Pages

Τετάρτη, Ιουλίου 31, 2024

ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 ΚΑΙ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 4

Σεργιάνι στη γειτονιά του Ηλεκτρικού, εκεί όπου ο φωτογραφικός φακός του ιστολογίου καταγράφει ένα πολύ-φωτογραφισμένο διώροφο νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο, στη συμβολή της οδού Λουδοβίκου (μετονομάστηκε στις 26 Μαΐου του 2017 σε οδό Γεωργίου Κασιμάτη) με την οδό Κέκροπος

Ειρήσθω εν παρόδω, η μικρή στο μήκος οδός Λουδοβίκου, φέρουσα τιμητικά μέχρι το έτος 2017 το όνομα του Λουδοβίκου Α' της Βαυαρίας (Ludwig I, 25 Αυγούστου 1786, Στρασβούργο - 29 Φεβρουαρίου 1868, Νίκαια), Ηγεμόνα του Βασιλείου της Βαυαρίας από το 1825 μέχρι το 1848, ο οποίος χαρακτηριζόταν ως σπουδαίος φιλέλληνας, φανατικός ελληνιστής, λάτρης της κλασικής αρχαιότητας, συλλέκτης και φίλος των τεχνών, όντας επίσης ο πατέρας του Όθωνα Α' (Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach, 1 Ιουνίου 1815 - 26 Ιουλίου 1867), ήτοι του πρώτου Βασιλέα του ελληνικού κράτους (Βασιλεύς της Ελλάδος), άρχεται από την ακτή Ποσειδώνος και την πάλαι ποτέ πλατεία Λουδοβίκου (νυν πλατεία Οδησσού), έναντι του Μεγάρου του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου (ΗΣΑΠ) και καταλήγει στην οδό Κέκροπος, τέμνοντας στο ενδιάμεσο την οδό Ναυαρίνου. Η δε οδός Κέκροπος, φέρει το όνομα του μυθικού βασιλέα της Αττικής, ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία υπήρξε μισός άνθρωπος και μισός φίδι και επί των ημερών του οποίου έλαβε χώρα ο διαγωνισμός μεταξύ του θεού Ποσειδώνα και της θεάς Αθηνάς για την κυριαρχία της Αττικής με τελική νικήτρια την Αθηνά. 

Το διώροφο επαγγελματικό ακίνητο στη συμβολή της οδού Λουδοβίκου 5-7 με την οδό Κέκροπος, κατασκευής της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα ή των αρχών του 20ου, διαθέτει ένα ισόγειο τμήμα το οποίο διαμορφώνεται με τα συνηθισμένα γνωρίσματα των καταστημάτων / αποθηκών, ενώ στο άνω επίπεδο (όροφο) συναντούμε ομοιόμορφα ισαπέχοντα λιτά ανοίγματα, δίχως τη χρήση διακοσμητικών στοιχείων. 

Η παλαιότερη διαθέσιμη φωτογραφική καταγραφή του εν λόγω ακινήτου, το οποίο προφανώς δεν καταστράφηκε κατά τους φονικούς βομβαρδισμούς του Πειραιώς στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής οι οποίοι έπληξαν ιδιαίτερα την περιοχή στα πέριξ του σταθμού του Ηλεκτρικού, προέρχεται από το εξαιρετικό λεύκωμα του Στέλιου Σκοπελίτη με τίτλο "Νεοκλασικά Σπίτια της Αθήνας και του Πειραιά" και τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ή τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Εκείνη την εποχή, βάσει των επιγραφών, στο ισόγειο τμήμα του κτιρίου δραστηριοποιούνταν τα καταστήματα του Ευάγγελου Ζαρναβέλη (μπαχαρικά, είδη κιγκαλερίας), του Αλέκου Γ. Φερούση, μια αποθήκη οίνων και ποτών Καμπά, η αποθήκη ψιλικών του Ανδρέα Εμμ. Μαυρομάτη η οποία διαφήμιζε τις μάρκες εκείνης της εποχής Adelco, Kolynos κ.α., η αποθήκη χρωμάτων "Iris" Δημόπουλοι κ.α.


Στις αρχές της δεκαετίας του '80, το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο / παραδοσιακό βάσει του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 410/Δ/82. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ το διώροφο νεοκλασικής μορφής κτίριο, διαθέτει πολύ αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων ανοίγματα που πλαισιώνονται με κυμάτια, γείσο με ακροκέραμα, γεφυρωμένα τοξωτά ανοίγματα στο ισόγειο και διαχωριστική ταινία ορόφου. 

Στο προαναφερθέν αρχείο, περιλαμβάνονται επίσης οι δυο κάτωθι φωτογραφικές καταγραφές, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει, η πλειοψηφία των ισογείων καταστημάτων βρίσκονταν εν λειτουργία (αποθήκες ψιλικών και κλωστών, αποθήκη μπαχαρικών, είδη κιγκαλερίας κ.α.)



Το υπό εξέτασιν κτίριο, ως επί το πλείστον εγκαταλειμμένο, με το χαρακτηριστικό μεταλλικό στέγαστρο μεταξύ του ισογείου τμήματος και του άνω ορόφου, όπως καταγράφηκε το φθινόπωρο του έτους 2011 (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2011). Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2010, στα ισόγεια καταστήματα του υπό εξέτασιν κτιρίου λειτουργούσαν η αποθήκη χρωμάτων Αποστόλου Φιτσάκη και Σιας Ο.Ε., το κατάστημα πώλησης ναυτιλιακών αξεσουάρ κότερων, χρωμάτων και βιδών του Γεωργίου Κ. Κραβαριώτη και το κέντρο "Τρίτο Καμπανάκι". 

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ& ΚΕΚΡΟΠΟΣ

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ & ΚΕΚΡΟΠΟΣ

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ& ΚΕΚΡΟΠΟΣ

Ενδεικτική φωτογραφική καταγραφή ανοίγματος του ισογείου στο υπό εξέτασιν κτίριο. Αξιοσημείωτα είναι το μεταλλικό στέγαστρο, τα εναπομείναντα ακροκέραμα στη στέγη όπως επίσης μια ξεχασμένη πινακίδα του "αγνοτέρου αρωματικού σαπουνιού" "Ερμής" της σαπωνοποιίας των Ντίκου και Βουτσινά, για την προέλευση της οποίας έχουν αναπαραχθεί στο διαδίκτυο ένα σωρό ανακρίβειες. 

ΕΡΜΗΣ

Ξύλινη είσοδος ισογείου καταστήματος στον αριθμό "7" της οδού Λουδοβίκου.

 ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 7 

Μερική άποψη του υπό εξέτασιν διώροφου διατηρητέου από την οδό Λουδοβίκου:

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 7 

Ειρήσθω εν παρόδω, η εμπορική οδός Λουδοβίκου, ένας δρόμος στον οποίον ανέκαθεν δραστηριοποιούνταν πολλοί έμποροι και βιοτέχνες, διαθέτει αρκετά παραδοσιακά διατηρητέα κτίρια πλην του υπό εξέτασιν επαγγελματικού ακινήτου. 

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ

Χρησιμοποιώντας ως βάση την ως άνω ασπρόμαυρη φωτογραφική λήψη του Στέλιου Σκοπελίτη, παρουσιάζουμε την ακόλουθη σύνθεση / αντιπαραβολή του Πειραιά του "χθες" και του "σήμερα", μέσα από το πρωτότυπο προσωπικό project Πειραιάς / Piraeus Retronaut:

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 - ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Το υπό εξέτασιν κτίριο όπως καταγράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου του έτους 2022 από την συμβολή των οδών Κέκροπος και Λουδοβίκου - σσ. τα ξύλινα κουφώματα στα ανοίγματα του ισογείου επί της οδού Κέκροπος έχουν βανδαλιστεί και παραβιαστεί ενώ έντονη δυσοσμία επικρατούσε στο χώρο.

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ 

Παρότι η αλλοίωση της πρόσοψης των διατηρητέων κτιρίων θεωρητικά απαγορεύεται, εντούτοις, τμήμα του ισογείου του υπό εξέτασιν κτιρίου στο οποίο δραστηριοποιείται επιχείρηση εστίασης (αρχικά Rock Stories Café Bar και αργότερα "Χρονοτριβείο") έχει υποστεί εκτεταμένο χρωματικό βανδαλισμό. 

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ

Το απόγευμα της 7ης Οκτωβρίου του 2024, το υπό εξέτασιν διατηρητέο κτίριο υπέστη εκτεταμένες ζημίες από πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε από άγνωστη αιτία. Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες του πυρπολημένου κτιρίου.

ΟΔΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 5-7 | ΟΔΟΣ ΚΕΚΡΟΠΟΣ

Διαβάστε σχετικά θέματα:

Καποδιστρίου 28 και Κέκροπος

Η πλατεία Οδησσού

Από τον Λουδοβίκο Α' της Βαυαρίας στον Γ. Κασιμάτη

Λουδοβίκου 5-7 και Κέκροπος 4 [Η πυρπόληση]

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
  • "Οδωνυμικά του Πειραιά", Μάρω Βουγιούκα / Βασίλης Μεγαρίδης, Εκδόσεις Φιλιππότη, 1996
  • "Πειραιάς 1834-1912", Σταματίνα Μαλικούτη, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
  • "Νεοκλασικά Σπίτια της Αθήνας και του Πειραιά", Φωτογραφικό Λεύκωμα, Στέλιος Σκοπελίτης (1975)
  • ΥΠΕΚΑ
Φωτογραφίες: 
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος και οι συνθέσεις / αντιπαραβολές ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου