Pages

Τετάρτη, Ιουνίου 23, 2021

ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Σ. ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Το εργοστάσιο ποτοποιίας του Γεωργίου Σ. Μεγαλοοικονόμου ιδρύθηκε και λειτούργησε κατά πάσα πιθανότητα στον προπολεμικό Πειραιά επί της οδού Αρτεμισίου 35 (νυν οδός Αντιπλοιάρχου Π. Βλαχάκου) λαμβάνοντας μάλιστα αρκετά μετάλλια και βραβεία σε εκθέσεις. 


Η έλλειψη σχετικών πληροφοριών για την ίδρυση της εν λόγω ποτοποιίας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1930 οδηγεί στην υπόθεση πως ίσως να προέκυψε από την σύμπραξη ή/και συνένωση με την υφιστάμενη ποτοποιία Μπαλλή:


Τα προϊόντα της ποτοποιίας Γεωργίου Σ. Μεγαλοοικονόμου περιλάμβαναν εκτός από κονιάκ, ούζο, μαστίχα, διάφορα λικέρ, ρούμι, αλλά και βερμούτ, σαμπάνια και διαφόρους οίνους (Πάρου, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο Σάμου):



Μετά το πέρασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, ο Οδηγός της Ελλάδος Ιγγλέση της περιόδου 1947-1948 καταγράφει την επιχείρηση του Γ. Μεγαλοοικονόμου επί της οδού Αρτεμισίου στον αριθμό "44". Στην παρακάτω ετικέτα από Ούζο παραγωγής του εργοστασίου του Γ.Σ. Μεγαλοοικονόμου, άξια παρατήρησης είναι το "σήμα κατατεθέν" της επιχείρησης (σσ. ένα λευκό περιστέρι το οποίο πετά με ανοιχτά φτερά κρατώντας ένα τσαμπί σταφύλι στο ράμφος και φιάλη στα δάκτυλα των ποδιών) αλλά και η διάκριση του Ιππότη του Σταυρού του Σωτήρος.


Την ίδια εποχή, η εν Πειραιεί ποτοποιία του Γ.Σ. Μεγαλοοικονόμου, εκτός από το εργοστάσιο της οδού Αρτεμισίου, διατηρούσε πρατήρια τόσο στον Πειραιά, στην εμπορική οδό Τσαμαδού, όσο και στην Αθήνα, στην οδό Ακαδημίας 45:


Ετικέτα του λικέρ Cointreau παραγωγής του εργοστασίου Γεωργίου Σ. Μεγαλοοικονόμου εν Πειραιεί:


Η ύπαρξη αντίστοιχων ξενόγλωσσων ετικετών προϊόντων της υπό εξέτασιν ποτοποιίας μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η επιχείρηση είχε εξαγωγική δραστηριότητα.




"Ρετσίνα Αττικής εξαιρετική", από την ποτοποιία του Γεωργίου Σ. Μεγαλοοικονόμου:


"Κονιάκ Αρίστης Ποιότητος" από το εργοστάσιο του Γεωργίου Σ. Μεγαλοοικονόμου, επί της οδού Αρτεμισίου 44, στον Πειραιά, με εξαψήφιο αριθμό τηλεφώνου:


Διαβάστε σχετικά θέματα:




Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
  • Πανελλήνιος Οδηγός 1912, υπό Κ. Σταματίου και Β. Μπουζούρα, Εν Αθήναις, Εκ του Τυπογραφείου της "Εφημερίδας των Εργατών".
  • Οδηγός της Ελλάδος Ιγγλέση, 1947-1948, Έτος 47ον, Τόμος Α', Τύποις Πυρσός Α.Ε.
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου