Pages

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2015

ΜΕΓΑ ΒΑΦΕΙΟΝ ΔΙ'ΑΤΜΟΥ Γ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το Μέγα Βαφείο δι'Ατμού και Κηλιδοκαθαρτήριο του Γεωργίου Αναγνωστόπουλου ιδρύθηκε κατά το έτος 1880, έχοντας την έδρα του αρχικά στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Σωτείρας και αργότερα επί της κεντρικής λεωφόρου Σωκράτους στο ύψος της συνοικίας των πλατειών / κήπων της Τερψιθέας.


Χαρακτηριστική διαφημιστική καταχώρηση από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1887 του Βαφείου Δ'Ατμού του Γεωργίου Αναγνωστόπουλου και Σας, στη συμβολή των οδών Σωτείρας και Κολοκοτρώνη, άνωθεν του ιερού ναού του Αγίου Σπυρίδωνα.


Όπως προκύπτει από σχετική πρωτογενή έρευνα, την επόμενη χρονιά (έτος 1888), το βαφείον δι'ατμού του Αναγνωστόπουλου μεταφέρθηκε στη Μάνδρα Ομηρίδου, στην Τερψιθέα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο εργοστασιάρχης Γ. Αναγνωστόπουλος, ενημέρωνε το "φιλόκαλλον κοινόν του Πειραιώς" για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Βαφείου δι'ατμού αλλά και του κηλιδοκαθαρτηρίου που λειτουργούσαν επί της κεντρικής λεωφόρου Σωκράτους, κατά την θέσιν Τερψιθέαν.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Οδηγός Πειραιώς του Γ. Βώκου του έτους 1902 κατέγραφε το ατμοκίνητο βαφείο του Γ. Αναγνωστόπουλου στην οδό Σωκράτους 62 ενώ, λίγα χρόνια αργότερα, ο αντίστοιχος Πλήρης Οδηγός του Πειραιώς του 1906-1907 κατέγραφε εν Πειραιεί, εκτός από το προαναφερθέν βαφείο του Γ. Αναγνωστόπουλου στην οδό Σωκράτους, τις αντίστοιχες επιχειρήσεις του Σ. Βαλσαμάκη στην οδό Αλκιβιάδου, του Β. Καμπίτη στην οδό Κολοκοτρώνη, του Α. Κλάψη στην οδό Σωκράτους, του Γ. Μακρή επίσης στην οδό Σωκράτους, του Ν. Παπαχρήστου στην οδό Σωτείρας, του Μ. Πατρίκιου επίσης στην οδό Σωτείρας και του Εμμ. Πατρίκιου στην οδό Αθηνάς. 

Παρατηρώντας τα παραπάνω στοιχεία, συμπεράνουμε ότι ο αριθμός των βαφείων της πόλης είχε αυξηθεί κατακόρυφα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως κατά το έτος 1875, σε ολόκληρη την πόλη του Πειραιώς, καταγραφόταν μονάχα ένας "βαφεύς", ο Κυριάκος Στεφανουδάκης στην οδό Αριστείδου! 

Αργότερα πάντως, λ.χ. στις αρχές της δεκαετίας του 1910, σε σχετικό Πανελλήνιο Οδηγό, καταγράφονταν ακόμη περισσότερα βαφεία: το υπό εξέτασιν του Γ. Αναγνωστόπουλου στον αριθμό "66" της οδού Σωκράτους, του Αθ. Γαλάτη στην οδό Ηφαίστου, του Μ. Πατρικίου στην οδό Αθηνάς 18, του Η. Παπαχρήστου στην οδό Σωτείρας 25, του Π. Πατρικίου στην οδό Σωτείρας 77, του Αρ. Φλαμπούρη στην οδό Φωκιώνος, του Μαρκ. Τηλαμπέλα στην οδό Αλκιβιάδου 122, του Σ. Βαλσαμάκη στον αριθμό "18" της ιδίας οδού, του Σ. Οικονομόπουλου στην Σαχτούρη 40 και του Δ. Βασιλόπουλου στην οδό Φιλελληνων 11. 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μέγα Οδηγού Πειραιώς του 1929-1930, δεν υπάρχει καταγραφή του Βαφείου του Γ. Αναγνωστόπουλου αλλά στην ίδια διεύθυνση (οδός Σωκράτους 62) καταγράφεται το Βαφείο και Καθαριστήριο του Ι. Σημαντήρα. Βέβαια, στις σελίδες του πειραϊκού Τύπου των αρχών της δεκαετίας του 1930, υπάρχουν διαφημιστικές καταχωρήσεις των Βαφείων και Καθαριστηρίων Γ.Ι. Αναγνωστόπουλου όπως η κάτωθι, με κεντρικό κατάστημα στην πλατεία Τερψιθεάς και υποκατάστημα στην οδό Σαχτούρη:


Λίγα χρόνια αργότερα, κατά την ίδια δεκαετία (1930), το βαφείο - καθαριστήριο του Γεωργίου Αναγνωστόπουλου το οποίο λειτουργούσε "υπό διάδοχον διεύθυνσιν" το οποίο ανακτούσε την αρχική του επωνυμία, διαφήμιζε σε ειδοποιήσεις όπως η παρακάτω την πεντηκονταετή παρουσία της επιχείρησης στον Πειραιά καθώς και τις προσφερόμενες υπηρεσίες:


Την επόμενη χρονιά (έτος 1931), στις σελίδες του πειραϊκού Τύπου ανακοινώθηκε η λειτουργία δευτέρου παραρτήματος των Βαφείων - Καθαριστηρίων Γεωργίου Αναγνωστόπουλου στο Μέγαρο Πητάρα, επί της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Α' 15.


Στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιώς φυλάσσεται η κάτωθι εικονιζόμενη πινακίδα του υπό εξέτασιν "παρά την Τερψιθέαν" Μέγα Βαφείου του Γ. Αναγνωστόπουλου. Όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει, το αρχικό ισόγειο κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα είχε μετατραπεί σε διώροφο:


Το γωνιακό κτίριο όπου στεγαζόταν το Βαφείο του Γεωργίου Αναγνωστόπουλου στη συμβολή των οδών Σωκράτους - σημερινή Ηρώων Πολυτεχνείου - με την οδό Γλάδστωνος, παραπλεύρως της Ευαγγελικής Εκκλησίας Πειραιώς, διακρίνεται ως λεπτομέρεια σε αρκετές προπολεμικές αλλά και μεταπολεμικές φωτογραφίες όπως λ.χ. η κάτωθι η οποία προέρχεται μέσα από τα αρχεία του ΕΛΙΑ:


Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1960, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής της αντιπαροχής, στο υπό εξέτασιν οικόπεδο κατασκευάστηκε η κάτωθι εικονιζόμενη γωνιακή πολυκατοικία με τα ισόγεια καταστήματα, στη συμβολή της οδού Γλάδστωνος με τη σημερινή λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου στον αριθμό "59":


ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 59 [ΠΕΙΡΑΙΑΣ]

Διαβάστε σχετικά θέματα:

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο που συνοδεύει τις εικόνες είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας, προσωπικής εργασίας και προσωπικών εκτιμήσεων. 
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
  • Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)
  • Ημερήσιος Τύπος - Οδηγοί Πόλεως
Φωτογραφίες:
  • Οι ιστορικές φωτογραφίες παρατίθενται για εκπαιδευτικούς σκοπούς - κάθε νόμιμο δικαίωμα ανήκει στους νομίμους κατόχους αυτών.
  • Όλες οι σύγχρονες φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED). 
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου