Pages

Τετάρτη, Νοεμβρίου 28, 2012

ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

Το Πάπιγκο, το οποίο συχνά αναφέρεται ως Μεγάλο Πάπιγκο για να ξεχωρίζει από το Μικρό Πάπιγκο, αποτελεί χωριό του νομού Ιωαννίνων, οικοδομημένο στην πλαγιά του όρους Τύμφη (Γκαμήλα), σε υψόμετρο 960-980 μέτρων. Στο Μεγάλο Πάπιγκο σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία κατοικούν μόνιμα 280 κάτοικοι ενώ στο Μικρό Πάπιγκο μόλις 80. Αμφότερα χωριά ανήκουν στα λεγόμενα Ζαγοροχώρια, αποτελούν μνημεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και φυσικά άκρως δημοφιλείς χειμερινούς / ορειβατικούς / πεζοπορικούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ
  • Το Μεγάλο Πάπιγκο:
Ακολουθούν ορισμένες επιλεγμένες χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το Μεγάλο Πάπιγκο: 

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

Στη σκιά των λεγόμενων πύργων της Αστράκας, αν και καλοκαίρι, το Μεγάλο Πάπιγκο αποτέλεσε έναν εκπληκτικό σταθμό στο δρόμο μας αρχικά προς το Ορειβατικό Καταφύγιο Τύμφης "Δ. Γεωργούλης" (1.950μ) και κατ'επέκταση προς τη Δρακόλιμνη.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

Περπατώντας στους πλακόστρωτους δρόμους και τα παραδοσιακά σοκάκια θαυμάσαμε την τοπική αρχιτεκτονική η οποία εφαρμόζεται ακόμη και σε νεώτερες κατασκευές χωρίς - ευτυχώς - πολλές παραφωνίες.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ακριβώς επειδή πρόκειται για έναν δημοφιλή χειμερινό προορισμό, στο Μεγάλο Πάπιγκο υφίστανται αρκετοί παραδοσιακοί ξενώνες, οι οποίοι βεβαίως ήταν κλειστοί την εποχή που τους επισκεφτήκαμε.

ΞΕΝΩΝΑΣ "ΤΟ ΡΟΔΙ"

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

Αν και αρχές καλοκαιριού, ορισμένες καμινάδες άχνιζαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και φυσικά, μετά τη δύση του ηλίου, το κρύο ήταν αισθητό.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

Ένα τσάι του βουνού με μέλι αποτελεί το καλύτερο ρόφημα για εκείνες τις ώρες.

ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΜΕ ΜΕΛΙ

Τα τοπικά γλυκοπωλεία προσφέρουν τοπικά εδέσματα τα οποία αξίζει κανείς να δοκιμάσει.

ΜΠΙΜΤΣΑ - ΓΛΥΚΟΠΩΛΕΙΟ

Το Δημοτικό Σχολείο του Μεγάλου Πάπιγκου είναι έργο του τοπικού ευεργέτη Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου, ο οποίος το 1888 ίδρυσε τα φημισμένα Καλλίνεια Σχολεία στο Μεγάλο και στο Μικρό Πάπιγκο. Τα Καλλίνεια Σχολεία, πέντε στο σύνολο (Σχολαρχείο, Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγείο), αφιερώθηκαν στη μνήμη της μητέρας του Αναγνωστόπουλου, Καλλίνης.

Στο χώρο του σχολείου σήμερα στεγάζεται η πολύτιμη συλλεκτική βιβλιοθήκη του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου, 1200 τόμων. Ο Αναγνωστόπουλος, ο οποίος διατέλεσε διευθυντής της Σχολής Τυφλών και Κωφάλαλων Παιδιών του Ινστιτούτου Perkins της Βοστώνης, μετέφερε τη βιβλιοθήκη του από τη Βοστώνη στο Πάπιγκο. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΠΙΓΚΟΥ

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

Ιστορικά, το Πάπιγκο αναφέρεται για πρώτη φορά σε ένα χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β', κατά το έτος 1325. Από τον 15ο μέχρι τον 17ο αιώνα, εκμεταλλευόμενο τα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί στην περιοχή του Ζαγορίου, το μέρος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Μετά την κατάργηση τω ειδικών προνομίων της περιοχής, τον 19ο αιώνα, άρχισε η παρακμή και η μετανάστευση του πληθυσμού. 

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ
  • Το Μικρό Πάπιγκο:
Το Μικρό Πάπιγκο, σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων, σαφέστατα μικρότερο σε διαστάσεις από το "αδερφάκι" του, αποτέλεσε την αφετηρία της πεζοπορικής μας ανάβασης.

Ι.Ν. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

Ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών αποτελεί τη μοναδική εκκλησία που υπάρχει στο Μικρό Πάπιγκο, και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος. Από σχετικά κείμενα και μαρτυρίες αποδεικνύεται πως η συγκεκριμένη εκκλησία αποτελεί μετεξέλιξη παλαιότερου μοναστηριού και απέκτησε τη σημερινή της μορφή κατά τον 18ο αιώνα.

ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

  • Οι κολυμπήθρες του Ρογκοβού:
Οι επισκέπτες ας μην παραλείψουν να επισκεφθούν και τις "κολυμπήθρες" που βρίσκονται στο δρόμο μεταξύ Μικρού και Μεγάλου Πάπιγκου. Το φυσικό αυτό κολυμβητήριο στο ρέμα του Ρογκοβού έχει σχηματιστεί από τη διάβρωση που έχει προκαλέσει το νερό.

ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΠΑΠΙΓΚΟΥ

Οι ντόπιοι ονομάζουν τις μικρές λιμνούλες οι οποίες σχηματίζονται στα κοιλώματα των βράχων "οβίρες". Η στάθμη των λιμνών αυτών ελέγχεται από τεχνητά φράγματα τα οποία διαθέτουν "πόρτες", δηλαδή ανοίγματα που ανοίγουν και κλείνουν, έτσι ώστε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες - που η ροή και η στάθμη των υδάτων είναι χαμηλότερη - να δημιουργούνται μεγαλύτερες λίμνες, κατάλληλες για κολύμπι.

ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΠΑΠΙΓΚΟΥ

ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΠΑΠΙΓΚΟΥ

Κείμενο - Πηγές:

Το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι πρωτότυπο.
Στοιχεία και πληροφορίες έχουν ληφθεί από τις κάτωθι πηγές:
  • Wikipedia
Φωτογραφίες: 
  • Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον γράφοντα το ιστολόγιο, διέπονται από κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προέρχονται από την προσωπική μου φωτογραφική σελίδα (ALL RIGHTS RESERVED).
  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση, προβολή, αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
  • Όσοι παρανομούν διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

4 σχόλια: