Pages

Σάββατο, Ιουνίου 24, 2023

ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ: ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΙΣ

Η κάτωθι εικονιζόμενη, άρτι αφιχθείσα στο προσωπικό μου αρχείο κατόπιν σχετικής αγοράς και ψηφιοποιηθείσα, ασπρόμαυρη μεταπολεμική φωτογραφία του Πειραιώς, καταγράφει μια μερική άποψη της πόλεως με αρκετά ευδιάκριτα σημεία αναφοράς και άλλα λιγότερο εμφανή, τα οποία χρήζουν σχολαστικής έρευνας.


Η γωνία της εν λόγω φωτογραφικής λήψης προς ανατολάς είναι τέτοια που θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως η καταγραφή ίσως να έχει πραγματοποιηθεί από τον τελευταίο όροφο κάποιας τότε νεόδμητης πολυκατοικίας επί της τότε λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας (νυν Γρηγορίου Λαμπράκη), στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Καραολή-Δημητρίου (πρώην οδός Ναυάρχου Μπήττυ) και Ελευθερίου Βενιζέλου περί τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Σε πρώτο πλάνο άλλωστε διακρίνονται αρκετά κτίρια της οδού Καραολή-Δημητρίου, από το ύψος της οδού Υψηλάντου και μέχρι την τότε κεντρική λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου (νυν Ηρώων Πολυτεχνείου). 

Ενδεικτικά καταγράφουμε το κάτωθι (κατεδαφισμένο) διώροφο παραδοσιακό κτίριο με αέτωμα στην πρόσοψη το οποίο βρισκόταν στη συμβολή των οδών Καραολή-Δημητρίου 52 και Υψηλάντου 98 - σήμερα στη θέση του υπάρχει τετραώροφη πολυκατοικία με είσοδο επί της οδού Υψηλάντου και ισόγεια καταστήματα:


Ομοίως, το κτίριο - έδρα της Ανωτέρας Σχολής Βιομηχανικών Σπουδών (κατασκευής 1958, ιδιοκτησίας Πάϊκου και Ελένης Πετρόπουλου) η οποία αρχής γενομένης από το έτος 1958 μετονομάστηκε σε Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς - Α.Β.Σ.Π., επί των οδών Πραξιτέλους 98-100 - Καραολή και Δημητρίου 40-42 - Αλκιβιάδου 97-99:


Προς το άνω τμήμα του φωτογραφικού κάδρου, καταγράφεται μέρος του κέντρου της πόλεως, με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς - με τον βασιλικό θυρεό στο τριγωνικό αέτωμα - να ξεχωρίζει. Στο βάθος, όπισθεν του Δημοτικού Θεάτρου, διακρίνεται ο όγκος του Σιλό του λιμανιού και των γειτονικών αποθηκών της Ηετιώνειας ακτής. Παραπλεύρως του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς, το νεοκλασικό της συμβολής των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Βασιλέως Κωνσταντίνου (νυν Ηρώων Πολυτεχνείου) όπου βρισκόταν το ονομαστό καφενείον (παλαιότερα καφέ-ζαχαροπλαστείον) "Όλυμπος" της οικογενείας Κωνσταντέλλου δεν είχε ακόμη κατεδαφιστεί. Ομοίως, επί της κεντρικής λεωφόρου δεν είχε οικοδομηθεί ακόμη το πολυόροφο κτίριο της Ασφάλειας Πειραιώς, ιδιοκτησίας του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας των πρώην Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (Α.Τ.Π.Π.Ε. Α.Τ.Ε.). την ίδια στιγμή που νέες πολυκατοικίες "ξεφύτρωναν" στην οδό Τσαμαδού, στην οδό Κολοκοτρώνη, στην οδό Ζωσιμαδών κ.ο.κ.


Απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, ξεχωρίζει λόγω όγκου και της τότε χαμηλής δόμησης ο ιερός ναός των ισαγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη σκιά του οποίου λειτουργούσαν τα ανθοπρατήρια της ομωνύμου οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Επί της πλατείας Κοραή, ευδιάκριτο είναι το διδακτήριο της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής, το γωνιακό Μέγαρο Κατσίνη όπως και η ιδιαίτερη απόληξη του Μεγάρου Κανέττη. Στο δε βάθος, στην ακτή Μιαούλη, διακρίνεται ο όγκος του Μεγάρου Βάττη στη συμβολή των οδών Αγίου Σπυρίδωνος / Μπουμπουλίνας και ακτής Μιαούλης αλλά και το Μέγαρο Λυκιαρδόπουλου (ΙΙας Μεραρχίας και ακτή Μιαούλη). Τέλος, στο άνω αριστερό άκρο της φωτογραφίας, το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο Θηλέων προεξέχει γύρω από τα χαμηλά σπίτια της ομώνυμης συνοικίας.  


Κείμενο:

Το κείμενο που συνοδεύει την φωτογραφία είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. 
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή δημοσίευση και σπάνιες λήψεις. Μπράβο
    Έχω την αίσθηση ότι στην πρώτη φωτογραφία ο λήπτης στοχεύει ΒΔ έχοντας την Ανατολή στην πλάτη του. Τα κτήρια της Βιομηχανικής καθώς και το 42ο Δημοτικό (το σχολείο μου) παραμένουν και δυστυχώς ρημάζουν.
    Έχω και εγώ πάνω από 100 φωτογραφίες της δεκαετίας του 30 από το σπίτι μας στην κορυφή του Προφήτη Ηλία. Όλες με την θρυλική Exakta του παππού μου ο οποίος συνήθως φωτογράφιζε σκηνές από την καθημερινή ζωή του τότε Πειραιά.
    Πάντως και πάλι μπράβο
    Διονύσης από Πειραιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή