Pages

Σάββατο, Νοεμβρίου 11, 2023

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ

Ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση και πλέον σύγχρονους αρχαιολογικούς χώρους που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή του Πειραιώς βρίσκεται στην Ηετιώνεια ακτή. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνειας Πύλης, ο οποίος γεωγραφικά βρίσκεται εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πειραιώς και εντός των ορίων του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, όπως παραδόθηκε στο κοινό το καλοκαίρι του έτους 2018 κατόπιν σχετικής αναπλάσεως η οποία υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού με την χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας Αττικής (700.000€), αποτελεί έναν σπουδαίο και αξιοπρόσεκτο αρχαιολογικής σημασίας προορισμό.


Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός πως με την ολοκλήρωση των έργων διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Καστράκι, έληξε μια μακρά περίοδος απαξίωσης, εγκατάλειψης και μη προβολής των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων της Ηετιώνειας Πύλης. Δια του λόγου το αλήθες, αξίζει κάποιος να δει σε τι κατάσταση βρισκόταν ο υπό εξέτασιν αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνειας Πύλης στην αρχή της δεκαετίας του 2010 διαβάζοντας το σχετικό αφιέρωμα εδώ.

Η είσοδος στον φυλασσόμενο αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης βρίσκεται επί της οδού Κωνσταντίνου Κανάρη 11, στη Δραπετσώνα, παραπλεύρως του πρότυπου πάρκου στο Καστράκι (σσ. παραδόξως το προαναφερθέν πρότυπο πάρκο και ο αρχαιολογικός χώρος δεν επικοινωνούν παρότι γειτνιάζουν!). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, η είσοδος στον οποίον είναι ελεύθερη (δωρεάν), βρίσκεται δυστυχώς σχετικά αποκομμένος συγκοινωνιακά καθώς μονάχα το λεωφορείο της κυκλικής γραμμής 859 (Πειραιάς - Δεξαμενές - Νέος Μώλος Δραπετσώνας) διέρχεται από την οδό Κανάρη, ενώ η συμβολή των κεντρικών οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Αγίου Δημητρίου στη Δραπετσώνα καθώς και η "γέφυρα του ρεμπέτη" στο ύψος του παλαιού σταθμού του σιδηροδρόμου από όπου μπορεί να επιτευχθεί πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιώς, βρίσκονται περί τα 400 μέτρα μακριά. 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ 

Εισερχόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο, όπισθεν μιας μικρής τάφρου, δεσπόζουν οι δυο εντυπωσιακοί κυκλικοί πύργοι της Ηετιώνειας Πύλης. 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ

Στα αριστερά μας, η μεγάλη άνυδρη τάφρος, ένα επιπρόσθετο οχυρωματικό έργο που δημιουργήθηκε από τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και μετά, για να καλυφθούν οι νέες αμυντικές ανάγκες εκείνων των καιρών λόγω της χρήσεως καταπελτών και πολιορκητικών μηχανών.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ

Οι επισκέπτες, κάνοντας χρήση των ειδικών διαδρομών, μπορούν να παρατηρήσουν και να θαυμάσουν από απόσταση αναπνοής τόσο τον ανατολικό όσο και τον δυτικό κυκλικό πύργο, από τους οποίους άλλωστε η περιοχή ονοματίστηκε"Καστράκι". Οι εν λόγω κυκλικοί πύργοι της Ηετιώνειας Πύλης, αποκαταστάθηκαν μερικώς κατά τη δεκαετία του 1990 ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο εσωτερικό τους διασώζονται οι πρωιμότεροι ορθογώνιοι πύργοι που χτίστηκαν επί Κόνωνος.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ 

Κατευθυνόμενοι προς ανατολάς, προς τις γραμμές του λαρισσαϊκού και προς το λιμάνι του Πειραιώς, μέσα στον αχανή αρχαιολογικό χώρο των περίπου 20 στρεμμάτων, παρατηρούμε το ανατολικό λατομείο καθώς και τον προσφάτως αποκαταστημένο ανατολικό ορθογώνιο πύργο, ο οποίος είχε πληγεί στους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε την ύπαρξη ενημερωτικών πινακίδων με πλούσιο περιεχόμενο σε κάθε σημείο αναφοράς του αρχαιολογικού χώρου, γεγονός το οποίο βοηθά τον επισκέπτη να κινηθεί με άνεση και ενδιαφέρον σε αυτόν.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ 

Το ανατολικό λατομείο με τον κεντρικό λιμένα Πειραιώς, τις αποθήκες και το Σιλό στο βάθος:

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ

Ο ανατολικός ορθογώνιος πύργος: 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ 

Προσεγγίζοντας το νότιο άκρο του υπό εξέτασιν αρχαιολογικού χώρου:

 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ 

Η προνομιακή θέα από το νότιο άκρο του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης, στο ύψος της πύλης Ε2 του κεντρικού λιμένος Πειραιώς. Στο φωτογραφικό κάδρο καταγράφονται συν τοις άλλοις η πενταώροφος αποθήκη, το κτίριο του Σιλό αλλά και οι μόνιμες δεξαμενές του λιμανιού.

ΑΚΤΗ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑ 

Ο επίσης αποκαταστημένος νότιος πύργος, πλησίον της συμβολής της Ηετιώνειας ακτής με την οδό Κωνσταντίνου Κανάρη.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ 

Επιστρέφοντας προς τους δυο κυκλικούς πύργος και την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, ευδιάκριτα είναι ίχνη του δυτικού διατειχίσματος και του βορείου προμαχώνα.  

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ
 
Η επίσκεψη στον ανανεωμένο και προσβάσιμο πλέον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους όσοι επιθυμούν να παρατηρήσουν από κοντά τα σημαντικά κατάλοιπα της αρχαίας οχύρωσης που προστάτευε το λιμάνι του Πειραιά από τις επιθέσεις αλλά και να κατανοήσουν τα οχυρωματικά έργα που έλαβαν χώρα στην πόλη από τον 5ο αιώνα π.Χ. (επί Θεμιστοκλέους) και μέχρι τον 3ο αιώνα π.Χ., σε συνδυασμό με άλλες επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο των Αστικών Πυλών αλλά και το Κονώνειο Τείχος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στις αρχές του έτους 2024 εγκαινιάστηκε το έργο της φωταγώγησης των αρχαιολογικών ευρημάτων της Ηετιώνειας Πύλης.

Διαβάστε σχετικά θέματα:



Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
Φωτογραφίες: 
  • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο και διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου