Η πρόσοψη του υπό εξέτασιν κτιρίου με τα πέντε συμμετρικά ανοίγματα στο ισόγειο και στον άνω όροφο επί της οδού Κέκροπος. Όπως είναι εμφανές, οι ξύλινες διπλές θύρες του ισόγειου τμήματος έγιναν παρανάλωμα του πυρός, την ίδια μοίρα είχαν τα μεταλλικά ρολά που υπήρχαν σε ορισμένα από τα ανοίγματα, τα μεταλλικά κιγκλιδώματα των αψιδωτών ανοιγμάτων αφαιρέθηκαν, η τρίριχτη στέγη κατέρρευσε ολοκληρωτικά, τα ήδη φθαρμένα και μερικώς κατεστραμμένα κουφώματα των ανοιγμάτων του άνω ορόφου επίσης κάηκαν ενώ το μεταλλικό στέγαστρο επίσης παραδόθηκε στις φλόγες πλην όμως δεν κατέρρευσε.
Μια λεπτομέρεια του σημείου ενώσεως του μεταλλικού στεγάστρου με την κυρίως οικοδομή επί της οδού Κέκροπος, στο σημείο όπου ένας πεσσός καταλήγει σε ένα επίκρανο.
Πλησιάζοντας σε ότι απέμεινε από το επί δεκαετίες εγκαταλειμμένο κτίριο, παρατηρούμε την χαρακτηριστική λιθοδομή, τα απομεινάρια των ξύλινων δοκαριών, ορισμένων μεταλλικών υποστηριγμάτων και κάποιων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
Ανάμεσα στα αποκαΐδια, στα απορρίμματα και την σχετικά έντονη δυσοσμία, σε ένα τοξωτό άνοιγμα επί της οδού Λουδοβίκου έχει διασωθεί - προς το παρόν - το σίδηρο κιγκλίδωμα.
Μια πανοραμική απεικόνιση της προσόψεως του κτιρίου από την οδό Λουδοβίκου (Γ. Κασιμάτη):
Συγκρίνοντας τις κάτωθι φωτογραφίες με τις τελευταίες διαθέσιμες καταγραφές του κτιρίου προ της πυρκαγιάς της 7ης Οκτωβρίου του 2024, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής.
Δοκάρια από την στέγη που κατέρρευσε με φόντο μια σκάλα η οποία οδηγούσε από το ισόγειο στον άνω όροφο.
Καταγραφή δυο ακόμα επικράνων που διασώζονται σε ένα άνοιγμα του ισογείου:
Ένα από τα ελάχιστα ακροκέραμα που παρέμειναν στη θέση τους:
Εικόνα από το εσωτερικό ενός εκ των καταστημάτων / αποθηκών που λειτουργούσαν κάποτε επί της οδού Λουδοβίκου:
Ένα τμήμα του ισογείου το οποίο επηρεάστηκε σχετικά λιγότερο από την φωτιά:
Στο αριστερό άκρο του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Λουδοβίκου, η καταστροφή του μοναδικού τμήματος το οποίο βρισκόταν εν χρήση, ως café-bar "Χρονοτριβείο", μοιάζει ολοκληρωτική.
Εικόνες από την προαναφερθείσα πληγείσα επιχείρηση:
Για όσους/ες ασχολούνται με την μελέτη, καταγραφή, φωτογράφηση των διατηρητέων κτιρίων του Πειραιά, η είδηση της καταστρεπτικής πυρκαγιάς σε ένα ακόμα θεωρητικά προστατευμένο κτίριο της πόλεως δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Το συγκεκριμένο διατηρητέο κτίριο επί των οδών Λουδοβίκου και Κέκροπος είχε καταστεί εδώ και πολλά χρόνια εστία ρύπανσης. Ειδικότερα, στο τμήμα αυτού επί της οδού Κέκροπος, η δυσοσμία του χώρου ήταν σχεδόν ανυπόφορη κάθε ώρα της ημέρας. Αξίζει στο σημείο αυτό κάποιος να αναλογιστεί την εγγύτητα του υπό αναφορά κτιρίου με το τριτοκοσμικό παζάρι που λαμβάνει χώρα επίσημα κάθε Κυριακή στην παρακείμενη οδό Αλιπέδου. Τα εγκαταλειμμένα τμήματα του υπό εξέτασιν κτιρίου μπορεί να ήταν τυπικά "σφραγισμένα", πλην όμως η είσοδος στο εσωτερικό του ήταν δυνατή. Ταυτόχρονα, ο όγκος απορριμμάτων που είχε συγκεντρωθεί εντός του εγκαταλειμμένου οικοδομήματος υπήρξε αποδεδειγμένα μεγάλος και ως αποτέλεσμα μια απλή σπίθα υπήρξε αρκετά για να προκαλέσει την καταστροφή. Οφείλουμε να τονίσουμε πως μπορεί μεν η υποψία του εμπρησμού να στροβιλίζεται στη σκέψη κάθε ορθά σκεπτόμενου κατοίκου της πόλεως, πλην όμως οι αρμόδιες αρχές είναι εκείνες που θα αποφανθούν σχετικά.
Στο σημείο αυτό το παρόν ιστολόγιο, υπό τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως "γραφικό", θα υπογραμμίσει για ακόμα μια φορά πως το συγκεκριμένο κρούσμα πυρκαγιάς και καταστροφής του πειραϊκού διατηρητέου δεν είναι το μοναδικό και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο. Μάλιστα, προς επιβεβαίωση των παραπάνω, την ακριβώς επομένη της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, έτερη φωτιά εκδηλώθηκε στο επίσης εγκαταλειμμένο κτίριο της πάλαι ποτέ κραταιάς κεραμοποιίας Δηλαβέρη, επί της οδού Θηβών, στη Νίκαια! Εικασίες, φήμες, θεωρίες συνωμοσίας υπάρχουν πολλές, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Δήμος Πειραιώς όφειλε να είχε ήδη προβεί σε σχετικό ψήφισμα προστασίας των υφισταμένων διατηρητέων της πόλεως με βάση τις ισχύουσες διατάξεις ενώ ταυτόχρονα να απαγορευτεί ρητά κάθε αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήσης των όποιων διατηρητέων έχουν υποστεί ζημίες. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, με δεδομένο πως δεν γίνεται να ισχύουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, η κεντρική εξουσία της χώρας οφείλει να αναθεωρήσει ριζικά την ισχύουσα νομοθεσία περί διατηρητέων κτιρίων ως μη εφαρμοστέα και αποτυχημένη καθώς 4 δεκαετίες μετά τα προεδρικά διατάγματα των αρχών της δεκαετίας του '80, ο σκοπός του νομοθέτη περί προστασίας των παραδοσιακών κτιρίων εμφανώς δεν έχει επιτευχθεί.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κείμενο:
- Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος και οι συνθέσεις / αντιπαραβολές ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου