέγαρο αδελφών Βάττη, Μέγαρο Λυκιαρδόπουλου κτλ.) και τους προβλήτες του κεντρικού λιμένος Πειραιώς. Στο βάθος, δεξιά στο κάδρο, διακρίνεται ελάχιστα πλέον λόγω της δόμησης το κτίριο του Ορφανοτροφείου Θηλέων του Χατζηκυριάκου.
Η μπούκα του κεντρικού λιμένος Πειραιώς με τα δυο χαρακτηριστικά φανάρια ναυσιπλοΐας (πράσινο-κόκκινο), με το τέρμα της ακτής Μιαούλη εξ αριστερών (σσ. διακρίνεται το κωδωνοστάσιο της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής) και εκ δεξιών την ακτή Βασιλειάδη και την Ηετιώνεια ακτή με τις πάλαι ποτέ λιμενικές εγκαταστάσεις/αποθήκες.
Επιβατικά πλοία της εγχώριας ακτοπλοΐας επί της ακτής Ποσειδώνος, στο βάθος, επί της Ηετιώνειας ακτής, ξεχωρίζει ο όγκος του παλαιού Σιλό (SiLo) του λιμανιού.
Η αποβάθρα της ακτής Ποσειδώνος με τα επιβατικά / οχηματαγωγά πλοία που εξυπηρετούν τις γραμμές του Αργοσαρωνικού, ενώ στο δεξί άκρο του κάδρου διακρίνεται το επί της ακτής Τζελέπη εγκαταλειμμένο κτίριο - έδρα της κάποτε κραταιάς ατμοπλοΐας των αδελφών Τυπάλδου.
Η ακτή Ποσειδώνος με την ανενεργή στάση του νέου τραμ - σσ. στο δεξί άκρο της φωτογραφία διακρίνεται μερικώς το πρώην Μέγαρο της Ιονικής Ατμοπλοΐας των αδελφών Γιαννουλάτου.
Ο εξώστης όπου λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες το Cloud 9 Seaside Lounge:
Στο βορειοδυτικό τμήμα του εξώστη, ο φακός εστιάζει προς το πολυόροφο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δημητρίου Γούναρη 23 και Ναυαρίνου, έδρα της ναυτιλιακής εταιρίας Mediterranean Shipping Company S.A. (παλαιότερα κατάστημα Alpha Bank), το οποίο οικοδομήθηκε στο σημείο όπου βρισκόταν παλαιότερα το εν Πειραιεί Μέγαρο της Λαϊκής Τραπέζης.
Στο ίδιο κάδρο, η παραδοσιακή κεραμοσκεπή και το δώμα του γωνιακού Μεγάρου πάλαι ποτέ ιδιοκτησίας Ελένης Σκυλίτση - Στεφάνοβικ, δεύτερης συζύγου του Ελευθερίου Βενιζέλου, στη συμβολή της λεωφόρου Δημητρίου Γούναρη με την οδό Τσαμαδού:
Αντί επιλόγου, μια ματιά στον επιβλητικό γυάλινο όγκο του Piraeus Tower, του Ουρανοξύστη - Εμπορικού Κέντρου Πειραιώς που εμπνεύστηκε και κατασκεύασε ο Αριστείδης Σ. Σκυλίτσης, που παρέμεινε "κοιμώμενος γίγαντας" και "καυτή πατάτα" επί μισόν αιώνα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και που "αφυπνίστηκε" εσχάτως για να αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς της πόλεως του Πειραιώς του 21ου αιώνα.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κείμενο:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Φωτογραφίες:
- Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου