Ως γνωστόν, το σημερινό Δημαρχείο Πειραιώς στην πλατεία Κοραή, οικοδομήθηκε επί δημοτικού οικοπέδου στη συμβολή των οδών Καραϊσκου και Ιακώβου Δραγάτση κατόπιν σχετικής αποφάσεως που ελήφθη τον Οκτώβριο του έτους 1965, επί δημαρχίας Γεωργίου Κυριακάκου. Το "παρα την πλατεία Κοραή δημοτικό Μέγαρο" το οποίο έφερε την αρχική επωνυμία "Πνευματικόν Κέντρον Πειραιώς" ανεγέρθηκε στο σημείο όπου προγενέστερα βρισκόταν το ονομαστό Γυμνάσιο της πλατείας Κοραή.
Η θεμέλιος λίθος του εν λόγω δημοτικού μεγάρου τέθηκε σε σχετική τελετή η οποία έλαβε χώρα στις 29 Ιουνίου του 1966 και στην οποία παρευρέθηκαν εκτός από τον προαναφερθέντα δήμαρχο Πειραιώς Γεώργιο Κυριακάκο, ο τότε Υπουργός Συντονισμού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας Ισίδωρος (Σιδερής) Μαυριδόγλου, ο Υφυπουργός Οικονομικών Αγησίλαος Σπηλιάκος, ο Νομάρχης Πειραιώς Αριστομένης Κακούρης και άλλοι επίσημοι.
Δίχως άλλο αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή στην παραπάνω ασπρόμαυρη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (18 Οκτωβρίου 1918 – 29 Μαΐου 2017), υπό την ιδιότητα του Υπουργού Συντονισμού της κυβερνήσεως του Στέφανου Χ. Στεφανόπουλου (με διάρκεια θητείας από τις 17 Σεπτεμβρίου 1965 μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 1966), η οποία είχε προκύψει μετά την παραίτηση της ολιγοήμερης Κυβερνήσεως του Ηλία Τσιριμώκου, με συνεργασία βουλευτών της ΕΡΕ (70%) και του κόμματος των Προοδευτικών.
Η περίοδος εκείνη υπήρξε ιδιαίτερα ρευστή και τεταμμένη και τα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα οδήγησαν εν τέλει στην επιβολή της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου του 1967. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρωτοκλασάτο στέλεχος της Ενώσεως Κέντρου και Υπουργός στις κυβερνήσεις αυτής μέχρι τον Ιούλιο του 1965, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα Ιουλιανά (την επονομαζόμενη και "Αποστασία") που οδήγησαν σε παραίτηση την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου (στις 15 Ιουλίου του 1965) λόγω της κρίσης που υπήρχε στις σχέσεις μεταξύ του Βασιλέα Κωνσταντίνου και του "Γέρου της Δημοκρατίας". Μετά την παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συντάχθηκε με κάποια άλλα στελέχη της Ενώσεως Κέντρου σχηματίζοντας την λεγόμενη "Ομάδα των Αποστατών", η οποία έδιδε ψήφο εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις που ακολούθησαν, συμμετέχοντας μάλιστα σε αυτές. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε τόσο στην κυβέρνηση του Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα (ως Υπουργός Συντονισμού και προσωρινός Υπουργός Ναυτιλίας) αλλά και στην προαναφερθείσα κυβέρνηση Στεφάνου Χ. Στεφανόπουλου, αρνούμενος να συμμετάσχει ενδιάμεσα στην κυβέρνηση Τσιριμώκου.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον Πειραιά στις 29 Ιουνίου του 1966 ως Υπουργός Συντονισμού της Κυβέρνησης Στ. Στεφανόπουλου δίπλα στον τότε δήμαρχο Πειραιώς Γεώργιο Κυριακάκο (λεπτομέρεια της παραπάνω φωτογραφίας):
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε την περίοδο εκείνη, το περιστατικό που περιγράφεται στο παρακάτω απόκομμα από τον Τύπο εκείνης της εποχής σύμφωνα με το οποίο, κατά τη θεμελίωση του νέου δημαρχιακού μεγάρου Πειραιώς, δέκα νεαροί συνοδεία του βουλευτή της Ενώσεως Κέντρου Ιωάννη Παπασπύρου (1922 - 6 Ιουλίου 2010), μετέπειτα ιδρυτικού στελέχους του Πα.Σο.Κ και δημάρχου Πειραιώς, "προκάλεσαν επεισόδια" κραυγάζοντας "Δημοκρατία" και "Παπανδρέου-Παπανδρέου", αποδοκιμάζοντας σαφέστατα την παρουσία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ο οποίος ήδη εθεωρείτο "προδότης" και "αποστάτης") και των λοιπών επισήμων, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση των αστυνομικών οργάνων που προχώρησαν μάλιστα στην σύλληψη δυο ατόμων τα οποία αφέθηκαν αργότερα (διαχρονικά και κατά τα γνωστά) ελεύθερα.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
- Τύπος Εποχής
- Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου