Pages

Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2024

ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 ΚΑΙ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 4 [Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ]

Το απόγευμα της 7ης Οκτωβρίου του 2024, το γωνιακό διώροφο διατηρητέο κτίριο επί της συμβολής της οδού Λουδοβίκου (Γ. Κασιμάτη) 5-7 και Κέκροπος 4 τυλίχτηκε στις φλόγες από άγνωστη αιτία. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς έλαβαν μέρος περί τους 40 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκτελούσε πτήσεις. Ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς η οποία προκάλεσε μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο, διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Κέκροπος (από Γούναρη μέχρι Αλιπέδου) και στην οδό Λουδοβίκου με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η κίνηση τόσο στο κεντρικό λιμάνι της πόλεως όσο και στο κέντρο, ενώ τροποποιήσεις υπήρξαν και στα δρομολόγια του παρακείμενου Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου. Μάλιστα, περί τις 20.00, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της πόλεως (και όχι μόνον) σχετικά με την εν λόγω πυρκαγιά και την επικινδυνότητα από τους καπνούς που είχαν προκληθεί. 

Λίγες μέρες μετά το ατυχές συμβάν, ο φακός του ιστολογίου του MLP βρέθηκε στη συμβολή των οδών Κέκροπος και Λουδοβίκου, καταγράφοντας το πληγέν κτίριο

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

Η πρόσοψη του υπό εξέτασιν κτιρίου με τα πέντε συμμετρικά ανοίγματα στο ισόγειο και στον άνω όροφο επί της οδού Κέκροπος. Όπως είναι εμφανές, οι ξύλινες διπλές θύρες του ισόγειου τμήματος έγιναν παρανάλωμα του πυρός, την ίδια μοίρα είχαν τα μεταλλικά ρολά που υπήρχαν σε ορισμένα από τα ανοίγματα, τα μεταλλικά κιγκλιδώματα των αψιδωτών ανοιγμάτων αφαιρέθηκαν, η τρίριχτη στέγη κατέρρευσε ολοκληρωτικά, τα ήδη φθαρμένα και μερικώς κατεστραμμένα κουφώματα των ανοιγμάτων του άνω ορόφου επίσης κάηκαν ενώ το μεταλλικό στέγαστρο επίσης παραδόθηκε στις φλόγες πλην όμως δεν κατέρρευσε.

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

Μια λεπτομέρεια του σημείου ενώσεως του μεταλλικού στεγάστρου με την κυρίως οικοδομή επί της οδού Κέκροπος, στο σημείο όπου ένας πεσσός καταλήγει σε ένα επίκρανο.

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ

Πλησιάζοντας σε ότι απέμεινε από το επί δεκαετίες εγκαταλειμμένο κτίριο, παρατηρούμε την χαρακτηριστική λιθοδομή, τα απομεινάρια των ξύλινων δοκαριών, ορισμένων μεταλλικών υποστηριγμάτων και κάποιων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. 

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

Ανάμεσα στα αποκαΐδια, στα απορρίμματα και την σχετικά έντονη δυσοσμία, σε ένα τοξωτό άνοιγμα επί της οδού Λουδοβίκου έχει διασωθεί - προς το παρόν - το σίδηρο κιγκλίδωμα

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

Μια πανοραμική απεικόνιση της προσόψεως του κτιρίου από την οδό Λουδοβίκου (Γ. Κασιμάτη):

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

Συγκρίνοντας τις κάτωθι φωτογραφίες με τις τελευταίες διαθέσιμες καταγραφές του κτιρίου προ της πυρκαγιάς της 7ης Οκτωβρίου του 2024, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής. 

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

Δοκάρια από την στέγη που κατέρρευσε με φόντο μια σκάλα η οποία οδηγούσε από το ισόγειο στον άνω όροφο. 

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

Καταγραφή δυο ακόμα επικράνων που διασώζονται σε ένα άνοιγμα του ισογείου:

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

Ένα από τα ελάχιστα ακροκέραμα που παρέμειναν στη θέση τους:

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ

Εικόνα από το εσωτερικό ενός εκ των καταστημάτων / αποθηκών που λειτουργούσαν κάποτε επί της οδού Λουδοβίκου:

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

Ένα τμήμα του ισογείου το οποίο επηρεάστηκε σχετικά λιγότερο από την φωτιά:

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ  

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ

Στο αριστερό άκρο του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Λουδοβίκου, η καταστροφή του μοναδικού τμήματος το οποίο βρισκόταν εν χρήση, ως café-bar "Χρονοτριβείο", μοιάζει ολοκληρωτική.

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

Εικόνες από την προαναφερθείσα πληγείσα επιχείρηση:

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

Για όσους/ες ασχολούνται με την μελέτη, καταγραφή, φωτογράφηση των διατηρητέων κτιρίων του Πειραιά, η είδηση της καταστρεπτικής πυρκαγιάς σε ένα ακόμα θεωρητικά προστατευμένο κτίριο της πόλεως δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Το συγκεκριμένο διατηρητέο κτίριο επί των οδών Λουδοβίκου και Κέκροπος είχε καταστεί εδώ και πολλά χρόνια εστία ρύπανσης. Ειδικότερα, στο τμήμα αυτού επί της οδού Κέκροπος, η δυσοσμία του χώρου ήταν σχεδόν ανυπόφορη κάθε ώρα της ημέρας. Αξίζει στο σημείο αυτό κάποιος να αναλογιστεί την εγγύτητα του υπό αναφορά κτιρίου με το τριτοκοσμικό παζάρι που λαμβάνει χώρα επίσημα κάθε Κυριακή στην παρακείμενη οδό Αλιπέδου. Τα εγκαταλειμμένα τμήματα του υπό εξέτασιν κτιρίου μπορεί να ήταν τυπικά "σφραγισμένα", πλην όμως η είσοδος στο εσωτερικό του ήταν δυνατή. Ταυτόχρονα, ο όγκος απορριμμάτων που είχε συγκεντρωθεί εντός του εγκαταλειμμένου οικοδομήματος υπήρξε αποδεδειγμένα μεγάλος και ως αποτέλεσμα μια απλή σπίθα υπήρξε αρκετά για να προκαλέσει την καταστροφή. Οφείλουμε να τονίσουμε πως μπορεί μεν η υποψία του εμπρησμού να στροβιλίζεται στη σκέψη κάθε ορθά σκεπτόμενου κατοίκου της πόλεως, πλην όμως οι αρμόδιες αρχές είναι εκείνες που θα αποφανθούν σχετικά. 

Στο σημείο αυτό το παρόν ιστολόγιο, υπό τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως "γραφικό", θα υπογραμμίσει για ακόμα μια φορά πως το συγκεκριμένο κρούσμα πυρκαγιάς και καταστροφής του πειραϊκού διατηρητέου δεν είναι το μοναδικό και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο. Μάλιστα, προς επιβεβαίωση των παραπάνω, την ακριβώς επομένη της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, έτερη φωτιά εκδηλώθηκε στο επίσης εγκαταλειμμένο κτίριο της πάλαι ποτέ κραταιάς κεραμοποιίας Δηλαβέρη, επί της οδού Θηβών, στη Νίκαια! Εικασίες, φήμες, θεωρίες συνωμοσίας υπάρχουν πολλές, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Δήμος Πειραιώς όφειλε να είχε ήδη προβεί σε σχετικό ψήφισμα προστασίας των υφισταμένων διατηρητέων της πόλεως με βάση τις ισχύουσες διατάξεις ενώ ταυτόχρονα να απαγορευτεί ρητά κάθε αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήσης των όποιων διατηρητέων έχουν υποστεί ζημίες. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, με δεδομένο πως δεν γίνεται να ισχύουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, η κεντρική εξουσία της χώρας οφείλει να αναθεωρήσει ριζικά την ισχύουσα νομοθεσία περί διατηρητέων κτιρίων ως μη εφαρμοστέα και αποτυχημένη καθώς 4 δεκαετίες μετά τα προεδρικά διατάγματα των αρχών της δεκαετίας του '80, ο σκοπός του νομοθέτη περί προστασίας των παραδοσιακών κτιρίων εμφανώς δεν έχει επιτευχθεί. 

Διαβάστε σχετικά θέματα:

Λουδοβίκου 5-7 και Κέκροπος 4

Κείμενο:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.

Φωτογραφίες: 
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος και οι συνθέσεις / αντιπαραβολές ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου